pieczemy do czasu, aż się ładnie zarumienią.W tym czasie przygotowujemy kanapki: smarujemy pieczywo odrobiną masła, układamy na bułce umyte listki sałaty, plasterek sera żółtego, plasterki pomidora i przekrojone na pół ogórki korniszony. Na warzywa kładziemy upieczone chipsy z boczku.Gdy woda w garnku się zagotuje lekko ją solimy, zmniejszamy ogień, aby delikatnie bulgotała, delikatnie wbijamy do niej jedno jajko
W kuchni Katiedusza zapragnie! U mnie -ziemniaki -marchewka -fasolka szparagowa kalafior -brokuł To powyżej wkładamy do parowaru i parujemy aż do miękkości! Schłądzamy ... A dodatkowo Oliwki w zalewie Ole! pomidory suszone Ole! Marynowane podgrzybki ogórek świeży listki botwinki rzodkiewka groszek konserwowy tarty parmezan siekany świeży koeprek lub morżony + szczypior Wszystko delikatnie miszamy, solimy, pieprzymy do smaku, dodajemy oliwy z oliwek , może być
Z Kuchni Do Kuchniwraz z marynatą, która podczas grillowania redukuje się i oblepia mięso z kurczaka, do tego podajemy ugotowany na sypko ryż dziki, ryż parboiled, pokrojone w ćwiartki pomidory koktajlowe i pokrojone domowe ogórki małosolne. The post Kurczak grillowany z ryżem (słodko-kwaśny) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki:10 plastrów mortadeliopakowanie sera feta1 zielony ogórek2 pomidorypapryka czerwonacebula czerwona2 łyżki oleju słonecznikowy3 łyżki octu balsamicznegosól, pieprzMortadelę i paprykę pokroić w paski. Ser feta, cebulkę i pomidory pokroić w kostkę, a ogórka w półplasterki. Przygotować dressing: olej wymieszać z octem, doprawić pieprzem i solą. Wszystkie warzywa, ser oraz mortadelę przełożyć do jednej miski i zalać dressingiem
wyzwania kuchennewraps'y multigrain;1/2 dużej czerwonej cebuli lub 1 mała pokrojone w piórka;1 zielona papryka;1/2 puszki kukurydzy;2 garści kiełków rzodkiewki;1/4 główki sałaty;mały ogórek pokrojony w plasterki;2 pomidory podzielone na ćwiartki;2 łyżki oliwy z oliwek; opcjonalnie: ser żółty pokrojony w kostkę w ilości jaką lubimy :)150 g jogurtu naturalnego;1/2 łyżeczki papryki słodkiej
MiksturownikSałatka godna polecenia. Idealna do zabrania ze sobą do szkoły czy pracy. Pożywna oraz smaczna. Polecam spróbować! Składniki : * pół szklanki kaszy kuskus * 2 pomidory * cebula czerwona * pół zielonego ogórka * pół zielonej papryki * natka pietruszki * mięta * sok z cytryny * oliwa z oliwek * czosnek * sól , pieprz Przygotowanie : Kaszę zalewamy wrzątkiem
Magiczne Życie Martywywodząca się z Andaluzji. Nie wymaga gotowania, jednak można podawać ją również na ciepło. Składniki: 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 seler naciowy 1 świeży ogórek 1 ostra papryczka 1 puszka pomidorów 10 dag grzanek ½ litra bulionu warzywnego 1 owoc awokado sól, cukier, natka pietruszki ½ cytryny 2 placki tortilli 8 łyżek oliwy Wykonanie: Cebulę, czosnek, łodygi selera pokroić drobno(...)razem z papryczką i zeszklić na połowie oliwy. Dodać pomidory z puszki, bulion i grzanki. Gotować około ½ godziny, następnie zmiksować, przyprawić do smaku i schłodzić. Awokado obrać ze skórki, pokroić, skropić sokiem z cytryny, wymieszać z posiekaną natką pietruszki i pokrojonym ogórkiem. Tortillę zrolować pokroić w plastry i obsmażyć na pozostałym oleju na złoty kolor. Masę z awokado i tortillę
Tradycyjna Kuchniajest skromna, ale ja będę nie skromna i powiem, że wyszła pysznie :)))Składniki:2op małych pieczarek po 250gząbek czosnku1 cebulałyżka oliwy z oliwekpuszka pomidorów w sosie własnym lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego2 ogórki konserwowe1 papryka konserwowasól, pieprz,słodka paprykaJak to zrobić:Pieczarki dokładnie myjemy. Rozgrzewamy na patelni oliwę. Czosnek obieramy, kroimy na plasterki i wrzucamy na oliwę. Chwilkę(...)się brązowy,ponieważ stanie się gorzki.Cebulę obieramy, kroimy w piórka smażymy wraz z czosnkiem. Następnie wrzucamy pieczarki pokrojone w plasterki, pomidory z puszki i przyprawy. Gdy pieczarki zmiękną (10-15 min) dodajemy pokrojone w kostkę ogórki oraz pokrojoną paprykę. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku. Podajemy z makaronem albo po prostu w pieczywem
