ogórki z koprem - 565 przepisów (strona:15/38)

Ogórki z kurkumą 161

szklanki cukru 4 szklanki wody 2 łyżki soli 2 łyżki gorczycy 1-1,5 łyżeczki kurkumy Dodatkowo: ziele angielskie, liście laurowe i baldachimy kopru (do każdego słoika)   Składniki na zalewę zagotować. Ogórki (umyte i ze skórką pokrojone w ćwiartki) ciasno poukładać w słoikach. Do każdego słoika włożyć liść laurowy, ziele angielskie i koper. Całość zalać zalewą i szczelnie

Di gotuje
Ogórki po żydowsku 1924

podać ilość ogórków do zalewy, ja zawsze robię na oko ;) Przepis z zeszytu mamy.  Składniki: Do słoika (ilość zależna od ilości ogórków): ogórki sól marchewki cebule ziele angielskie kwiat kopru  Zalewa: 3 szkl. wody 1 szkl. octu 10% 1 łyżka soli 1 szkl. cukru  Wykonanie: 1. Ogórki obrać, pokroić na części, posolić(...)odstawić na 2,5 godziny. Odlać sok.2. Marchewkę i cebulę pokroić w talarki.3. Ogórki ułożyć ciasno w wyparzonych słoikach, dając na spód marchewkę, cebulę, koper i ziele angielskie.4. Zalewę zagotować i gorącą zalewać słoiki.5. Pasteryzować 10 minut duże słoiki i 6 minut małe

Pasja Smaku
Ogórki kiszone z liśćmi wiśni i porzeczki 195

Ogórki kiszone z liśćmi wiśni i porzeczki SKŁADNIKI: (na duży słój 2l) 1kg ogórków gruntowych 4-5 ząbków czosnku dwa duże kawałki korzenia chrzanu + 2-3 liście gałązka młodych liści wiśni gałązka czerwonej porzeczki 2 duże kopry z baldachami 1,5 łyżki soli 1l wody   WYKONANIE: Słój wyparzamy lub sterylizujemy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni(...)czosnku i korzeń chrzanu. Ogórki układamy ściśle obok siebie aż do wypełnienia słoika przekładając warstwy pozostałymi liśćmi, koprem, chrzanem i czosnkiem. Na wierzch słoja układamy liście chrzanu, wiśni i porzeczki oraz koper. Sól rozpuszczamy w 1l ciepłej wody. Zalewamy ogórki tak aby były całkowicie przykryte płynem. Słoiki zakręcamy. Ogórki są gotowe do jedzenia już po 2 dniach

Pyry na Gaz
Ogórki małosolne 152

zachęcam do eksperymentów z kiszonymi warzywami, nie tylko z ogórkami. Na zaprzyjaźnionym blogu widziałam dziś kiszone rzodkiewki- przepis  tu . Składniki: 1 kg ogórków gruntowych główka czosnku liść i korzeń chrzanu pęczek kopru (z łodygami i gniazdami nasiennymi) 1 litr wody 1 łyżka soli Przygotowanie: Ogórki myjemy w zimnej wodzie i wkładamy do dużego słoja, razem(...)liściem i korzeniem chrzanu pokrojonym w plasterki, koprem, główką czosnku przekrojoną na połowę. Wodę gotujemy z solą, aby sól się rozpuściła, odstawiamy do wystudzenia. Kiedy woda ostygnie zalewamy nią ogórki i odstawiamy na blat kuchenny, po 2-3 dniach ogórki będą idealne

Smakowity Blog Kulinarny
Korniszonki 195

szklanka octu 4 szklanki wody 1 łyżka soli 4 łyżki cukru Wszystkie składniki gotujemy i studzimy. Do słoika wkładamy: czosnek, gorczycę, ziarnka pieprzu, angielskie ziele, liść laurowy, koper. Przestudzona zalewą zalewamy ogórki w słoikach i pasteryzujemy. Smacznego

Salonik smaków
Ogórki w musztardzie do słoików na zimę 151

słoik 1 baldach kopru Składniki na zalewę: 5 szklanek wody 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 5 łyżek musztardy Wykonanie: Cebulę obrać i pokroić. Ogórki umyć i włożyć do przygotowanych słoików wraz z cebulą, koprem i solą(1 płaska łyżeczka na jeden słoik 0,9 litra). Wszystkie składniki na zalewę wymieszać, zagotować, zalać ogórki i odstawić

