duże cebule1 pęczek koperku1 łyżka żółtej gorczycy1 łyżeczka czarnego ziarnistego pieprzu1/2 szk cukru1 łyżka chili jalapeno kruszonegook. 1/2 szk octu Ogórki najlepiej większe umyć, obrać i pokroić na plasterki. Cebule obrać, umyć i pokroić w pióra. Koper umyć, osuszyć i dość grubo posiekać. Pokrojone warzywa wrzucić do dużej miski, dodać wszystkie przyprawy i wymieszać. Następnie można przełożyć
Ewa w kuchniDodałam jeszcze tylko koperek, który oprócz cebuli jest tutaj również ważnym składnikiem. Tylko Mała jeszcze się trochę buntuje na koper, dostaje więc bez niego. Może komuś również przypasuje nasz smak. Polecam ! :-)Składniki na 4 porcje: - 3 krótkie ogórki- 1 średnia cebulka- ok.300g kwaśnej śmietany (lub jogurtu naturalnego)- ok.1/2 pęczka koperku- 1/3 płaskiej łyżeczki ksylitolu (lub cukru)- sól
Smaczne ZdroweMoim kolejnym przepisem na uzupełnienie spiżarki jest mało znany lecz bardzo pyszny kalafior kiszony. Przepis banalnie prosty, ponieważ kisimy jak ogórki. Jest to świetny dodatek do obiadu, sałatki czy po prostu do chrupania, polecam. Składniki: 1 kalafior koper czosnek 1 łyżka soli na 1 litr wody. Wykonanie: Kalafior dokładnie umyć, podzielić na różyczki, czosnek obrać. Do słoiczka
magiczna kuchnia KasiWiecie, że nie tylko ogórki mogą być małosolne? Przyszykowana w ten sposób młoda kapusta nie dosyć, że jest zdrowa i smaczna sama w sobie, jest też świetną podstawą do wiosennej surówki. Od kilku lat ze względów zdrowotnych na klasyczną kiszoną kapustę mogę sobie tylko popatrzeć. Ale taka – małosolna, nie szkodzi mi zupełnie. Co wiosnę czekam do momentu(...)miski warstwy kapusty, koperku i marchewki, a każdą warstwę solimy, tak jakbyśmy robili surówkę. I znowu kapusta, koper, marchewka, sól – aż skończycie wszystkie składniki. To wszystko musi postać około 2-3 godzin zanim przełożymy kapustę do słoika. Pamiętacie, że w ogórkach małosolnych zalewaliśmy ogórki wodą z solą? Tutaj woda nie jest potrzebna – sama kapusta ma jej w sobie
Karo in the Kitchenróżnych kolorach – potrzebne będą czerwone i żółte. Połowę z nich trzeba podpiec, połowę zostawić surowych kilka ogórków kiszeniaków w całości, które przed obraniem ze skórki warto namoczyć przez chwilę w zimnej wodzie, żeby nabrały jędrności garść świeżego kopru pół pęczka natki pietruszki garść świeżej mięty 1 czerwona cebula 1 cebula cukrowa 200 g prawdziwego sera feta (najlepiej(...)cytryny, trochę octu z białego wina i rozcieramy, aż masa zemulguje prawie jak majonez. Dodajemy solidną łyżkę lipowego miodu i odstawiamy – sos do sałaty jest gotowy. Sałatka: Obrane ogórki kiszone i pomidory kroimy w grube kawałki, czerwoną cebulę kroimy w cienkie plasterki, cukrową w pióra. Umytą i osuszoną miniaturową sałatę rzymską rozrywamy na pojedyncze listki, dokładamy małe pomidorki
WojnaNaSmaki.plwychodzą, są dobre, jednak chyba z wody lubię bardziej. Mimo to jest to bardzo dobry sposób na zrobienie sobie ogórków na wyjedzie kiedy nie mamy dostępu do kamionek, słoików itp. Wystarczy woreczek, sól, chrzan, czosnek nawet koperek zamiast kopru i mamy czy to pod namiotem, na działce, na campingu, kwaterze pyszny dodatek latem czy kanapki. Myślę, że warto sobie
Bernika - moj kulinarny pamietnikjest jeszcze lepszy. Składniki: - filety z łososia (bez skóry) – ok. 800g - 1 czerwona cebula - 4 większe ogórki kiszone - dojrzałe mango (1/2 wystarczy) - dojrzałe awokado - oliwa cytrynowa - różowa sól himalajska - pieprz czarny grubo mielony - cytryna (sok, skórka do ozdoby) - świeża papryczka chilli - świeży koper - czarny kawior (opcjonalnie – do przybrania) Tatar możemy przygotować z łososia wędzonego lub świeżego. Ja wybrałam drugą(...)ważne). Na kilka godzin przed przygotowywaniem potrawy, łososia przekładamy do lodówki, by ryba rozmroziła się, ale tylko na tyle, by można ją było łatwo pokroić. Cebulę oraz obrane ogórki kroimy w drobną kostkę. Cebulę przekładamy na talerzyk, ogórki na sitko, aby odsączyć z soku. Umyte mango obieramy ze skóry (najwygodniej obieraczką do warzyw), obkrajamy od pestki i kroimy
