lepszych ogórków małosolnych niż te, które przygotowuje moja mama. Ten przepis jest nie tylko banalnie prosty, ale i szybki w przygotowaniu. Gotowe ogórki możemy trzymać przez kilka dni, choć zwykle znikają nim przejdzie nam przez myśl, by wstawić je do lodówki. 1 kg drobnych ogórków 2 łyżki soli 2 łyżki cukru 2 łyżki octu koperek 2 ząbki(...)litra wody. Dodajemy sól, cukier oraz ocet i zagotowujemy. Gdy woda zawrze odstawiamy na ok.2-3 minuty (nie dłużej i nie krócej). Po tym czasie wkładamy ogórki, 2 ząbki czosnku oraz koperek. Całość dociskamy na przykład talerzykiem albo miseczką. Odstawiamy garnek do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie ogórki są gotowe! Ogórki małosolne najlepiej nastawić wieczorem, tak by rano
Dieta bez mlekaochłodzenie, mocno warzywny i szybki do zrobienia. Spróbujcie :) Składniki: 1l jogurty naturalnego lub kefiru 3-4 ogórki gruntowe pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku + dymka łyżeczka koperku sól, pieprz Przygotowanie: Ogórek obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Rzodkiewkę kroimy w pół plastry. Szczypiorek, koper oraz dymkę drobno siekamy i delikatnie solimy. Wszystkie warzywa umieszczamy w dużej misce, zalewamy(...)doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Nalezy pamiętać, aby jogurt lub kefir były wcześniej mocno schłodzone w lodówce. Bardzo fajnym dodatkiem do chłodniku są ugotowane młode ziemniaczki z koperkiem podawane na ciepło. Smacznego
ChilliJemytwardo jajek. Posypane świeżym koperkiem i szczypiorkiem smakuje wyśmienicie zwłaszcza o tej porze roku. Smacznego. Składniki : 2 pęczki botwinki 5-6 ogórków 1l kefiru koncentrat barszczu czerwonego Krakus świeży koperek, szczypiorek opcjonalne dodatki : ziemniaki, ugotowane jajka Przygotowanie : Łodygi i małe buraczki z botwinki pokroić drobno (liści nie wyrzucajcie, sprawdzą się idealnie(...)garnka zalewamy połową koncentratu i rozcieńczamy wodą do uzyskania odpowiedniej intensywności smaku, gotujemy, aż buraczki i łodygi zmiękną, następnie po ochłodzeniu, zalewamy kefirem, dodajemy ogórki, schładzamy w lodówce, posypujemy szczypiorkiem i koperkiem i podajemy z dowolnymi dodatkami. Smacznego :) #krakus #chlodnik #sprytnieizdrowo
zdrowa vege kuchniaSkładniki : około 50 dag czerwonych młodych buraczków z liśćmi mały ząbek czosnku mała marchew i pietruszka zielony ogórek sól, pieprz ziarnisty i mielony, liść laurowy sok z cytryny lub ocet jabłkowy, cukier jogurt naturalny około 330 g ugotowane jajka koperek świeży Przygotowanie : Buraczki i liście dokładnie umyć i pokroić; buraczki w cienkie plastry, a liście dość grubo Ugotować(...)botwinki na gorąco, a część wywaru pozostawić na chłodnik Do tego na chłodnik po przestudzeniu dodać jogurt rozmieszany w małej ilości wywaru, dodać umyty, pokrojony w plastry zielony ogórek, drobno pokrojony koperek ( jeśli mamy szczypiorek też warto dodać ) oraz ugotowane jajko. Ja dodałam też kilka plastrów ugotowanych buraczków, zjadamy dobrze wychłodzony Część przeznaczoną na botwinkę podajemy na ciepło
Proste Potrawyopakowanie paluszków surimi pół pęczka koperku 1 świeży średni ogórek 1 szklanka groszku ¼ słoiczka majonezu 1 czerwona cebula sól, pieprz Paluszki surimi rozmrażamy i kropimy sokiem z ½ cytryny. Rozmrożone kroimy w duża kostkę i wrzucamy do miski. Ogórki, podobnie jak cebulę, kroimy w półprastry i wraz z groszkiem dodajemy do surimi. Następnie kroimy pół pęczka koperku, dodajemy sól
Humanistka w kuchniCZEREŚNIAMI. Polecam dzisiaj przepis na sałatkę z pieczonym schabem i czereśniami. Połączenie pieczonego schabu i czereśni nadaje sałatce niezwykle wytrawnego smaku, a dodatki, jak świeży ogórek, seler naciowy oraz koperek, orzeźwiają całość. Sałatka świetna na przyjęcie, jej podanie oraz smak zachwycą wszystkich gości. Sałatkę nakładamy na duży, udekorowany wcześniej półmisek. Wszystkie elementy dekoracji, koniecznie polewamy Kujawskim ze smakiem(...)być z kompotu) 1,5 szklanki ugotowanego na sypko, dobrego, ryżu 100g groszku z puszki 200g kukurydzy z puszki 1 ogórek 1 czerwona cebula 2 łodygi selera naciowego 2 garście umytej i osuszone roszponki 1 łyżka posiekanego koperku sól himalajska oraz biały pieprz do smaku sos: Kujawski se smakiem do sałatek (czosnkowy) - 1 saszetka 3 łyżki soku oraz skórka
Moja Książka Kucharskapuszka zielonego groszku 1 łyżeczka posiekanego koperku 250 ml kwaśnej śmietany sól, biały pieprz Wykonanie: Śledzia wymoczyć w wodzie, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w półplasterki, ogórka w paseczki, a koperek bardzo drobno posiekać. Groszek osączyć z zalewy. Wszystko przełożyć do miski. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać
