Jedliście kiedyś kiszone rzodkiewki? Nie? To musicie koniecznie to nadrobić. Ja wiem że Polacy kochają kiszone ogórki i kapustę, ale nie tylko te warzywa można kisić. Tak naprawdę kisić można prawie wszystko, a warzywa dzięki procesowi fermentacji są pełne witamin, szczególnie witaminy C, regulują nasze trawienie, ułatwiają usuwanie toksyn i mają wiele innych wartości dla naszego organizmu. Tak więc
Bernika - moj kulinarny pamietniktaki nawóz będzie idealny dla roślin preferujących ten składnik w glebie, np. czarny bez, lawenda, liliowce, piwonie czy tulipany. Jeśli uprawiacie warzywa, to świetnie nada się do cukinii, fasoli, ogórków, pomidorów czy szczypiorku. Pamiętajcie jednak, że nie wszystkie rośliny dobrze zareagują na taki nawóz. Wapń sprawi, że gleba będzie miała odczyn bardziej zasadowy, więc z nigdy nie używajcie skorupek
Z notatnika dietetykakulę i schładzam w lodówce. Przed podaniem kroję w plastry lub kawałeczki. Smacznego Masło ziołowo-czosnkowe smakuje świetnie z młodymi ziemniakami w mundurkach – pieczonych lub gotowanych oraz dodatkiem ogórków małosolnych lub kiszonej kapusty. Pyszny obiad wege gotowy
Zasmakuj Kuchniśmietany 30% szczypta soli i pieprzu masło do smażenia lub oliwa z oliwek Sałatka: mix sałat garść pomidorków koktajlowych kawałek papryki kilka rzodkiewek ogórek zielony 1/2 szalotki dressing: łyżka miodu, łyżka musztardy francuskiej, łyżka soku z cytryny, łyżka oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu Zacznij od przygotowania kaszotto. Szparagi pokrój drobno(...)minut, po 5 minutach smażenia przykryj patelnię pokrywą, tak aby wierzch fileta był ścięty. Na maśle podsmaż główki szparag przez minutę z dodatkiem soli i pieprzu. Pomidorki koktajlowe, ogórka, rzodkiewkę, paprykę, szalotkę posiekaj i wymieszaj z sałatą. Składnik dressingu wymieszaj i dodaj do sałatki. Całość dokładnie wymieszaj. Porcję ryby podaj z pęczakiem i sałatką. Wierzch udekoruj główkami szparag. Smacznego
Mango Papajabułki tartej olej do smażenia 1 jajko 1 ząbek czosnku 3 łyżki mleka 1 łyżka parmezanu startego na wiórki sól, pieprz liście ulubionej sałaty (u mnie dodatkowo szpinak) 1 ogórek kilka rzodkiewek 1 czerwona cebula Sos: 1 ząbek czosnku 1 łyżka startego parmezanu 2 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki łuskanego słonecznika 4-5 gałązek koperku(...)sól, pieprz Przygotuj sos: Słonecznik upraż na suchej patelni i wystudź. Wszystkie składniki zblenduj na gładki sos, dopraw solą i pieprzem. Na talerzach rozłóż porwaną sałatę, plasterki ogórka i rzodkiewek oraz krążki cebuli. Cukinię pokrój w plasterki o grubości 3-4 mm. Jajko rozmieszaj dokładnie z parmezanem, przeciśniętym czosnkiem i mlekiem. Dodaj odrobinę soli i pieprzu. Plasterki cukinii obtaczaj
Delicious PlaceFormę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Masę mięsną wyłożyć do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Podałam z sosem z ogórków marynowanych
królestwo garówwołowiny a z wieprzowiny. Moim zdaniem zrazy tylko z wołowiny, dlatego nazwałam je roladami. PRODUKTY: (4 porcje) 4 spore kotlety 4 półksiężyce cebuli 4 kawałki boczku wędzonego 4 kawałki ogórka kiszonego 4 kawałki chleba Musztarda Majeranek Sól Pieprz Olej do smażenia Bulion SOS: garść mrożonych grzybów (kapeluszy) 2 łyżki suszonych masło śmietanka 12 % 1/2 małej cebuli sól pieprz PRZYGOTOWANIE(...)Schab cienko rozbijamy, solimy, pieprzymy, cienko smarujemy musztardą, posypujemy majerankiem. Na każdy płat mięsa układamy (w najszerszym miejscu) kawałek boczku, cebuli, chleba i ogórka, Całość zwijamy w roladkę, Kładziemy na gorący olej-zwinięciem do dołu. Obsmażamy z każdej strony-następnie dolewamy bulion, przykrywamy i dusimy ok 40 minut. Przygotowujemy sos: suszony grzyby zalewamy letnią wodą i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy
