zielonego 1 łyżka masła klarowanego 1/2 szkl. mleka 1 jajko 10 dag. sera żółtego sól, pieprz, vegeta, zioła prowansalskie WYKONANIE: makaron gotujemy aldente, szynkę, cebulę, kiełbasę, pomidory koktajlowe i zielony ogórek smażymy z przyprawami na klarowanym maśle, ser ścieramy na dużych oczkach , łączymy z jajkiem i mlekiem, naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy warstwy: makaron, szynkę z kiełbasą
Kuchnia Beatylubimy lub co mamy w lodówce. Możemy jeść na ciepło albo na zimno. Składniki: 3 jajka 1 łyżka mąki pszennej 100 g szynki wieprzowej 1 pomidor 4 łyżki mini marchewki konserwowej 1 ogórek konserwowy 1/4 żółtej papryki 1/4 czerwonej papryki 1 cebula do smaku sól, biały pieprz 100 g żółtego sera Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć(...)złoto na niewielkiej ilości oleju. Szynkę, papryki pokroić w drobną kosteczkę. Ogórek obrać z skórki pokroić w kosteczkę. Pomidor pokroić w plasterki. Marchewki odsączyć z zalewy. Żółtka utrzeć, białka ubić na sztywno dodać do żółtek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać mąkę i całość krótko zmiksować. Do masy jajecznej dodać pokrojone warzywa, zrumienioną cebulkę, szynkę i lekko przemieszać.Naczynie
Ala piecze i gotujeIdealny obiadek w czasie upałów Chłodnik pomidorowy z fetą SKŁADNIKI: kilka pomidorów 1 papryka 2-3 ogórki czarne oliwki 2-3 ząbki czosnku 1 cebula feta sól, pieprz, chili, bazylia, oregano, czarnuszka Sparzyć pomidory wrzątkiem i obrać ze skórki. Umieścić w dużym garnku, dodać przyprawy kilka oliwek, pokrojoną cebulę i 2-3 ząbki czosnku. Całość zmiksować na gładką masę
MarciochaKucharzysmaczne warzywa. Mam jedną dziwną zasadę; w sklepach i na straganach wącham warzywa, nie będę kryć - głównie pomidory...nie wiem, czy macie pojęcie, jak trudno znaleźć pomidory pachnące pomidorami! Czasem (hmm, rzadko) zdarza się znaleźć właśnie takie warzywa, pachnące świeżością i latem, kupuję wówczas większą ilość i zjadamy ze smakiem, w różnej postaci, byle prędko; bo zwykle takie właśnie warzywka(...)kurczakiem i makaronem, z dodatkiem świeżych warzyw - będzie ona tym smaczniejsza, im lepsze warzywa uda nam się znaleźć! składniki: 200 g dowolnego makaronu pojedyncza pierś kurczaka ogórek zielony 2-3 pomidory czerwona papryka puszka kukurydzy 1/2 pęczka koperku sól, pieprz do smaku łyżka soku z cytryny łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego Makaron ugotować al'dente w lekko osolonej wodzie
6niebokapusty modrej Ogródek Dziadunia (najlepsza "kupna" kapusta, polecam gorąco!), radicchio, czerwonej papryki, pomidora, czerwonej cebuli i czerwonego sera (dostaniesz go w większych marketach bez problemu). Kotlet do hamburgera powstał z chudej szynki wieprzowej. Zrobiłam też prosty sos na bazie majonezu i jogurtu naturalnego, ze świeżym czosnkiem i ogórkiem konserwowym. :) Jeśli na oba te składniki chcecie przepisy - dajcie znać w komentarzach
Garniec Magalieoblozony pomidor smakuje naprawde wybornie.Salatke mozna wzbogacic plasterkiem ogorka kiszonego .Z takim dodatkiem kazda kanapka smakuje wysmienicie.Polecam obie wersje.Skladniki na 1 osobe:2 pomidory1 cebula2 ogorki-opcjonalnie szczypiorekkopereksol,pieprz2-3 lyzki jogurtu greckiegoWykonanie: pomidory pokroic w plasterki i ukladac na talerzyku .W wersji z ogorkiem na pomodorze ulozyc po plasterku ogorkana kazdym plasterku ulozyc cieniutki krazek cebuli i delikatnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Greckie klimaty w mojej kuchni, choć nieco inaczej... Składniki; 1 czerwona cebula, 1 ogórek świeży, 100 g sera fety, 1 pomidor, 1 limonka lub cytryna, 1 sałata rzymska mini, prażone migdały, oliwki, oliwa z oliwek, Wykonanie; Cebulę pokrój w cienkie piórka, ogórka w plastry. Wymieszaj.Zalej sokiem z cytryny. Pokrój fetę, sałatę i pomidora. Upraż migdały. Na talerz wyłóż sałatę
