ogórki z koperkiem - 2448 przepisów (strona:41/164)

Sałatka z kaszy owsianej, ogórka i twarogu z koperkiem 138

składników połączyliśmy w idealną całość. Kasza czyni to danie pożywnym, ogórek dodaje świeżości, twaróg przełamuje smak, a dodatek koperku podkręca całość. Zdecydowanie możemy tę sałatkę polecić jako pełnowartościowy obiad. Albo na przykład jako jedno z dań na jakimś przyjęciu.       Potrzebujemy: 200 g kaszy owsianej 2 długie ogórki 1 cebula 150 g twarogu 2 łyżki jogurtu naturalnego(...)studzimy. Ogórka myjemy, obieramy, przekrawamy wzdłuż na ćwiartki, a potem w grubsze plasterki. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Kaszę łączymy z cebulą, ogórkiem, dodajemy pokruszony twaróg. Całość mieszamy z jogurtem. Dodajemy posiekany koperek i doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego! Przepis zaczerpnięty z książki "Kipi Kasza" Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza

Marder&Marder Manufacture
Podkręcony chłodnik 135

rozgotują. Wszystko studzę. Mieszam z maślanką i dużym gęstym jogurtem, może być także kefir. Dorzucam 3 średnie, pokrojone w kostkę ogórki, rzodkiewki- kilka kroję w plastry, resztę ścieram na tarce na dużych oczkach. Dodaję posiekany koperek i szczypior. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Gotowe. Do przygotowania takiego chłodnika przygotujcie zatem: Na bulion: 3 marchewki,  2 piertuszki, mogą(...)Potrzebujemy jeszcze: 2 dużych buraków i nieco botwinki- jeśli jeszcze jest dostepna 250 ml maślanki 400 ml jogurtu lub kefiru duży pęczek rzodkiewek 3-4 średniej wielkości ogórki gruntowe pęczek koperku pęczek szczypiorku sól i pieprz

Pichceniomania
Surówka z papryką i ogórkiem kiszonym 284

Surówka z papryką i ogórkiem kiszonym jest bardzo szybka w przygotowaniu. Dzięki temu, że składniki mają tak wyraziste smaki nie potrzebujemy robić do niej żadnego dressingu. Wystarczy polać ją lekko olejem. 4 średnie ogórki kiszone pół cebuli 1 papryka 1/3 pęczka koperku 2 łyżki oleju Ogórki kiszone kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy pestki i kroimy w nieduże(...)paski. Czerwoną cebulkę obieramy i kroimy w kostkę. Do warzyw dodajemy około 1/3 pęczka koperku. Wszystko polewamy 2 łyżkami oleju i dokładnie mieszamy. Gotowe

Dieta bez mleka
Chłodnik z botwinki 300

całkowity 30 min   Ilość porcji: 2-4 Składniki pęczek botwinki 1 burak czerwony (obrany) ok 1 litr wody lub bulionu 1 pęczek rzodkiewki (kostka) 2 ogórki (kostka) pęczek szczypiorku pęczek koperku młodego kefir duży jogurt naturalny duży 1 łyżka śmietany 12% 2 łyżki octu ryżowego/jabłkowego/winnego ½ łyżeczki cukru szczypta pieprzu ziołowego sól do smaku Wykonanie(...)buraczki wkładamy do garnka i zalewamy wodą, aby przykryły zawartość. Gotujemy wszystko ok. 15 min. na średnim ogniu. Wywar studzimy. Do ostudzonego wywaru dodajemy rzodkiewkę, ogórki i pokrojony na drobno szczypiorek i koperek. Następnie dolewamy kefir, jogurt naturalny i śmietanę, a na koniec doprawiamy przyprawami

Apetyt na Zielone
Warstwowa sałatka warzywna 309

Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Warstwowa sałatka warzywna Drukuj przepis Składniki kawałek sera żółtego 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 5 jajek (ugotowanych na twardo) 3 ogórki kiszone (lub marynowane pieczarki) 1 mała cebula koperek ketchup, majonez listonic_name = "Warstwowa sałatka warzywna (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = " kawałek sera żółtego 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 5 jajek(...)ugotowanych na twardo) 3 ogórki kiszone (lub marynowane pieczarki) 1 mała cebula koperek ketchup, majonez " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Na dno salaterki ścieramy na drobnych oczkach tarki ser żółty. Wyrównujemy i wykładamy na niego odsączony groszek, który polewamy ketchupem (ilość dowolna). Wyrównujemy. Następnie wysypujemy odsączoną kukurydzę i polewamy ją majonezem (ilość również dowolna). Wyrównujemy. Następnie ścieramy na grubych

CoolinarniePL
Surówka z młodej kapusty z pomidorami 205

pieprzSposób wykonania:1. Młodą kapustę szatkujemy, solimy, lekko ugniatamy, by puściła sok.2. Obraną marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej, a ogórki i pomidory kroimy w grubszą kostkę.3. Wszystko mieszamy, skrapiamy octem winnym lub sokiem z cytryny, dodajemy olej, siekany koperek i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Chłodnik z botwinki 247

botwinki- szczególnie polecany dla anemików :) Składniki (na 4 porcje): 2 pęczki botwinki + 2 buraki bulion warzywny (ok. 1,5l) ząbek czosnku ogórek szklarniowy lub 3 ogórki gruntowe pęczek koperku  kefir  400g pieprz 4 jajka W garnku nastawiamy bulion warzywny i dodajemy buraki- umyte, obrane i pokrojone w kostkę. Botwinkę dokładnie myjemy i łącznie z liśćmi kroimy(...)buraczków.  Doprawiamy wyciśniętym ząbkiem czosnku. Całość gotujemy do miękkości . Studzimy. Do przestudzonego chłodnika dodajemy kefir, oraz starty na dużych oczkach ogórek , doprawiamy do smaku pieprzem. Wstawiamy do lodówki, aby wydobyć smaki. Przed podaniem gotujemy jajka na twardo, koperek myjemy i szatkujemy. Do wylanego na talerz chłodnika dodajemy po 1 jajku i posypujemy koperkiem.Bon Appetit

