ogórki - 26528 przepisów (strona:1006/1769)

MASŁO ZIOŁOWO-CZOSNKOWE 134

kulę i schładzam w lodówce. Przed podaniem kroję w plastry lub kawałeczki. Smacznego Masło ziołowo-czosnkowe smakuje świetnie z młodymi ziemniakami w mundurkach – pieczonych lub gotowanych oraz dodatkiem ogórków małosolnych lub kiszonej kapusty. Pyszny obiad wege gotowy

Zasmakuj Kuchni
Pstrąg z zielonym kaszotto, szparagami i sałatką 140

śmietany 30% szczypta soli i pieprzu  masło do smażenia lub oliwa z oliwek  Sałatka: mix sałat  garść pomidorków koktajlowych  kawałek papryki  kilka rzodkiewek  ogórek zielony  1/2 szalotki dressing: łyżka miodu, łyżka musztardy francuskiej, łyżka soku z cytryny, łyżka oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu  Zacznij od przygotowania kaszotto. Szparagi pokrój drobno(...)minut, po 5 minutach smażenia przykryj patelnię pokrywą, tak aby wierzch fileta był ścięty. Na maśle podsmaż główki szparag przez minutę z dodatkiem soli i pieprzu. Pomidorki koktajlowe, ogórka, rzodkiewkę, paprykę, szalotkę posiekaj i wymieszaj z sałatą. Składnik dressingu wymieszaj i dodaj do sałatki. Całość dokładnie wymieszaj. Porcję ryby podaj z pęczakiem i sałatką. Wierzch udekoruj główkami szparag.  Smacznego

Mango Papaja
Sałata z panierowanymi krążkami cukinii / Lettuce with breaded zucchini rings 129

bułki tartej olej do smażenia 1 jajko 1 ząbek czosnku 3 łyżki mleka 1 łyżka parmezanu startego na wiórki sól, pieprz liście ulubionej sałaty (u mnie dodatkowo szpinak) 1 ogórek  kilka rzodkiewek 1 czerwona cebula Sos: 1 ząbek czosnku 1 łyżka startego parmezanu 2 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki łuskanego słonecznika 4-5 gałązek koperku(...)sól, pieprz Przygotuj sos: Słonecznik upraż na suchej patelni i wystudź. Wszystkie składniki zblenduj na gładki sos, dopraw solą i pieprzem. Na talerzach rozłóż porwaną sałatę, plasterki ogórka i rzodkiewek oraz krążki cebuli. Cukinię pokrój w plasterki o grubości 3-4 mm. Jajko rozmieszaj dokładnie z parmezanem, przeciśniętym czosnkiem i mlekiem. Dodaj odrobinę soli i pieprzu. Plasterki cukinii obtaczaj

Delicious Place
Klops z gotowanego mięsa 146

Formę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Masę mięsną wyłożyć do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Podałam z sosem z ogórków marynowanych

królestwo garów
Roladki ze schabowe w kremowym sosie ze świeżych i suszonych grzybów 156

wołowiny a z wieprzowiny. Moim zdaniem zrazy tylko z wołowiny, dlatego nazwałam je roladami. PRODUKTY: (4 porcje) 4 spore kotlety 4 półksiężyce cebuli 4 kawałki boczku wędzonego 4 kawałki ogórka kiszonego 4 kawałki chleba Musztarda Majeranek Sól Pieprz Olej do smażenia Bulion SOS: garść mrożonych grzybów (kapeluszy) 2 łyżki suszonych masło śmietanka 12 % 1/2 małej cebuli  sól pieprz PRZYGOTOWANIE(...)Schab cienko rozbijamy, solimy, pieprzymy, cienko smarujemy musztardą, posypujemy majerankiem. Na każdy płat mięsa układamy (w najszerszym miejscu) kawałek boczku, cebuli, chleba i ogórka, Całość zwijamy w roladkę, Kładziemy na gorący olej-zwinięciem do dołu. Obsmażamy z każdej strony-następnie dolewamy bulion, przykrywamy i dusimy ok 40 minut. Przygotowujemy sos: suszony grzyby zalewamy letnią wodą i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy

Kopystką po garach
Sałata rzymska z makrelą i jajkiem 200

mojej sałatki na kolację użyłam: - kilka liści sałaty rzymskiej - 1 średniej wielkości ogórek - 1 papryka czerwona - 4 jajka ugotowane na twardo - 2 filety makreli w oleju ( z puszki) - mój ulubiony sos miodowo musztardowy ( ale może być każdy inny na bazie oleju) Przygotowanie jest bardzo proste, sałatę porwać na niewielkie kawałki, pokroić ogórka, paprykę, jajka na ćwiartki lub drobniej, rozdrobnić rybę

Lubię to gotuję
Tatar z Matiasa z ogórkiem małosolnym i quinoą 208

lubię je komponować z sezonowymi dodatkami.  Polecam i podaję przepis na 2 porcje. Składniki: 4 łyżki ugotowanej białej quinoy 2 filety z wędzonego Matiasa w oleju 1 ogórek małosolny 2 rzodkiewki 4 plasterki młodego pora 2 jajka przepiórcze kiełki rzodkiewki Vegeta Natur - przyprawa warzywna do potraw oliwa z oliwek sos piri-piri koperek pieprz sól Wykonanie:    Matiasy(...)siekamy w drobną kostkę, doprawiamy Vegetą Natur, dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek, mieszamy i układamy w ringach na talerzach. Ogórek, rzodkiewkę i por drobno siekamy, razem z quinoą i kiełkami układamy wokół tatara.    Jajka przepiórcze przygotowujemy jako sadzone, doprawione szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem. Kładziemy na tatarze, posypujemy koperkiem dodajemy kilka kropli ostrego sosu piri-piri

