Składniki: botwinka 4 pęczki, rzodkiewka 2 pęczki, ogórek zielony 2 średnie, ząbki czosnku 6 sztuk, koperek 1 pęczek, natka pietruszki 1 pęczek, szczypiorek 1 pęczek, koncentrat barszczu czerwonego 4 łyżki, śmietana 12% 200 ml, jogurt naturalny 200 ml, mleko 3,2% 200 ml, woda 2 litry, cukier 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy 4 łyżki/smakowy, kucharek(...)zalać wodą i gotować z 20 minut dodać koncentrat barszczu, kucharka, pieprz, cukier, ocet jabłkowy i wystudzić wywar do letniego wsypać starte na grubszych oczkach ogórki zielone, pokrojone drobno rzodkiewki, szczypiorek, pietruszkę, koperek posiekany, wlać olej rzepakowy smakowy:bazylia,czosnek,pomidory, posiekane jajka ugotowane na twardo wlać mleko, śmietanę, jogurt, wymieszać, do smaku dodać przyprawę w płynie, schować
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: około 40 dag ogórków 20 dag śmietany 18% 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki poszatkowanego koperku sól, pieprz Sposób wykonania: Ogórki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce w plastry. Oprószamy solą mieszamy i odstawiamy na 5 minut aby lekko puściły sok. Do ogórków dodajemy śmietanę, sok z cytryny i koper. Doprawiamy pieprzem
Qchnia po prostuIslos 1 op. czyli 100g wędzonego pstrąga łososiowego np. SuperFish 2 łyżeczki majonezu 1 łyżeczka chrzanu 3-4 jajka np. Ale Jaja 1 op. kiełków brokułu 1 ogórek szklarniowy 1/2 małego pęczka koperku Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, następnie obieramy ze skorupki i kroimy wzdłuż na pół. Po czym z każdej połówki wydrążamy żółtko. W miseczce rozgniatamy na gładka masę(...)połowę opakowania sera sałatkowego, żółtka, majonez i chrzan. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę pstrąga i drobno posiekany koperek, całość dokładnie mieszamy. Do każdej połówki jajka wkładamy 1,5 łyżeczki farszu. Ogórek kroimy w drobna kostkę. Na półmisku układamy kiełki brokułu (w kształt gniazdek). Do środka każdego gniazdka wrzucamy pokrojonego w kostkę ogórka. Następnie na niego układamy jajka. Smacznego
IMPRESJA SMAKUi papryka chrupią przyjemnie dla kontrastu. Chłodnik z awokado. Składniki na 2 - 3 porcje: 1 dojrzałe awokado 500 ml kefiru 1/2 papryki czerwonej 2 ogórki gruntowe 1 łyżka posiekanego koperku 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku 1/2 łyżki pietruszki posiekanej sok z 1/2 cytryny Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z papryką. Miąższ awokado polewamy
MiksturownikSkładniki 1,5 l wywaru z 1/2 kg mięsa wołowego i włoszczyzny ,liścia laurowego i ziela angielskiego Kilka ogórków kwaszonych ,kwas z ogórków 1 łyżka masła 1/2 pęczka koperku 1 łyżka mąki 1/2 szklanki śmietany 5 ziemniaków Przygotowanie Przyrządzony wcześniej wywar wołowo-warzywny ,przecedzić i ugotować w nim pokrojone w grubą kostkę ziemniaki . Ogórki zetrzeć na tarce(...)łyżką masła i dusić na wolnym ogniu ok. 15 min ,a następnie przełożyć do rosołu. Wlać do smaku trochę kwasu z ogórków ,doprawić solą i pieprzem. Mąkę rozmieszać ze śmietaną ,chwilę pogotować. Odstawić ,wrzucić poszatkowany koperek. Można też dodać warzywa z włoszczyzny (jak ktoś lubi
R'n'G Kitchenfitosterole , r óżnorodne kwasy tłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy..) Składniki: 1 pęczek botwinki z kilkoma buraczkami 1 ogórek szklarniowy sok z 1/2 cytryny pęczek szczypiorku pęczek koperku 1l maślanki 250 ml śmietanki 30% 250ml wody sól, pieprz, cukier do smaku. Wykonanie: Botwinkę myjemy i drobno siekamy(...)buraczki, myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Wszystko gotujemy około 15 minut w 250 ml wody z sokiem z cytryny. Gdy wszystko zmięknie, ostawiamy do wystudzenia. Ogórka szklarniowego ścieramy na tarce, szczypiorek i koperek siekamy drobno, zalewamy maślanką, śmietanką i przestudzoną botwinką z buraczkami, całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą pieprzem i cukrem. Najlepiej schłodzić około 2 godziny. Przed
Garnkowe fanaberiespotkania w gronie przyjaciół, jak i na co dzień, do pracy. Nam bardzo smakuje :) 250 g makaronu w kształcie ryżu 300 g szynki konserwowej ogórek szklarniowy 2-3 ząbki czosnku pęczek koperku puszka kukurydzy 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Szynkę i ogórka pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy
Smakołyki Asizaostrzenia smaku dodałam również pęczek świeżej rzodkiewki. Składniki: 1 ½ litra kefiru lub maślanki, 250 ml śmietany, 1 pęczek botwinki, 10 dag pieczonego mięsa z kury, 2 świeże ogórki, 1 pęczek rzodkiewki, koperek lub szczypiorek, jaja na twardo, sól do smaku, 2 dag cukru, kwasek cytrynowy lub cytryna. Wykonanie: Botwinkę dokładnie opłukać, pokroić i ugotować w lekko zakwaszonej kwaskiem wodzie