mojewypiekiinietylkodlaczego nie – do kaczki. Kaczka marynowana w zalewie do ogórków (nie z ogórków). Składniki: - kaczka 2 kg Marynata (zalewa): - 3l wody - 6 łyżek soli morskiej - 8 ząbków czosnku wędzonego - kawałek korzenia chrzanu - liść chrzanu - 2 gałązki kopru z nasionami Dodatkowo: - oliwa czosnkowa (1 łyżka) - suszony majeranek otarty - szałwia suszona - świeżo mielony pieprz czarny(...)Przykrywamy odwrotnie pokrywką, aby kaczka nie wypłynęła i była cała zanurzona. Wstawiamy do lodówki na noc. Kaczkę wyjmujemy, dokładnie osuszamy. Zostawiamy z marynaty czosnek, korzeń i liść chrzanu oraz koper – wszystko wkładamy do środka osuszonej kaczki, którą nacieramy najpierw oliwą, posypujemy majerankiem, szałwią i pieprzem (wewnątrz też). Przyprawy przez kilka minut wmasowujemy w mięso. Otwór kaczki spinamy wykałaczkami. Tak przygotowaną
mojewypiekiinietylkopiekarniku ok 35 min w 180 stopniach. Kiedy mięso się upiecze i przestudzi, kroję w drobną kosteczkę. Ogórki, Cebulę i Pomidorki kroję w kosteczkę. Wszystkie składniki łączę ze sobą. Na koniec dodaję składniki sosu. Mieszam. Dekoruję suszonym koprem. Podaję z świeżym pieczywem. SMACZNEGO
Gotowanie Patkicebuli wielkości dużego orzecha włoskiego,1 baldachim kopru plus 2 zielone piórkaWykonanie:Na dno kazdego słoika wrzucamy plastereczki marchwi,koper,przekrojoną na mniejsze częsci połowkę cebuli,pieprz,listek laurowy.Ogóreczki układamy do słoików.Wszystkie składniki zaleway zagotowujemy,gorącą zalewamy ogórki,zakręcamy słoiki pasteryzujemy 10 minut
Z Majeczką w kuchniilości ok 300ml.Składniki mieszanki:Cukier, maltodekstryna, sól jodowana, cebula, skrobia ziemniaczana, czosnek, zioła sałatkowe (pietruszka, cebula, szczypior, koper), pietruszka, olej roślinny, bazylia, kurkuma, lubczyk. SAŁATKA GRECKA z sosem sałatkowym KOTANYI. mała główka sałaty (u mnie rzymska) pomidory ogórek zielony kostka sera feta sos do sałatki greckiej KOTANYI olej, ocet lub jogurt naturalny ( u mnie - jogurt ) ewentualnie oliwki (pominęłam
W kuchni Karmel-itkichłodnika! Składnikigar nr 1 kalafior, 2 kalarepkikilka młodych marchewekpapryki rożne, najlepiej podłużnei wszystko warzywne co nam do głowy wpadnie, a nie farbuje (np cebula, rzepa, drobne ogórki )gar nr 2młode buraczkiczerwona kapustarzodkiewkii wszystko warzywne co nam do głowy wpadnie, a czerwony mu nie wadzidodatkowo do obu garówczosnek - duża główka na gar, może być więcejkoper(...)Kalafior podzielić na niewielkie różyczki, kalarepkę i marchewkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Kamionkę lub słój wyparzyć. Na dno każdego włożyć część kopru, kawałek chrzanu, ząbek czosnku. Ułożyć warzywa, na to ponownie czosnek, chrzan i koper. I tak do wyczerpania warzyw.gar nr 2kapustę kroimy na ćwiartki, następnie dzielimy na mniejsze kawałki ( nie szatkowałam, chciałam mieć liście do podgryzania). Buraczki
Stare Garydokończenie zeszłorocznych zapasów. Zrobiłam więc zdjęcie ostatniego słoika i podaję od razu przepis na świetne kiszonki. Składniki: ogórki gruntowe (podobnej wielkości) sól niejodowana (najlepsza kamienna) czosnek ziele angielskie liść laurowy liść winogronowy (lub porzeczkowy czy wiśniowy) korzeń chrzanu koper Zobacz przepis
w kuchni i w ogrodziePyszne, nieco zaskakujące, połączenie łososia i sosu z kiszonych ogórków. Łososia gotowałam w wolnowarze. Ten sposób przygotowania łososia, podpatrzony tutaj okazał się świetny. Łosoś był aromatyczny, nie przesuszony i na dodatek można go było trzymać w cieple do czasu podania. Sos, przepis ze strony Akademii Smaku , również bardzo smaczny, moim zdaniem dobry nie tylko(...)cienkie plasterki 1 liść laurowy 5-6 gałązek świeżych ziół, takich jak estragon, koper, i Pietruszka 1/2 łyżeczki ziarenek czarnego pieprzu 1/2 łyżeczka soli sos 2 łyżki oleju (najlepiej rzepakowego) 1 łyżki masła 1 szalotki pokrojone w kostkę 100 g ogórki kiszone, obrane i pokrojone w drobną kostkę 1/2 szklanki bulionu (drobiowego lub warzywnego
Stare Garyprzesympatyczna :-) Składniki: opakowanie paluszków krabowych 6 ugotowanych ziemniaków 4 ogórki konserwowe pęczek rzodkiewek sól, pieprz 4 jajka ugotowane na twardo mała puszka groszku zielonego ząbek czosnku 2 łyżki majonezu pęczek świeżego kopru Sposób przyrządzenia: Wszystkie warzywa plus paluszki krabowe pokroić w kostkę, dodać majonez z czosnkiem,doprawić
pieprzny smaczek