Tradycyjna Kuchnia
Ogórki konserwowe z kardamonem i imbirem 209

imbiru o grubości ok. 3 milimetrów 2-3 kawałeczki papryki chili (bez nasion) 3-5 plasterków marchewki 1 liść laurowy   1-2 baldachy kopru lub 1 łyżeczka nasion kopru 1/2 łyżeczki ziaren kolendry Przygotowanie Ogórki namoczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie (zwłaszcza, jeśli wcześniej leżały na słońcu), dokładnie umyć i osuszyć.  Słoiki sparzyć wrzątkiem lub wyparzyć(...)ułożyć ciasno w słoikach w pozycji pionowej, a na górze położyć po 1-2 baldachy kopru lub wsypać 1 łyżeczkę nasion kopru. Z wody. octu, soli i cukru przygotować zalewę, zagotowując razem wszystkie składniki, aż do całkowitego rozpuszczenia soli i cukru. Gorącą zalewą zalać ogórki, tak aby były całkowicie zakryte pozostawiając jednak 2-3 cm wolnej przestrzeni u góry

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ogórki konserwowe. 152

najlepiej powybierać mniejsze ogórki) 6 szklanek wody 1,5 łyżki soli 5-6 łyżek cukru 1szklanka octu 10% kilka ziaren gorczycy marchew koper cebula ziele angielskie pieprz czarny ziarnisty liście laurowe  WYKONANIE: Ogórki zamoczyć w wodzie, dobrze umyć, osuszyć (mogą się moczyć w wodzie przez kilka godzin, zwłaszcza jeśli są upały, a ogóreczki leżą na straganach(...)ziarenka pieprzu , 1 liść laurowy, 1/4 średniej cebuli i kilka plasterków marchewki. Układać ogórki pionowo w słoikach, na wierzch każdego dać 1-2 kwiatostany kopru. Przygotować zalewę: Wlać do garnka 6 szklanek wody, 1 szklankę octu, 5-6 łyżek cukru i 1-1,5 łyżki soli, wymieszać i zagotować. Zalać ogórki zalewą, zakręcić pokrywki. Pasteryzować słoiki w kąpieli

Kuchnia Beaty
Idealne ogórki kiszone na ziemę 164

Składniki: koper sól woda czosnek liść laurowy gorczyca Wykonanie: Do litrowego słoika wsadzić ogórki. W ten sposób(...)odmierzyć ile wody wchodzi do słoika z ogórkami. Mi wchodzi około 0,5 l i łyżka. Do słoików wrzucić po jednym liściu, ząbku czosnku, gałązce kopru, i odrobinie gorczycy, upchać dość ciasno ogórki i zalać je zalewą. Zalewa: Na jeden słoik odmierzyć 0,5 l wody i 1 łyżkę soli. Taką zalewę zagotować i zalać nią cały słoik

Pychotkaaa
Maminkowe ogórki konserwowe 229

szklanki octu 10% -25 czubatych łyżek cukru -5 łyżek soli Do każdego słoika: -kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu -szczypta gorczycy -liść laurowy -ząbek czosnku -koszyczek kopru -kilka plasterków marchewki Ogórki myjemy i obcinamy końcówki. Układamy ciasno w słoikach. Zalewamy zagotowaną zalewą i zakręcamy. Pasteryzujemy maksymalnie 7 minut i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Ogórki w winnej zalewie 178

białego wina wytrawnego 5 łyżek cukru 1 łyżka żółtej gorczycy 8 liści laurowych 5 łyżeczek soli 8 baldachimów kopru 10 ziaren jałowca 750 ml wody (do zalewy) Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ogórki myjemy, kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy(...)dużej miski, oprószamy solą (2 łyżeczki), zalewamy wodą (tak by były zakryte). Miskę przykrywamy i odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Tak przygotowane ogórki osączamy, płuczemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Baldachimy kopru płuczemy, wkładamy po jednym do słoika i po jednym listku laurowym. Do słoików wkładamy ogórki. Ocet zagotowujemy z winem, wodą, cukrem, resztą soli, jałowcem

