Sałatka z makaronem ryżowym i szynką – Składniki: 150g suchego makaronu w kształcie ryżu 160g szynki (jakiejś ulubionej, u mnie szynka szefa) 1 długi zielony ogórek – ok. 280g 2-3 łyżki majonezu pęczek koperku sól i pieprz do smaku @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px(...)380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z makaronem ryżowym i szynką – Wykonanie: Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić na sitku. Szynkę pokroić w kosteczkę. Ogórek umyć, osuszyć i również pokroić w kosteczkę. Koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać majonez oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Sałatka z makaronem
Kulinarne Przebojeliści szpinaku świeżego lub mrożonego, 120 g twardego sera feta lub sera solankowego albo twardego żółtego sera, ale możesz pominąć ser, 2 łyżki drobno posiekanych świeżych ziół np. koperek, natka pietruszki albo mięta, 2 jajka dokładnie rozbełtane, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, około pół szklanki mąki pszennej lub mąki z ciecierzycy, sól, pieprz i papryka chili do smaku(...)usmażeniu przełóż placuszki na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Sos jogurtowy z koperkiem do placuszków cukiniowo - szpinakowych 1 duży jogurt grecki (400g) 1 ogórek wężowy (około 200g) duży pęczek koperku 2 ząbki czosnku drobno posiekane lub roztarte 1 łyżeczka suszonej mięty sól i pieprz do smaku Ogórek zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól i po około
Cztery Fajerytylko jako samodzielne danie, ale też jako dodatek do obiadu, zamiast mizerii, bo smak jest bardzo podobny. 400g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 1/2 ogórka 4 łyżki posiekanego szczypiorku 1/2 pęczka koperku 2 szklanki maślanki sól, pieprz 1 łyżka oleju 1. Szpinak siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Studzimy. 2. Ogórka obieramy, ścieramy(...)dużych oczkach tarki. Koperek i szczypiorek siekamy. 3. W blenderze miksujemy szpinak z maślanką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 4. Dodajemy ogórka, szczypior i koper, mieszamy. 5. Chłodzimy w lodówce. Podajemy z jajkiem
Szefowa kuchniSzybka, zdrowa, aromatyczna pasta z sera feta z ogórkiem zielonym, czosnkiem oraz koperkiem idealna na niespieszne śniadania:) Potrzebujemy: - opakowanie sera feta lub sera typu feta (250g) - pół sporego zielonego ogórka - 1 ząbek czosnku - 1/2 pęczka kopru - szczypta pieprzu ziołowego Ogórek drobno kroimy lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę, koperek drobno kroimy. Rozdrabniamy ser widelcem , dodając
WYSPA SZCZĘSLIWAImbir marynowany kojarzy mi się zdecydowanie z kuchnią wschodu (sushi), dlatego nazwałam ten przepis ogórkami w stylu japońskim. Składniki: 11/2 kg małych ogórków gruntowych ½ litra wody 2 łyżeczki soli 1 pęczek koperku kawałek imbiru 125 ml octu 10 dag cukru 3 łyżki gorczycy ½ łyżeczki ziarnistego pieprzu 5 listków laurowych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Ogórki obrać, pokroić. Zagotować(...)gotować bardzo powoli przez 10 minut. Następnie wyjąć ogórki, a powstały wywar odstawić. Ogórki włożyć do wyparzonych słoików, a do nich posiekany koperek i pokrojony w słupki imbir. Do wywaru z ogórków dodać ocet, cukier, gorczycę, pieprz, listki laurowe i całość gotować przez 5 minut. Gorącą zalewą zalać ogórki, szczelnie zakręcić i na następny dzień przenieść
Tradycyjna Kuchniatwarogowego 3-4 gałązki natki pietruszki 3-4 gałązki koperku 1 łyżeczka musztardy czarny pieprz sól przepis Obrane ogórki kroimy na kawałki o jednakowej wielkości a następnie każdego ogórka przekrawamy wzdłuż na pół i łyżeczką usuwamy z niego nasiona. Opłukany koperek i natkę pietruszki drobno siekamy. Do miski wrzucamy ugotowane na twardo i rozdrobnione na mniejsze części jajko, dodajemy(...)uzyskania jednolitej konsystencji. Masę doprawiamy musztardą, odrobiną soli oraz czarnym pieprzem i całość jeszcze raz ze sobą łączymy. Tak przygotowanym kremem napełniamy połówki ogórków najlepiej przy pomocy rękawa cukierniczego. Gotowe przekąski dekorujemy koperkiem