Pudełko rozmaitości
Sos tzatziki 171

mięsem z rusztu. Obecnie częściej trafia na stół jako alternatywa mizerii. Mocno koperkowy z wyczuwalną nutą czosnku pasuje do większości dań obiadowych. Składniki (4 porcje) -1 świeży ogórek -1/2 pęczka koperku -naturalny jogurt grecki ok. 150g -1 ząbek czosnku -sól, pieprz Przygotowanie Ogórek umyć, obrać, zetrzeć na tarce o gruchych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Koperek umyć i posiekać

Zielona Kuchnia
Sałatka koperkowa z szynką i tortellini 254

szybka w przygotowaniu. Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 6 Składniki: 250 g makaronu tortellini z szynką 250 g szynki 300 g sera 8 ogórków konserwowych 2 pęczki koperku 6 łyżek jogurtu naturalnego 6 łyżek majonezu szczypta soli szczypta pieprzu Przygotowanie: Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Szynkę ser i ogórka pokroić

KuchniaWeDwoje.pl
Pulpety w sosie ogórkowym 1933

łyżeczki skrobi kukurydzianej Sos 1 łyżka masła  3 łyżki mąki  5 ogórków kiszonych 400 ml wody z gotowania pulpetów  łyżka suszonego lub świeżego koperku 100 ml wody z ogórków ½ łyżki kwaśnej śmietany  sól i pieprz do smaku Pulpety: Obraną cebulę kroję w kosteczkę, przekładam ją na rozgrzany na patelni tłuszcz i podsmażam na złoto(...)Ogórki trę na tarce o grubszych oczkach, przesmażam je na maśle, chwilkę przesmażam, poczym wlewam wodę z gotowania pulpetów, jeśli potrzeba dolewam wodę z ogórków. Gotuję chwilę, na koniec dodaję śmietanę i koperek. Przyprawiam do smaku. Pulpety podaje w sosie.  Sos można zagęścić, wszystko zależy od gustu:) Smacznego

Takie tam pichcenie
ZIEMNIAKI A' LA MIZERIA SMAKI MOJEGO DZIECIŃSTWA 161

bardzo często je robię.Smakują jak mizeria a zarazem pozostają ziemniakami.Przepyszne danie wypróbujcie.Zawsze to jakaś odmiana dla naszego bohatera" ziemniaka".   50 dag.ziemniaków 2 ogórki zielone 2 cebule można dodać koperku sól pieprz duża kremówka ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ziemniaki obieramy i myjemy,solimy.Gotujemy.W tym czasie przygotowujemy mizerię.Ogórki ścieramy na tarce jarzynowej,cebulę kroimy w kosteczkę,koperek siekamy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sałata z warzywami I 148

Składniki: 1 mała sałata masłowa garść pomidorków koktajlowych 1 mała czerwona cebulka 1 ogórek gruntowy siekany koperek Dressing: 1/5 szklanki oleju rzepakowego 1 łyżeczka przyprawy do sałatek świeżo zmielony pieprz odrobina cukru lub miodu 1/2 łyżeczki octu z białego wina Sposób wykonania: 1. Warzywa umyć, ogórki obrać ze skórki. 2. Sałatę podzielić na mniejsze części, pomidorki przepołowić, cebulkę posiekać(...)półtalarki, a ogórka w plasterki. 3. Składniki dressingu przełożyć do małego słoiczka, zakręcić zakrętkę i energicznie potrząsać do połączenia się składników. 4. Do warzyw dodać dressing i siekany młody koperek, delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Chłodnik z botwinki rzodkiewki i ogórka 122

ochoty stać przy kuchence  doskonała porcja witamin a przy tym zdrowa! Mam nadzieję, że Wam posmakuje. Składniki: 2 małe pęczki botwinki 1 pęczek rzodkiewki 2 świeże ogórki pęczek szczypiorku pęczek koperku młodego 1 ząbek czosnku 1 cebula 2 łyżki masła 1 jogurt naturalny duży ½ litra maślanki naturalnej 1 łyżeczka soku z cytryny ½ łyżeczki cukru szczypta pieprzu ziołowego sól(...)czosnek , zeszklić chwilę, dodać botwinkę i podsmażyć pod przykryciem aż będzie miękka. Wystudzić . 2. Maślankę wymieszać z jogurtem, dodać starte na tarce obrane ze skórki ogórki oraz pokrojoną w kostkę rzodkiewkę , posiekany koperek oraz szczypiorek, doprawić do smaku cukrem, solą oraz sokiem cytryny i szczyptą pieprzu ziołowego,całość zmiksować blenderem do połączenia. Schłodzić w lodówce. Podawać

Wanilia i Kardamon
Kapusta pekińska z jabłkiem i ogórkiem kiszonym 162

Dobra surówka do obiadu Składniki - 0,5 kapusty pekińskiej - 2 ogórki kiszone - 1 marchewka - 2 łyżki koperku (może być mrożony ) - 1 jabłko - sos sałatkowy koperkowo-ziołowy - 3 łyżki jogurtu - 3 łyżki majonezu Sposób przygotowania 1. - kapustę pokroić dodać potarte na dużej tarce ogórki,jabłko i marchew.  Dodać koperek,wszystko posypać sosem sałatkowym. D odać jogurt i majonez

W królestwie smaków Beaty

Proponowane wyszukiwania