które miałam w lodówce. Większość pysznych sałatek czy surówek powstaje właśnie w taki sposób. Też tak macie? Składniki; kilka listków zielonej sałaty 2 ogórki pół pojemnika kiełków brokuła kilka łodyg selera naciowego pół pęczka koperku kilka listków mięty Sos; 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyzki wody 1 łyżka soku(...)cytryny sól, pieprz, przyprawa do sałatek Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać i odstawić na kilka minut. Warzywa oczyścić. Sałatę porwać na mniejsze kawałki, selera i ogórka pokroić na plasterki. Dodać kiełki, posiekany koperek i wszystko delikatnie wymieszać. Około 15 min. przed podaniem polać sosem. Po wierzchu posypać listkami mięty. Ja sałatkę podałam do pieczonych udek. Gotowe
Radość kipiąca uśmiechem.czosnku sól , cukier , pieprz i sok z dwóch cytryn- do smaku żelatyna na 1,5 litra wywaru DODATKOWO 1 szklanka serka twarogowego ze śmietaną kilka liści botwinki ogórek świeży kilka rzodkiewek koperek Buraki obrać , umyć i pokroić na większe cząstki zalać bulionem dodając obrane i umyte warzywa oraz owoce i koper , cebulę w całości smażyć na suchej patelni(...)wywaru , doprawić do smaku solą i pieprzem, dekorować talerz . Resztę twarogu układamy na talerze dekoracyjnie. * jabłka z wywaru wyciągamy i kroimy w plastry , układamy na galarecie z buraków. * ogórek kroimy w długie plastry obieraczką do jarzyn , zwijamy w rulon . * rzodkiewki również kroimy obieraczką do jarzyn. Smacznego
na gazie1/2h. Jeśli chce nam się "bawić" najlepiej usunąć jeszcze część nasienną z ogórka i pomidorka. Po tym czasie odlewamy wodę, i przekładamy do głównej miski. Mamy wtedy pewność, że nasza surówka nie podcieknie nieestetycznie wodą. Dodajemy jeszcze tylko pokrojoną rzodkiewkę,doprawiamy do smaku pieprzem, koperkiem lub sporą ilością natki i chłodzimy w lodówce ok godziny.Ponieważ apetina jest słona
Walijskie Pichceniemniej… To się nazywa złośliwość rzeczy martwych lub jak kto woli piątek trzynastego. Ale i tak zjem z apetytem Składniki: pęczek botwinki 4 ogórki świeże 6 większych rzodkiewek mały pęczek szczypiorku mały pęczek koperku litr bulionu 2 łyżki koncentratu z buraków (lub dwa osobno ugotowane buraki) opcjonalnie nieco soku z cytryny lub łyżeczka cukru – co kto woli(...)przykrycia żeby część wody odparowała.Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat z buraków. Studzimy. 2. Na tarce z dużymi oczkami ścieramy obrane ogórki i rzodkiewkę. Drobno siekamy szczypiorek i koperek. 3. Gdy botwinka wystygnie dodajemy starte i posiekane składniki. Mieszamy. Dodajemy jogurt i kefir. Mieszamy. Odstawiamy do schłodzenia na co najmniej godzinę. Można podawać z jajkiem lub bagietką z masłem
Mama z miastarównie pyszna. Podstawą jest dobry wywar (u mnie mięsny i koniecznie nagotowany na żeberkach wieprzowych) i pyszne, najlepiej domowe ogórki kiszone, musi ich być dużo, wszak zupa musi być baaardzo ogórkowa. Ja dodatkowo dodaję jeszcze wodę od tychże ogórków. Choć u mnie śmietanę dodawało się od razu do garnka, ja zaniechałam tego sposobu, jako, że nie wszyscy lubią(...)duże korzenie pietruszki - 0,5kg obranych ziemniaków - 5 średnich marchewek - kawałek białej części pora - 2 łodygi selera naciowego - 2 liście laurowe - ok.10 kulek ziela angielskiego - pęczek koperku - słoik 0,9l ogórków kiszonych (lub 2 mniejsze) - cały wywar mięsny (lub dowolna ilość) - sól i pieprz do smaku - kwaśna śmietana do podania Marchew i pietruszkę (umyte i obrane) ścieram na tarce
Smaczne ZdroweJak dobrze było rano znowu bez pośpiechu zjeść "normalne" śniadanie... :) Za owsianką tęsknniłam już daaawno :) Już nie mówiąc o delektowaniu się kawą a nie tylko szybkim
My simple kitchenProste, szybki do przygotowania śledzie z cebulką i ogórkiem pod pierzynką ze śmietany. Do tego dużo koperku i sera korycińskiego. Najlepsze są na drugi dzień, jak troszkę się przegryzą :) Składniki: 1 opakowanie śledzi a'la matiasy (250 g) Seko , 1 cebula, 2 ogórki konserwowe, ok. 300 ml śmietany 12%, 2-3 łyżki posiekanego koperku, ok. 20 g SEROWAR PODLASKI