R'n'G Kitchen
Ogórki konserwowe 164

małe ogórki gruntowe 3,5kg kilkanaście liści czarnej porzeczki lub wiśni gorczyca, ziele angielskie, liście laurowe, czarny pieprz ziarnisty, sól, cukier czosnek korzeń chrzanu koper ocet spirytusowy 10% Przed przystąpieniem do produkcji zalewy, ogórki zalewamy w misce lub garczku zimną wodą. Zabieg ten ułatwi nam później czyszczenie ogórków z ziemi. Na 3,5kg ogórków zalewę przygotowujemy(...)zalewa się gotuje, do wcześniej wyparzonych 0,5litrowych słoików wrzucamy: pół gałązki kopru, obrany korzeń chrzanu o długości 2-3cm, dwa liście porzeczki lub wiśni, liść laurowy,pół ząbka czosnku, łyżeczkę gorczycy, 2 ziarenka ziela angielskiego i 3 ziarenka pieprzu czarnego. Następnie do słoików wkładamy wymyte ogórki jasną stroną do góry, w miarę wypełniania słoika ogórkami, możemy

Sezonowy Garnek
Płaty z ogórków po żydowsku. 173

preferuję te pierwsze). 3 szklanki wody 1 szklanka octu łyżka stołowa soli 1 szklanka cukru pęczek natki z selera pęczek natki z pietruszki łodygi suszonego kopru ( może być też świeży) z kwiatostanami Wykonanie: Ogórki umyć, obrać ze skórki. Przeciąż na 4 części wzdłuż. Wyciąć gniazda nasienne. Jeżeli słoiczki są dość niskie, paseczki przeciąć na pół. Na dno każdego słoiczka(...)wkładać po listku selera, dwa listki pietruszki i około 10 cm łodygi kopru z kwiatostanem lub jego częścią. Na to układać ciasno płaty ogórków, wzdłuż słoika. Przygotować zalewę. Wszystkie składniki tj. ocet, woda, sól, cukier zagotować. Zalać słoiczki do pełna, szczelnie zakręcić. Pasteryzować 5 minut. Smacznego :) Czekam na Wasze opinie

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ogórki małosolne kiszone "na sucho" 524

maja piękny kolor. Na pewno nie zrezygnuję z tradycyjnie kiszonych gdyż bardzo je lubię (i wodę z ogórków też ) ale co jakiś czas chętnie wrócę do tego przepisu. Przyprawy dajemy takie jakich używamy do tradycyjnego kiszenia. Lubię dużo kopru, o tej porze roku mało go jeszcze na rynku, warto mieć  zapas zamrożonego, lub w ostateczności dodać sporo zwykłego(...)niejodowanej  przyprawy jak do tradycyjnego kiszenia: ok 30 g korzenia chrzanu, pokrojony w słupki  liść chrzanu - opcjonalnie 3 - 4 gałązki kopru do kiszenia wraz z baldaszkami + koperek jeżeli kopru mamy mało 10 ząbków czosnku przygotowanie Ogórki umyć i osuszyć. Można poucinać końcówki ale i bez tego ukiszą się ładnie. Do worka, najlepiej ze strunowym zapięciem, włożyć ogórki

Stare Gary
Ogórki konserwowe / w occie / korniszony 160

Składniki:  ( na 1 słoik ogórków o pojemności 0,9l ): 5 plastrów świeżej obranej marchewki 2 łodygi kopru wraz z baldachami  ząbek czosnku, pokrojony w plastry 2 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka pieprzu czarnego kawałek korzenia chrzanu, pokrojony w plastry 1 liść laurowy 0,5-1 łyżeczka gorczycy ogórki Zalewa: 1 szklanka octu(...)cukru. Na dno słoika wsypujemy gorczycę, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Dodajemy pokrojoną w plastry marchew, czosnek oraz korzeń chrzanu. Przykrywamy baldachem nasion kopru wraz z pociętą łodygą. Słoiki wypełniamy ciasno ogórkami  i uzupełniamy zalewą. Dno dużego garnka wykładamy ściereczką, wkładamy słoiki i uzupełniamy wodą do 2/3 wysokości słoików. Gotować parę minut !, tylko do momentu zmiany koloru

Atlas Smaków