Anioły w kuchniGreckie klimaty w naszej kuchni, choć nieco inaczej... Składniki; 1 czerwona cebula, 1 ogórek świeży, 100 g sera fety, 1 pomidor, 1 limonka lub cytryna, 1 sałata rzymska mini, prażone migdały, oliwki, oliwa z oliwek, Wykonanie; Cebulę pokrój w cienkie piórka, ogórka w plastry. Wymieszaj.Zalej sokiem z cytryny. Pokrój fetę, sałatę i pomidora. Upraż migdały. Na talerz wyłóż sałatę
LEjDISGreckie klimaty w naszej kuchni, choć nieco inaczej...Składniki; 1 czerwona cebula, 1 ogórek świeży, 100 g sera fety, 1 pomidor, 1 limonka lub cytryna, 1 sałata rzymska mini, prażone migdały, oliwki, oliwa z oliwek, Wykonanie;Cebulę pokrój w cienkie piórka, ogórka w plastry. Wymieszaj.Zalej sokiem z cytryny. Pokrój fetę, sałatę i pomidora. Upraż migdały. Na talerz wyłóż sałatę
Anioły w kuchnimajonezu • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Ugotować al dente kalafior i brokuł w lekko posolonej wodzie. Przestudzić i pokroić różyczki na plasterki. • Pomidory pokroić w ćwiartki, ogórki obrać i pokroić w kostkę, a kiełbaski w plasterki. • Wymieszać wszystkie składniki sałatki z majonezem, doprawić solą i pieprzem. • Podawać
To co kochamprzepis. Hamburger Jego Wysokość Hamburger Potrzebujemy: 4 bułki (mogą być zwykłe, nie musza być hamburgerowe) 500 g mielonego antrykotu wołowego 1 czerwoną cebulę 1 pomidora 1 szalotkę kilka listków sałaty kilka ogórków konserwowych pikantny keczup sos czosnkowy 1 niepełną łyżeczkę cukru 1 łyżkę musztardy (u mnie Dijon) 4 plastry ostrego żółtego sera (opcjonalnie) sól, pieprz olej do smażenia Mięso(...)strony. W tym czasie bułki podpiekam na elektrycznym grillu lub w piekarniku. Na spodzie układam cebulkę, później żółty ser i kotlet. Na mięsie układam ogórki, które polewam keczupem. Układam na nim dwa plastry pomidora i sałatę. Wierzch bułki polewam sosem czosnkowym i przykrywam nią warzywa. Gotowe :) Chociaż żałuję, że nie udało mi się znaleźć dobrego mięsa, a sosy były
Ratunku obiadjazgot karetki pędzącej do tych, co nie dali rady. Dłonie mi spuchły od temperatury. Chłodnik musi pomóc, chociaż tylko na chwilę. CHŁODNIK OGÓRKOWY Z SUSZONYMI POMIDORAMI I MIGDAŁAMI Składniki: - 1 kilogram świeżych ogórków - 2 pęczki rzodkiewek - 1 litr kefiru - 100 mililitrów śmietanki 30% - 5-6 łyżek gęstego jogurtu typu greckiego - 180 gram suszonych pomidorów - 100 gram koperku - 200 gram(...)pokrojone ogórki wrzucamy do garnka wraz z pozostałymi gniazdami nasiennymi. Dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę, kefir, 5-6 łyżek jogurtu typu greckiego, śmietankę. Miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Połowę koperku siekamy i dodajemy do chłodnika. Blendujemy całość raz jeszcze. Możemy ponownie doprawić. Rzodkiewkę myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a osączone z tłuszczu pomidory drobno siekamy
Życie zamknięte w smakubazie świeżych warzyw. Zwłaszcza, że jego przygotowanie trwa jedynie kwadrans. Składniki (dla 2-3 osób): - 1 pęczek rzodkiewek - 4 świeże ogórki (osobiście wolę gruntowe) - 4 ogórki kwaszone - 1 duży pomidor - 1 ząbek czosnku - 1 pęczek natki pietruszki - 1 pęczek koperku - 1 pęczek szczypiorku - sól czosnkowa - pieprz ziołowy - czarny pieprz mielony - jogurt naturalny 400 g - śmietana 18 proc
W SMAKdzieła! Czego potrzebujemy: - 5 dużych lub 6 małych pomidorów - 3 łyżek kukurydzy konserwowej - 3 łyżek groszku konserwowego - 1 cebula - 1/2 papryki - 1 duży ogórek konserwowy - 5 łyżek majonezu Przyprawy: pieprz, sól, koperek Dokładnie myjemy pomidory, odcinamy górną część (aby stworzyć kapelusik), wydrążamy ze środka miąższ. Cebulę, ogórka, paprykę kroimy w drobną kostkę, umieszczamy w misce. Dodajemy groszek, kukurydzę, majonez
upichcona