Te niskowęglowodanowe placuszki z ciecierzycy z figami to niezwykle smaczny pomysł na śniadanie białkowo – tłuszczowe. Szkoda go nie wykorzystać, skoro właśnie mamy sezon na moje
FlymetothespoonPrzychodzi taki dzień, kiedy placuszkowy potwór (czyt. ja) musi przejśc na dietę bez glutenu, bez laktozy, a idealnie to rozdzielną i niskowęglowodanową. No i bez cukru
Flymetothespoon2 jajka 50 g kiełbasy duża garść lebiody ewentualnie szpinaku świeżego. 1 ząbek czosnku 1/4 cebuli tłuszcz do smażenia sól pieprz Lebiodę płuczemy i osuszamy w
Gotowanie jest łatweSzybki i sycący omlet z dodatkiem odżywki białkowej i migdałami. Idealny na śniadanie lub deser. Przygotowanie: 5 minut Koszt: Tanie Czasami miewamy takie dni, że mamy na coś ochotę, a nie mamy aktualnie wszystkich składników w lodówce. Ja taki przypadek miałam dziś rano, gdy miałam straszną ochotę na omleta w wersji na słodko, ale bez owoców. Ważne też(...)skomponować wersje białkowo-tłuszczową bez węglowodanów. Słodkie na śniadanie jadłam bardzo dawno, bardziej podchodzi mi rozpoczęcie dnia z warzywami. Lecz dziś śniło mi się tyle słodkiego, że musiałam jakoś pragnienie zaspokoić. 😅 A w lodówce tylko 2 jajka i brak możliwości na szybko kupienia dodatkowych, aby śniadanie było pełnowartościowe (nie kupuje sklepowych, tylko wiejskie od sprawdzonych swoich dostawców). Wtedy
zdrowo i aktywnieSzybki i sycący omlet z dodatkiem odżywki białkowej i migdałami. Idealny na śniadanie lub deser. Przygotowanie: 5 minut Koszt: Tanie Czasami miewamy takie dni, że mamy na coś ochotę, a nie mamy aktualnie wszystkich składników w lodówce. Ja taki przypadek miałam dziś rano, gdy miałam straszną ochotę na omleta w wersji na słodko, ale bez owoców. Ważne też(...)skomponować wersje białkowo-tłuszczową bez węglowodanów. Słodkie na śniadanie jadłam bardzo dawno, bardziej podchodzi mi rozpoczęcie dnia z warzywami. Lecz dziś śniło mi się tyle słodkiego, że musiałam jakoś pragnienie zaspokoić. 😅 A w lodówce tylko 2 jajka i brak możliwości na szybko kupienia dodatkowych, aby śniadanie było pełnowartościowe (nie kupuje sklepowych, tylko wiejskie od sprawdzonych swoich dostawców). Wtedy
Zdrowie i pysznie na talerzukrewetki (ebi-zushi), paluszki surimi, przegrzebki (hotate-gai-zushi), WARZYWA: ogórek (kappa-zushi), marchew, rzepa japońska ( o-shinko-zushi), papryka (yaki-akapiman-zushi – czerwona, yaki-kipiman-zushi żółta), kanpyo (kanpyo-zushi) – włókno tykwy marynowane w karmelu, grzyby (shittake-zushi), pędy bambusa (takenoko-zushi), karczochy (artichoke-zushi) oraz awokado (avocado-zushi) OMLET: tamago-nigiri-zushi Do dekoracji i podkreślenia smaku stosuje(...)biały sezam * chrzan wasabi * sos sojowy * szczypiorek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ryż gotujemy wg. przepisu powyżej. Wkładamy porcjami do połowy foremek, smarujemy chrzanem wasabi, dopełniamy ryżem, ugniatamy, odstawiamy do chłodzenia. Wszystkie warzywa kroimy ( ogórki w cienkie paski, rzodkiewkę w plastry, awokado w drobną kosteczkę ). Na schłodzonym ryżu układamy pokrojonego ogórka, plastry łososia MOWI oraz rzodkiewki. Dodajemy awokado. Następnie sezam, jeszcze troszkę wasabi
Ostra na Słodkonapoleonka z zielonymi szparagami omlet ze szparagami placki szparagowe polędwiczki wieprzowe ze szparagami i smardzami sałatka ze szparagów z jakami przepiórczymi i sosem z mango sałatka ze szparagów z pitahayą i orzechami sałatka z kaczka i szparagami sałatka z wędzonego łososia ze szparagami sałatka ze szparagami spaghetti z krewetkami i szparagami warzywa w tempurze szparagi
królestwo garówrozgrzany piekarnik. To wystarczy by przygotować pyszne warzywne mini frittaty. Czas: ok. 1 h 30 minut (z czego praca w kuchni to raptem kwadrans, ok. 45 minut zajmie upieczenie warzyw, a 30 minut pieczenie muffinów) Poziom trudności: średni Szacowana cena dla dwóch osób: w tym przepisie chodzi o wykorzystanie tego co mamy w lodówce, jeśli jednak musimy kupić składniki(...)się za ok. 17-18 zł (za tę cenę powstaną 4 duże muffiny) Zobacz menu na tydzień – leftovers, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Frittata nazywana jest czasem włoskim omletem, choć z Włochami ma tyle wspólnego co fasolka po bretońsku z Bretanią. Z omletem też właściwie niewiele ją łączy. Omlet ma francuski rodowód, a frittata pochodzi z Hiszpanii. Poza
