Kiszenie to najstarszy sposób konserwowania żywności i najzdrowszy, bo zwielokratnia ich wartości zdrowotne. Kiszona kapusta, buraki czy kiszone ogórki są najpopularniejsze, to nasze ulubione kiszonki, ale już marchew, kalafior lub inne warzywa budzą niemałe zdziwienie. To można je kisić? Można właściwie wszystkie zakisić, na jakie przyjdzie Ci tylko ochota. Kiszonki mają właściwości oczyszczające, ponieważ zawierają kwas mlekowy, który odtruwa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wynos, ponieważ makaron ryżowy genialnie zastąpi chleb! Jest też łatwa w przygotowaniu. Składniki - 100 g lub więcej ugotowanego makaronu ryżowego , u mnie wstążki pokrojone na drobno - rzodkiewka - pomidor - ogórek gruntowy - szczypiorek, natka pietruszki drobno siekane - sól i pieprz do smaku - jogurt naturalny lub grecki - opcjonalnie paluszki krabowe pokrojone drobno Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, pokrój, wystudź. Dodaj(...)pokrojoną rzodkiewkę, pomidory, ogórka. Wymieszaj. Opcjonalnie dodaj paluszki krabowe. Jogurt dosmacz pieprzem, ziołami, solą. Wmieszaj w sałatkę, przechowuj w lodówce. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnizupa pomidorowa w proszku, bo bez żadnych konserwantów. Z samodzielnym przygotowywaniem dań instant zaczęłam eksperymentować z powodu częstych podróży jeszcze w 2014 roku. Tak m.in. powstał przepis na suszone ogórki kiszone , ryż z kalafiora, żurek w proszku na zakwasie żytnim i wiele, wiele innych. Niedawno przygotowałam kwaskową, turecką zupę tarhana z przepisu zamieszczonego na blogu http://www.tureckisklep.pl/blog/ Jeśli
Cztery FajerySkładniki: 1 opakowanie makaronu tortellini, u mnie z nadzieniem grzybowym 1 puszka groszku z marchewką biała część pora 2-3 ogórki konserwowe 3 kawałki papryki marynowanej 3 jajka majonez, musztarda sól, … Czytaj dalej Sałatka z tortellini
czarrna od kuchnisię z małych pasztecików ciepłych, smażonego i drylowanego mięsa, drobiu i ryb, różnych potraw z farszem, kiełbasek, świeżych i wędzonych ozorów, krokietów, karbonadlów, następnie z dodatków zimnych, jako to: ogórków zielonych, ćwikły, oliwek, zielonego kopru, szampionów, świeżego masła, bryndzy, rzodkiewek, świeżych lub grylowanych ostryg, salami krajanych, pekelfleiszu i t. p. Na drugie zaś danie dają się ciasta, galarety, mleczka
Trzeci talerzlepiej smakuje. W tym przypadku wraz z długością duszenia, mięso staje się delikatniejsze i bardziej kruche. Najlepiej smakuje z ziemniakami (np. przyrządzonymi na wzór ziemniaków z ogniska ) i domowymi ogórkami małosolnymi . Składniki na 4-5 porcji: – 700g schabu wieprzowego b/k (np. plastry) – 500ml bulionu warzywnego (lub 500ml wody + 2 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego
Be Fit Be Strongmrożonego groszku. Zapomnijcie o groszku z puszki! … No i koper… Koper jest super ziołem. Posiekałam również kwiatostany. Nie myślcie, że wyrośnięty koper nadaje się tylko do kiszenia ogórków. Ja dodałam go do farszu na ravioli z kurczakiem i groszkiem. Farsz nabrał fajnego smaku. Ravioli świetnie smakuje z roztopionym masłem z lekką nutą szałwii ale również z sosem
