ogórki z koprem - 565 przepisów (strona:22/38)

Ogórki kartuskie (w occie) 467

cebula 2-3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki gorczyca w ziarnkach koper ogrodowy ziele angielskie liść laurowy pieprz czarny w ziarnkach Marchew obieramy i kroimy w talarki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Paprykę obieramy, oczyszczamy i kroimy w paski. Z podanych składników zagotowujemy zalewę. Ogórki dokładnie myjemy. Do wcześniej wyparzonych słoików wkładamy: kawałek(...)chrzanu, płaską łyżeczkę ziaren gorczycy, 2-3 ziela angielskie, 6-8 kulek pieprzu czarnego, 1-2 liście laurowe, pokrojony koper ogrodowy, kilka plasterków czosnku. Następnie wkładamy 2-3 łyżki pokrojonej papryki i garść marchwi. Na to ciasno układamy umyte ogórki, a pomiędzy nie wciskamy słupki papryki czerwonej. Całość zalewamy zalewą (przestudzoną, ale jeszcze trochę ciepłą), zakręcamy i zostawiamy

Marder&Marder Manufacture
Pstrąg w cytrusach i salsa z ogórka 145

cytrynowym i tymiankiem. Do środka wkładamy po gałązce zielonej pietruszki i świeżego kopru oraz półplasterki cebuli. Wierzch ryby również posypujemy przyprawami, układajmy naprzemiennie cienkie plastry limonki i pomarańczy, lekko dociskamy je do ryby. Wkładamy do lodówki na około godzinę, żeby pstrągi przeszły aromatem przypraw i cytrusów. Ogórka myjemy i obieramy nie całkiem do końca, zostawiając na nim trochę skórki. Wszystkie(...)czerwona lub klasyczna pomarańcza – pół na sok, pół w cienkie plasterki 1 limonka – pół na sok, pół w cienkie plasterki kilka gałązek kopru kilka gałązek natki pietruszki łodyga lub dwie selera naciowego 1 średniej wielkości wężowy ogórek 1 czerwona cebula- pół do salsy, pół do środka do ryby sól pieprz i pieprz cytrynowy tymianek świeży lub suszony

Karo in the Kitchen
Barszcz czerwony inaczej 163

buraków (najlepiej upieczonych, ale ugotowane też mogą być) - 2 – 3 ugotowane marchewki (z bulionu) - 6 ogórków kiszonych - sok z ogórków (ilość do smaku) - 2 cebule - 3 ząbki czosnku - kilka ziemniaków - mleko kokosowe (puszka) - duży pęczek kopru - 2 łyżki masła klarowanego - sól, pieprz do smaku - jajka ugotowane na twardo   Do tej zupy najlepsze będą buraki pieczone (gotowane(...)garnka dodajemy zawartość patelni z ogórkami, pokrojone w talarki marchewki z bulionu, sok z ogórków (do smaku, więc lepiej dodać porcjami) oraz ścieramy (bezpośrednio do zupy) buraki. Wlewamy puszkę mleka kokosowego, doprawiamy solą i pieprzem (ewentualnie można dodać trochę cukru), dodajemy posiekany koper. Barszcz czerwony inaczej podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Barszcz czerwony inaczej to bardzo smaczna

mojewypiekiinietylko
Ogórki konserwowe po warszawsku 177

i przede wszystkim – zalewa. Zdradzimy Wam na nią przepis ;) Składniki (wyszło 6 słoików litrowych): ok. 3 kg ogórków gruntowych, nie za dużych, jędrnych (ilość tak naprawdę zależy od Was, ważne są proporcje zalewy) ziele angielskie gorczyca biała koper z baldachimami czosnek korzeń chrzanu liście laurowe opcjonalnie np. papryczka chili (w całości) Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka(...)dodać cukier, dobrze wymieszać, zagotować. Do słoików wsypać po kilka ziaren ziela i gorczycy. Układać ogórki pionowo, dość ciasno (żeby nie wypływały po zalaniu), ale nie zgniatać. Słoiki uzupełnić obranymi ząbkami czosnku, 2-3 liśćmi laurowymi i słupkami chrzanu oraz opłukanymi baldachimami kopru. Można dodać też np. papryczkę chili. Zalewać przygotowaną zalewą. Jeśli zalewacie gorąca, pasteryzujemy wstawiając słoiki

Pociąg Do Kuchni
Sałatka z ogórków na zimę 154

sałatkę robię od lat, jest bardzo smaczna i stanowi doskonały dodatek do obiadu. Składniki: 3 kilogramy ogórków ze skórą 800 gram marchwi 1 kilogram cebuli cukrowej 1 pęczek posiekanego kopru 1 łyżeczka gorczycy 3 łyżeczki ziela angielskiego mielonego 1 duża łyżka pieprzu mielonego 3 łyżki soli Zalewa: 1 szklanka octu 1 szklanka oleju 3/4 szklanki cukru Sposób przygotowania: Ogórki(...)obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach,obraną cebulę kroimy w pióra.Wszystko przekładamy do większej miski, dodajemy sól, dokładnie wszystko mieszamy .Gdy warzywa puszczą sok dodajemy posiekany koper i przyprawy.Cukier zagotowujemy z octem, wlewamy do sałatki,dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Sałatkę nakładamy do słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy przez 5 minut od momentu zagotowania