Niedzielny kucharzmiód. Ozdabiam pokrojonymi owocami, posypuję siemieniem lnianym, orzechami i rodzynkami. Zajadam ze smakiem :) OBIAD Na obiady zazwyczaj przygotowuję jakieś warzywne kotleciki z dodatkiem mięsa lub ryby. Do tego dużo warzyw (zarówno surowych, jak i gotowanych) i ewentualnie kasza lub ryż. Często też gotuję pożywne zupy krem, które starczą mi na kilka dni. Powyżej przygotowałam cukiniowe mielone (po przepis(...)surówką pt. ,,wszystko co znajdziesz w lodówce" - sałata lodowa, kapusta kiszona, marchewka, ogórek kiszony i pomidor. Posypałam rukolą. KOLACJA Na kolację również za wiele nie kombinuję. Przeważnie przygotowuję sobie omlet lub jajecznicę. Jak widzicie na zdjęciu, mój wybór padł właśnie na jajecznicę. Przeważnie dodaję do niej pieczarki i trochę cebuli. Dla niektórych taki posiłek wieczorową porą może wydawać się zbyt
Kuchnia Ellierobi pierwszy raz to może nieco kłopotów przysporzyć, ale tylko odrobinę. Ważne jest mieć dobrą patelnię i trochę cierpliwości, i wszystko będzie OK. Bierzmy się do pracy :) Omlet ze szpinakiem i fenkułem. (2 osoby) Składniki: 3 jajka 1/2 kopru włoskiego duża garść świeżego szpinaku 1 mała cebula 4 pieczarki 1 duża łyżka gęstego jogurtu naturalnego kukurydza konserwowa oliwa(...)początek koper włoski, aż się zeszkli. Odkładamy go do miseczki. Teraz dolewamy nieco oliwy i wrzucamy na patelnię cebulę i pieczarki. Przesmażamy na małym ogniu, w czasie kiedy warzywa smażą się, delikatnie wbijamy jajka do miseczki. Dodajemy łyżkę jogurtu, pieprz, sporo tymianku roztartego w dłoniach, trochę soli, papryki ostrej i na koniec ścieramy odrobinę gałki muszkatołowej. Masę jajeczną dobrze roztrzepujemy
vegetanieowsianki, zjedz jajka: jajecznicę lub omlet z dodatkiem żytniego chleba. Szukasz ciekawego i smacznego śniadania? Polecam Budyń proteinowy z karmelizowanymi owocami Stawiaj na zupy – to najlepszy sposób na rozgrzanie. Zupy warzywne i rosoły dostarczają energii oraz ciepła pozostającego w nas dłużej niż najgorętsza nawet herbata. W diecie na jesień warto przygotowywać zupy z warzyw korzeniowych: pora, cebuli, buraków
365 dni dookoła kuchniuwielbiał jak mama przyrządzała mu omlety, które nazywał hamletami. Tę historię słyszałam wielokrotnie, więc kiedy wbiłam pierwszy raz jajko na patelnię makaronu, tak mi się skojarzyło i tak już zostało. Składniki (dla jednego, małego ale mocno żarłocznego smyka): 1/3 średniej marchewki 1/3 pietruszki groszek zielony papryka cebula (fasolka, brokuł i każde inne ulubione warzywo dziecka) garść makaronu pełnoziarnistego 1 jajko
Kuchnia po mojemuvlita (szarłat) w proporcji 1:4. Mlecze zadomowiły się w ogrodzie moich Rodziców Jakie gatunki roślin zalicza się do horty? Wiele z nich to „dzicy przodkowie” udomowionych przez nas warzyw – cykorii, marchewki, kopru włoskiego, szczypiorku, szpinaku oraz rośliny, które większość z nas uważa za szkodliwe chwasty – pokrzywa, mniszek lekarski, portulaka warzywna, maki. Poniżej przygotowałam dla Was listę popularnych w Grecji(...)ugotowaną zieleniną, ziołami i serem feta. W zależności od składu nadzienia, a przede wszystkim od kształtu ciasta, otrzymujemy hortopitę, spanakopitę lub kalitsounię. Z zieleniny można przygotować również sfugato, czyli omlet (coś na wzór przygotowywanego przez ze mnie francuskiego omletu z boćwiną La Trouchia). Po ugotowaniu horty Grecy mają zwyczaj wypijać powstały zielony wywar, który uważają za bardzo zdrowy. Przechowują
Chilli Czosnek i OliwaMąka gryczana to moja ulubiona bezglutenowa mąka. Można z niej zrobić niemal wszystko to, co z pszennej, a na dodatek mu cudowny, korzenny, lekko orzechowy smak
Flymetothespoon