magiczna kuchnia Kasiduży ogórek lub 4 gruntowe pęczek rzodkiewek 2 ząbki czosnku duży kubek gęstego jogurtu naturalnego (może być grecki) pół łyżeczki suszonego oregano 2 gałązki koperku pieprz sól oliwa extra virgin do polania Ogórek obieramy (ja w sezonie raczej nie obieram ogórków, tylko je bardzo dokładnie myję) i trzemy na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewki myjemy i ścieramy(...)wody. Do miski wlewamy jogurt, rozdrobniony czosnek, ogórka i rzodkiewki, oregano, prawie cały poszatkowany koperek, sól i świeżo mielony pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Przed podaniem całość skrapiamy oliwą i posypujemy resztą koperku. Podobne przepisy: Tzatziki Sos czosnkowy z ziołami Raita – indyjski sos jogurtowy z ogórkami Sos ziołowo-czosnkowy z fetą Artykuł Tzatziki z rzodkiewkami pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovytaki szybki do zrobienia a pożywny chłodnik. Składniki:2 kubki po 330 ml jogurtu greckiego pól kubka smietany 18% pól szklanki wody przegotowanej 2 średnie ogórki węże peczek rzodkiewek pęczek koperku sól morska Kamispieprz młotkowany z kolendrą KamisWykonanie:Jogurty mieszamy ze smietaną i wodą. Ogórka obieramy kroimy w kosteczkę, rzodkiewki w plasterki, koperek drobno siekamy. Wszystkie warzywa dajemy
Z Majeczką w kuchnigości. - młode ziemniaczki smażone(oddzielny post) - dorsz w chrupiącej panierce - sos ogórkowo-czosnkowy, jako dodatek do ryby SOS: 2-3 średnie ogórki 200 g greckiego jogurtu naturalnego 200 ml. kwaśnej śmietany 18% szczypiorek koperek 2-3 ząbki czosnku sok z cytryny do smaku mielony biały pieprz, sól, odrobina cukru dla złamania smaku WYKONANIE: Ogórki obrać(...)tarce do jarzyn na grubych oczkach,lekko posolić i odstawić na 10-15 minut, następnie ogórki odcisnąć i zlać z nich sok, obrać czosnek,koperek i szczypiorek drobno posiekać,dodać do ogórków razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodać jogurt i śmietanę,doprawić do smaku solą i pieprzem,sok z cytryny wszystko dokładnie wymieszać, podawać najlepiej następnego
Kuchnia Beatymówią plotki, u nas w domu nigdy nie dotrwał tego czasu. Jak ktoś lubi to może dodać ugotowane jajko (; Składniki: pęczek botwinki pęczek koperku pęczek szczypiorku duży, długi ogórek 5 rzodkiewek 0,7 litra kefiru 0,7 litra jogurtu sól do smaku kwasek cytrynowy do smaku (opcjonalnie) Przygotowanie (25 minut) : - warzywa dobrze wypłukać - botwinkę razem z małymi buraczkami(...)pociąć na małe kawałki. Przełożyć do garnka i zalać szklanką gorącej wody a następnie gotować przez 10 minut od zawrzenia - koperek i szczypiorek bardzo drobno posiekać - ogórek i rzodkiewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach - kefir i jogurt wlać do większego naczynia, dodać ostudzoną botwinkę (wraz z wodą), dodać resztę składników, przyprawić do smaku - delikatnie wymieszać i włożyć do lodówki
Pora na pora i pomidorakremowy w smaku, zawiera w sobie to co lubimy najbardziej: czosnek, fetę i zielonego ogórka. Spróbujcie. Sos godny tegorocznego sezonu grillowego. Składniki: - 1 opakowanie fety - 4-5ząbki czosnku (więcej lub mniej wg własnego smaku) - pół zielonego ogórka wężowego - pół dużego pęczka świeżego koperku - 180 g jogurtu naturalnego lub 2 łyżki majonezu - sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania w Tefal(...)koszyczek do gotowania na parze. Ustaw obroty:12 i czas: 1:30. Do gotowego sosu dodaj posiekany koperek. Wymieszaj ręcznie. Dopraw do smaku. Sposób przygotowania tradycyjnego: Fetę rozgnieć widelcem, dodaj przeciśnięte ząbki czosnku, posiekany koperek i starty na grubych oczkach zielony ogórek (bez gniazd nasiennych). Wszystko dokładnie wymieszaj i doprawić do smaku. Odstawić do połączenia składników. Smacznego
CookYourselfcamembert z gruszką, czy winogronem. Ja dla Was przygotowałam wersję z wędzonym łososiem. Enjoy!;-) Składniki: opakowanie krakersów, serek kremowy (np. Twój smak lub Almette), łosoś wędzony, świeży ogórek, kilka listków rukoli, koperek Przygotowanie: Krakersy smarujemy serkiem. Wykładamy na wierzch pokrojono drobno łososia Ogórka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki, wykładamy po plasterku na każdą kanapeczkę. Dodajemy na wierzch
Kuchnia Pełna Pasjispaceru :-) czyli na jakieś 2 - 3 godziny :-) a po spacerze gotowanie :-) a dania długie i konkretne dania uzupełniam sałatkami, surówkami... taki letni akcent ;-) SKŁADNIKI 1/2 długiego ogórka 1 cebulka ze szczypiorem 3 gałązki koperku 3 łyżki jogurtu naturalnego sól ziołowa Ogórka ze skórką kroimy w słupki. Cebulkę ze szczypiorem i koperek drobno siekamy. Jogurt mieszamy z solą. Wszystkie składniki łączymy
Czary - gary w kuchni