ogórki z koperkiem - 2448 przepisów (strona:59/164)

Sałatka z młodych ziemniaków 159

Składniki: • 1 kg młodych ziemniaków • 2 duże zielone ogórki • pęczek szczypiorku • pęczek koperku Sos: • 1/2 szklanki białego octu winnego • 1/2 szklanki wody • 2 łyżeczki rosołku lub bulionu w proszku • 2 łyżeczki cukru, sól, pieprz • 3 szalotki Wykonanie: • Ziemniaki ugotować, pokroić w plasterki. Składniki sosu zagotować(...)pokrojoną drobno szalotką. • Zalać gorącym ziemniaki, delikatnie wymieszać i poczekać aż wchłoną sos. • Wymieszać z ogórkiem pokrojonym w kostkę i posiekaną zieleniną. Schłodzić w lodówce. • Podawać z kwaśną śmietaną

To co kocham
Obiad w sosie własnym 190

przygotowane jedzonko, na pewno wydobędzie max smaku i żadna witaminka się  nie zmarnuje.  Składniki -żebrka mięsne – ilość to zależy od apetytu -młode ziemniaki -marchewka -dużo koperku -zielona sałata, pomidor, ogórek , itd. -jogurt naturalny -sól, pieprz,oliwa z oliwek, czosnek -liść kapusty- genialny  Najpierw żeberka solimy, dajemy oliwę z oliwek,sporo czosnku,piperz i przyprawy wg.gustu i smaku

Z Kuchni Do Kuchni
Chłodnik litewski 203

dużo czasu w kuchni ;) A zaoszczędzony czas proponuję spędzić w cieniu z dobrą książką i szklanką zimnej lemoniady ;) Składniki: pęczek botwinki pęczek rzodkiewki 1 duży ogórek 1 litr maślanki naturalnej duży jogurt naturalny pęczek koperku pół pęczka szczypiorku sól, pieprz szczypta kwasku cytrynowego koncentrat do barszczu * jajka na twardo do podania Botwinkę myjemy.  Buraki obieramy i kroimy na mniejsze(...)Następnie dodajemy pokrojone łodygi i liście botwinki, dolewamy wody, tak aby wszystko było zanurzone w wodzie. Gotujemy 5 minut ze szczyptą kwasku cytrynowego. Studzimy. Rzodkiewkę i ogórka kroimy w kostkę, siekamy szczypior i koperek. Wszystko dodajemy do schłodzonej botwinki. Następnie wlewamy jogurt i maślankę. Jeśli kolor jest za mało intensywny dodajemy koncentrat (ale nie jest to konieczne*) Doprawiamy solą

Czerwona Porzeczka
Chłodnik litewski 186

przygotowań! Składniki: 1 pęczek botwinki, umytej, drobno posiekanej 1 litr kefiru 5 łyżek koncentratu z buraczków 2 świeże ogórki, obrane, pokrojone w drobną kostkę  2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę sok z 1/2 cytryny 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku 1 płaska łyżeczka cukru sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: jajka ugotowane na twardo do podania CZAS PRZYGOTOWANIA(...)minut. Zdejmujemy z ognia, pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.  2. W garnku mieszamy botwinkę wraz z wodą w której się gotowała, kefir, koncentrat z buraczków, ogórki, czosnek, sok z cytryny, koperek i szczypiorek. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.  3. Chłodnik przelewamy na talerze, podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego

My Culinary Art
DIPY DO WARZYW LUB MIĘSA - 3 PROPOZYCJE 254

słoność sera, tego sosu już nie solę. DIP CZOSNKOWO - OGÓRKOWY: 2 ogórki gruntowe 2 ząbki czosnku 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu posiekany koperek kilka listków mięty pieprz ziołowy sól Ogórki obrać, zetrzeć na tarce na oczkach, czosnek przepuścić przez praskę, dodać jogurt, majonez, drobno posiekane listki mięty i posiekany koperek. Doprawić do smaku. DIP POMIDOROWO-PAPRYKOWY

Walijskie Pichcenie
Sałatka brydżowa 160

cebula czerwona 1 szt · papryka 2 szt · kostka rosołowa · koperek siekany · sól  Ryż ugotować na sypko w rosole z kostki, odsączyć. Paprykę, cebulę i ogórek drobno pokroić, wymieszać z tuńczykiem, ryżem i koperkiem, ew. doprawić solą

Camilla w kuchni
Bułki z kurczakiem i surówką 215

paseczki. Posypujemy przyprawą kebab-gyros i odkładamy na około 30 minut do lodówki. Kapustę drobno szatkujemy. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę (1 mała lub połowa dużej). Ogórki kroimy w półplasterki, koperek drobno siekamy i dodajemy do kapusty. Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy surówkę. Pomidor kroimy na plasterki. Mięso smażymy

Smaki Na Talerzu
Klops z papryką i ziołami 214

pieprzsuszony lub świeży koperekmajeranek olejświeży rozmarynSposób przygotowania:1. Bułki namoczyć w wodzie lub mleku, a potem odcisnąć.2. Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju.3. Ogórki i paprykę pokroić w kostkę. Do mięsa dodać warzywa, jajka, bułkę, koperek, majeranek, doprawić solą i pieprzem.4. Mięso wyłożyć do posmarowanych olejem dwóch aluminiowych keksówek (10x24 cm każda).5. Na wierzch ułożyć igiełki świeżego rozmarynu.6

