SKŁADNIKI: • ok. 8-9 ziemniaków • 5-6 ogórków • 1 por, biała część • pęczek koperku • 3-4 łyżki majonezu • sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę, przełożyć do miski, dodać ogórki również pokrojone w kostkę oraz posiekany por i koperek, wszystko wymieszać, dodać majonez, doprawić solą i pieprzem, ponownie wymieszać
KUCHNIA POLSKAbył błąd..bo jajko świetnie pasuje nie tylko do szczawiowej,ale także i do ogórkowej. porcja rosołowa 1 marchewka kilka ziemniaków kilka ogórków kiszonych 2 łyżki śmietany 18% koperek sól, pieprz listek, ziele domowa wegeta jajka Do garnka wlać wodę, włożyć porcję rosołową, dodać przyprawy i marchew startą(...)tarce i gotować.Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę i dodać do garnka. Ogórki zetrzeć na tarce przełożyć do mniejszego garnuszka, wlać trochę bulionu i gotować.Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, wtedy dodać ugotowane ogórki ,gotować do miękkości ziemniaków. Dodać śmietanę,dodać koperek , doprawić do smaku.Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem
Moje domowe kucharzeniedziś dla Was przepis na marynowanego ogórka z marchewką. Taki ogórek jest super dodatkiem do kanapki, do sałatki lub solo. Polecam Składniki: 5 średnich ogórków gruntowych 1 średnia marchewka 1 gałązka świeżego koperku 2/3 szkl octu jabłkowego 1/3 szkl wody 1/4 łyżeczki papryki chili 1 łyżka miodu 4 łyżki oleju Przygotowanie: Ogórki i marchewkę myjemy(...)osuszamy, marchewkę obieramy. Warzywa kroimy na cienkie długie plastry za pomocą obieraczki do warzyw. Przekładamy pokrojone ogórki i marchewkę do słoika i dodajemy koperek. W miseczce mieszamy razem ocet, wodę, chili, miód i olej aż miód się rozpuści. Zalewę przelewamy do słoika na warzywa. Wstawiamy do lodówki na dobę Składniki na 1 słoik
słodkie i nie tylko historie kulinarneMoje propozycja na "Wielkanocne przepisy SEKO" to rolmopsy z ogórkiem i pieczarkami Składniki: 1 opakowanie filetów śledziowych solonych a'la Matjas Seko , 1 ogórek kiszony, 4 pieczarki marynowane kilka gałązek koperku, oliwki zielone, ziarenka czerwonego pieprzu. Przygotowanie: Filety odsączamy na ręczniku papierowym z oleju. Na każdym filecie kładziemy kawałek ogórka i pieczarki. Zawinięte filety układamy i dekorujemy koperkiem. Posypujemy
Aga w kuchnikoperku 3 łyżki pokrojonego szczypiorku około 800 g jogurtu naturalnego opcjonalnie do podania: rzodkiewki jajka Przygotowanie: Ogórki myjemy, obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach. Czosnek rozgniatamy w prasce, solimy odstawiamy na 5 minut. Dodajemy do ogórka, mieszamy, doprawiamy pieprzem ziołowym, posiekanym koperkiem, szczypiorkiem a następnie mieszamy z jogurtem naturalnym. Solimy jeśli zachodzi potrzeba. Chłodzimy w lodówce. Podajemy
Życie zaczyna się w kuchnimielony - do smaku, koperek - ile potrzeba makaron ugotować do miękkości w osolonej wodzie, na durszlaku przelać zimną wodą ogórki i pomidory pokroićw plasterki i kawałki na makaronie położyć tuńczyka wymieszanego z pomidorem i ogórkiem do smaku doprawić pieprzem i koperkiem - smaczna i lekka kolacja..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięobiadowa. Pomidor w tym przypadku pełni rolę raczej ozdobnika, bez niego też wyjdzie smaczne! Przygotowanie zajmie nam przysłowiowe 5 minutskładniki4 - 5 kiszonych ogórków, średniej wielkości1 nieduży pomidor1/2 cebulipieprzoliwa z oliweksóldowolne zioła : koperek, szczypiorek, pietruszkaprzygotowanieogórki pokroić w duże kawałki, pomidor w małą kostkę , cebulę w talarki. Wszystko włożyć do miski , posypać ziołami , pieprzem, polać oliwą , wymieszać . W razie
Stare Garycebulą umiescić w salaterce,wymieszać z solą i odstawić ,by pusciły sok i zmiekłyoliwę,ocet winny i miód wymieszać na gładki kremsos dodać do ogórka z cukinią,wymieszać.Dodać pokrojony szczypiorek i koperek lub inne ulubione ziołaprzed podaniem schłodzic w lodówce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!którego bazę stanowi ugotowana botwinka wymieszana z kefirem. Ma cudowny kolor i ciekawy smak. Składniki: pęczek młodej botwinki z buraczkami 800 g kefiru pęczek rzodkiewki ogórek zielony łyżka soku z cytryny 2 jajka koperek, szczypior sól, pieprz, cukier Botwinkę umyć i razem z buraczkami drobno pokroić. Wsadzić(...)garnka i zalać 2 szklankami wody. Posolić, dodać sok z cytryny i gotować kilka minut, aż botwinka zmięknie. Odstawić do wystygnięcia. Jajka ugotować na twardo, ogórka i rzodkiewkę pokroić w kostkę, koperek i szczypior posiekać. Do garnka z botwiną wrzucić wszystkie warzywa i wlać kefir. Wymieszać całość, doprawić i wstawić do lodówki, aby smaki się "przegryzły". Podawać dobrze schłodzony
