marchew kilka plastrów • gorczyca 1 łyżeczkę • czosnek 1 duży ząbek • ziele angielskie 2 ziarenka • liść laurowy kawałek • chrzan kilka plasterków • koper kilka kawałków • cebula kilka piórek Sposób przygotowania 1. • Do słoików dać przyprawy zioła marchewkę cebylę Powkładać ogórki 2. • W garnku przygotować marynatę wszystkie składniki marynaty wymieszać zagotować Gorącą marynatą zalać ogórki w słoikach zaraz
W królestwie smaków Beatyłyżki oleju 400 ml bulionu warzywnego 20 dkg śmietany kremówki 2 łyżki białej zasmażki błyskawicznej 4 łyżki oleju sojowego 3 gałązki kopru kilka kropel soku z cytryny Sposób wykonania : Bułkę namoczyć w zimnej wodzie.Cebulę drobno posiekać. Ogórek umyć,przekroić wzdłuż na połowę,a następnie pokroić na kawałki ( nie obieramy ze skórki ). Kurki osączyć,pieczarki pokroić na połówki. Mięso(...)klopsiki,usmażyć je na teflonowej patelni na 4 łyżkach oleju ( około 7 minut ). Zdjąć z patelni i zabezpieczyć przed wystygnięciem. Do tłuszczu ze smażenia dodać resztę oleju, podsmażyć ogórki,kurki i pieczarki ( 5 minut na większym ogniu ). Doprawić do smaku pieprzem i solą. Zalać bulionem i śmietanką kremówką,ciągle mieszając gotować kolejne 5 minut. Wsypać zasmażkę,zagęścić
Przepisy i porady kulinarnewody1 szkl octuŁyżka soli kamiennej nie jodowanejCukru do smaku. Uwielbiam słodko-kwaśny smak przetworów.Kilka liści laurowychKilka ziaren ziela angielskiegoDo słoików wkładamy:Kawałki kopru,Ząbek czosnkuKawałek korzenia chrzanuTrochę gorczycyMożna włożyć też delikatnie podgotowaną, pokrojoną marchewkę. Ogórki kroimy w plastry. W moim wydaniu dość grube, ponieważ lubię czuć co gryzę;)Gotujemy zalewę. Wodę z octem, solą, cukrem i przyprawami
Malinowe Pocałunkimusztardy stołowej pieprz, ziele angielskie, 2 listki laurowe Przygotowanie: Kiszone. Do każdego słoika wsadzić czosnek, kwiaty kopru, kawałek chrzanu, łyżeczkę kolendry, kilka ziarenek ziela angielskiego i ciasno poukładane ogórki. Zalać zimną wodą z (dokładnie rozpuszczoną solą). Zakręcić i postawić na zakrętkach. Musztardowe Zalewę zagotować i gorącą wlać do słoików z ciasno poukładanymi
Gaździnka warzyCałość podkręcają ogórki, świeże i małosolne + lekka galaretka. I nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie ten wyjątkowy smak samych ogórków. Smak znany ale nienachalny i podkręcony cytrusową nutą, a granish z pachnącego kopru i nasturcji wraz z hiszpańskim winem musującym CAVA udoskonala cała przystawkę! Jest pysznie, chcemy więcej! PS. Czy dobrze wyczuwam emuslję z kiwi? Jako
Spektrum Smakusmaku żelatyna na 1,5 litra wywaru DODATKOWO 1 szklanka serka twarogowego ze śmietaną kilka liści botwinki ogórek świeży kilka rzodkiewek koperek Buraki obrać , umyć i pokroić na większe cząstki zalać bulionem dodając obrane i umyte warzywa oraz owoce i koper , cebulę w całości smażyć na suchej patelni aby uzyskać przypalony kolor również dodać do wywaru , następnie dodać(...)wywaru , doprawić do smaku solą i pieprzem, dekorować talerz . Resztę twarogu układamy na talerze dekoracyjnie. * jabłka z wywaru wyciągamy i kroimy w plastry , układamy na galarecie z buraków. * ogórek kroimy w długie plastry obieraczką do jarzyn , zwijamy w rulon . * rzodkiewki również kroimy obieraczką do jarzyn. Smacznego
na gazieziarenek ziela angielskiego 1 listek laurowy kawałek marchewki 1 płaska łyżeczka gorczycy ząbek czosnku gałązka kopru ogrodowego Zalewa: 1 szklanka octu 10% 2 szklanki wody łyżka soli 2 łyżki cukru W wyparzonych słoikach układamy przyprawy i ciasno upychamy ogórki. Składniki zalewy zagotowujemy (ja i tak zwykle zmieniam ilości, dopasowując do gustu). Kiedy zalewa lekko przestygnie
