plasterki szynki z indyka – garść szpinaku + przyprawy (sól, pieprz, oregano, bazylia, suszona cebula, czosnek granulowany, rozmaryn, tymianek, natka pietruszki) – masło klarowane do smażenia Dodatki: – ogórek, pomidor, szczypiorek Sposób przygotowania Jajka roztrzep w misce z łyżką wody i przyprawami, a suszone pomidory, ser i szynkę pokrój na mniejsze kawałki. Masę jajeczną przelej na rozgrzaną patelnie z dodatkiem masła(...)chwili dodaj szynkę, suszone pomidory, ser i szpinak. Przykryj i poczekaj aż białko się zetnie, omlet zarumieni, a ser roztopi. Zawiń w połowie i podawaj z ulubionymi dodatkami np. ogórkiem, pomidorem, szczypiorkiem. Wartość odżywcza Kalorie: 437 kcal Białka: 31 g Tłuszcze: 33 g Węglowodany: 4 g Jeśli masz pytania, a może chcesz się pochwalić wypiekami to pisz śmiało! Powodzenia
Mrs. Endorfinaposmak czosnkowy. 250 g makaronu farfalle (kokardki) 300 g fileta z kurczaka Przyprawa do mięsa 1 puszka słodkiej kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 pęczek szczypioru 1 ogórek szklarniowy 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego 0,5 łyżeczki suszonych mielonych pomidorów Sól Pieprz 3-4 łyżki majonezu Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do mięsa. Smażymy na rozgrzanej patelni(...)miękkości. Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Ogórka obieramy, kroimy w kosteczkę. Na sitku odsączamy również kukurydzę oraz czerwoną fasolę. Szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i suszonymi pomidorami. Dokładamy majonez i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki aby smaki się przegryzły
VioletoweKucharzenieGOTOWY. POWINIEN ON PO TYM CZASIE MIE Ć KWASKOWY ZAPACH. GOTOWY ŻUREK MOŻNA ZLAĆ DO BUTELKI I TRZYMAĆ GO W LODOWCE. DO ŻURKU MOŻNA DODAĆ 1 ŁYŻKĘ KWASU Z OGÓRKÓW KISZONYCH, JEŚLI CHCEMY PRZYŚPIESZYĆ PROCES FERMENTACJI. SMACZNEGO
Pani M - kuchnia smakowitaniej prostych składników i wyśmienicie smakuje! Polecam na popołudniową przekąskę lub na kolację. Nie tylko diabetykom. Składniki na 1 porcję : plaster półtłustego sera feta (ok. 50g) 1 średniej wielkości ogórek gruntowy 1/2 pomidora lub kilka pomidorków koktajlowych 1/2 czerwonej cebuli garść sałaty (z powodzeniem może być mix sałat lub porwana sałata lodowa) łyżka oliwy 1/2 łyżeczki suszonego oregano Sałatę opłukać(...)osuszyć, włożyć do miski. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w kostkę, dodać do sałaty. Pomidora pokroić w kostkę lub pomidorki przekroić na połówki, również dodać do miski. Ukroić półcentymetrowy plasterek sera feta półtłustego (o wadze mniej więcej 50 g) i albo położyć go na wierzchu w całości albo wedle uznania pokroić w kostkę. Całość posypać suszonym oregano i skropić
Dietologzakwasem z buraków, selera czy innymi kiszonkami) i regularnie popijać zimą i wczesną wiosną. Dlaczego warto pić sok z kiszonek? bo kiszonki to kopalnia witamin – kiszone warzywa: kapusta, ogórki, buraki mają dwa razy więcej witamin z grupy B w porównaniu do tych surowych/świeżych. Witaminy te wpływają na usprawnienie metabolizmu, wzmacniają układ nerwowy, koncentrację, pamięć; zawiera powstałe w wyniku
Dorota Smakujedelikatnej mozzarelli. Polana dressingiem o owocowej nucie i mocnym koperkowym akcencie, posypana chrupiącym słonecznikiem smakuje obłędnie. Składniki: 1 melon 100g rukoli 130g wędzonego łososia w plastrach 1 zielony ogórek 120g mini mozzarelli 10 pomidorków koktajlowych 50g pestek słonecznika sól i pieprz Dressing: 6 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżka miodu 1łyżka octu jabłkowego 1 łyżka świeżego posiekanego koperku 2 łyżki(...)kulki (w przypadku gdy nie mamy takiej łyżeczki to wystarczy pokroić w kostkę). 2. Rukolę umyć i osuszyć, a mozzarellę odsączyć z zalewy. 3. Pomidorki pokroić na ćwiartki, a ogórka obrać i pokroić na grubsze półplasterki. 4. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. 5. Dressing: Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać i wstawić do lodówki na około 30 minut żeby