Kuchnia domowa Ani
kurczak panierowany na sałacie 126

ząbek czosnku 3 łyżki soku z cytryny sól, pieprz , wegeta do panierowania: 2 jajka, płatki kukurydziane, mąka olej do smażenia sos 1 wężowy ogórek 3 łyżki majonezu 300 ml jogurtu naturalnego mały pęczek koperku 2 ząbki czosnku sól, pieprz  dodatkowo : ziemniaki Sposób wykonania: Sos: Ogórka obrałam starkowałam na tarce o największych oczkach, czosnek przepuściłam przez praskę, a koperek pokroiłam

Darcia w kuchni
Szybka zielona surówka z ogórka i cukinii 212

Prosty przepis na smaczną surówkę do obiadu dla wszystkich, którzy lubią cukinię. Składniki: 2 małe cukinie ogórek długi 3 ząbki czosnku pęczek koperku sól, pieprz mały kubek jogurtu naturalnego łyżka octu (winny lub balsamiczny) Przygotowanie Cukinie i ogórka myjemy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odlewamy ewentualny nadmiar wody

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka z młodej kapusty do obiadu lub na grilla 1838

sałatkę do obiadu lub na grilla. Sałatka jest bardzo smaczna, zdrowa i kolorowa, polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali: główka młodej kapusty (około 500 g) ogórek sałatkowy mały pęczek koperku pęczek szczypiorku 3 pomidory (około 300 g) pęczek rzodkiewki 5 łyżek oliwy lub oleju 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki cukru lub miodu sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Uwaga Babcia Gotuje
Chłodnik z nowalijek 128

podaję mocno schłodzony z dodatkiem młodych ziemniaczków... Składniki:pęczek rzodkiewek, duży ogórek, 2 jajka ugotowane na twardo, 400 ml kefiru, ząbek czosnku,po 2 czubate łyżki koperku i szczypiorku, sól, pieprz. Przygotowanie Ogórka obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Rzodkiewkę umyć, pokroić w kostkę. Jajka oskubać i posiekać również w kosteczkę. Wszystko razem połączyć

Z miłości do słodkości
PSZENNY CHLEB NA WODZIE Z OGÓRKÓW 167

Właśnie otworzyłam do obiadu słoik  tegorocznych  ogórków, znikły w błyskawicznym tempie, a w słoiku pozostała tylko woda. Trzymając go, przypomniałam sobie że gdzieś widziałam przepis na chleb na kwasie ogórkowym. Wyciągnęłam gazetkę z przepisami na ten oto chlebuś i zabrałam się do pracy. Samo(...)zrobienie ciasta jest bardzo proste i niezbyt czasochłonne a efekt naprawdę znakomity. Chlebuś pięknie wyrósł, skórka wspaniale chrupiąca a środek bardzo delikatny i puszysty. Smakuje czosnkiem i koperkiem oraz delikatnie pachnie ogórkami. Więc następnym razem mając wodę z ogórków na pewno jej nie wyleję tylko upiekę ten oto znakomity chleb. Gorąco polecam :) SKŁADNIKI : 0,5 kg mąki pszennej

Pani na deser
Chłodnik Litewski 170

ViolaPassion Chłodnik Litewski  Składniki: 1litr jogurtu naturalnego,Greckiego,albo kefiru 1 pęczek botwiny  (drobno posiekany) 2 średnie buraczki ( ugotowane blenduję) szczypior,koperek (drobno posiekany) 3 ząbki czosnku ( przecisnięty przez prasę) 1 łyżka octu  sol,pieprz Pęczek rzodkiewki (drobno pokrojony) 2 jaja ugotowane na twardo Sposób: Buraczki z botwinki odcinam i obieram, a następnie kroję drobno i buraczki(...)listkami. Zalewam wodą i gotuję ok. 15 minut, aż botwinka zmięknie. Odstawiam, aż wystygnie. 2 buraczki oddzielnie gotuje i blenduje Do botwinki dodaję  ocet. kroję warzywa: ogórka, rzodkiewkę, szczypior, i koperek, wszystko drobno. Wrzucam do miski warzywa, zalewam jogurtem, dodaję buraczki, doprawiam solą i pieprzem, mieszam. Odstawiam, by się schłodził. Po lekkim schłodzeniu chłodnik jest gotowy. Smacznego

Viola cooks with passion
Sałatka karbowa 222

kaparów - 2 łyżki majonezu - 3 łyżki jogurtu naturalnego - szczypta suszonego koperku - sól i pieprz Przygotowanie: Paluszki krabowe kroimy w kostkę, podobnie robimy z jajkami i ogórkami. Wszystkie składniki przekładamy do miski, doprawiamy koperkiem, solą, pieprzem i majonezem połączonym z jogurtem

Zainspirowana w kuchni

Proponowane wyszukiwania