Quinoa Raz!
Młoda kapusta kiszona 128

będzie pokryta sokiem. Nałóż talerzyk i obciąż kamieniem. albo drugim słoikiem wypełnionym wodą. 6. Gdyby okazało się, że soku jest zbyt mało i możesz dodać trochę wody z ogórków małosolnych. 7. Pozostaw słoik z kapustą na 3-4 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie powinna być już gotowa, ale nawet po dwóch dniach możesz spróbować. Uwagi do przepisu

Cztery Fajery
Jak zacząć zdrowo się odżywiać? 128

pieczenie z dziećmi to może być frajda Wybierz zdrowie dla swojej rodziny. To nie jest takie trudne. Przykładowo, w tym zielonym koktajlu jest jarmuż, jabłko, soczysta pomarańcza, świeży ogórek zielony, kawałek korzenie imbiru i woda. Więcej inspiracj i kompletnych przepisów znajdziesz, uwaga – u mnie na blogu www.lamarida.pl. Zapraszam! Przykładowe śniadanie Zdaje sobie sprawę, że na hasło “zdrowe śniadanie(...)byłby chętny na taki zestaw na kolację? * Można też zrobić guacamoli jak czas i chęci pozwalają Szpinak, jarmuż (uwielbiam) czy roszponka (nie przepadam), do tego łodyga selera, mały obrany ogórek zielony, garść natki pietruszki (uwielbiam), kawałek imbiru, woda i opcjonalnie najlepiej sezonowy owoc. Dla przykładu do tego koktajlu użyłam ananasy z puszki, które zostały mi po wykorzystaniu syropu do zrobienia

Lamarida.pl
Świeża sałatka z dodatkiem francuskiego sera Roquefort 178

Świeża sałatka z dodatkiem francuskiego sera Roquefort Moje danie na dziś to lekka, świeża i zdrowa sałatka z jednym z moich ulubionych serów: serem Roquefort! Mix sałat + pomidory + ogórek + oliwki + młoda cebulka albo szczypiorek + rozdrobniony roquefort + oliwa tłoczona na zimno + swieżo wycisnięty sok z cytryny + sól morska + pieprz. Ułożoną sałatę na półmisku ozdobić oliwkami, pokrojonym ogórkiem i pomidorem, ulubionymi ziołami

Wino Francja Kuchnia
Polska - Wegańskie szare kluski z kapustą kiszoną i tofu-skwarkami 148

Powraca mamina kuchnia i pomysł na wegańską wersję tradycyjnego niedzielnego obiadku. Poprzednio proponowaliśmy  zupę z kaszą jaglaną i pieczarkami  i  kotlety ziemniaczane z sosem z ogórków kiszonych  (również w wegańskiej wersji). Dzisiaj przyszedł czas na kolejny klasyk, czyli szare kluski z zasmażaną kiszoną kapustą i tofu-boczkiem.  Składniki (3 porcje): - 0.5 kg ziemniaków

Roślinożerni urlopowicze
Pyszna sałatka do grillowanych potraw 152

pysznym mięskiem wyszła IDEALNIE!!! Polecam, spróbujcie! Pyszna sałatka do grillowanych potraw Pyszna sałatka do grillowanych potraw 1/2 sera feta (my użyliśmy sera bez laktozy) 1 sałata zielona 1 ogórek szklarniowy 1 pomidor Vegeta Natur do sałatek i dipów pieprz wedle uznania Sałatę zieloną porwać na mniejsze kawałki. Umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Ogórek pozbawić skórki. Pokroić go na mniejsze kawałki

Gotuję Testuję
Śledzie marynowane w zalewie octowej 181

tego przepisu można przygotować także rolmopsy lub marynowane płaty śledziowe. Przed marynowaniem nie kroimy filetów w kawałki, tylko pozostawiamy je w całości lub zwijamy w rolmopsy z dodatkiem kiszonych ogórków lub marynowanej papryki

Korniszonki
Śledzie marynowane w zalewie octowej 165

tego przepisu można przygotować także rolmopsy lub marynowane płaty śledziowe. Przed marynowaniem nie kroimy filetów w kawałki, tylko pozostawiamy je w całości lub zwijamy w rolmopsy z dodatkiem kiszonych ogórków lub marynowanej papryki

Gotujemy i jemy
Kulinarna wyprawa do Gruzji, czyli smaki Adżarii cz.2 142

nich była też gruzińska pieśń narodowa Czakrulo . Jednak nie samą kulturą człowiek żyje. Jeżeli chodzi o jedzenie to oprócz dobrze mi już znanych: chaczapuri , szaszłyków mcwadi i sałatki z ogórków i pomidorów, miałem okazje spróbować także kilku innych przysmaków: borano czyli dania przypominającego szwajcarskie fondue, przyrządzonego z lokalnego sera zalane rumianym masłem, sinori , czyli cienkich płatów chleba lawasz przekładanych

kuron.com.pl