WODY 1 ŁYŻKA STOŁOWA SOLI Sposób przygotowania Ogórki dokładnie umyć. Niektórzy obcinają końcówki ogórków-podobno szybciej się kiszą, ja tego nie robią, ogórki tracą cały swój urok. Wszystkie liście, koper myję, chrzan obieram. Na dnie słoja układam wszystkie przyprawy. Układam ściśle ogórki, jeśli układacie je pionowo(...)białą końcówką do góry (moja mama i babcia zawsze tak robiły, podobno cała gorycz w ogórku ucieka na dół). Jeśli powstanie Wam kilka warstw, przełóżcie je koniecznie liśćmi i koprem. Zrobić roztwór wody z solą (zimny bądź gorący i zalać nim ogórki. Do 2 kg ogórków będzie potrzeba około 2 l wody. Słój zakręcić, na garnku
na moim stole...Ogórki tzatzyki – zimowe przetwory Kiedy trafia się gorzki ogórek , to trzeba sobie z nim poradzić . Genialnym sposobem , jednym z kilku które znam , jest np
Ogrodnik w podróżyrzadziej, wolimy kiszone, ale konserwowe czyli korniszony też są obowiązkowym elementem wyposażenia naszej domowej spiżarki. Troszkę czasu zajmuje ich przygotowanie ale naprawdę warto. ok 5 kg ogórków marchewka cebula koper chrzan gorczyca ziele angielskie liść laurowy pieprz czarny cały Zalewa: 2,5 l. wody 0,5 l. octu 2 łyżki soli 1 szklanka cukru Ogórki umyć(...)nałożyć do słoików. Do każdego słoika włożyć kilka plasterków marchewki, kilka krążków cebuli, gałązkę kopru, liść i kawałek korzenia chrzanu, pół łyżeczki gorczycy, kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, liść laurowy. Przygotować zalewę - wszystkie składniki zagotować i gorącą zalewą zalewać ogórki. Pasteryzować ok. 20 minut
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieprzerwie między kolejnymi zaprawami, przepis na pyszne kiszone ogórki. Przepis sprawdzony i "praktykowany" w naszej rodzinie od pokoleń ;-) składniki: 2 kg małych ogórków gruntowych główka czosnku korzeń chrzanu łodygi i baldachimy kopru zalewa: 1 litr wrzącej wody 2 płaskie łyżki soli wykonanie: Ogórki bardzo dokładnie myję. Czyste układam pionowo dość ciasno w wyparzonych słoikach do każdego(...)dodając ząbki obranego czosnku, kawałek korzenia chrzanu oraz łodygi i baldachimy kopru (ilość w zależności od wielkości słoika, w tym roku zrobiłam ogórki w litrowych słoikach, do każdego włożyłam 2-3 ząbki czosnku, ok. 5 cm chrzanu i jedną średnią łodygę kopru). Zalewam gorącą solanką i zakręcam. Odstawiam na kilka dni, dopiero potem wynoszę ogórki do piwnicy
babka w formieprzygotowaną kiszonkę używam na zupę ogórkową. Składniki : 10 dużych ogórków kilka ząbków czosnku sól, kiście kopru chrzan, liście laurowe, pieprz ziarnisty Przygotowanie : Ogórki umyć dokładnie, osączyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić Do każdego umytego słoja włożyć po kilka ziaren pieprzu, 1-2 ząbki czosnku, koper, chrzan Teraz przełożyć w słoje, lekko dociskając starte ogórki
Proste Potrawylatania za niesforną Emilką, a ja podczas opalania obrałam chrzan. I tak w międzyczasie grillowania powstały najlepsze kiszone ogórki na świecie. Składniki: 10 kg ogórków gruntowych (najlepiej średniej wielkości) pęczek lub dwa kopru ( w zależności od tego jak duże są pęczki) - używamy tylko koszyczków nasiennych 2-3 główki czosnku 3-4 spore korzenie chrzanu lub więcej mniejszych(...)wody ok. 10 łyżek soli (najlepiej grubej - do przetworów) Przygotowanie: Ogórki Mama płucze z piasku i moczy w misce przez kilka godzin. Chrzan i koper należy również porządnie umyć. Wymoczone ogórki napychamy ciasno w umyte słoiki. Do tej czynności mój Mąż okazał się utalentowany i wspomógł Mamę. Kiedy ogórki już upchnięte do każdego słoika wkładamy duży ząbek
Kuchnia po mojemułyżeczki cynamonu - 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny - 1 łyżka oleju - 1 jogurt grecki ( mały ok. 200 gr) - 1 mały ogórek zielony - 1 średni ząbek czosnku - 1/4 pęczka kopru - sól Sos: Ogórek zetrzeć na drobnych oczkach tarki, czosnek przecisnąć przez praskę, koperek posiekać. Warzywa wymieszać z jogurtem i solą. Odstawić na kilka minut aby sos nabrał smaku. Mięso: Filet oczyścić(...)olejem. Odstawić na 20 minut. Suchą patelnię rozgrzać, wrzucić na nią kurczaka. Szybko obsmażyć. Nie należy robić tego długo, gdyż mięso będzie łykowate. Warzywa: Pomidora pokroić w 8 mki, ogórki i cebulę w krążki, paprykę w paseczki. Marchewkę zetrzeć bądź przy pomocy obieraczki do warzyw pociąć na paseczki. Kapustę drobno poszatkować, wymieszać z posiekaną pietruszką. Każdą bułkę nakroić
