dań z grilla czy obiadu. Składniki: 3-4 ogórki, starte na tarce 1 duże opakowanie gęstego jogurtu naturalnego/greckiego sól, pieprz świeży posiekany koper suszone oregano 2-3 ząbki czosnku, drobno posiekane opcjonalnie: sok z cytryny Ogórki odciśnij z nadmiaru wody. Wrzuć do miski, dodaj pozostałe składniki i delikatnie wymieszaj. Możesz skropić odrobiną oliwy przed podaniem. Tzatziki A light
Qlinarnie i Qlinarnieliście laurowe na słoik ok 3 ziaren ziela angielskiego na słoik 0,5 łyżeczki nasion kopru na słoik zalewa 4 szklanki wody 1 szklanki octu 10% 1 łyżka soli 1 łyżka czubata cukru 1 łyżeczka chilli Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Ogórki myjemy i układamy ciasno w słoikach na przemian z pokrojoną marchewką(...)papryczką chilli ( papryczkę należny oczyścić z pestek). Do słoików wkładamy liść laurowy, ziele anielskie, koper oraz gorczycę. Do garnka wlewamy ocet, wodę i dodajemy pozostałe składniki. Doprowadzamy do wrzenia i gorąca zalewą zalewamy ogórki, natychmiast je zakręcając i układając przykrywką do dołu. Jeżeli ogórki zjedzie w najbliższych tygodniach nie musicie
Niezły MłynekZalewa: na 1L wody czubata łyżka soli 2 czubate łyzki cukru 1/2szkl octu Do słoika włożyć marchew, koper, ziele ang., listek laurowy, gorczycę i ogórki. Gorącą zalewą zalać ogórki i pasteryzować 5 min. Od razu wyjąć. Nie trzeba stawiać do góry dnem. Smacznego
Ukojenie Podniebieniatrzeba pasteryzować. Odstawić do powolnego stygnięcia. Pamiętajcie, że teraz jest idealny czas na mrożenie koperku na zimę . Wkrótce zakwitnie i będzie się nadawał do ogórków i innych przetworów, w których koszyczki kopru spełniają istotną rolę. ----- Podobne: Likier truskawkowy Domowe magi Limonkowo-miętowa sałatka ryżowa
Weekendy w domu i ogrodziełyżki majonezu sok z 1 cytryny Paluszki kroimy na kawałki - jeden paluszek na cztery części. Skraplamy sokiem z cytryny i odstawiamy na jakieś pół godziny. Ogórka ścieramy na tarce o dużych oczkach, koper drobno siekamy, dodajemy do paluszków krabowych. Makaron ryżowy (jakąś taką stosowną porcję, tak około 150 g) gotujemy wedle zaleceń na opakowaniu i dodajemy do całości. Potem wszystko
Marder&Marder ManufactureLetnia wersja tradycyjnego barszczu. Składniki: 1 pęczek włoszczyzny 1 pęczek botwinki 1 łyżeczka masła 1 pęczek zielonego kopru 1 szklanka zakwasu buraczkowego lub kwaszonych ogórków ½ szklanki słodkiej śmietany sól do smaku cukier do smaku Wykonanie: Warzywa umyć, drobno pokroić, osolić, lekko poddusić na maśle, zalać wrzącą wodą i gotować. Po 25 minutach dodać posiekaną botwinkę i gotować jeszcze
Tradycyjna KuchniaInna wersja ogórków konserwowych. W ubiegłym sezonie zrobiłam z inną zalewą - wyszły równie pyszne jak te, co robiłam do tej pory. Zapraszam też na moje
Kuchnia domowa Anicebula 2-3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki gorczyca w ziarnkach koper ogrodowy ziele angielskie liść laurowy pieprz czarny w ziarnkach Marchew obieramy i kroimy w talarki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Paprykę obieramy, oczyszczamy i kroimy w paski. Z podanych składników zagotowujemy zalewę. Ogórki dokładnie myjemy. Do wcześniej wyparzonych słoików wkładamy: kawałek(...)chrzanu, płaską łyżeczkę ziaren gorczycy, 2-3 ziela angielskie, 6-8 kulek pieprzu czarnego, 1-2 liście laurowe, pokrojony koper ogrodowy, kilka plasterków czosnku. Następnie wkładamy 2-3 łyżki pokrojonej papryki i garść marchwi. Na to ciasno układamy umyte ogórki, a pomiędzy nie wciskamy słupki papryki czerwonej. Całość zalewamy zalewą (przestudzoną, ale jeszcze trochę ciepłą), zakręcamy i zostawiamy
Marder&Marder Manufacturecytrynowym i tymiankiem. Do środka wkładamy po gałązce zielonej pietruszki i świeżego kopru oraz półplasterki cebuli. Wierzch ryby również posypujemy przyprawami, układajmy naprzemiennie cienkie plastry limonki i pomarańczy, lekko dociskamy je do ryby. Wkładamy do lodówki na około godzinę, żeby pstrągi przeszły aromatem przypraw i cytrusów. Ogórka myjemy i obieramy nie całkiem do końca, zostawiając na nim trochę skórki. Wszystkie(...)czerwona lub klasyczna pomarańcza – pół na sok, pół w cienkie plasterki 1 limonka – pół na sok, pół w cienkie plasterki kilka gałązek kopru kilka gałązek natki pietruszki łodyga lub dwie selera naciowego 1 średniej wielkości wężowy ogórek 1 czerwona cebula- pół do salsy, pół do środka do ryby sól pieprz i pieprz cytrynowy tymianek świeży lub suszony
