samą procedurę powtarzamy na drugi i trzeci dzień. Czwartego dnia wiśnie po odcedzeniu przekładamy do umytych wyparzonych słoików (słoiki i nakrętki nie mogą być po przetworach wytrawnych typu ogórki, sałatki itp.!). Słoiki wypełniamy owocami pozostawiając u góry jakieś 3 cm wolnej przestrzeni. Sok zagotowujemy z ostatnią porcją cukru i zalewamy nim owoce, pozostawiając wolne około
Trzeci talerzPolecamy bardzo dobry twarożek z dodatkami, świetny na kanapki. Składniki: -opakowanie 20 dkg twarożku naturalnego -kilka plasterków kiełbasy szynkowej -drobny szczypiorek -świeży ogórek -sól, pieprz Plasterki kiełbasy szynkowej kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek kroimy na drobno. Ogórka kroimy w plastry a następnie w drobną kostkę. Pokrojone warzywa i kiełbasę mieszamy. Dodajemy twarożek, przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy
Maminek kulinarnyUwielbiam domową zupę ogórkową robioną ze swoich ogórków kiszonych. Dla mnie im kwaśniejsza tym lepsza. Ten smak jest niezastąpiony, więc zawszę robię zapas na dwa dni :) Czytaj więcej
Pychotkaaaminut bez pokrywki. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy jeszcze minutę i podajemy. Nam bardzo smakował kurczak w sosie ziołowo - śmietanowym z młodymi ziemniakami z wody i mizerią z ogórków z dodatkiem szczypioru czosnkowego i jogurtu greckiego. Wioleta Gargula
MamaOskarkaimprezach ponieważ jest pyszna, a to że przygotowuje się ją bardzo prosto. Składniki (na 3-4 porcje): 300g makaronu świderki puszka tuńczyka w sosie własnym mała puszka kukurydzy duży ogórek szklarniowy 1 czerwona cebula Na dressing: 2 czubate łyżki majonezu 2 czubate łyżki gęstego jogurtu łyżka drobno siekanej natki pietruszki sok z połowy cytryny sól i pieprz do smaku(...)dente w dobrze osolonej wodzie. Ugotowany, dobrze przelewamy pod zimną wodą. Odstawiamy do odcieknięcia. Do dużej miski przekładamy odsączony makaron, dodadajemy do niego odsączonego tuńczyka oraz kukurydzę. Ogórka dobrze myjemy i kroimy wzdłóż na ćwiarki. Nożem, usuwamy z niego gniazda nasienne i kroimy w małe kawałki, dodajemy do miski. Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy, dodajemy do miski
Smaczna Stronamiło czas, próbując specjalności lokalu, czyli sushi. W naszym menu znalazła sie zupa miso, tradycyjna sałatka Benihana z imbirowym dressingiem, Nigiri z okoniem morskim i łososiem, Hosomaki z ogórkiem, Gunkan z tatarem z tuńczyka, rolka z krewetką w tempurze z awokado i mango i Warsaw roll, czyli rolka w tempurze z łososiem, serkiem i ogórkiem. Na deser dostaliśmy sernik
Kulinarne przygody Gatityczasu można zgrzeszyć. Składniki: 2 zupki chińskie (dałam 1 pikantną, 1 łagodną, ale jak wolicie ostre smaki to można dać 2 pikantne), 2 średnie pomidory, 1 długi surowy ogórek, 1 czerwona papryka, 1 puszka kukurydzy, pół pora lub mała cebula, 3 łyżki majonezu, 1 łyżka ketchupu, sól, pieprz do smaku. Makaron pokruszyć, dodać sypkie przyprawy z zupek chińskich, pokrojone(...)kostkę pomidory, ogórka, paprykę, cebulę (lub pora pokrojonego w półksiężyce), odsączoną z zalewy kukurydzę. Całość wymieszać z majonezem i ketchupem. W razie potrzeby można dodać sól i pieprz do smaku. Odstawić do lodówki, żeby makaron zmiękł i smaki się "przegryzły". Najlepiej przygotować ją dzień wcześniej. przez noc warzywa puszczą sok, dzięki któremu makaron nabierze miękkości. Można też makaron zalać
