ogórki z koprem - 565 przepisów (strona:28/38)

Ogórki małosolne 92

łyżki soli . Mieszamy i wrzucamy ogórki . Dobrze żeby nie za dużo ogórków było, tzn. żeby trochę przestrzeni miały, żeby nie były tak niemiłosiernie ściśnięte jeden obok drugiego. I dodajemy składniki, z którymi można nieco eksperymentować. Ja mam swój stały skład: kilka ząbków czosnku, dużo kopru, liść chrzanu, korzeń chrzanu, liść laurowy, ziele angielskie . A spotykałem się też(...)trzeba to zakrywamy kamionkę lub słoik. Można to zrobić talerzykiem, chociaż ja osobiście preferuję ściereczkę. I czekamy. I tutaj znowu osobiste preferencje wchodzą w grę. To znaczy trzymamy ogórki tyle ile lubimy. Znam osoby, które już po 24 godzinach wyjmują ogórki, bo uważają, że są już gotowe. U mnie to muszą 3-4 dni poleżeć. Po tym czasie

Marder&Marder Manufacture
Kiszona cukinia 154

ogórki. Jeśli więc nigdy nie jedliście innych kiszonek niż te najbardziej popularne (czyli kapusta i ogórki), cukinia jest dobrym wyborem na pierwszy ogień kiszonkowych eksperymentów. Potrzebne będą: - umyte, pokrojone cukinie (jeśli macie dużą cukinię, to wyrzućcie pestki) - czosnek - korzeń chrzanu - łodygi kopru - sól - woda To tradycyjny i najprostszy przepis na kiszenie. Cukinię włóż ciasno do dobrze umytych

Smakuje zdrowo
Ogórki kiszone (duże) 186

razem ogórki kiszone duże proste SKŁADNIKI Na jeden słoik 800 mil potrzebujemy: -ogórki -3-4 ząbki czosnku -22 g soli nie jodowanej -1/2 łyżeczki gorczycy -2 liście laurowe -liść porzeczki,wiśni i dębu -kawałek korzenia chrzanu lub liść chrzanu -kwiat kopru z kawałkiem łodygi -woda WYKONANIE  1.Słoiki i pokrywki dobrze umyć (wyparzyć). 2.Ogórki umyć

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Ogórki kiszone 172

SKŁADNIKI Na jeden słoik 800 mil potrzebujemy: -ogórki -3-4 ząbki czosnku -22 g soli nie jodowanej -1/2 łyżeczki gorczycy -2 liście laurowe -liść porzeczki,wiśni i dębu -kawałek korzenia chrzanu lub liść chrzanu -kwiat kopru z kawałkiem łodygi -woda WYKONANIE  1.Słoiki i pokrywki dobrze umyć (wyparzyć). 2.Ogórki umyć ułożyć ściśle w słoju. 3.Doda

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiszona marchewka 242

zawartość soli dlatego należy je spożywać z umiarem. Co roku obowiązkowo robię kiszonki z ogórków, próbowałam też kalafiora, a teraz marchewka :) W zasadzie do kiszenia nadają się niemal wszystkie warzywa , a ponoć nawet owoce :) Więc warto spróbować :) Składniki: obrana marchewka ząbek czosnku gałązka kopru kawałek korzenia chrzanu liść laurowy - opcjonalnie ziele angielskie - opcjonalnie Zalewa: 1 litr wody 1 płaska

Kuchnia domowa Ani
Biały chłodnik z młodymi ziemniakami i wędzonym łososiem 188

garnku wciśnijcie mały obrany ząbek czosnku, dodajcie łyżeczkę chrzanu. Pokrójcie szczypior w ładne oczka, drobno. Koper jak najdrobniej posiekajcie (zostawcie kilka całych listków do ozdoby) i wsypcie do miski. Pomidora sparzcie wrzątkiem, obierzcie ze skórki, wyfiletujcie – pozbywając się pestek – i pokrójcie w drobną kostkę. Ogórka obierzcie ze skórki ale nie całkiem – zostawcie odrobinę. Przetnijcie go na pół, wyjmijcie i wyrzućcie(...)SKŁADNIKI 1 litr naprawdę dobrej, gęstej i kwaskowej maślanki lub kefiru 20-24 małych, młodych ziemniaków – po 5-6 na porcję 100g wędzonego łososia – po 25g na porcję 2 ogórki gruntowe lub 1 wężowy 1 duży pomidor malinowy albo dwa mniejsze 1 pęczek świeżego koperku 5-6 gałązek grubego szczypioru mały ząbek czosnku łyżeczka chrzanu ze słoika plastry cytryny

Karo in the Kitchen
Patisony marynowane na zimę. Domowe przetwory. 183

Marynowane patisony są świetnym dodatkiem do przeróżnych sałatek ( można z powodzeniem takim patisonem zastąpić ogórka konserwowego ) bardzo dobrze tez smakują samodzielnie jako dodatek do obiadu, czy kolacji np. do grzanych kiełbasek itp. Polecam :) Składniki - małe patisony - ziele angielskie - pieprz czarny w kulkach - gorczyca - liście laurowe - koper Zalewa ( na 4-5 słojów o pojemności 0,9 litra ) - 4 szklanki wody - pół