Aga w kuchnimacie armii do wykarmienia, to podzielcie składniki przez pół. Do zrobienia placków z cukinii użyłam: 1 kg sera białego półtłustego 4 średniej wielkości cukinie pęczek pietruszki pęczek szczypiorku ½ pęczka koperku dwie łyżki posiekanej mięty (można pominąć) 2 cebule dymki, posiekana zielona część i cebulki 3 ząbki czosnku 6 jajek sok z jednej cytryny mąka pszenna lub kukurydziana (ile zabierze) skórka(...)Jeśli smażycie na większej ilości oleju, pamiętajcie, żeby po ściągnięciu z patelni, odsączyć ja na ręczniku papierowym. Placki podałam z jogurtem naturalnym, do którego dodałam pół zielonego ogórka drobno startego, łyżkę koperku, ząbek czosnku, sól i pieprz. Smacznego! Post Placki z cukinii pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenjajka ze skorupek i bardzo drobno pokroić. Ogórki zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Jajka, rybę, ogórki i masło wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wierzch pasty posypać koperkiem
Kuchnia Danusiminut Proporcje dla dwóch osób Składniki: 100 g wędzonego łososia 2 jajka ugotowane na twardo 1 duża marchewka kawałek zielonego ogórka (20 cm) 3 łyżki jogurtu greckiego light sok z cytryny posiekany koperek sól himalajska świeżo zmielony czarny pieprz Wykonanie: Marchewkę obieramy i gotujemy na pół twardo. Studzimy. Łososia drobno kroimy, marchewkę, jajko na twardo(...)ogórka ścieramy na grubej tarce jarzynowej. Jogurt mieszamy z sokiem z cytryny, dodajemy sól, pieprz i koperek. Na talerzu stawiamy obręcz do formowania dań i warstwowo układamy marchewkę, jajko na twardo, ogórka i łososia, lekko przyciskając każdą warstwę. Przed podaniem zdejmujemy obręcz. Polewamy sosem jogurtowym
Kulinarne przygody Gatityinne przepisy na ----> sałatki Sałatka makaronowa z szynką i świeżym ogórkiem - jak zrobić? Składniki: 250 g makaronu kokardki 1/2 dużego, świeżego ogórka (lub 2-3 ogórki kiszone) puszka kukurydzy 1/2 pęczka koperku 2 duże i grube plastry szynki drobiowej (np. z indyka) sól, pieprz do smaku 2 łyżki majonezu Sałatka makaronowa z szynką i świeżym ogórkiem - jak zrobić(...)Makaron ugotować w osolonym wrzątku i odcedzić. Świeżego ogórka obrać i pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę odcedzić. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszać w misce, dodać drobno poszatkowany koperek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać z majonezem! Smacznego
Moje Qulinariasię pojawiać młode warzywa :) Polecam! Na śniadanie, obiad lub kolację! Sałatka z pęczakiem, botwinką i szczypiorkiem ½ szkl. pęczaku 2 szkl. bulionu warzywnego lub z kurczaka ½ ogórka szklarniowego 1 pęczek młodych buraczków ½ pęczka szczypiorku ½ pęczka koperku 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka soku z cytryny sól Pęczak ugotować do miękkości w bulionie*,posolić (jeśli bulion jest bez soli), odcedzić i wystudzić(...)buraczków. Dokładnie wypłukać z resztek ziemi. Buraczki gotować w pół szkl. wody przez 5 minut. Po ugotowaniu pokroić w kostkę i dołożyć do pęczaku. Ogórka również pokroić w kostkę, a szczypiorek i koperek drobno posiekać. Dodać do pęczaku. Polać olejem, sokiem z cytryny, posolić do smaku i wymieszać. Liście botwinki ułożyć na talerzu, a na nich rozłożyć sałatkę
Posadzone i zjedzonejogurtu naturalnego 1 łyżeczka pokrojonego koperku szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Myjemy i osuszamy ogórka i pomidora. Sałatę przekładamy do miski. Ogórek obieramy ze skórki i kroimy w plasterki, dokładamy do sałaty. Pomidor kroimy w ósemki i dodajemy do pozostałych warzyw, mieszamy. Do jogurtu dodajemy koperek, sól i pieprz, mieszamy i polewamy surówkę. Mieszamy razem
słodkie i nie tylko historie kulinarnekostkę 100 g ogórki kiszone, obrane i pokrojone w drobną kostkę 1/2 szklanki bulionu (drobiowego lub warzywnego) 1/2 szklanki śmietany kremówki 36% pęczek koperku sól, biały pieprz, cukier + sok z kiszonych ogórków opcjonalnie do podania Kawałki cytryny, gruba sól morska przygotowanie Łosoś: Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Połączyć wodę, wino, plasterki cytryny, szalotkę, liść laurowy, zioła, ziarenka(...)chwilę sos mieszać. Kiedy sos nieco zgęstnieje, doprawić pieprzem, solą, odrobiną cukru, a jeżeli wyda nam się za mało kwaśny - sokiem z ogórków. Pogotować jeszcze chwilę do otrzymania żądanej konsystencji. Po ugotowaniu wymieszać z posiekanym koperkiem Łososia podawać z ryżem, kawałkiem cytryny, polać sosem ogórkowym. Smacznego
Stare Garykartoflanka4 średnie ziemniaki2 ogórki kiszonepół cebulimajonezjogurt naturalnypieprzkoperekZiemniaki ugotowałam w mundurkach, wystudziłam, a następnie obrałam i pokroiłam w plastry. Ogórki kiszone oraz cebulę pokroiłam w drobną kostkę. W kubku wymieszałam majonez, jogurt (ilość dobierzcie wg własnych upodobań) pieprz i koperek. Sos wymieszałam z warzywami. Całość schłodziłam ok. 2h przed podaniem
bastalena