Składniki: • 1 kg młodych ziemniaków • 2 duże zielone ogórki • pęczek szczypiorku • pęczek koperku Sos: • 1/2 szklanki białego octu winnego • 1/2 szklanki wody • 2 łyżeczki rosołku lub bulionu w proszku • 2 łyżeczki cukru, sól, pieprz • 3 szalotki Wykonanie: • Ziemniaki ugotować, pokroić w plasterki. Składniki sosu zagotować(...)pokrojoną drobno szalotką. • Zalać gorącym ziemniaki, delikatnie wymieszać i poczekać aż wchłoną sos. • Wymieszać z ogórkiem pokrojonym w kostkę i posiekaną zieleniną. Schłodzić w lodówce. • Podawać z kwaśną śmietaną
To co kochamprzygotowane jedzonko, na pewno wydobędzie max smaku i żadna witaminka się nie zmarnuje. Składniki -żebrka mięsne – ilość to zależy od apetytu -młode ziemniaki -marchewka -dużo koperku -zielona sałata, pomidor, ogórek , itd. -jogurt naturalny -sól, pieprz,oliwa z oliwek, czosnek -liść kapusty- genialny Najpierw żeberka solimy, dajemy oliwę z oliwek,sporo czosnku,piperz i przyprawy wg.gustu i smaku
Z Kuchni Do Kuchnidużo czasu w kuchni ;) A zaoszczędzony czas proponuję spędzić w cieniu z dobrą książką i szklanką zimnej lemoniady ;) Składniki: pęczek botwinki pęczek rzodkiewki 1 duży ogórek 1 litr maślanki naturalnej duży jogurt naturalny pęczek koperku pół pęczka szczypiorku sól, pieprz szczypta kwasku cytrynowego koncentrat do barszczu * jajka na twardo do podania Botwinkę myjemy. Buraki obieramy i kroimy na mniejsze(...)Następnie dodajemy pokrojone łodygi i liście botwinki, dolewamy wody, tak aby wszystko było zanurzone w wodzie. Gotujemy 5 minut ze szczyptą kwasku cytrynowego. Studzimy. Rzodkiewkę i ogórka kroimy w kostkę, siekamy szczypior i koperek. Wszystko dodajemy do schłodzonej botwinki. Następnie wlewamy jogurt i maślankę. Jeśli kolor jest za mało intensywny dodajemy koncentrat (ale nie jest to konieczne*) Doprawiamy solą
Czerwona Porzeczkaprzygotowań! Składniki: 1 pęczek botwinki, umytej, drobno posiekanej 1 litr kefiru 5 łyżek koncentratu z buraczków 2 świeże ogórki, obrane, pokrojone w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę sok z 1/2 cytryny 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku 1 płaska łyżeczka cukru sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: jajka ugotowane na twardo do podania CZAS PRZYGOTOWANIA(...)minut. Zdejmujemy z ognia, pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. 2. W garnku mieszamy botwinkę wraz z wodą w której się gotowała, kefir, koncentrat z buraczków, ogórki, czosnek, sok z cytryny, koperek i szczypiorek. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. 3. Chłodnik przelewamy na talerze, podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego
My Culinary Artsłoność sera, tego sosu już nie solę. DIP CZOSNKOWO - OGÓRKOWY: 2 ogórki gruntowe 2 ząbki czosnku 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu posiekany koperek kilka listków mięty pieprz ziołowy sól Ogórki obrać, zetrzeć na tarce na oczkach, czosnek przepuścić przez praskę, dodać jogurt, majonez, drobno posiekane listki mięty i posiekany koperek. Doprawić do smaku. DIP POMIDOROWO-PAPRYKOWY
Walijskie Pichceniecebula czerwona 1 szt · papryka 2 szt · kostka rosołowa · koperek siekany · sól Ryż ugotować na sypko w rosole z kostki, odsączyć. Paprykę, cebulę i ogórek drobno pokroić, wymieszać z tuńczykiem, ryżem i koperkiem, ew. doprawić solą
Camilla w kuchnipaseczki. Posypujemy przyprawą kebab-gyros i odkładamy na około 30 minut do lodówki. Kapustę drobno szatkujemy. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę (1 mała lub połowa dużej). Ogórki kroimy w półplasterki, koperek drobno siekamy i dodajemy do kapusty. Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy surówkę. Pomidor kroimy na plasterki. Mięso smażymy
