mojej córce zachciało się lodów, a wiecie, że ja wolę zrobić domowe, aniżeli przyzwyczajać ją do tych sklepowych, których staramy się unikać. I że posiadam zapas sprawdzonej pasty daktylowo-orzechowej (*) to postanowiłam przygotować lody właśnie o takim smaku. Niestety, a może to dobrze..., ale podczas pierwszego podejścia lody nie powstały, ponieważ cały (!) krem zjadłam w formie deseru. Taki były pyszny(...)leciutki oraz puszysty, że podczas dłuższego obciążenia może opaść. Jednakże jako nadzienie do rurek lub babeczek sprawdzi się bez dodatków. Polecam! 500g śmietanki 36% 5 łyżek pasty daktylowo-orzechowej (płaskich) Porządnie schłodzoną śmietankę z pastą daktylową należy ubić na sztywno. Deser i krem do babeczek: Krem w formie deseru nadaje się do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Krem do przekładania ciast
Di gotujekomosy ryżowej 300 ml napoju ryżowego, niesłodzonego o smaku waniliowym 30 g białka wegańskiego o smaku banana i cynamonu (Vivo - Siła Roślin) 1/2 banana 1 łyżeczka masła orzechowego do dekoracji: pozostały kawałek banana, nasiona konopi, chipsy kokosowe, cynamon Przygotowanie: Do rondelka przesyp opłukaną pod bieżącą wodą komosę i zalej 200 ml napoju roślinnego. Zagotuj i gotuj na wolnym ogniu(...)przykryciem przez około 10 minut. W międzyczasie banana rozgnieć widelcem i wymieszaj z masłem orzechowym, białkiem oraz pozostałą ilością napoju roślinnego. Przygotowaną masę przełóż do rondelka z gotującą się komosą, wymieszaj dokładnie i gotuj około 5 minut. Po tym czasie zdejmij z ognia i odstaw na kolejne 15 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami
Zdrowie na języku :PMasło orzechowe zagościło u nas na stałe. Zdarza się, że dodajemy do niego różne dodatki. Tym razem spróbowałam dodać eksperymentalnie olej z prażonych pestek dyni od Pestka . Efekt nas zaskoczył! Ten przepis pozostanie z nami na dłużej, bo masło nabrało charakteru! Mniam! Musicie spróbować, a ja tymczasem szukam nowych zastosowań dla tego oleju, bo w mojej kuchni jest(...)nowość! Dla kogo: dla kochających zmiany dla lubiących eksperymentować w kuchni dla tych, którym zwykłe masło orzechowe już się znudziło Składniki: 500g orzeszków ziemnych niesolonych 2-3 łyżki oleju z prażonych pestek dyni sól i cukier puder do smaku (wg uznania) (u mnie łyżeczka cukru i bez soli) Wykonanie tradycyjne: Orzechy wysyp na brytfankę do pieczenia i włóż
Mania Wypiekaniazamienników jeszcze nie miałam okazji wypróbować. Ale niektóre wydaja się dość logiczne i mało skomplikowane. I raczej, jako opcja przy pieczeniu ciast, czy smażeniu naleśników. Jajecznicy z banana, masła orzechowego, czy nasion chia raczej nie zrobimy... :) Źródło Mielony len: 1 łyżka + 3 łyżki wody Chia: 1 łyżka + 1/3 szklanki wody Białko sojowe: 1 łyżka + 3 łyżki wody Agar(...)agar: 1 łyżka + 1 łyżka wody Dojrzały banan: połówka Mus/sos jabłkowy: 1/4 szklanki Masło orzechowe: 3 łyżki
Lejdi of the housetwarożku domowego grani Piątnica banan (100-110 g) cynamon (ja daję minimum pół łyżeczki, uwielbiam cynamon 🖤) OBOWIĄZKOWE dodatki: Dżem porzeczkowy 100% owoc /ok 30g (użyłam biedronkowego) Masło orzechowe crunch (około 20-30g) Sos sweet coffee/salted caramel SFD (rewelacja i dopełnienie całości!!!) Możecie użyć też syropu klonowego (testowałam na mamie) ale to już będzie wersja high-carb Przepis(...)omlet delikatnie wodą po brzegach i znowu przykrywamy pokrywką wtedy dzięki parze wodnej idealnie nam się "zetnie" :) 4. Gotowy lekko przestudzony omlet smarujemy masłem orzechowym, następnie dżemem, a na końcu polewamy sosem ♥️🤯 SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSuper proste ciasto orzechowo-czekoladow, które zrobi każdy. Dosłownie każdy. Wystarczy tylko zmieszać składniki, przełożyć do foremki i upiec. Ciasto wcyhodzi zawsze. Czas przygotowania : 10 minut Czas pieczenia : 30-35 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 4 Oryginalnie jest to przepis na brownie, dokładnie browni Audrey Hepburn, amerykańskiej divy holllywoodzkiego kina, ale nie tej od “Śniadania u Tiffaniego(...)środkową półkę do piekarnika. Piecz 30-35 minut. Po wyciągnięciu z pieca moożesz posypać torcik tartą czekoladą, lub kokosowymi wiórkami. Odstaw ciasto do ostynięcia. Artykuł Super prosty torcik orzechowo-kakaowy pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzszkoły. Ponadto zaspokajają ochotę na słodycze, po które sięgamy częściej jesienią. Jeśli spróbujecie przepisu, gwarantuję, że będziecie do niego wracać . Kulki migdałowe 100 g migdałów blanszowanych 2 łyżki masła orzechowego 1 łyżka syropu klonowego lub miodu 50 g czekolady ciemnej ((1/2 tabliczki)) Migdały włóż do blendera i zmiksuj na gładką masę. Przełóż zmielone migdały do miski i dodaj do nich(...)masło orzechowe oraz syrop klonowy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie z masy formuj kulki i układaj je na desce bądź talerzu. Przełóż kulki do lodówki na 30 minut. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Wyjmij kulki z lodówki i każdą obtocz czekoladą. Ponownie włóż kulki do lodówki do całkowitego zastygnięcia czekolady. Gotowe kulki trzymaj w lodówce. Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 99 | Białko
Przepisy na widelcuodrobiną syropu klonowego. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Owsianka czekoladowa z nektarynkami, borówkami i słonecznikiem → Owsianka z pieczoną gruszką i orzechami włoskimi → Jaglanka z masłem orzechowym i karmelizowanym bananem → Jaglanka orzechowa z młodym jęczmieniem i dżemem z czarnego bzu → Ryż na mleku z wanilią
Oryginalny smakproszku do pieczenia Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe (po 40 g) 20 dag masła 3 łyżki cukru 16 g cukru wanilinowego Kilka kropel naturalnego ekstraktu z migdałów Dr.Oetker Masa orzechowa: 35 dag orzechów włoskich 12 dag masła 2 czubate łyżki miodu prawdziwego Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę wsypać do miski, wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, wbić jajka, dodać miód(...)łyżce zimnego budyniu oraz kilka kropel aromatu migdałowego do smaku , zmiksować aż powstanie gęsty krem. Gotową masę przełożyć na jeden upieczony miodowy blat, przykryć drugą warstwą ciasta. Masa orzechowa: W rondelku na kuchence rozpuścić masło z miodem do płynnej konsystencji , wsypać pokruszone lub posiekane orzechy włoskie, zagotować kilka razy mieszając, zestawić z ognia, jeszcze gorące rozprowadzić równomiernie na wierzchu
Wanilia i Kardamonporcji: Spód: 100 g herbatników 50 g masła 50 g kremu orzechowego Masa serowa: 250 g chudego twarogu 300 g kajmaku 200 g kefiru 20 g żelatyny Herbatniki kruszymy przy użyciu blendera lub melaksera. Dodajemy masło i krem orzechowy i mieszamy dokładnie, miksujemy. Masą wykładamy spód tortownicy o średnicy maksymalnie 25 cm. Odstawiamy do lodówki. Twaróg, kajmak i kefir miksujemy
Kucharzycauwielbia kawę tak jak ja, z pewnością zachwyci się smakiem tego sernika! Dodatkowo orzechowy spód tworzy nieziemską kompozycję smakową. Przygotowanie: 40 minut Koszt: Średni Witam serdecznie moi mili. W słoneczny wtorek przychodzę do Was z przepisem na serniczek i to nie byle jaki! Jako że jestem wielką miłośniczką kawy, stwierdziłam, że świetnie by smakowała na zimno w połączeniu(...)gorzkiej czekolady i zwykłe galaretki cytrynowe. Obie wersje smakują równie dobrze. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polecam również skorzystać z przepisu na ŚNIEŻKĘ NA KOKOSOWYM SPODZIE oraz SERNIK CZEKOLADOWY NA ORZECHOWYM SPODZIE . Wartości odżywcze 1 kawałka(10): 320 kcal B 12 g W 21 g T 20 g Składniki: spód ▪ 70 g orzechów włoskich ▪ 200 g płatków
zdrowo i aktywniemarmoladą ze sklepu, podajże stokrotki się nazywały. Moja wersja jest oczywiście bez utwardzonego tłuszczu, E i innych niepotrzebnych składników. Dzięki suchym płatkom jaglanym, wyszły kruche ciasteczka z lekko orzechowym aromatem. Specjalnie dałam więcej masła, aby nie były za suche a nawet lekko maślane. Smak jaki wyszedł dla mnie bomba! Do tego ulubiony dżem, ja wybrałam wiśniowy i truskawkowy wyrobu mojej(...)Przepis możecie ściągnąć w formacie PDF i go wydrukować. Zapraszam również po przepisy na inne ciastka: KRUCHE CIASTKA KOKOSOWE Z RODZYNKAMI ŻYTNIE CIASTKA Z ORZECHAMI CIASTKA Z MASŁA ORZECHOWEGO (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zdrowo i aktywnieSkładniki: (na całkiem sporo, jakieś 3 słoiczki) pół szklanki kaszy jaglanej 100-130 ml mleka (tyle, aby uzyskać pasującą Wam konsystencję) 60 g gorzkiej czekolady czubata łyżka masła orzechowego mocno dojrzały banan czubata łyżka kakao łyżka soku z cytryny 2 łyżki miodu ćwierć łyżeczki soli Kaszę jaglaną wypłucz i przelej na sitku gorącą wodą, aby pozbyć się goryczki. Wypłukaną(...)ręczny) lub do blendera i zmiksuj z mlekiem. [Ja przygotowałam miarkę 30ml i po trzech dodatkach, czyli 90ml, masa była moim zdaniem idealna.] Dodaj kakao, pokrojonego banana, masło orzechowe i sok z cytryny. Zmiksuj wszystko na gładki krem. Dosłódź do smaku miodem - 2-3 łyżki. Wymieszaj. Przechowuj w lodówce
Lejdi of the house