codojedzeniakrakersów o smaku wiosennych warzyw. Wg mnie mega mniam. Sprawdźcie może jak dla Was. Oto przepis. Składniki (dla 2 osób): 2 średnie pomidory 1 kulka mozzarelli suszona bazylia ogórek zielony ogórek kiszony mix sałat pomidor ziarna prażone czerwona cebula vinaigrette krakersy o smaku warzyw oliwa z oliwek Przygotowanie: Pomidory kroimy w grube plastry. Układamy na patelni grillowej posmarowanej oliwą
Kuchnia po mojemubędzie na dziś. W to lato robię pierwsze kiszonki. Zawsze miałam wrażenie, że przygotowanie ich zajmuje dużo czasu i jest ciężkie. Jak się okazało, zrobienie takiej marchewki lub tradycyjnych ogórków nie jest trudne. Co więcej, kiszenie tak zmotywowało, że powstał eBook, który możecie pobrać ze strony bloga i jest on darmowy. ... Czytaj dalej Kiszona marchewka z cebulą Artykuł Kiszona
Pink EnvelopeCukinia- tak naprawdę tylko ona w tym roku najbardziej cieszy oko w przydomowym ogródku. Koperek w ogóle nie chciał rosnąć, pomidory marne, ogórki też kiepskie... Cukinii za to nie brakuje nic! Kwitnie i owocuje na okrągło. Sporo już zebrane i przetworzone, ale spokojnie jeszcze zdążę zrealizować kilka pomysłów, bo końca jej nie widać :) Normal 0 21 false false false
Kuchnia w czekoladzieinne przepisy na obiady : Kurczak w sosie mole Gulasz cebulowy Pasta alla norma Makaron z masłem szałwiowym Tarta z bobem Szwedzkie klopsiki Zobacz też najnowsze przepisy Lasagne z cukinii Ogórki po rosyjsku (na sucho) Lody ciasteczkowe Sałatka szopska Paprykowe łódeczki ziemniaczane Artykuł Lasagne z cukinii pochodzi z serwisu Okolice Palnika - blog kulinarny
okolicepalnika.plpięknego nam zmaluje :) Ta połowa lata pachnie słodyczą malin, ocieka brzoskwiniowym sokiem, rumieni się pomidorami na krzaczkach i pęczniejącą papryką. Gdzieś spod liści wyłaniają się ciemnozielone cukinie, białe kabaczki, ogórki i młodziutkie dynie, na które czas dopiero nadejdzie. Powietrze przesycone jest już nieco innym odcieniem ciepła, zapachem koszonej trawy i pyłem z młóconych zbóż. Wspomnienie takiego jeszcze nienaruszonego pola
Kuchnia w Słońcu SkąpanaOpisują dobroczynne i prozdrowotne właściwości kiszonek, a także kto nie powinien ich jeść. W książce znajdziemy wiele wyjątkowych przepisów na kiszone warzywa. Od najbardziej tradycyjnych w kuchni polskiej kiszonych ogórków, kapusty, buraków do eksperymentów z cebulą, cukinią, dynią, czy selerem korzeniowym. Oprócz receptur warzywnych mamy również przepisy na kiszone owoce, takie jak jabłka, śliwki i cytryny. Każdy przepis
Tajemnice Smakurzec: słoik jaki jest - każdy widzi! Jednak nie jest to tak oczywiste obecny asortyment pozwala na znalezienie niemal idealnego słoika - nie są już one pozostałościami po kupnych majonezach, dżemach, ogórkach, ale słoiki na miarę XXI wieku przybierają coraz bardziej estetyczny wygląd i nietuzinkowe formy. Sześciokątne słoiki doskonale wyeksponują domowej roboty marmolady, nietuzinkowe słoiki z wygrawerowanym napisem w stylu
Kuchcik gotujekurze ugotowane na twardo - 150g szynki konserwowej - ok.3 łyżek majonezu - winogrona - taka spora garść - sól, pieprz Seler obieram, myję i ścieram na tarce o dużych oczkach ( tak , jak do ogórków). Jajka obieram i kroję w drobną kostkę lub przeciskam przez krajalnicę/gilotynę. Pomidora myję , pozbawiam białej części i kroję w grube plastry. Szynkę kroję w cienkie paseczki
Kuchnia Pełna Emocji