Smaki Na Talerzupieprzsuszony lub świeży koperekmajeranek olejświeży rozmarynSposób przygotowania:1. Bułki namoczyć w wodzie lub mleku, a potem odcisnąć.2. Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju.3. Ogórki i paprykę pokroić w kostkę. Do mięsa dodać warzywa, jajka, bułkę, koperek, majeranek, doprawić solą i pieprzem.4. Mięso wyłożyć do posmarowanych olejem dwóch aluminiowych keksówek (10x24 cm każda).5. Na wierzch ułożyć igiełki świeżego rozmarynu.6
Kuchnia domowa Aniząbek czosnku 3 łyżki soku z cytryny sól, pieprz , wegeta do panierowania: 2 jajka, płatki kukurydziane, mąka olej do smażenia sos 1 wężowy ogórek 3 łyżki majonezu 300 ml jogurtu naturalnego mały pęczek koperku 2 ząbki czosnku sól, pieprz dodatkowo : ziemniaki Sposób wykonania: Sos: Ogórka obrałam starkowałam na tarce o największych oczkach, czosnek przepuściłam przez praskę, a koperek pokroiłam
Darcia w kuchniProsty przepis na smaczną surówkę do obiadu dla wszystkich, którzy lubią cukinię. Składniki: 2 małe cukinie ogórek długi 3 ząbki czosnku pęczek koperku sól, pieprz mały kubek jogurtu naturalnego łyżka octu (winny lub balsamiczny) Przygotowanie Cukinie i ogórka myjemy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odlewamy ewentualny nadmiar wody
e-PrzepisyKulinarnesałatkę do obiadu lub na grilla. Sałatka jest bardzo smaczna, zdrowa i kolorowa, polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali: główka młodej kapusty (około 500 g) ogórek sałatkowy mały pęczek koperku pęczek szczypiorku 3 pomidory (około 300 g) pęczek rzodkiewki 5 łyżek oliwy lub oleju 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki cukru lub miodu sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Uwaga Babcia Gotujepodaję mocno schłodzony z dodatkiem młodych ziemniaczków... Składniki:pęczek rzodkiewek, duży ogórek, 2 jajka ugotowane na twardo, 400 ml kefiru, ząbek czosnku,po 2 czubate łyżki koperku i szczypiorku, sól, pieprz. Przygotowanie Ogórka obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Rzodkiewkę umyć, pokroić w kostkę. Jajka oskubać i posiekać również w kosteczkę. Wszystko razem połączyć
Z miłości do słodkościWłaśnie otworzyłam do obiadu słoik tegorocznych ogórków, znikły w błyskawicznym tempie, a w słoiku pozostała tylko woda. Trzymając go, przypomniałam sobie że gdzieś widziałam przepis na chleb na kwasie ogórkowym. Wyciągnęłam gazetkę z przepisami na ten oto chlebuś i zabrałam się do pracy. Samo(...)zrobienie ciasta jest bardzo proste i niezbyt czasochłonne a efekt naprawdę znakomity. Chlebuś pięknie wyrósł, skórka wspaniale chrupiąca a środek bardzo delikatny i puszysty. Smakuje czosnkiem i koperkiem oraz delikatnie pachnie ogórkami. Więc następnym razem mając wodę z ogórków na pewno jej nie wyleję tylko upiekę ten oto znakomity chleb. Gorąco polecam :) SKŁADNIKI : 0,5 kg mąki pszennej
Pani na deserViolaPassion Chłodnik Litewski Składniki: 1litr jogurtu naturalnego,Greckiego,albo kefiru 1 pęczek botwiny (drobno posiekany) 2 średnie buraczki ( ugotowane blenduję) szczypior,koperek (drobno posiekany) 3 ząbki czosnku ( przecisnięty przez prasę) 1 łyżka octu sol,pieprz Pęczek rzodkiewki (drobno pokrojony) 2 jaja ugotowane na twardo Sposób: Buraczki z botwinki odcinam i obieram, a następnie kroję drobno i buraczki(...)listkami. Zalewam wodą i gotuję ok. 15 minut, aż botwinka zmięknie. Odstawiam, aż wystygnie. 2 buraczki oddzielnie gotuje i blenduje Do botwinki dodaję ocet. kroję warzywa: ogórka, rzodkiewkę, szczypior, i koperek, wszystko drobno. Wrzucam do miski warzywa, zalewam jogurtem, dodaję buraczki, doprawiam solą i pieprzem, mieszam. Odstawiam, by się schłodził. Po lekkim schłodzeniu chłodnik jest gotowy. Smacznego
Viola cooks with passionkaparów - 2 łyżki majonezu - 3 łyżki jogurtu naturalnego - szczypta suszonego koperku - sól i pieprz Przygotowanie: Paluszki krabowe kroimy w kostkę, podobnie robimy z jajkami i ogórkami. Wszystkie składniki przekładamy do miski, doprawiamy koperkiem, solą, pieprzem i majonezem połączonym z jogurtem
Zainspirowana w kuchni