Smakowite Daniamiałam więcej :) Składniki: Kopiasta szklanka ugotowanej na sypko palonej kaszy gryczanej 5 paluszków krabowych surimi kawałek ogórka sałatkowego 1/2 czerwonej cebuli 3 rzodkiewki łyżka posiekanego koperku sól pieprz majonez Wykonanie: Ogórka i rzodkiewki umyłam, osuszyłam, pokroiłam w pół-plasterki. Cebulę obrałam, pokroiłam w piórka. Koperek opłukałam, osuszyłam i posiekałam. Paluszki surimi obrałam z folii i pokroiłam ukośnie w plasterki
Kuchenne zapiski Edytydobrze mieszamy i odstawiamy na 2 godz do lodówki.Po tym czasei kurczaka osączamy z marynaty,nabijamy na patyczki szaszłykowe,pieczemy ok.20 minut wpiekarniku o tem.170 st.Sos:ogórka ścieramy na tarce,koperek i pozostały czosnek siekamy,łączymy wszystko z reszta jogurtu.Doprawiamy solą i pieprzem.Szaszłyczki podajemy z ćwiarteczkami upieczonych ziemniaków.Szaszłyczki maczamy w sosie jogurtowym
Z Majeczką w kuchnikukurydzy z puszki pęczek koperku pęczek grubego szczypiorku 3 - 4 łyżki majonezu sól, pieprz Sposób wykonania: Ugotowane na twardo jajka, paluszki surimi, paprykę i ogórki kroimy w kostkę. Koperek i szczypior szatkujemy. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy majonez, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy
Qchnia po prostuchłodnika pomidorowego będziemy potrzebować: około 600 g pomidorów 500 ml soku pomidorowego 400 g jogurtu naturalnego kremowego (można użyć śmietany) około 250 g ogórków gruntowych 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 2 łyżki usiekanego koperku 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżka soku z cytryny szczypta cukru do smaku sól, pieprz biały lub czarny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku
Uwaga Babcia Gotujeczęsto zabieram sobie w słoiczku do pracy a Wy? 1 l jogurtu naturalnego gęstego 1 szkl śmietany 18% 1/3 szkl koncentratu barszczu Krakus 1 pęczek rzodkiewki 4 ogórki małosolne 1/2 pęczka koperku 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka szczypiorku sól, pieprz do smaku Jogurt naturalny, śmietanę i koncentrat barszczu wymieszać. Warzywa umyć. Rzodkiewki razem z ogórkami zetrzeć(...)tarce o grubych oczkach lub pokroić w drobną kosteczkę. Koperek i szczypiorek posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę. Chłodnik podawać z jajkiem na twardo, posypany szczypiorkiem. #chlodnik #krakus #sprytnieizdrowo
Smakołyki Asimieszane) 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1/4 dużego pora 100g ryżu 1/2 szklanki śmietany 18% 2 liście laurowe 4 kuleczki ziela angielskiego 2 łyżki posiekanego koperku 4 większe ogórki kiszone wegeta (opcjonalnie) sól pieprz Mięso umyć i przełożyć do garnka. Zalać dwoma litrami wody i zagotować. Warzywa oczyścić i umyć. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na grubej tarce(...)ziele angielskie, liście laurowe i ryż. Opcjonalnie można wsypać trochę wegety. Po 30-tu minutach gotowania dodać ogórki starte na grubej tarce, Gotować kolejne 30 minut. Po tym czasie wyjąć mięso, zalać rozmieszaną śmietaną, doprawić solą i pieprzem i posypać koperkiem. Smacznego! Mięso można rozdrobnić i dodać ponownie do zupy
kuchnia doskiwersję. Ogórek orzeźwia, a rzodkiew nadaje sałatce wyrazistości. Polecam :-) SKŁADNIKI 1,5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej 2 zielone ogórki 1 biała rzodkiew 0,5 pęczka koperku 2 - 3 łyżki majonezu sól, pieprz Ogórki obieramy i kroimy w kostkę, rzodkiew ścieramy na tarce jarzynowej, koperek drobno siekamy. Wszystkie składniki wkładamy do miski, dodajemy kaszę, majonez, sól, pieprz i dokładnie
Czary - gary w kuchniPamiętajcie, że koncentrak z buraków możecie również przygotować sami w domu (klik). Składniki na ok 6 porcji Czas przygotowania: 25 min 2 pęczki botwinki 1 ogórek gruntowy 1 duży pęczek koperku 1 duży pęczek szczypiorku lub dymki ok 200 ml dobrej jakości koncentratu z buraków 400 ml kefiru lub zsiadłego mleka 250 g kwaśnej śmietany 4 ząbki czosnku(...)dente dorzucamy łodygi,a na samym końcu liście, wlewamy koncentrat buraków, odstawiamy do wystygnięcia 3. Wlewamy kefir i śmietanę, dodajemy obranego i startego na tarce ogórka, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek i dymkę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem 4. Przechowujemy w lodówce, podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem
Słodki Kompromis