ogorki w pomidorach - 2514 przepisów (strona:103/168)

Sałatka z kurczakiem i chrupiącym bekonem 166

momentu, aż bekon stanie się chrupiący. Smażyć z dwóch stron. Sałatę umyć i osuszyć, rozłożyć na dużym owalnym talerzu. Ogórka umyć, przekroić wzdłuż. Za pomocą łyżki wyjąć gniazda nasienne. Pokroić w półplasterki o grubości 3 mm. Wrzucić do sałaty. Pomidory umyć, pokroić na półplasterki i położyć na sałacie. N górze rozłożyć kawałki mięsa, bekonu i obsypać potartym parmezanem. Polać sosem

Kuchnia Pokoleń
Testowanie obieraczek firmy Victorinox* 199

trzy obieraczki firmy Victorinox jedna normalna tradycyjna ze sztywnym ostrzem, druga również tradycyjna ale z ząbkowanym ruchomym ostrzem no i trzecia poprzeczna. Obierałam przysłanymi mi obieraczkami ogórki, również kiszone i konserwowe, pomidory, cukinię, ziemniaki, jabłka, cytryny i tonę marchewki:-) Po tygodniu intensywnego testowania, każdej z nich podzielę się z wami moją opinią na ich temat. Ps. Standardowo będą przyznawane(...)bardzo cienko. Obieraczka poprzeczna 3/5 Ostrze jest bardzo ostre i szerokie, poprzez co można z warzyw tworzyć długie paski tzw. "makaron z warzyw" (można go zrobić z marchewki, cukinii, ogórka - nięki tej obieraczce można stworzyć np. taką sałatkę (klik) ). Tak obrane warzywa na pewno uatrakcyjnią danie. Obieraczka obiera nieco grubiej niż dwie pozostałe przysłane mi do testowania, dzięki czemu obrane

IMPRESJA SMAKU
Proszę, zrób mi kanapkę! 186

scalenia wszystkiego Kromę chleba posmaruj majonezem lub maslem, połóż szyneczkę po wierzchu, Nałóż palstry pomidora na siebie, polej majonezem i posyp ziarnami od Ziarenkowo...dołóż ogórka. Obok kanapczyska połóż słupki papryki igołomskiej i pomidor w cząstkach. Kanapkę połóż na półmisku bo na talerz się nie zmieści, smacznego ! Po takiej kanapce świat nabiera rumieńców i można dalej iść iść iść

Z Kuchni Do Kuchni
Ciastka wytrawne z ciasta francuskiego z serem korycińskim 308

Składniki: 1 ciasto francuskie, 6 łyżeczek pesto z suszonych pomidorów, kilka czarnych oliwek, kilka zielonych oliwek, 2 suszone pomidory w oliwie- przepis , 1/2 ogórka kiszonego, 6 plasterki salami, 30 g Sera Korycińskiego "Swojski"  Czesławy Zarzeckiej, oregano. Przygotowanie:    Ciasto francuskie rozkładamy. kroimy na 12 kwadratów. Na każdym kwadracie odciskamy szklankę, tak by w środku był zarys kółka (delikatnie(...)wychodząc poza nie, wtedy pozostałą część ciasta ładnie urośnie podczas pieczenia. Najpierw nakładamy po pół łyżeczki pesto na każde kółko i rozsmarowujemy. Następnie układamy plasterki salami, oliwek, suszonych pomidorów i posypujemy serem korycińskim. Na koniec posypujemy oregano. Pieczemy 10 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni. Ser Koryciński "Swojski"  Czesławy Zarzeckiej można kupić tutaj

Aga w kuchni
Resztkowa sałata z grzankami 211

przede wszystkim grzanki myślę, że zjedzą z ochotą. Składniki : kilka liści sałaty (np. 4) resztka czerstwego chleba (u mnie toskański ) 2 plastry szynki gotowanej 3 pomidory (miałam dwie różnokolorowe odmiany) resztka (ok. łyżki) ogórków z chili kilka liści bazylii oliwa olej do smażenia Sałatę umyć i porwać na kawałki. Pomidory pokroić na cząstki. Szynkę pokroić na mniejsze kawałki. Rozgrzać

Weekendy w domu i ogrodzie
Meksykańska sałatka w miseczkach z tortilli 221

jesteście spragnieni większej ilości kulinarnych inspiracji to zapraszam na stronę Warzywne Inspiracje Bonduelle . Składniki: mieszanka meksykańska Mexico Bonduelle 425 ml 1 główka sałaty 4-5 szt. ogórka 1 szt. papryki 1 szt. pomidora 3-4 szt. rzodkiewki 1 op. tortilli Dodatkowo: przyprawa mieszanka ziół pieprz sól 2 łyżeczki oliwy z bazylią Wykonanie: Miseczki z tortilli: Z płatów tortilli wyciąć(...)wrzuć do miski. Paprykę oczyścić, umyć i pokroić. Ogórki również pokroić i wrzucić do miski. Mieszankę Mexico odsączyć na sitku i dorzucić do miski. Wszystkie składniki wymieszać z pieprzem, solą, przyprawami i dwoma łyżeczkami oliwy z bazylią. Przygotowanie:  Gotową sałatkę przełożyć do tortillowych miseczek i udekorować rzodkiewką i pomidorem (można oba składniki od razu wmieszać do sałatki). Smacznego