Kuchnia z widokiem na ogród
Zupa ogórkowa 339

momentu jak warzywa będą miękkie. Dodajemy przecier ogórkowy lub starte ogórki z zalewą ogórkową. ( Uważajmy z zalewą, by zupa nie była za kwaśna, ratować można śmietaną ) Zagotowujemy. Odstawiamy z gazu. Zupę miksujemy ze śmietaną. Opcjonalnie można dodać mąkę do zagęszczenia. Dodajemy koper, kładziemy na gaz- zagotowujemy- doprawiamy do smaku. I gotowe.  Zupę podajemy z pieczywem . Smacznego

Smaki Edyty
Pulpety wieprzowe z marchewką w sosie śmietanowo-koperkowym 153

jakimś ostrzejszym, bardziej wyrazistym akcentem, np. z wcześniej wspomnianą sałatką colesław, ogórkami kiszonymi, z sałatką szwedzką. Składniki: 500 g mięsa wieprzowego mielonego 1 większa cebula 2 łyżki startej na drobnych oczkach marchewki 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek pęczek świeżego kopru 200 g śmietany 18% pół szklanki bulionu warzywnego (możecie go szybko zrobić rozpuszczając

Zasmakuj Kuchni
Smażone ziemniaczki :) i Oryginalne Greckie Tzatziki 114

kieliszka) : papryka słodka, papryka ostra, majeranek, natka pietruszki lub ta suszona, pieprz czarny, koper świezy lub suszony, curry, kurkuma, lubczyk, chilli, czosnek granulowany, sól 1/2 kostki masła lub 3-4 łyżki oliwy z oliwek 1000 lub 1500 g młodych ziemniaczków 2 duże cebule Tzatziki Składniki: 1 ogórek długi 400-500 ml jogurty gęstego typu greckiego 1 łyżka octu winnego białego

ClauditteMissCooking
Jajka w koszulce, sos koperkowy i ziemniaki 115

dodać do rondelka (można odrobinę rozrzedzić mlekiem)  na koniec dodać posiekany koper i doprawić solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki odcedzić i utłuc. Jajka włożyć do garnka z wrzątkiem i ugotować, ok 3-4 min. Podawać ułożone na ziemniakach , polać sosem i udekorować rzeżuchą , mile widziany ogórek kiszony

Gotowanie jest łatwe
Chłodnik ogórkowy z miętą 168

łyżki soku z cytryny garść liści mięty koperek sól, pieprz do doprawienia Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o grubych okach. Dodać pokrojone w kostkę rzodkiewki, jogurt naturalny i kefir. Całość zblendować. Dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, sok z cytryny, liście mięty i koper i jeszcze raz dokładnie wszystko rozdrobnić blenderem. Doprawić solą (około 1/2-1 łyżeczki

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Młode ziemniaki zapiekane z boczkiem 652

Pyszny pomysł na letni obiad. Młode ziemniaki z boczkiem, podane z mizerią z ogórków smakują wyśmienicie. Składniki: 600 g małych młodych ziemniaków 250 g boczku

e-PrzepisyKulinarne
Keftedakia - aromatyczne greckie klopsiki z piekarnika 196

dużej ilości dodatków, przebije się szczególnie kumin, zaś mięta i anyżowy posmak ouzo grają drugie skrzypce.  Nie martwcie się, jeżeli nie macie ouzo. W zastępstwie możecie dodać nasiona kopru włoskiego, które również mają anyżowy posmak, lub po prostu pomińcie ten składnik. Zgodnie z grecką tradycją, klopsiki spożywa się w temperaturze pokojowej i należy polać je tuż przed podaniem sokiem(...)ogórkiem i papryką, polane sosem tzatziki.  Keftedakia - klopsiki z kminem, miętą i ouzo udało mi się zrobić 19 klopsików czas przygotowania: 25 min. + 1 godz. chłodzenia masy na klopsiki + 40 min. pieczenie Składniki: 500 g mielonej wołowiny 1 duża cebula, posiekana 75 g posiekanej świeżej mięty (duży pęczek) 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżka ouzo (lub 1/2 łyżeczki nasion kopru

Chilli Czosnek i Oliwa
Cukinia marynowana 140

Cukinie lub kabaczek marynuję podobnie jak ogórki. A że jeszcze ciągle są dostępne to proponuję zrobić choć kilka słoiczków. Szczególnie jak przegapiliśmy sezon ogórkowy :)Składniki : kabaczek - cukinia 6 szklanek wody 3/4 szklanki octu 10 % 5 - 6 łyżek cukru 3 łyżki soli koper  pieprz ziarnisty, liście laurowe cebula - obrana Przygotowanie : Kabaczek lub cukinie umyć, przekroić wzdłuż

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania