apetyt na słodycze - ja po jej zjedzeniu do końca dnia nie mam już ochoty na nic słodkiego :) Owsiankę można podać z ulubionymi dodatkami, ja polecam podać ją z masłem orzechowym i bananem oraz oczywiście kawałkami gorzkiej czekolady. Składniki (1 porcja): 5 łyżek płatków owsianych 1 szklanka mleka (u mnie roślinne) 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki cynamonu słodzik(...)mnie 2 tabletki stewi 1-2 kostki gorzkiej czekolady dodatki np. pokrojone orzechy (u mnie laskowe), banan, gorzka czekolada, masło orzechowe Wykonanie: Płatki wsypać do rondelka, dodać kakao, cynamon, następnie zalać mlekiem i wsadzić do lodówki na na całą noc. Rano podgrzewać na średnim ogniu, mieszając. Pod koniec gotowania, kiedy uzyskamy ulubioną konsystencję, dodać gorzką czekoladę i wymieszać
Healthy food explorer60ml mleka – 60g erytrolu – 30g oleju kokosowego – skórka z 1 cytryny – sok z 1/4 cytryny Składniki na karmel: – 130g daktyli – 70g masła orzechowego – 4 łyżki wody Składniki na bakaliową posypkę: – 100-120g mix’u orzechów – 40g rodzynek Składniki na polewę: – 100g czekolady gorzkiej – 1/2 łyżki oleju kokosowego(...)okrągłe ciasteczka. Wykrojone ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 18-20 minut w 180 stopniach, studzimy. KARMEL: Świeże daktyle pozbawiamy pestek i miksujemy z masłem orzechowym na gładką masę (jeżeli używamy suszonych daktyli – dodajemy 4 łyżki wody). Tak przygotowanym „karmelem” smarujemy ostudzone ciastka. POSYPKA: Mix orzechów wraz z rodzynkami rozdrabniamy w malakserze na małe kawałki
Be Fit Be Strongstopniach przez 10-15 minut (aż lekko się zarumienią). Składniki na karmel: – 260-300g daktyli (ok. 2 szklanki) lub pasty daktylowej – 2 łyżki masła orzechowego *opcjonalnie: ziarenka z laski wanilii – Jeżeli używamy suszonych daktyli, zalewamy je gorącą wodą i odstawiamy na godzinę. Odsączamy i miksujemy na pastę. – Jeżeli używamy świeżych daktyli – pozbywamy je pestki(...)miksujemy na pastę. Pastę daktylową miksujemy z masłem orzechowym i ziarenkami wanilii na gładką masę. Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy równomiernie po upieczonym ciastku i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Składniki na czekoladę: – 200g gorzkiej czekolady *opcjonalnie: 1 łyżka oleju kokosowego Czekoladę roztapiamy z olejem koksowym (lub bez) w kąpieli wodnej lub mikrofali. Ciasto z karmelem wyciągamy z zamrażarki
Be Fit Be StrongCzas Przygotowania : 40 min Czas Pieczenia : 40 min Gotowe w : 2 h Wymiary tortownicy : 26 cm. Historia tego przepisu sięga kilkunastu lat. Moja koleżanka Magda
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyspokojnie wytrzymają. Podobny przepis na KULE MOCY znajdziecie tutaj . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: -160 g płatków (u mnie jaglanych) -pół szklanki daktyli bez pestek -1 banan -3 łyżki masła orzechowego +wiórki kokosowe do obtoczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Daktyle jeśli suszone zalewamy wrzątkiem na 30 min, aby namiękły. Potem odsączamy z wody. Świeżych nie trzeba. 2. Płatki (suche) podprażamy(...)suchej patelni, aby nabrały chrupkości. 3. Do naczynia wrzucamy daktyle, banana, masło orzechowe i blendujemy na mus (nie musi być idealnie gładki, jeśli nie przeszkadzają Wam grudki w kulce). Na koniec dodajemy podprażone płatki i mieszamy już łyżką. 4. Tworzymy kulki wielkości orzecha włoskiego i wedle uznania możecie obtoczyć je w dodatkach (u mnie wiórki kokosowe). Wartości odżywcze
zdrowo i aktywnieSkładniki na 3 porcje: ▪ 100 g płatków owsianych POLSKIE MŁYNY ▪ 1 banan ▪ 2 jajka ▪ 1 łyżeczka cynamonu ▪ 200 g jogurtu naturalnego ▪ 1 łyżka masła orzechowego ▪ 1 łyżka mąki ziemniaczanej ▪ 200 g truskawek lub innych świeżych owoców Przygotowanie: 1. Płatki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 15 minut, aby woda całkiem wchłonęła. 2. Jajka, banana, cynamon, jogurt, masło orzechowe i mąkę
zdrowo i aktywnieciastek: – 200g mąki owsianej (bezglutenowej) – 120ml mleka lub napoju sojowego – 20g miodu/syropu klonowego – 2 łyżeczki oleju kokosowego – 65g daktyli bez pestek – 35g masła orzechowego – 30-40g mix ulubionych orzechów – 20g rodzynek Dodatkowo: – 100g gorzkiej czekolady – 0,5 łyżki oleju kokosowego Mąkę, mleko, miód i olej kokosowy dokładnie ze sobą(...)wykrawamy małe kółeczka. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Pieczemy 10 minut. Daktyle miksujemy z masłem orzechowym na gładką masę (jeżeli używamy suszonych daktyli – dodajemy 2 łyżki wody). Tak przygotowanym „karmelem” smarujemy ostudzone ciastka. Mix orzechów wraz z rodzynkami rozdrabniamy w malakserze na małe kawałki i układamy