Moja kraina smakówKlasyczna wątróbka drobiowa 🙂Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, do tego ziemniaczki z wody i surówka z młodej marchewki i cukinii , a to wszystko podkreślone smakiem świeżo kiszonego ogórka 😃 Składniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date(...)dolewamy resztę wody, dodajemy musztardy, solimy i pieprzymy do smaku. Dusimy jeszcze 2 minuty. Ja podałam z młodymi ziemniaczkami z wody, surówką z marchewki i cukinii oraz z kiszonym ogórkiem
Kulinarne przemysleniaRóżne przepisy na moim blogu na ogórki już są-ale ciągle piszecie do mnie o podstawowy przepis na korniszony-więc dzisiaj dla was właśnie ten mój tradycyjny
Swojskie jedzonkozapiekane na grillu lub w opiekaczu. Składniki: - margaryna Smakowita - 8 kromek chleba tostowego - 8 liści sałaty - 2 plasterki pastrami - 4 plasterki sera żółtego (u mnie gouda) - 1/2 pomidora - 1/2 ogórka zielonego - kiełbasa wiejska Przygotowanie: Każdą kromkę chleba smarujemy margaryną Smakowita, na czterech kładziemy po jednym liściu sałaty na to kolejno 1/2 plasterka pastrami, plasterek sera, pomidor, ogórek zielony, pokrojona kiełbasa
Kulinarne życierewelacyjny... za takie soki powinni dawać nobla :D <3 - sok ananas - kiwi - szpinak to sok który ma kilka owoców w składzie banany, ananasy, winogrona, kiwi, pomarańcze, szpinak, ogórki, limonka, bardzo ciekawe połączenie smaków, myślę ze pyszne było by ciacho jakby zrobić ciasto shrek. Soki są mega pyszne, firma Victoria Cymes jest dobrze znana na rynku, nic dziwnego wiele
Dziś Ja gotujemięs lub placków. Podana z plackami z cukinii smakuje równie wyśmienicie, jak do grillowanej piersi kurczaka. 250 g arbuza 50 g sera feta 1 mniejsza cebula czerwona 1 mniejszy ogórek gruntowy ok. 20 g czarnych oliwek dwie garści rukoli sok z połowy limonki lub cytryny łyżka oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku Arbuza kroimy w kostkę, cebulę(...)plasterki, ogórka w kostkę, oliwki na plasterki. W misce układamy rukolę, dodajemy pokrojone warzywa i arbuza. Posypujemy serem, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Całość ma ok. 370 kcal
KucharzycaSkładniki: 200 g makaronu farfalle 200 g kabanosów 1 puszka groszku 1/2 pora 3-4 kawałki papryko konserwowej 2 ogórki konserwowe 2 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować zgodnie z … Czytaj dalej Sałatka makaronowa z kabanosem
czarrna od kuchniszklanki mąki pszennej typ 1850 (ok. 65 g), - 1/4 łyżeczki soli, - 3 łyżeczki masła (ok. 15 g), - 1/3 szklanki gorącej wody. dodatki: - warzywa: sałata, ogórek, rzodkiewka, papryka, pomidor, - ząbek czosnku, - łyżeczka soku z cytryny, - pół kubka jogurtu naturalnego (ok. 90 g), - mięso z piersi kurczaka (ok. 450 g), - łyżka oleju (ok. 10 g), - przyprawy: curry, papryka słodka, papryka ostra, sól(...)Placki smażymy na rozgrzanej patelni (aż pojawią się brązowe plamki). 5. Tortille zawijamy w wilgotną ściereczkę (inaczej placki będą się kruszyły). 6. Przygotowujemy warzywa: sałatę rwiemy na kawałki, ogórka, rzodkiewki, paprykę i pomidora kroimy w kostkę. 7. Przygotowujemy sos: łączymy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku z sokiem z cytryny, jogurtem, szczyptą soli i pieprzu. 8. Mięso z piersi kurczaka kroimy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachjasnego sosu sojowego 3 łyżki oleju sezamowego 100 g świeżego groszu cukrowego 1//2 żółtej cukinii 1 mała czerwona cebula Sałata endywia zielona ogórki piklowane w płatkach chili 2 czerwone pomidory malinowe świeża kolendra do podania Wykonanie : 1. Mleko podgrzewamy z margaryną doprowadzając mieszankę
vaniliowoczekoladowa