omlet z warzywami - 789 przepisów (strona:39/53)

Bułeczki drożdżowe z kukurydzą 139

Bułeczki śniadaniowe Bułeczki drożdżowe z kukurydzą to takie radosne bułeczki, które zyskają aprobatę nie tylko dorosłych, ale również dzieci. Kukurydza to takie złociste warzywo, które rozświetli każde danie, do którego ją dodacie. My ją uwielbiamy, a szczególnie w letnie wieczory ugotowaną w soczystych kolbach. Nie próbowałam jeszcze kukurydzy z grilla, ale w tym roku na pewno jej wypróbuję. Powracając(...)niemalże do godziny 11 to zjedzone być musi, bo to najważniejszy posiłek dnia. Mam dla Was jeszcze kilka innych pomysłów śniadaniowych. Pomysł na śniadanie: Zapiekanki z pieczarkami Bułki wrocławskie Omlet Paprykarz z kaszy jaglanej Masło czosnkowe Bułeczki drożdżowe z kukurydzą nadają się świetnie na piknik. Ich struktura jest wyśmienita. Nie są to takie typowo drożdżowe napompowane bułeczki, są zwarte

MamaOskarka
Poniedziałek: Tortilla ze szparagami 100

właśnie wygląda tortilla. Czymś zupełnie innym jest tortilla espanola , albo tortilla de patatas , nazywana w Ameryce Południowej tortilla de papas – to bardzo popularne w Hiszpanii danie, rodzaj omletu, zrobionego na bazie jajek i ziemniaków. Wygląda jak okrągły placek, bo też słowo tortilla pochodzi od rzeczownika torta , czyli ciasto/placek. Sposób przyrządzania jest następujący: trzeba najpierw podsmażyć ziemniaki, potem wylać(...)omleta może być absolutnie dowolny. Oczywiście oprócz ziemniaków, które stanowią podstawę tortilli. My dodaliśmy pieczonych papryk, ale jeśli nie macie czasu pieczenie, zrezygnujcie z nich na rzecz innych, miękkich warzyw jak groszek, cukinia, fasola szparagowa. Możecie dodać szynkę, krewetki, pieczone mięso. Zamiast fety doskonale sprawdzi się kozi ser. Przepis inspirowany blogiem Gimmesomeoven.com Składniki: 5 małych ziemniaków 1 czerwona papryka

Niedzielny kucharz
Rozszerzanie diety – poszczególne produkty 116

kaszę jaglaną z duszoną marchewką i olejem lnianym, albo kaszę manną z bananem i malinami. Nieco później, czyli okolice 7 miesiąca Jeśli Twój maluszek poznał już smak różnych warzyw, owoców, produktów zbożowych i wzbogacałaś jego posiłki o zdrowe tłuszcze – czas aby poznał wszystkie pozostałe produkty spożywcze. 5. Mięso. Nie musisz zastanawiać się, jaki gatunek na początek(...)żółtko i białko. Najlepiej od szczęśliwych kurek z oznaczeniem 0 lub 1 . Ważne, aby nie były to surowe jajka! Można przygotować je w formie jajecznicy, babeczek, ugotowane, czy jako omlet. 8. Nasiona roślin strączkowych. Jak najbardziej można. Zacznij jednak od małych ilości ze względu na działanie wzdymające, a jelita potrzebują trochę czasu aby przyzwyczaić się do ich trawienia. Polecam

Natka Pietruszki
Tortilla z polędwicą wieprzową i warzywami 167

Skoro była już u nas tortilla w wersji wegetariańskiej oraz tortilla z kurczakiem, obie w kilku wersjach, spróbujmy teraz czegoś z wieprzowiną. Z góry możemy przy

Kulinarna Pokusa
Zielona szakszuka 149

śniadania: –  ser z jogurtów greckich –  pasta z awokado i jajka –  tosty francuskie –  placki serowe –  placki jogurtowe z owocami –  omlet z białek –  omlet z pomidorami –  pasta jajeczna –  tost z jajkiem i szynką ZIELONA SZAKSZUKA PRZYGOTOWANIE: 25 minut SKŁADNIKI: – 2-3 garści świeżych liści szpinaku – pół cukinii – 3-4 jajka(...)paseczki za pomocą spiralizatora. Na patelnię dodaj cukinię i szpinak, dodaj 50 ml wody, przykryj pokrywką i duś 2-3 minuty. Twórz na patelni po jednym wgłębieniu, przesuwając nieco warzywa, a następie wbijaj w nie po 1 jajku. Całość dopraw solą i pieprzem. Na tym etapie możesz użyć pokrywki, co skróci czas przygotowania potrawy do około 4-5 minut

nietylkopasta.pl
Placki pełnoziarniste z kukurydzą oraz karmelizowaną papryką 145