kawawszklanceSkładniki : Nakłuwamy każdy ogórek 5 kg małych ogórków czosnek korzeń chrzanu koper woda (najlepiej nie chlorowana) sól Sposób wykonania : Ogórki dokładnie umyć. Chrzan obrać,opłukać. Czosnek obrać z łupinek. Do każdego słoja (około 1,5l) włożyć po 1 baldachimie kopru (najlepiej z ziarnkami), 4-5 ząbków czosnku, 1 mały kawałek chrzanu. Możemy też włożyć do każdego
Przepisy i porady kulinarneSkładniki: 2kg ogórków gruntowych 2 ząbki czosnku 2 gałązki kwitnącego kopru 1 liść chrzanu 2 litry wody 2 łyżki soli 3 łyżki octu Sposób przygotowania: 1. Ogórki umyć, przekroić(...)pół lub na ćwiartki ( nie przecinając do końca ). 2. Ogórki ułożyć w słoiku, garnku lub glinianym naczyniu (na dnie większe, na wierzchu małe) 3. Do ogórków dodać rozgniecione ząbki czosnku, koper i liść chrzanu. 4. W garnku zagotować wodę, sól i ocet. Gorącym płynem zalać ogórki. 5. Naczynie przykryć talerzem. Odstawić na co najmniej
A Ty Smakuj Mniegruntowych 1 łyżka grubej soli morskiej korzeń chrzanu pokrojony w paski liść chrzanu (nie miałam tym razem) 2 gałązki kopru do kiszenia wraz z baldaszkami (tym razem miałam tylko młody koper) 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka ziaren gorczycy Przygotowanie: Ogórki myjemy i osuszamy. Delikatnie ścięłam końcówki aby sól szybciej wnikała w ogórki. Do dużego worka z zapięciem strunowym(...)wkładamy koper, chrzan, rozgniecione delikatnie ząbki czosnku, ogórki, dodajemy gorczycę oraz sól. Jeśli macie miałką sól to wystarczy dodać 1 łyżeczkę. Woreczek szczelnie zamykamy, usuwając część powietrza, aby nie był nadmuchany. Potrząsamy ostrożnie zawartością, aby nie uszkodzić woreczka aby sól i przyprawy rozeszły się między ogórkami. Ogórki w połączeniu z solą puszczą trochę soku, dlatego worek powinien
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSezon ogórkowy w pełni. Tym razem przygotowaliśmy ogórki konserwowe z dużą ilością marchewki. Składniki: -ogórki -młoda marchewka -ząbki czosnku -koper -seler -liście laurowe -gorczyca -ziele angielskie -pieprz ziarnisty Zalewa ( jedna porcja): -3 szklanki wody -1/2 szklanki octu -łyżka soli -4-5 łyżek cukru Składniki zalewy należy zagotować. Ogórki myjemy i odcinamy końcówki. Marchew(...)obieramy. Do słoików wrzucamy kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i gorczycy, 2 listki laurowe, koszyczek kopru, ząbek czosnku, plaster selera. Układamy ogórki i uzupełniamy marchewką. Zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy 7-8 minut od momentu wrzenia wody. Smacznego
Maminek kulinarnyząbków czosnku kawałek korzenia chrzanu lub liście (w razie braku i tak ogórki wyjdą) 6 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe koperek lub kilka gałązek kopru 1 cebula (opcjonalnie) Sposób przygotowania Ogórki myjemy, układamy w słoju, przekładane koprem i cebulą. Wodę zagotowujemy z przyprawami i solą. Pozostawiamy do ostudzenia. Do słoja dokładamy czosnek i chrzan. Zalewamy zalewą
Mieszam w Garnkuczerwonej ( ok 2 kg miała kapusta) pęczek kopru 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka miodu 2 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku sos tatarski 1 ogórek garść posiekanego kopru 3 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 2 łyżki jogurtu greckiego Do całego dania znajdziecie świetne uzupełnienie tutaj Przygotowanie: Ziemniaki dobrze myjemy i przecinamy na pół ( jeżeli ziemniaki(...)minut doprawiamy do smaku, następnie dodajemy pulpety i dusimy wszystko jeszcze ok 20 minut na wolnym ogniu. sos tatarski ogórka obieramy i wydążamy środek, następnie tarkujemy na drobnych oczkach i odsączamy (najlepiej ręcznikiem papierowym) dodajemy sprasowany czosnek, posiekany koper śmietanę i jogurt, wszystko doprawiamy solą i pieprzem do smaku i mieszamy. Smacznego! Kulinarne Potyczki Blogerów odbywają się dzięki GUSTUS
Niezły MłynekSkładniki: 1 kg ogórków 6 ząbków czosnku korzeń chrzanu 3 liście porzeczki duży koper sól (1 łyżka(...)litr wody) Wykonanie: Ogórki dokładnie umyć, czosnek obrać z łupinek, chrzan pokroić na mniejsze kawałki. Słoiki wyparzyć. Na dno każdego słoika włożyć po gałązce kopru, liść porzeczki. Następnie układamy pionowo ogórki, dodajemy po 3 kawałki chrzanu, 2 ząbki czosnku(można dodać więcej, jak kto lubi). Z wody i soli gotujemy zalewę. Gorącą zalewą, zalewamy ogórki
magiczna kuchnia Kasiprzybliżeniu podam, że:- 1kg ogórków gruntowych,- gałązki lub pęczek świeżego kopru,- duży liść chrzanu,- dowolne liście np. wiśni, winogron, dębu. Dosłownie kilka sztuk- ok 4 ząbków czosnku.Ogórki myjemy i odcinamy końcówki po obu stronach. Umyty koper, liście układamy na dno naczynia w którym będą leżały ogórki. Wkładamy ogóreczki dorzucamy obrany i przekrojony na pół czosnek.W osobnym garnku
Malinowe Pocałunki