Szalona Kuchnia EwelinyWielkanocnym stole. Składniki na duży półmisek: 25 dag serowych pierożków tortellini 15 dag szynki gotowanej 10 dag sera żółtego w kostce 1 średni por 1 puszka kukurydzy 1 ogórek szklarniowy 1 łyżeczka sarepskiej musztardy 2-3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku Sól morska do smaku Pieprz czarny mielony do smaku Sposób przygotowania: Pierożki tortellini wrzucić na wrzącą osoloną wodę, gotować(...)około 14 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając, po ugotowaniu odcedzić na durszlaku, przelać zimną wodą , odsączyć i zostawić do wystygnięcia. Por pokroić drobno w kostkę, tak samo ogórka oraz szynkę i ser żółty. Wymieszać z pierożkami, wsypać osaczoną z zalewy kukurydzę, dodać musztardę, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, całość wymieszać
Wanilia i Kardamonkaloryczność dania. Olej rzepakowy tłoczony na zimno, powinien być natomiast spożywany również "na zimno" - to znaczy nie powinien być podgrzewany. Najlepiej spożywać go do sałatek, skrapiania pomidorów, ogórków czy jako dodatek do dań już gotowych. FAKT NR 5 A, D, E, K. Nie bez przyczyny do sałatek czy warzyw dodajemy olej, jak dobrze wiecie witaminy dzielą się
SMYKWKUCHNIzacznie nam gęstnieć dodajemy posiekany koperek, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut. 3. Na talerz wykładamy ziemniaki, jajka i polewamy sosem koperkowym. Możemy dodać ogórki kiszone lub inne ulubione dodatki :-) Smacznego
kruche babeczkiKluski gotujemy w posolonej wodzie przez 2 minuty od wypłynięcia. Kluseczki można podać od razu lub odsmażane. Kluski polewamy sosem i posypujemy natką pietruszki, do tego proponuję ogórki kiszone lub kanapkowe. Smacznego
Krylowa Kuchniasłodkiej cebuli 1 łyżka majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego sól i pieprz Makaron ugotować w posolonej wodzie, opłukać pod zimną wodą i zostawić do ostygnięcia. Kukurydzę odcedzić. Paprykę, ogórki i cebulę pokroić. Mięso oddzielić od kości i również pokroić. Wszystkie składniki sałatki umieścić w misce, dodać majonez i jogurt, doprawić i dokładnie wymieszać. Odstawić na pół godziny
Krylowa Kuchniajajka ugotowane na twardo 4-6 szt., 1/2 cz.cebuli, po pasku ~1/4 z trzech kolorowych owoców papryki, kawałek pora, średnie jabłko, 6 ostrych korniszonów,5 plastrów ogórków słodko-kwaśnych, 1/2 pęczka koperku lub szczypiorku, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżka majonezu, duża szczypta pieprzu czarnego do smaku. -- -- -- Pokrojone i przygotowane składniki łączymy ze sobą w dużej misce
chleba naszegopieprzu ziołowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka kolendry pół łyżeczki chili pół łyżeczki imbiru 400 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 250 ml ciepłej wody 1 zielony ogórek 400 g jogurtu typu greckiego 2 łyżki oliwy pół pęczka koperku 1 ząbek czosnku szczypta pieprzu 1. Oczyszczone i wypłukane mięso musimy zamarynować. MARYNATA SKŁAD: – 4 łyżki oleju(...)łyżeczka czosnku granulowanego – 1 łyżka kolendry – pół łyżeczki chili – pół łyżeczki imbiru Całość dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. 2. Przygotowanie sosu. Ogórka ścieramy na tarce solimy i odstawiamy na 10 minut tak żeby puścił nam wodę. Następnie odcedzamy miąższ i dodajemy do niego jogurt, 2 łyżki oliwy z oliwek, czosnek i koperek całość
karolgotujeproszku. Skład powinien być najkrótszy i zawierać tylko mleko i kultury bakterii – najlepiej, kiedy są one wymienione w postaci łacińskich nazw. Ponadto, powinniśmy sięgać po kapustę kiszoną, kiszone ogórki, czy kwas chlebowy – najlepiej spożywać te domowe lub ze sprawdzonego źródła, niż z wielkich supermarketów. 8. SUPLEMENTUJ WITAMINĘ D Badania naukowe wykazują istotną rolę tej witaminy w regulacji funkcji układu
Be Fit Be Strong