Be Fit Be StrongPrzepyszne, domowe zdrowe batony bez dodatku białego cukru. Fit batony z płatków owsianych, masła orzechowego, daktyli, żurawiny i orzechów z mlekiem kokosowym, słodzone odrobiną syropu klonowego (można wymienić na syrop z agawy lub naturalny miód o neutralnym smaku). Można przygotować je bez pieczenia i bez polewy (wówczas zapraszam po przepis tutaj ) lub upiec w piekarniku i oblać czekoladą. Najpyszniejsze(...)czekoladę gorzką, polecam bardziej dosłodzić masę na batony. Gotowe batony przechowywać w lodówce i spożyć w ciagu 4-5 dni. The post Fit batony owsiane z bakaliami i masłem orzechowym appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjainny smak konfitury, np dostępną na stronie Manufaktura Wielkopolska konfiturę agrestową. Na hasło durszlak10 uzyskacie 10% rabatu na zakupy w e-sklepie. Promocja obowiązuje do 30 czerwca 2019r. Ciasto orzechowe: 10 żółtek 170 g cukru pudru 250 g mielonych orzechów (u mnie laskowe) 1 op. cukru wanilinowego Ciasto migdałowe: 10 białek 150 g cukru pudru 250 g mielonych migdałów(...)tortownicę o średnicy 24 cm. Odstawiamy, Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Wlewamy sok z cytryny. Dodajemy mielone migdały, delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto migdałowe wylewamy na ciasto orzechowe, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę (do tzw suchego patyczka). W razie gdyby pod koniec wierzch zbyt mocno się rumienił, przykrywamy go papierem do pieczenia
Smaki Na Talerzumiałam okazję przygotować podczas testowania ekspresu Nivona CafeRomatica 759. Przepis, opracowany przez Marcina Rusnarczyka, Mistrza Polski Baristów, idealnie nadaje się na jesień. Ta słodka i delikatna kawa z wyraźną orzechową nutą z pewnością umili mi jeszcze niejedno popołudnie :) Masło z orzechów brazylijskich Składniki: 200 g orzechów brazylijskich 1 łyżka miodu 5 ml oleju sezamowego (lub słonecznikowego) Przygotowanie: Orzechy brazylijskie miksujemy(...)miód i olej. Mieszamy. Cappuccino Brazylijskie Składniki: 2 łyżeczki masła z orzechów brazylijskich 1 łyżeczka miodu akacjowego Espresso Spienione mleko Przygotowanie: Do szklanki dodajemy składniki w następującej kolejności: Masło orzechowe z orzechów brazylijskich Miód Cappuccino przygotowane w ekspresie Nivona CafeRomatica 759 – za jednym przyciśnięciem palca! Przed wypiciem wszystko dokładnie mieszamy. Słodycz miodu połączona z wyrazistym smakiem orzechów brazylijskich
Mienta blogdynia! I w tym roku nie mogło zabraknąć jej na moim stole, tym razem w sycącej wersji, jako dyniowe kaszotto z masłem orzechowym. Bo nie przygotować jesienią żadnej potrawy z dyni, to jak być w Rzymie i nie widzieć papieża 🙂 Postanowiłem zaszaleć i połączyć moje ulubione(...)smaki – masła orzechowego i mleka
Vegan Tasterazu. Polecam zarówno dzieciom jak i dorosłym! [embed]https://youtu.be/BeT092fsHes[/embed] Składniki na zdrową Nutellę z kaszy jaglanej (duży słoik) : 200 g kaszy jaglanej 2-3 łyżki masła orzechowego (bez soli, cukru i innych niepotrzebnych dodatków) 4 łyżki niesłodzonego ciemnego kakao szklanka mleka 1,5% 60 g daktyli suszonych sok wyciśnięty z połówki cytryny 0,5 łyżeczki soli około(...)wrząca, wsypujemy kaszę i gotujemy pod przykryciem 15 minut. Następnie zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy na pół godziny do napęcznienia. Kaszę przekładamy do miski, dodajemy daktyle, mleko, masło orzechowe, cukier trzcinowy, sok z cytryny i kakao. Całość mieszamy ze sobą łyżką, następnie miksujemy blenderem na gładką masę. Krem odstawiamy do lodówki. [caption id="attachment_7632" align="aligncenter" width
e-PrzepisyKulinarneJedne z najlepszych placuszków jakie jadłam, puszyste, wilgotne, bardzo czekoladowe, z wyczuwalnym smakiem kokosa. Przełożone masłem orzechowym i dżemem rozpływają się w ustach i wyglądają jak mini torcik. Podobne placuszki pojawiły się już na blogu, w zwykłej, ale równie pysznej wersji ( przepis ), choć mi jako wielbicielce wszystkiego co zawiera kakao te zdecydowanie smakują bardziej. Wydaje mi się też, że lepiej(...)bardzo małym ogniu do zarumienienia (około 3-4 minuty). Przewrócić bardzo delikatnie i smażyć jeszcze przez chwilę. Podawać z ulubionymi dodatkami, świetnie sprawdzi się dżem i masło orzechowe
Healthy food explorer