wyzwania kuchenneSkładniki: pęczek botwinki 3 buraki 5 młodych ziemniaków 1 marchewka 1 kostka rosołowa 500 ml wody 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 ogórek zielony długi pęczek rzodkiewek natka pietruszki jajko na twardo natka koperku szczypiorek 1 litr kefiru sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Do garnka wlewamy 500 ml wody a do niej kostkę rosołową, umyte i obrane(...)buraczki ucieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy z powrotem do wywaru. Teraz myjemy ogórka i rzodkiewkę. Ogórka obieramy. Rzodkiewki i ogórka kroimy w cieniutkie plasterki. Umyty koperek i pietruszkę siekamy. Dodajemy wszystko do garnka. zalewamy kefirem. Doprawiamy solą i pieprzem. Do smaku dodajemy jajko na twardo szczypiorek i ogórka kiszonego :) UWAGA
ClauditteMissCookingjajkiem gotowanymChłodnik z botwinki SKŁADNIKI:kefir - 1 logórek świeży - 1 sztrzodkiewki -0,5 pęczkabotwinka - 1 pęczeksólpieprzkoperek- 2 łyżkiząbek czosnku PRZYGOTOWANIE:Rzodkiewki umyć, opłukać. Ogórka obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach, razem z rzodkiewką. Koperek umyć, osączyć, drobno pokroić. Botwinkę umyć, drobno posiekać, przełożyć do garnka, zalać szklanką wody, gotować na wolnym ogniu kilka minut, ostudzić. Następnie dodać
Kuchnia DanusiSałatka z tuńczykiem, marynowaną papryką i ogórkami. Pyszna, prosta w przygotowaniu, idealna na co dzień i od święta. Polecam wielbicielom sałatek z tuńczykiem. Dodatek papryki marynowanej i ogórka wspaniale wzbogaca smak całej sałatki. Jeśli nie lubicie koperku możecie dodać np. posiekaną zieloną pietruszkę. Spróbujcie. Do sałatki użyłam produktów „POLONAISE” Polecam. Składniki: 1 puszka tuńczyka w kawałkach(...)gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Do miski z jajkami dodajemy odsączonego z oleju tuńczyka w kawałkach. Marynowaną paprykę i ogórki konserwowe kroimy w kostkę i dodajemy do reszty składników. Następnie dodajemy posiekany koperek i majonez. Całość doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy składniki. Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku. Smacznego Polecam produkty POLONAISE : W ofercie znajdzie również
Słodkie okruszkiczosnku startysól, pieprzprzygotowanieOgórek umyć, można obrać lub nie (ja skórkę zostawiam) pokroić w cienkie plasterki. Śmietanę wymieszać z jogurtem, startym czosnkiem, oliwą i koperkiem. Doprawić solą i pieprzem. W misce wymieszać pokrojone w plasterki ogórki ze śmietanowym sosem. Smacznego
Stare Garykiszone i kukurydzę. Zapraszam po przepis :) Składniki: 2/2 szklanki makaronu w kształcie ryżu 2 puszki tuńczyka w kawałkach w wodzie 1 puszka kukurydzy l5-6 ogórków kiszonych 3 gałązki świeżego koperku 2 łyżki majonezu 2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany sól i pieprz do smaku Makaron ugotować, odcedzić, przepłukać w zimnej wodzie (ma być zupełnie zimny). Ogórki pokroić w kostkę, tuńczyka odcedzić i rozdrobnić widelcem. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Koperek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać w salaterce. Połączyć z majonezem i jogurtem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić
Czerwień i błękitjuż jesień, sałatka którą zrobiłam jest raczej wiosenna… Lekka, świeża z sałatą lodową i koperkiem. Dressing przygotowałam z jogurtu koziego, który ma specyficzny zapach. Jeśli go nie lubicie, możecie użyć jogurtu naturalnego lub wymieszać ze sobą oba.Składniki:1/2 sałaty lodowej1 mały ogórek szklarniowy1/2 pęczka rzodkiewekDressing:125 g jogurtu(...)koziego (lub naturalnego)1 ząbek czosnku1/2 pęczka koperkubiały pieprzsólszczypta cukruPrzygotowanie:Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki. Ogórka i rzodkiewki myjemy, kroimy na cienkie plasterki i dodajemy do sałaty. Delikatnie mieszamy.Dressing:Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę cukru i posiekany koperek. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Gotowym dressingiem polewamy sałatkę.Smacznego
Oryginalny smak