Walijskie Pichcenierukoli, sałaty masłowej, lodowej... co macie aktualnie pod ręką) 3 jaja ugotowane na miękko (u mnie 5,5 minuty) 4 małe pomidory malinowe (prosto z ogródka mojej ukochanej mamy) 50 gram bryndzy, pokrojonej w kostkę 1/3 ogórka szklarniowego 1/4 białej papryki 4 rzodkiewki garść zielonej(...)fasolki szparagowej, umytej i ugotowanej szczypta soli Jaja gotujemy na miękko. W tym czasie na talerzach układamy sałatę a na niej: pokrojone w ćwiartki pomidory i rzodkiewki, paprykę i bryndzę pokrojone w kostkę oraz ogórka- wydrążamy nasiona i kroimy w paski. Gotujemy fasolkę szparagową przez około 10 minut, kroimy na mniejsze części i dodajemy do sałatki. Na sam koniec kładziemy
Mango Papajaprzedstawiam - BEEF BOURGUIGNONNE!!! Beef bourguignonne po gruzińsku Składniki: pół kilograma łopatki wołowej pokrojonej w sporą kostkę 1 cebula pokrojona w piórka 3 posiekane ząbki czosnku 3 ogórki kiszone pokrojone w kostkę 2 pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę 2 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki oleju 40 g masła 2 łyżki mąki pszennej 3/4 butelki wytrawnego wina(...)wlewamy wino. Całość mieszamy, delikatnie podgrzewamy i wtedy dodajemy pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Dolewamy 200 ml wody i całość gotujemy na wolnym ogniu około godziny co jakiś czas delikatnie mieszając. Po tym czasie dodajemy dopiero przyprawy tzn sól, cukier, pieprz, paprykę słodką a także ogórki kiszone pokrojone w kosteczkę. Mieszamy, posypujemy drobno posiekaną pietruszką
sierotka maRysia w kuchniużyłam takiej sól, pieprz 1 cebula pokrojona w drobną kostkę 300 g kalafiora podzielonego na drobne różyczki 2 małe pomidory malinowe 125 ml gorącej wody 200 ml mleka kokosowego 2 łyżki oleju kokosowego lub roślinnego SURÓWKA Z OGÓRKA 3-4 ogórki gruntowe 1 mały ząbek czosnku starty na tarce ¹⧸₄ papryczki chili drobno pokrojona 1 łyżeczka oliwy 1 łyżeczka soku(...)gotujemy przez 4 minuty, aż sos lekko zredukuje się i zagęści. Dodajemy pokrojone pomidory i gotujemy jeszcze 2 minuty. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy listkami bazylii. Gęstość sosu regulujemy mleczkiem kokosowym lub gorącą wodą. Podajemy z ugotowanym ryżem i surówką z ogórka
cool and mintySkładniki (3-4 porcje): 1 świeży ogórek 6 pomidorków koktajlowych 150 g sera feta 10 oliwek 1 zielona papryka 1/2 czerwonej cebuli 4 łyżki oliwy z
My Culinary Artszybka do przygotowania. Polecana szczególnie dla osób będących na diecie i dbających o linie. SKŁADNIKI: 150g komosy ryżowej (Quinoa) MAKAR , 1 szklanka wody, 1 ogórek, 1/2 puszki kukurydzy, 6 szt pomidorów koktajlowych, 6 szt żółtych pomidorków, 1,5 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soku z cytryny, cukier, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Komosę ryżową zalewam wodą i gotuję około
Tradycyjna kuchnia Kasimojej sałatce nie namaczamy chleba, lecz najpierw pieczemy go w piekarniku, a następnie dokładnie mieszamy rękoma upieczone grzanki z pozostałymi składnikami, miażdżąc chleb i pomidory. Chleb mięknie, wchłaniając cudowny sałatkowy sos i sok z pomidorów. Staje się aromatyczny i naprawdę pyszny. Dla mnie ta sałatka jest kolejnym dowodem na zaradność włoskich gospodyń, w pyszny sposób wykorzystujących czerstwy chleb w duchu(...)moich książkach znalazłam jeszcze dwie wersje tej sałatki, trochę bardziej tradycyjne: u Nigelli (pomidory, cebula, chleb, czosnek, bazylia, oliwa, ocet) z pomidorów zdejmuje się skórkę i sieka niemal na miazgę, zaś Joyce Goldstein robi z chleba grzanki i do wymienionego już zestawu składników dodaje jeszcze ogórki. Zatem traktujcie poniższy przepis luźno i wrzucajcie to swoich panzanelli
Chilli Czosnek i Oliwasyta i szybka w wykonaniu. Naczynie żaroodporne 20 x 30 cm - 6 porcji Składniki: 500 g makaronu tortellini z mięsem słoiczek 500 ml ogórków konserwowych słoiczek 500 ml konserwowej papryki puszka słodkiej kukurydzy konserwowej całe pomidory w zalewie własnej - 400 ml ząbek czosnku 1 mała cebula pieprz i sól suszone oregano - około płaska łyżka żółty ser 40 dag opcjonalnie(...)cukier Wykonanie: Tortellini ugotować w posolonej wodzie na miękko, przepłukać chłodną wodą i odcedzić z nadmiaru wody. Kukurydze odsączyć, paprykę i ogórki pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Podzielić na dwie równe porcje. Pomidory (z zalewy) drobno posiekać, połączyć z zalewą. Dodać do niej posiekaną drobno cebulkę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, oregano, sól
Poezja Smaków - blog kulinarny