Bajeczna Kuchnia
Ogórki konserwowe, korniszony 433

cukru do słoika (na 1 słoik): 1-2 ząbki czosnku kilka ziaren pieprzu 2-3 ziela angielskie 3-4 krążki marchewki kawałek cebuli kawałek chrzanu koper (choć często pomijam go przy korniszonach) Sposób przygotowania: Ogórki umyć. Składniki zalewy zagotować. Lekko ostudzić. Przygotować czyste słoiki. Najlepiej litrowe, choć 700-900 ml też będą dobre. Do słoików powkładać ściśle ogórki

na moim stole...
Jak zrobić ogórki małosolne? 416

takie dostać. Ja kupuję zawsze małą ilość i sprawdzam czy są jędrne i czy nie są puste w środku! SKŁADNIKI na duży słój: - ogórki - 3 ząbki czosnku - 1 łyżeczka gorczycy - 2 ziela angielskie - listek laurowy - koper - liść chrzanu - kawałek chrzanu- korzeń - zalewa (na 1 litr ciepłej przegotowanej wody 1 czubata łyżka soli) Do słoja wkładamy wszystkie przyprawy, ogórki

SMYKWKUCHNI
Moje idealne kiszone... 171

smaki. No więc, standardowo dokładnie myjemy słoiki i zakrętki. Ja robię to w zmywarce więc mam problem z głowy ;)Do każdego litrowego słoika wkładamy koper, 2-3 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu. Upychamy dokładnie wyszorowane ogórki ( które najlepiej jak poleżą kilka godzin w zimnej wodzie). Moim sposobem jest wyszorowane ich czystym zmywakiem kuchennym, ostrą stroną. Na wierzch układamy

Malinowe Pocałunki
Ogórki konserwowe 299

wody 1-1,5 szklanki cukru 1 łyżka soli 0,5 szklanki octu Do słoika wkładamy czosnek, gorczycę, ziarenka pieprzu, angielskie ziele, liść laurowy, koper. Wodę z octem, cukrem i solą gotujemy. Gorącym płynem zalewamy ogórki w słoikach. Pasteryzujemy 30-35 minut. Smacznego

Salonik smaków
surówka z dyni i ogórków kiszonych 166

Jesienna smaczna surówka do obiadu Składniki - 400 g dyni - 4 ogórki kiszone - 1/2 papryki - 1 cebula - 3 łyżki majonezu - 1 łyżka siekanego kopru - 1 sos sałatkowy zioła ogrodowe Sposób przygotowania 1. - Dynię obrać wyjąć pestki zetrzeć na drobnej tarce dobrze odcisnąć z powstałej wody           - Zetrzeć ogórki i paprykę na grubej tarce Pokroić

W królestwie smaków Beaty
Tatar ze śledzia z musztardą francuską 182

się święta czy jako przystawka Sylwestrowa.  Składniki: 500 g świeżych płatów śledziowych sok i skórka starta z 2 limonek cebula dymka 2 ogórki konserwowe pokrojone w drobna kostkę 1 pęczek kopru bardzo drobno posiekany 1 mała papryczka chili 3 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżeczka miodu 20 ml oliwy z oliwek    świeżo zmielony pieprz

Niezły Młynek
Śródziemnomorska sałatka z grillowaną ośmiornicą! 264

limonki! Czego chcieć więcej!? Chwila Smaku! ;-) Zapraszam! SKŁADNIKI: - Ser feta Arla Apetina Red Peppers & Chili - 4 kawałki ośmiornicy - 12 pomidorków koktajlowych - cebula czerwona - 1/2 ogórka zielonego - 15 oliwek zielonych - świeża bazylia - świeży koper zielony - roszponka - 1/2 awokado - oliwa z oliwek - otarta skórka z limonki - 3 kromki ciabatty Wykonanie: Na rozgrzaną patelnię grillową wlej oliwę, usmaż ośmiornicę. Rukolę umyj

SMYKWKUCHNI
Szwedzka sałatka ogórkowa do słoików. 361

zrobiłam otwarliśmy z M jeden słoik i pałaszowaliśmy ze smakiem. Jednak najlepiej, jak sałatka dłużej postoi - wtedy uwolni wszytskie swoje aromaty :) Składniki: 2 kg ogórków do każdego słoika po ząbku czosnku, gałązce zielonego kopru oraz kilka ziaren gorczycy Składniki zalewy: 2 szklanki wody 1/4 szklanki octu 2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki chilli 1/4 szklanki cukru 1 liść laurowy kilka(...)kostkę. Zagotować wodę z octem, cukrem, zielem angielskim, liściem laurowym, solą i chilli. Dodać cebulę, marchew oraz paprykę i wszystko gotować chwilę na małym ogniu. Tak przygotowaną zalewę wystudzić. Ogórki obrać i pokroić w plasterki. Włożyć do misy i zalać zalewą. Całość pozostawić na 12 godzin od czasu do czasu mieszając. Po upływie wskazanego czasu przełożyć do słoików (zalewy

My simple kitchen
Ogórki kiszone z wiśniowym liściem 133

wyobrażam obie by nie zrobić kilkunastu słoiczków na zimę. Dzisiaj moja propozycja z dodatkiem liścia wiśniowego! Spróbujcie! Składniki :* 3 kg równych ogórków gruntowych* pół główki czosnku* 3 łyżki soli morskiej* 3 litry ciepłej przegotowanej wody* koszyczki kopru - tyle ile słoików* liście wiśni - tyle ile słoików Przygotowanie :Do wyparzonych słoiczków włożyć po koszyczku koperku, ułożyć ogórki. Wrzucić czosnek. Całość

Magiczne Życie Marty