Przepis na proste placki, które mogą być propozycją zarówno na lekki obiad jak i pyszne śniadanie.  Placki są lekkie, ale pożywne. Świetnie smakują w towarzystwie

HealthyCreations
Zapiekanka z brukselką, kiełbasą i ziemniakami 153

taka forma obróbki termicznej jest idealna - wcześniej możemy ja zamrozić. Bardzo niska temperatura usuwa z niej goryczkę. Natomiast nie wszyscy mogą się bezkarnie objadać brukselką, ponieważ tak, jak inne warzywa z rodziny kapustowatych, może powodować silne wzdęcia i gazy. Osoby z wrażliwym żoładkiem powinny więc na nią uważać. Wartości odżywcze w 100 g Wartość energetyczna - 43/36 kcal Białko ogółem(...)Cynk - 0.42/0.33 mg   Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference Brukselka w kuchni  sałatka jarzynowa z brukselką smażona brukselka z pastrami brukselka w pomidorach omlet z brukselką ------------------------------------------------------------- Zapiekanka z brukselką, kiełbasą i ziemniakami Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 1000 g ziemniaków 1 duża cebula 300 cienkiej kiełbasy 300 g brukselki 200 ml śmietany 1 duże

Kulinarne przygody Gatity
Smażony ryż z warzywami i pieczonym kurczakiem 627

pozostaje niedosyt....Uwielbiam smażony ryż w każdej postaci - tutaj znajdziecie inne fajne przepisy na ryz- Ryż po chińsku z łososiem , Ryż z warzywami i schabowym i Smażony ryż z warzywami . Polecam i zachęcam do wykorzystania przepisu , a gdy zostanie nam ryż z innego obiadu- rewelacyjnie możecie wykorzystać go w dzisiejszym obiedzie. Zaczynamy : Składniki: 8 podudzi  z kurczaka 2 marchewki(...)Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, w miseczce bełtamy jajko. Jajko wylewamy na patenie - smażymy na średnim gazie z dwóch stron- ma być lekko ścięty omlet. W  woku lub na patelni dodajemy 2-3 łyżki oliwy, dodajemy poszatkowaną cebulę i pokrojoną w słupki marchew. Smażymy około 3 min.  Dodajemy ryż i groszek. Dodajemy

Smaki Edyty
Szakszuka ze szpinakiem i serem korycińskim 107

śniadania: –  ser z jogurtów greckich –  pasta z awokado i jajka –  tosty francuskie –  placki serowe –  placki jogurtowe z owocami –  omlet z białek –  omlet z pomidorami –  pasta jajeczna –  tost z jajkiem i szynką SZAKSZUKA ZE SZPINAKIEM I SEREM KORYCIŃSKIM PRZYGOTOWANIE: 15 minut SKŁADNIKI: – 2 garści świeżych liści szpinaku – 2 pomidory lub pół puszki(...)dodatkowe 3-4 minuty na patelni. Do pomidorów dodaj szpinak i przykryj pokrywką aby nieco zmiękł. Duś przez 2 minuty. Następnie stwórz na patelni po jednym wgłębieniu, przesuwając nieco warzywa, a następie wbijaj w nie po 1 jajku. Całość dopraw solą i pieprzem. Przykryj patelnię pokrywką i duś całość 4-5 minut. Po ścięciu się jajek potrawę posyp posiekaną natką

nietylkopasta.pl
Co jem w ciągu dnia "2" :) 182

orzechów  Czasami jak nie mam pomysłu na drugie śniadanie, lekką przekąskę przed obiadem to komponuje sobie własnie taki miks orzechowy. Niekiedy dodaje jeszcze suszone owoce, ale tym razem omlet na śniadanie wystarczająco mnie osłodził, więc postawiłam tylko na chrupiące orzechy. Jak widać poniżej są to pekany oraz migdały i kilka nerkowców.  OBIAD  ⇨  Sałatka z kaszą jaglaną(...)Poniżej wykorzystałam jeszcze resztki domowego dżemu truskawkowego. Użyta granola jest oznaczona jako "paleo", bez dodatku żadnych zbóż. Jest to połączenie ziaren, nasion, orzechów i owoców.  KOLACJA  ⇨ Pieczone warzywa Nic oryginalnego, ale za to bardzo smacznego. Mamy tu miks pieczonych warzyw. Są to papryka, cukinia, brokuł, cebula, ziemniaki oraz bataty. Pieczone z dodatkiem oleju rzepakowego oraz oprószone solą

