Zastanawiacie się, z czego przygotować sałatkę zimą? Tęsknie za moją ulubioną sałatką tabbouleh lub caprese , jednak smak pomidorów i ogórków pozostaje teraz wiele do życzenia. Ponadto letnie sałatki nie dają tego uczucia rozgrzania, które tak potrzebujemy w czasie chłodnych miesięcy. Proponuję więc przygotowanie sałatki na bazie warzyw korzeniowych - marchewki, pietruszki i selera, które po upieczeniu nabierają wspaniałego smaku
Chilli Czosnek i OliwaGrzyby marynowane w zalewie octowej z przyprawami to jeden z najlepszych przysmaków kuchni polskiej. Idealne jako przystawka i dodatek do mięs. Niezastąpione są również do sosu tatarskiego, w towarzystwie ogórków kiszonych i cebulki stworzą perfekcyjny sos. Marynowane podgrzybki będą najsmaczniejsze, jeśli do słoików wybierzemy małe i twarde kapelusze tych grzybów. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przetwory oraz
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnePomidora · Puszka kukurydzy · Ser Feta · Ogórek · Łyżka oliwy · ½ łyżki ziół greckich · ½ łyżeczki soku z cytryny · Sól(...)miski. 2. Do naczynia wlewamy oliwę, wsypujemy zioła i wyciskamy sok z cytryny, dokładnie mieszamy i łączymy z sałatą. 3. Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa: papryki, ogórek i pomidory. 4. Następnie dokładamy kukurydzę i doprawiamy pieprzem oraz solą. 5. Na koniec mieszamy z pokrojonym serem fetą i przekładamy do naczynia. 6. Sałatka gotowa
Kulinarna ChwilaKotlety mielone z indyka to nasza propozycja na zdrowy, dietetyczny obiad. Kotlety możemy podać na obiad z dodatkiem pysznej mizerii z ogórkami, albo z marchewką z groszkiem. Mięso z indyka jest dużo zdrowsze aniżeli mięso mielone z kurczaka czy wieprzowo- wołowe. Przepis jak przygotować kotlety mielone z indyka znajduje się poniżej. Zobacz również: Kotlety mielone z papryką Składniki 500g
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ogórecznik lekarski to urocza roślina ogrodowa z pięknymi, małymi, niebieskimi kwiatami. Jest to roślina przyprawowa, lecznicza i ozdobna. Jadalne są kwiaty i młode liście, a smakiem i zapachem przypominają ogórki. Ogórecznik to stare zioło, znane przynajmniej od czasów rzymskich. W cesarstwie rzymskim jego kwiaty i liście dodawano żołnierzom przed bitwą do wina, co pobudzać miało ich waleczność. To właśnie
Tajemnice SmakuSkładniki: 4 jajka 4 plasterki chudej szynki 2 ogórki konserwowe 1 łyżka ketchupu sól, pieprz Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na pół, żółtka wyjąc do miseczki i rozgnieść … Czytaj dalej Jajka z szynką
czarrna od kuchniZupa gulaszowa – jedna z ulubionych zup mojego Męża. Pyszna, gęsta i pożywna. Z dużą ilością mięsa. Rozgrzewająca, więc idealna zwłaszcza na jesienne i zimowe obiady
Kulinarne Przebojekluskami kładzionymi, z plackami ziemniaczanymi i sosem. Świetnymi dodatkami do kotletów są: marchewka z groszkiem, buraczki tarte lub kostka, gotowane, zasmażane lub pieczone z folii , mizeria , surówka z kiszonych ogórków i cebuli, pikle, sos grzybowy lub pieczarkowy , surówka z pomidorów , surówka z marchewki , surówka z pora , sałata masłowa z jogurtem/śmietaną , sałata masłowa z jogurtem/śmietaną i pomidorkami koktajlowymi
Zasmakuj KuchniSałatka z tuńczykiem – pyszna, prosta i z ogólnodostępnych składników. Jest również bardzo uniwersalna, bo sprawdzi się zarówno na święta, na imprezę, jak i na zwykłą
Kulinarne Przebojezimnego mleka, wlewamy do gotującego się mleka, doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając i gotujemy pół minuty, odstawiamy. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce w plasterki (jak ogórki na mizerię ;). Na podpieczonym spodzie rozkładamy plasterki jabłek, na nim (najlepiej lekko ciepły) budyń, a na nim resztę ciasta (możemy zetrzeć na tarce, lub skubać po kawałku i ułożyć
Rozpustne gotowaniedomowe imprezy! 2 opakowania zupek chińskich 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka słodkiej kukurydzy konserwowej 200 g fileta z kurczaka Przyprawa do kurczaka 150 g żółtego sera 1 ogórek szklarniowy 2 pomidory ½ pęczka natki pietruszki 3 łyżki majonezu Sól Pieprz Makaron kruszymy na mniejsze kawałki. Zalewamy go wrzątkiem, odstawiamy do napęcznienia. Zlewamy dokładnie pozostałą wodę. Kukurydzę oraz czerwoną fasolę(...)odsączamy na sitku. Możemy je dodatkowo przepłukać wodą. Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do kurczaka, smażymy do miękkości na patelni. Pomidory, obranego ogórka oraz żółty ser kroimy w kosteczkę. Natkę pietruszki bardzo drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy majonez i ponownie mieszamy. Odstawiamy do przegryzienia się składników
VioletoweKucharzenieszkoły. Ale jak wiadomo taka sałatka na kolację czy domówkę również się sprawdzi :) Polecam. Składniki - 30 dag ulubionej szynki - 20 dag żółtego sera - 3 jajka ugotowane na twardo - 3 ogórki konserwowe - 1 cebula czerwona - majonez - sól, pieprz do smaku Wykonanie Wszystkie składniki kroję w kosteczkę. Dodaję dwie łyżki majonezu, sól i pieprz do smaku. Mieszam dokładnie. Podaję z pieczywem
Kuchnia z widokiem na ogródLipowa 7a Shipudei Berek, otwarte od 8:00, w niedz. od 10:00 Masz ochotę na hummus lub szakszukę z samego rana? A może jesteś psychofanem polskich kiszonych ogórków i chciałbyś zobaczyć Muzeum Fermentacji, które mieści się w jednej z sal tej izraelskiej knajpy z szaszłykami? Przy okazji załapiesz się na promocję śniadaniową. Co polecam? Szakszuka Pizzę
Ugotowane pozamiatanePastrmajlija Poza tamtymi smakołykami, będąc w Macedonii warto spróbować np. Sałatki Macedońskiej czyli marynowanej papryki z pomidorami czy kojarzącej się bardziej z Bułgarią Szopskiej Sałatki czyli pomidorów i ogórków sążnie posypanych białym serem. Macedońska Szopska i fryty z serem Z typowo restauracyjnych dań polecamy tave vegetariani czyli zapiekankę warzywną w kremowym sosie, pljeskavicę czyli bałkańską wariację
Roślinożerni urlopowicze