Karo in the Kitchenburaków (najlepiej upieczonych, ale ugotowane też mogą być) - 2 – 3 ugotowane marchewki (z bulionu) - 6 ogórków kiszonych - sok z ogórków (ilość do smaku) - 2 cebule - 3 ząbki czosnku - kilka ziemniaków - mleko kokosowe (puszka) - duży pęczek kopru - 2 łyżki masła klarowanego - sól, pieprz do smaku - jajka ugotowane na twardo Do tej zupy najlepsze będą buraki pieczone (gotowane(...)garnka dodajemy zawartość patelni z ogórkami, pokrojone w talarki marchewki z bulionu, sok z ogórków (do smaku, więc lepiej dodać porcjami) oraz ścieramy (bezpośrednio do zupy) buraki. Wlewamy puszkę mleka kokosowego, doprawiamy solą i pieprzem (ewentualnie można dodać trochę cukru), dodajemy posiekany koper. Barszcz czerwony inaczej podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Barszcz czerwony inaczej to bardzo smaczna
mojewypiekiinietylkoi przede wszystkim – zalewa. Zdradzimy Wam na nią przepis ;) Składniki (wyszło 6 słoików litrowych): ok. 3 kg ogórków gruntowych, nie za dużych, jędrnych (ilość tak naprawdę zależy od Was, ważne są proporcje zalewy) ziele angielskie gorczyca biała koper z baldachimami czosnek korzeń chrzanu liście laurowe opcjonalnie np. papryczka chili (w całości) Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka(...)dodać cukier, dobrze wymieszać, zagotować. Do słoików wsypać po kilka ziaren ziela i gorczycy. Układać ogórki pionowo, dość ciasno (żeby nie wypływały po zalaniu), ale nie zgniatać. Słoiki uzupełnić obranymi ząbkami czosnku, 2-3 liśćmi laurowymi i słupkami chrzanu oraz opłukanymi baldachimami kopru. Można dodać też np. papryczkę chili. Zalewać przygotowaną zalewą. Jeśli zalewacie gorąca, pasteryzujemy wstawiając słoiki
Pociąg Do Kuchnisałatkę robię od lat, jest bardzo smaczna i stanowi doskonały dodatek do obiadu. Składniki: 3 kilogramy ogórków ze skórą 800 gram marchwi 1 kilogram cebuli cukrowej 1 pęczek posiekanego kopru 1 łyżeczka gorczycy 3 łyżeczki ziela angielskiego mielonego 1 duża łyżka pieprzu mielonego 3 łyżki soli Zalewa: 1 szklanka octu 1 szklanka oleju 3/4 szklanki cukru Sposób przygotowania: Ogórki(...)obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach,obraną cebulę kroimy w pióra.Wszystko przekładamy do większej miski, dodajemy sól, dokładnie wszystko mieszamy .Gdy warzywa puszczą sok dodajemy posiekany koper i przyprawy.Cukier zagotowujemy z octem, wlewamy do sałatki,dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Sałatkę nakładamy do słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy przez 5 minut od momentu zagotowania
Bajeczna Kuchniacukru do słoika (na 1 słoik): 1-2 ząbki czosnku kilka ziaren pieprzu 2-3 ziela angielskie 3-4 krążki marchewki kawałek cebuli kawałek chrzanu koper (choć często pomijam go przy korniszonach) Sposób przygotowania: Ogórki umyć. Składniki zalewy zagotować. Lekko ostudzić. Przygotować czyste słoiki. Najlepiej litrowe, choć 700-900 ml też będą dobre. Do słoików powkładać ściśle ogórki
na moim stole...takie dostać. Ja kupuję zawsze małą ilość i sprawdzam czy są jędrne i czy nie są puste w środku! SKŁADNIKI na duży słój: - ogórki - 3 ząbki czosnku - 1 łyżeczka gorczycy - 2 ziela angielskie - listek laurowy - koper - liść chrzanu - kawałek chrzanu- korzeń - zalewa (na 1 litr ciepłej przegotowanej wody 1 czubata łyżka soli) Do słoja wkładamy wszystkie przyprawy, ogórki
SMYKWKUCHNIsmaki. No więc, standardowo dokładnie myjemy słoiki i zakrętki. Ja robię to w zmywarce więc mam problem z głowy ;)Do każdego litrowego słoika wkładamy koper, 2-3 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu. Upychamy dokładnie wyszorowane ogórki ( które najlepiej jak poleżą kilka godzin w zimnej wodzie). Moim sposobem jest wyszorowane ich czystym zmywakiem kuchennym, ostrą stroną. Na wierzch układamy
Malinowe Pocałunki