Kulinarna (nie)codzienność
RECENZJA - Schudnij pysznie jesienią i zimą :) 159

posiłków, aktywności ruchowej czy uzupełnieniu diety w mikro- i makroelementy oraz witaminy. Dowiesz się jakie są niezbędne produkty w zimowej diecie, mowa tu o imbirze, kiszonkach (ogórki, kapusta), Yerba mate czy pomidorach. Autorka zachęca także do założenia swojego malutkiego ogródka na parapecie :) Dokładnie chodzi o wszelakie zioła, od estragonu po bazylię i melisę. Jest również przepis na domową jarzynkę(...)mówiąca o przydatności produktów spożywczych zamrożonych w temperaturze -18*C do -20*C, np. termin warzyw mrożonych wynosi 9-12 miesięcy. Magdalena Makarowska zachęca do spożywania produktów kiszonych, głównie ogórków i kapusty. Są one bowiem bogate w właściwości zdrowotne, a także stanowią dobre źródło cennych kwasów i probiotyków. Znajdzie się czas na kiszenie :) Z autorką zakisisz kapustę i ogórki

Zdrowie na języku :P
Pomysły na kanapki- Mini bagietka z czosnkowym masełkiem i pieczonym burakiem 205

Nigdy nie przepadaliście za rozpłaszczonymi kanapkami z szynką, serem i pomidorem? Ja też nie. Każdy mój znajomy potwierdzi, że widok mnie jedzącej kanapkę jest ogromną rzadkością

wegetalerze
Risotto z brokułami i fasolką szparagową 175

Koniecznie spróbujcie a zapewniam, że i Wam zasmakuje. Składniki: Ugotowany ryż ( 2 woreczki ) Pieczony lub gotowany kurczak ( dowolna ilość ) 3 ogórki kiszone 1 cebula Marynowane pieczarki ( 1/2 małego słoika ) ½ brokułu ( może być mrożony ) ½ opakowania mrożonej fasolki szparagowej Pomidory krojone z puszki Ser żółty(...)typu gouda Ketchup Sól Pieprz Wykonanie: Ryż wykładamy do naczynia do zapiekania. Kurczaka kroimy na kawałki i dodajemy do ryżu. Cebulę siekamy w kostkę, ogórki w plasterki i podobnie pieczarki. Do całości dokładamy pomidory z puszki. Brokuł i fasolkę szparagową gotujemy al dente ( oddzielnie ) w osolonej wodzie. Odcedzone również umieszczamy w potrawie. Doprawiamy solą, pieprzem oraz dodatkowo ketchupem. Delikatnie

Smaki Ewy
Kalendarz owoców i warzyw - podział na pory roku 224

połowa września) Kapusta- wczesne odmiany (lipiec) normalna odmiana (sierpień, I połowa września) Marchew- natka (lipiec) korzeń (sierpień, I połowa września  ) Ogórek- (II połowa lipca,sierpień, I połowa września ) Papryka- (II połowa lipca, sierpień, I połowa września) Pomidor- (lipiec, sierpień, I połowa września) Pietruszka- natka (lipiec) korzeń (sierpień, I połowa września) Por- (sierpień, I połowa września) Rzodkiewka- (lipiec, sierpień(...)zakopcowany (listopad, I połowa grudnia) Kalafior- (II połowa września, październik) Kalarepa- (II połowa września, październik) Kapusta- (II połowa września, październik) Marchew- (II połowa września, październik) Ogórek- (II połowa września) Papryka- (II połowa września) Pomidor- (II połowa września, październik) Pietruszka- (II połowa września, październik) zakopcowany (listopad, I połowa grudnia) Por- (II połowa września, październik) Rzodkiewka- (II połowa września, październik) Rzepa

Krakowskie smaki Ani
Młode ziemniaczki z pulled pork i wiosenną sałatką 222

bardzo lekkiej i wiosennej jest podanie mięsa z młodymi ziemniakami i surówką. Młode ziemniaki gotujemy w dość mocno osolonej wodzie. Surówka: 1/4 główki młodej kapusty 1 pomidor malinowy 5 rzodkiewek 4 ogórki gruntowe 1 ogórek małosolny feta w kostkach 1 łyżka majonezu sól, pieprz, przyprawy sałatkowe (suszona bazylia, oregano

Kocham Czekoladę
Czeskie kanapki. 157

kotlecik (przewracając w połowie na drugą stronę). Kromkę zwykłego świeżego chleba posmarować grubo łagodną musztardą (najlepiej plnotucna) . Na warstwie musztardy ułożyć gorący kotlet, a na nim plasterki pomidora oraz marynowanych warzyw: cebuli, ogórka, papryki. Udekorować zieloną pietruszką

zadanie-gotowanie
Surówka obiadowa z marchewką kapustą pekińską i koperkiem 176

propozycja surówki do obiadu. Ostatnio często robię coś warzywnego, lekkiego i szybkiego. Składniki (2 osoby) 6-8 liści kapusty pekińskiej 1 mała marchewka 1 garść kukurydzy kilka pomidorów koktajlowych 6 grubych plastrów ogórka zielonego  koperek olej słonecznikowy sól, pieprz Kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, kukurydzę odsączamy, pomidorki koktajlowe dzielimy na pół, plastry ogórka dzielimy

Piekielna Kuchnia Pati
Sałatka z kapustą pekińską i fetą 256

ponieważ po dłuższym odstaniu podchodzi wodą. Składniki: 1 mała kapusta pekińska 1 opakowanie serka typu feta 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 świeży ogórek 1 czerwona cebula 2 pomidory posiekana świeża bazylia (lub suszona) 1 ząbek czosnku pieprz olej Sposób wykonania: 1. Kapustę poszatkować, cebulkę obrać i drobno posiekać. 2. Pozostałe warzywa umyć i pokroić wedle

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania