Składniki na duży garnek:2 ćwiartki kurczaka lub indykaWoreczek kiszonych ogórkówOk. 6 średnich ziemniaków2 marchewki Pół dużego selera 2 pietruszki Przecier lub kwas z ogórków kiszonych pęczek koperku jarzynka na oko do smaku :D 6x pieprz w ziarnkach 3x liść laurowy (większy) 3x ziele angielskie 1,5 kostki rosołowej Przepis:Czyścimy(...)obieramy i kroimy w kostkę. Po wyłowieniu szumowin dodajemy ziemniaki. Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy i wrzucamy do garnka. Doprawiamy kostką rosołową, pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim i jarzynką. Ogórki kroimy w plasterki i dorzucamy. Jeśli zupa jest za mało kwaśna (a dla mnie na tym etapie zawsze jest mało ^^) , dodajemy kwasu ogórkowego, który pozostał w woreczku
WeAreCrazywierzch do przybraniaogórki zielone 3 sztuki Ogórki obieramy, na szatkownicy kroimy na plasterki. Plasterki mieszamy z solą aby zmiękły po około 30 minutach, płukamy ogórki. Zalewamy sosem z w/w składników, przybieramy koperkiem. Gotowe! Smacznego
SMYKWKUCHNIWiem, wiem, “Sałatka z ogórków już była”, powiecie, pamiętając ogórki po koreańsku Ale ta jest jeszcze inna, nowa, smakowo intrygująca i przepyszna. Polecam wypróbować! Składniki: Ogórki: 3 ogórki zielone 1 łyżka soli (do nasolenia) Sos: 3 łyżki octu ryżowego 2 łyżki sosu tamari (lub sojowego) 1 łyżeczka oleju sezamowego (koniecznie!) 2-4 ząbki czosnku 1 cebulka(...)dymka 1 łyżka ziaren sezamu kilka gałązek świeżego koperku (opcjonalnie) Wykonanie: Ogórki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w plastry 2-3 mm grubości. Posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Czosnek obieramy i drobniutko siekamy, a cebulkę dymkę kroimy na cienkie talarki, szczypiorek z cebulki też kroimy w niewielkie kawałki. W niewielkim naczyniu mieszamy wszystkie składniki sosu
Lamarida.plSkładniki: 2 ogórki, 1 czerwona cebula, garść koperku, duży jogurt naturalny, sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka octu. Przygotowanie: Ogórki obrać i zetrzeć na tarce na plastry. Cebulę pokroić w kostkę. Koperek posiekać. Dodać jogurt i resztę składników, wymieszać. Smacznego
W kuchni u Monikiprzepisem Kubeczki ogórkowo-serowe 150 g białego sera 2 łyżki jogurtu 4 ogórki gruntowe lub 2 sałatkowe długie 2 ząbki czosnku pęczek koperku pieprz czarny do smaku Ogórki kroimy na 4-5-cm kawałki. Delikatnie wyjmujemy środki, tak, by nie uszkodzić skórki, bo będą to nasze kubeczki. Biały ser mielimy, dodajemy jogurt, przeciśnięty przez(...)Dodanie do potrawy ogórka zdecydowanie poprawi i orzeźwi jej smak, a równocześnie nie spowoduje wzrostu jej kaloryczności. To warzywo stworzone dla wszystkich osób chcących zmniejszyć swoją wagę. 100 gramów to zaledwie kilkanaście kcal. Ponadto ogórek pomaga regulować pracę układu pokarmowego, a zawarte w nim związki zasadowe wpływają na odkwaszanie organizmu. Listę korzyści, wynikających ze spożywania ogórków uzupełnia fakt
Gotuj Sam!pojawiają się świeże owoce oraz warzywa. Pomysł na ten obiad idealny jest na letni czas, kiedy do dyspozycji mamy młodą kapustę, cukinię oraz świeży koperek. Do młodej kapusty zawsze dodaję wodę z kiszonych ogórków. Danie jest niezwykle proste, zapraszam Kochani do zapoznania się z przepisem Składniki(...)główki młodej kapusty 1 cukinia 5 ziemniaków 1 mała marchewka 1 cebula ząbek czosnku ok. 100 ml wody ok. 100 – 150 ml wody z kiszonych ogórków 1 łyżka mąki ziemniaczanej koperek (świeży lub mrożony) przyprawy i zioła – sól , pieprz , curry , kminek, majeranek oliwa Sposób przygotowania: Kapustę kroimy na mniejsze części i gotujemy. Cebulę wraz z czosnkiem podsmażamy
Via Gustolaurowe, 5 ziarenek pieprzu, włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/5 selera, 1/2 pora, 2 kostki rosołowe, 1 cebula, 4 gałązki natki pietruszki, 400 g ogórków kiszonych, 700 g ziemniaków, 2 łyżki posiekanego koperku, 200 g śmietany gęstej 18% (w kubeczku, homogenizowanej, tzw. "kwaśnej"). Zupa ogórkowa, to jedna z typowych potraw kuchni polskiej. Jej podstawą jest dobry, treściwy wywar(...)Dodać też startą odłożoną surową marchewkę. Zupę gotować na małym ogniu do miękkości ziemniaków, przez około 20 minut. Ogórki obrać i zetrzeć na tarce. Dodać do zupy. Gotować przez około 10 minut do miękkości ogórków. Na koniec dodać posiekany koperek. Odstawić zupę z ognia. Z ugotowanej zupy wyjąć korpus kurczaka, natkę, seler, pietruszkę, cebulę, pora (nie będą już
Świat Domowej KuchninaturalnegoSól, pieprzPrzepis:Kalafiora dzielimy na różyczki i zalewamy wrzątkiem. Po ok. 3 minutach wyciągamy różyczki z wody i je osuszamy. Cebulę, ogórki małosolne oraz szynkę kroimy w drobną kosteczkę. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Koperek drobno siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy sól i pieprz wraz z jogurtem naturalnym i majonezem. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy
Emcia PichciZapraszam dziś na pyszną sałatkę ziemniaczaną. Składniki: 6-8 ziemniaków 1 szt.czerwonej cebuli 4-5 szt. średnich kiszonych/konserwowych ogórków 8-10 dkg dowolnego rodzaju szynki garść świeżego koperku ząbek czosnku łyżka musztardy francuskiej 2-3 łyżki(...)majonezu (można dodać jogurt grecki) sól, pieprz do smaku Ziemniaki ugotowałam w łupinkach. Wystudziłam,obrałam i pokroiłam w kostkę. Dodałam posiekaną czerwoną cebulkę. Następnie pokrojone ogórki i kawałki szynki. Wsypałam świeży koperek i musztardę francuską. Przyprawiłam i wymieszałam składniki z majonezem. Smacznego! Polecam również inne sałatki ziemniaczane: Sałatka ziemniaczana z jajkiem ogórkiem kaparami z sosem curry Ziemniaczaną
potrawyregionalnepapryka1 ogórek wążpół pęczka koperku3 łyżki majonezusól morska Kamis pieprz młotkowany z kolendrą KamisWykonanie:Paprykę i ogórka kroimy w kostkę, dodajemy drobno pokrojone jajka ugotowane na twardo, odsączoną kukurydzę i pokrojone w grube kawałki paluszki surimi. Na koniec dodajemy drobno posiekany koperek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy majonez
Z Majeczką w kuchniktórego tę zupę robi moja mama i muszę powiedzieć, że nabrałam ochoty na więcej takich kulinarnych ekspresji :) 20 dag kiszonych ogórków 4 ziemniaki średnia marchewka kawałek selera pietruszka por łyżka masła ok 100 ml śmietany sól, pieprz dużo koperku Warzywa obrać i pokroić w kawałki. Pora pokroić w talarki a ziemniaki w małą kostkę. Marchewkę, pietruszkę, pora(...)minut. W rondelku rozpuścić masło. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do masła. Dusić 5 minut. Przełożyć do garnka i jeszcze chwilę wszystko razem gotować. Śmietanę rozrobić z kilkoma łyżkami zupy, wlać do wywaru i zagotować. Na koniec przyprawić zupę solą i pieprzem (ewentualnie np. vegetą) i posypać dużą ilością koperku
My simple kitchenSałatka jest bardzo szybka w przygotowaniu, idealna dla niespodziewanych gości:-) Składniki: opakowanie makaronu tortellini z mięsem 1 świeży ogórek 1 puszka kukurydzy pęczek koperku przyprawa ziołowa do sałatek (np. knorr) 15 dkg wędzonego schabu (polędwica) 15 dkg suszonej kiełbasy (dobrej jakości i mocno ususzonej) ok. 3 łyżek majonezu Wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ogórek i wędlinę kroimy(...)kostkę. Ogórek, wędlinę, kukurydzę, ostudzony makaron i drobno pokrojony koperek razem mieszamy. Dodajemy 3 łyżki majonezu i przyprawę do sałatek. Mieszamy i gotowe. Smacznego
IMPRESJA SMAKUpołączenie pierwszy raz pozostaje mi jedynie polecić :) Zapraszam! Sałatka z pomidora, zielonego ogórka i pekińskiej Składniki: 1/4 średniej wielkości kapusty pekińskiej 1 duży pomidor 1 średni ogórek zielony 1 łyżeczka suszonego koperku lub świeżo poszatkowanego sól, pieprz do smaku (ewentualnie) Przygotowanie: Ogórka i pomidora umyć pokroić w średnią kostkę. Liście kapusty porwać na małe części. Wszystko razem wymieszać. Dodać
Tagebuch po polskuDuszony schab jest miękki, bardzo smaczny i niezwykle aromatyczny. Rewelacyjnego smaku nadaje mu sos zrobiony ze świeżych, gruntowych ogórków, w którym nie może zabraknąć koperku. Bardzo dobrze smakuje z młodymi ziemniakami. Pyszne, polecam! ok 5 plastrów schabu 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 szklanki bulionu drobiowego 500 g ogórków gruntowych sól pieprz czarny mielony 1 łyżka mąki pszennej(...)skórki. Dusić jeszcze przez 20 min i zaprawić śmietanką wymieszaną z mąką. Zagotować i na sam koniec dodać świeżo posiekany koperek. Można podać z młodymi ziemniakami. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania jednogarnkowe , Mięsa , Obiad Tagged: bulion , ogórki , wieprzowina
https:KKuchniaMniamgłówka zielonej sałaty, 1 szklanka jogurtu, 2 świeże ogórki, sok z cytryny, cukier do smaku, pieprz do smaku, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanego koperku. Wykonanie: Sałatę umyć i osuszyć na ściereczce. Ogórki zetrzeć na tarce, wymieszać z jogurtem, roztartym czosnkiem, przyprawami do smaku i koperkiem. Sałatę rozłożyć na salaterce i polać przygotowanym sosem
Tradycyjna Kuchnia