W kuchni Karmel-itkicukru 35 g soli kamiennej Dodatki na każdy słoik: 1 liść laurowy 1/2 ząbka czosnku 1/2 kwiatostanu kopru 2 ziarnka pieprzu czarnego 2 ziarnka ziela angielskiego 30 ziarenek gorczycy Wykonanie: Do wyparzonych słoików wkładamy wszystkie przyprawy, na nich ciasno układamy umyte ogórki. Zalewamy ciepłą, ale nie wrzącą zalewą 2 cm od górnej krawędzi słoika. Pasteryzujemy 10 minut
Marder&Marder Manufacturecebule 3 ząbki czosnku 10 ogórków kiszonych 4 kolorowe papryki 0.5 szklanki łagodnego ketchupu szklanka przecieru pomidorowego imbir kurkuma sól Wykonanie: Cebulę obrać pokroić w słupki. Ogórki kiszone w pół księżyce. Pieczarki obrać, wymyć i wraz z papryką pokroić w grubsze plastry. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Wszystkie warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego dodać przecier(...)minut. Składniki kuleczki: 1 kg mięsa mielonego szynki wieprzowej 3 jajka szklanka bułki tartej 6 łyżek wody sól pieprz imbir kurkumy słodka papryka Ponadto: olej do smażenia koper do posypania Wykonanie: Do mięsa mielonego wbić jajka, dodać bułkę tartą, wodę i wymieszać. Na sam koniec dodać po 1 łyżeczce imbiru, kurkumy i słodkiej papryki oraz doprawić do smaku pieprzem
Krakowskie smaki Aniawokado pół szklanki jogurtu naturalnego 3 łyżki posiekanego koperku pół cytryny 2 łyżki miodu sól i pieprz do smaku Ogórek przekrawamy na pół i usuwamy środek z pestkami , kroimy na mniejsze kawałki , następnie dodajemy pokrojone awokado , jogurt , przyprawy , koper oraz sok z wyciśniętej cytryny i blendujemy na jednolitą masę . Chłodzimy w lodówce około godziny. PIANA Z JARMUŻU 5 średnich liści
na gazieprostu śledzik. Tym razem bardziej niż sposobem przygotowania postaram się Was zachęcić sposobem… podania. Składniki: - 2 płaty śledzia - 2 małe ogórki konserwowe - ½ małej czerwonej cebuli - mały kawałek czerwonej papryki - kilka gałązek szczypiorku - gałązka świeżego kopru - sok z cytryny (mała łyżeczka) - pieprz cytrynowy - pieprz czerwony – ok. 6 ziaren - 2 łyżki oliwy cytrynowej Dodatkowo: - Pumpernikiel pełnoziarnisty Śledzie moczymy
mojewypiekiinietylkołyżki majonezu lub jogurtu1 łyżeczka koperku świeżego lub suszonego1 -2 łyżeczki soku z cytryny1-2 łyżeczki cukrupieprz Wykonanie:Kapustę kroimy w piórka. Ogórki kroimy w pół talarki. Dodajemy kukurydzę odsączoną z wody.Sos- do majonezu dodajemy koper, sok z cytryny, cukier i pieprz. Mieszamy i w razie wyrazistszego smaku doprawiamy sokiem z cytryny lub pieprzem.Sos dodajemy do sałatki , mieszamy
Smaki Edytytradycyjnej sałaty ze śmietaną.Składniki:główka sałaty1 pomidorpół zielonego ogórkakoperek szczypiorek1 młoda cebulkasólpieprzśmietana jogurtowa 10%Wykonanie:Sałatę rwiemy na kawałki. Ogórka ścieramy na oczkach, odciskamy wodę. Pomidora kroimy w drobną kosteczkę, podobnie jak cebulkę. Koper i szczypior siekamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, solimy, pieprzymy i zalewamy śmietaną (ilość śmietany wg naszych upodobań). Ponownie delikatnie mieszamy. Podajemy jako
Walijskie Pichceniekilka liści laurowych- ziarna gorczycy- marchewka- chrzanPrzygotowanie:Z octu, wody, soli, cukru, ziela angielskiego i liści laurowych zagotowujemy zalewę i studzimy. Ogórki układamy w słoiku, do każdego dodajemy po 3 plasterki marchewki, kawałek chrzanu, gałązkę kopru oraz kilka ziaren gorczycy. Zalewamy przestudzoną zalewą i pasteryzujemy 10 - 15 minut
Zainspirowana w kuchni