Tradycyjna Kuchniasporą porcję koperku. Na koniec doprawiłam też sałatkę olejem, tak więc moja wersja nieco odbiega od oryginału. Przepis podaję tak jak ukazał się w zaproszeniu u Renaty, ale sądzę że każdy może ilość składników dobrać do swoich upodobań. Najlepiej smakuje z dobrym, żytnim chlebem :) Składniki: 3 solone płaty śledziowe 1 ugotowane jajko 2 średnie ogórki kiszone 2 łyżeczki musztardy(...)musztardy miodowej 1 cienka dymka ze szczypiorkiem kilka gałązek koperku pieprz czarny mielony Przygotowanie: Płaty śledziowe lekko wymoczyć, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Śledzie, jajko i ogórki kiszone pokroić w niewielką kostkę. Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Składniki sałatki wymieszać z musztardą i przyprawić do smaku pieprzem. Sałatkę wstawić na godzinę do lodówki. Smacznego
Stare Garyśmietanką czy jogurtem. Samo mascarpone sprawia, że jest niezwykle kremowy. Składniki: 1 zielony ogórek 1 czerwona papryka 1/2 żółtej papryki 1 cebula szalotka pęczek koperku sól pieprz 250 g serka mascarpone Przygotowanie: Ogórka, papryki i szalotkę kroimy w drobną kostkę. Mieszamy delikatnie z serkiem mascarpone. Następnie dodajemy drobno posiekany koperek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Idealnie smakuje
Taste TherapySerek Capri czosnkowo-koperkowy z paprykąSkładniki: opakowanie sera Capri czerwona papryka zielony ogórek 1/2 pęczka rzodkiewki 2-3 ząbki czosnku 1/2 pęczka koperku sól i pieprz do smaku papryka czerwona słodka(...)proszku kilka łyżeczek jogurtu naturalnego Przygotowanie: Ser rozdrabniamy widelcem w misce, dodajemy pokrojone w kostkę warzywa: paprykę dodatkowo oczyszczamy z gniazd nasiennych, zielony ogórek obieramy ze skóry i rzodkiewki, posiekany koperek i czosnek, paprykę słodką w proszku i doprawiamy. Ddodajemy jogurt naturalny i mieszamy i wkładamy na kwadrans do lodówki. Podajemy z chrupkim pieczywem Wasa sport
Moja smaczna kuchniałyżeczki musztardy francuskiej 1 cienka dymka ze szczypiorkiem koperek pieprz czarny mielony Wykonanie: płaty śledziowe lekko wymoczyć, następnie osuszyć papierowym ręcznikiem śledzie, jajko i ogórki pokroić w niewielka kostkę szczypiorek i koperek drobno posiekać składniki sałatki wymieszać z musztardą i przyprawić do smaku pieprzem sałatkę podawać schłodzoną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!SKŁADNIKI: ok. 0,5 kg matiasów 5 szt. dużych pieczarek 2 szt. marchwi ok. 4 szt. ogórka kiszonego ok. 3 szt. dużych ziemniaków pół pęczka koperku 5 łyżek majonezu sól, pieprz KROK 1: śledzie najlepiej namoczyć w zimnej wodzie ok 0,5 h aby "oddały" nadmiar soli... następnie odsączyć z nadmiaru wody i pokroić w kostkę, wrzucić do naczynia(...)pieczarki pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na małej ilości oleju, przestudzić i dodać do warzyw oraz śledzi w naczyniu... KROK 4 ogórki pokroić w kostkę, odsączyć nadmiar wody, dodać do naczynia z pozostałymi składnikami... koperek drobno pokroić, wsypać do sałatki... dodać soli oraz pieprzu według uznania (śledzie i ogórki są dosyć słone!).. dodać majonez i wymieszać dokładnie wszystkie
smacznieinatematdrobną kostkę) 2,5 szkl. wody (do gotowania buraków) 2 szkl. gęstego jogurtu naturalnego 2 szkl. maślanki naturalnej 4 ogórki gruntowe 6 rzodkiewek kilka młodych, ugotowanych ziemniaków + smażona cebulka lub swarki z boczku 1/4 szkl. siekanego koperku 1 ząbek czosnku lub 2 łyżki siekanego szczypiorku 1/2 łyżeczki soli + 1 płaska łyżeczka cukru do gotowania buraków sól(...)będą miękkie. Wystudzić ugotowane buraki wraz z wodą, w której się gotowały. Jogurt, maślankę, buraki i wodę z ich gotowania, wymieszać. Dodać rzodkiewkę i ogórki pokrojone w kostkę oraz posiekany koperek i czosnek drobno pokrojony. Chłodnik przyprawić do smaku solą i pieprzem, wstawić do lodówki na 1 godzinę, aby się schłodził. Chłodną zupę podać z ugotowanymi
Codziennik KuchennySałatka kebabowa składniki: dwie piersi z kurczaka, kukurydza, 2 czerwone papryki, kapusta pekińska, czerwona fasola z puszki, pęczek koperku, 2 czerwone cebule, 5 ogórków konserwowych, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu, przyprawa do kebabu. Sos czosnkowy: jeden mały jogurt naturalny, 2 łyżki majonezu, pęczek kopru 2 ząbki czosnku. Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy(...)kostkę. Smażymy na oleju posypując przyprawą kebab (ja daje dość dużo przyprawy). Kapustę pekińska szatkujemy. Koperek drobno kroimy. Przygotowujemy sos: jogurt łączymy z koperkiem, majonezem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Solimy do smaku. Sałatkę układamy warstwowo: - pół pekińskiej - pęczek kopru - 2 łyżki ketchupu - ogórki konserwowe - 2 czerwone cebule - usmażona pierś z kurczaka - drugie pół pekińskiej - sos czosnkowy
Pani domowa