Kopystką po garachmojej sałatki na kolację użyłam: - kilka liści sałaty rzymskiej - 1 średniej wielkości ogórek - 1 papryka czerwona - 4 jajka ugotowane na twardo - 2 filety makreli w oleju ( z puszki) - mój ulubiony sos miodowo musztardowy ( ale może być każdy inny na bazie oleju) Przygotowanie jest bardzo proste, sałatę porwać na niewielkie kawałki, pokroić ogórka, paprykę, jajka na ćwiartki lub drobniej, rozdrobnić rybę
Lubię to gotujęlubię je komponować z sezonowymi dodatkami. Polecam i podaję przepis na 2 porcje. Składniki: 4 łyżki ugotowanej białej quinoy 2 filety z wędzonego Matiasa w oleju 1 ogórek małosolny 2 rzodkiewki 4 plasterki młodego pora 2 jajka przepiórcze kiełki rzodkiewki Vegeta Natur - przyprawa warzywna do potraw oliwa z oliwek sos piri-piri koperek pieprz sól Wykonanie: Matiasy(...)siekamy w drobną kostkę, doprawiamy Vegetą Natur, dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek, mieszamy i układamy w ringach na talerzach. Ogórek, rzodkiewkę i por drobno siekamy, razem z quinoą i kiełkami układamy wokół tatara. Jajka przepiórcze przygotowujemy jako sadzone, doprawione szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem. Kładziemy na tatarze, posypujemy koperkiem dodajemy kilka kropli ostrego sosu piri-piri
Quinoa Raz!będzie pokryta sokiem. Nałóż talerzyk i obciąż kamieniem. albo drugim słoikiem wypełnionym wodą. 6. Gdyby okazało się, że soku jest zbyt mało i możesz dodać trochę wody z ogórków małosolnych. 7. Pozostaw słoik z kapustą na 3-4 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie powinna być już gotowa, ale nawet po dwóch dniach możesz spróbować. Uwagi do przepisu
Cztery Fajerypieczenie z dziećmi to może być frajda Wybierz zdrowie dla swojej rodziny. To nie jest takie trudne. Przykładowo, w tym zielonym koktajlu jest jarmuż, jabłko, soczysta pomarańcza, świeży ogórek zielony, kawałek korzenie imbiru i woda. Więcej inspiracj i kompletnych przepisów znajdziesz, uwaga – u mnie na blogu www.lamarida.pl. Zapraszam! Przykładowe śniadanie Zdaje sobie sprawę, że na hasło “zdrowe śniadanie(...)byłby chętny na taki zestaw na kolację? * Można też zrobić guacamoli jak czas i chęci pozwalają Szpinak, jarmuż (uwielbiam) czy roszponka (nie przepadam), do tego łodyga selera, mały obrany ogórek zielony, garść natki pietruszki (uwielbiam), kawałek imbiru, woda i opcjonalnie najlepiej sezonowy owoc. Dla przykładu do tego koktajlu użyłam ananasy z puszki, które zostały mi po wykorzystaniu syropu do zrobienia
Lamarida.plŚwieża sałatka z dodatkiem francuskiego sera Roquefort Moje danie na dziś to lekka, świeża i zdrowa sałatka z jednym z moich ulubionych serów: serem Roquefort! Mix sałat + pomidory + ogórek + oliwki + młoda cebulka albo szczypiorek + rozdrobniony roquefort + oliwa tłoczona na zimno + swieżo wycisnięty sok z cytryny + sól morska + pieprz. Ułożoną sałatę na półmisku ozdobić oliwkami, pokrojonym ogórkiem i pomidorem, ulubionymi ziołami
Wino Francja KuchniaPowraca mamina kuchnia i pomysł na wegańską wersję tradycyjnego niedzielnego obiadku. Poprzednio proponowaliśmy zupę z kaszą jaglaną i pieczarkami i kotlety ziemniaczane z sosem z ogórków kiszonych (również w wegańskiej wersji). Dzisiaj przyszedł czas na kolejny klasyk, czyli szare kluski z zasmażaną kiszoną kapustą i tofu-boczkiem. Składniki (3 porcje): - 0.5 kg ziemniaków
Roślinożerni urlopowiczepysznym mięskiem wyszła IDEALNIE!!! Polecam, spróbujcie! Pyszna sałatka do grillowanych potraw Pyszna sałatka do grillowanych potraw 1/2 sera feta (my użyliśmy sera bez laktozy) 1 sałata zielona 1 ogórek szklarniowy 1 pomidor Vegeta Natur do sałatek i dipów pieprz wedle uznania Sałatę zieloną porwać na mniejsze kawałki. Umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Ogórek pozbawić skórki. Pokroić go na mniejsze kawałki
Gotuję Testujętego przepisu można przygotować także rolmopsy lub marynowane płaty śledziowe. Przed marynowaniem nie kroimy filetów w kawałki, tylko pozostawiamy je w całości lub zwijamy w rolmopsy z dodatkiem kiszonych ogórków lub marynowanej papryki
Korniszonki