Zdrowie na języku :P
Domowa frużelina z aronii 267

Zapewne kojarzycie ją z nadmorskich miejscowości, gdzie ludzie tonami kupują gofry właśnie z frużeliną, czy to wiśniową, czy jagodową. Jest moim ulubionym rodzajem przetworów. Idealna do wszystkiego - ciast, deserów, omletów, budyniu, a nawet do jedzenia prosto ze słoiczka. I co najlepsze, jej przygotowanie jest o wiele szybsze niż dżemów lub konfitur. Z tego powodu w tym roku zamknęłam w słoiczkach(...)sklepowych produktów. Ponadto sami możemy dobierać smaki, jakie lubimy. Cynamon w soku? Co mi szkodzi dodać! Domowe słoiczki są nieporównywalnie lepsze! O ile w lecie świeże sezonowe owoce i warzywa mamy na co dzień, to w zimie nie jest już tak kolorowo. W śnieżny, zimowy dzień cudownie jest otworzyć sobie pachnący, pełen aromatu dżem lub soczek.  W przetworach musi

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
OMLET ZE SZPARAGAMI 149

Z cyklu ulubione śniadanko. Czyli krótko mówiąc omlecik, a ze sezon mamy na szparagi, koniecznie  z nimi. Zachęcam do spróbowania!   Składniki: 7-8 szparagów

Z Majeczką w kuchni
Frittata z cukinią i oregano z dodatkiem żółtego sera 170

Składniki:  2 jajka kilka plastrów świeżej cukinii  2 plastry sera gouda  2 ząbki czosnku  1/2 łyżeczki suszonego oregano  szczypta chili 

Moja smaczna kuchnia
Nasi goreng 201

masę jajeczną. Podgrzewamy przez kilka minut do ścięcia się jajek, które powinny utworzyć niezbyt gruby omlet. Unikamy nadmiernego zarumienienia. Na koniec przewracamy jeszcze na chwilę na drugą stronę. Gotowy omlet zdejmujemy z patelni, chwilę przestudzamy i kroimy w niezbyt długie i szerokie paski. Odkładamy do osobnego naczynia, najlepiej pod przykryciem. Filet z kurczaka kroimy na cienkie plasterki, solimy. W głębokiej(...)smażyliśmy kurczaka rozgrzewamy na dość silnym ogniu 6-7 łyżek oleju rzepakowego. Wrzucamy ryż, szalotki, czosnek i pora. Smażymy dosyć intensywnie przez 5 minut często i dokładnie mieszając składniki. Warzywa powinny zmięknąć, ale raczej się nie zarumieniać. Dodajemy sos sojowy, brązowy cukier oraz przyprawy – cynamon, goździki i kolendrę. Zmniejszamy nieco ogień i smażymy kolejne 5 minut – nadal dokładnie mieszając

Kulinarna Pokusa
Nasi goreng 218

masę jajeczną. Podgrzewamy przez kilka minut do ścięcia się jajek, które powinny utworzyć niezbyt gruby omlet. Unikamy nadmiernego zarumienienia. Na koniec przewracamy jeszcze na chwilę na drugą stronę. Gotowy omlet zdejmujemy z patelni, chwilę przestudzamy i kroimy w niezbyt długie i szerokie paski. Odkładamy do osobnego naczynia, najlepiej pod przykryciem. Filet z kurczaka kroimy na cienkie plasterki, solimy. W głębokiej(...)smażyliśmy kurczaka rozgrzewamy na dość silnym ogniu 6-7 łyżek oleju rzepakowego. Wrzucamy ryż, szalotki, czosnek i pora. Smażymy dosyć intensywnie przez 5 minut często i dokładnie mieszając składniki. Warzywa powinny zmięknąć, ale raczej się nie zarumieniać. Dodajemy sos sojowy, brązowy cukier oraz przyprawy – cynamon, goździki i kolendrę. Zmniejszamy nieco ogień i smażymy kolejne 5 minut – nadal dokładnie mieszając

Kulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania