domowników i gości skłaniała się ku łagodniejszej w smaku, z majonezem;) 400 g makaronu mini kokardki Lubella 2 mini sałaty rzymskie 1 ogórek tzw wąż 1 cebula czerwona 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 2 płaty papryki konserwowej, u mnie grillowana bez skórki 1 mały słoiczek czarnych oliwek garść pomidorków koktajlowych 1 opakowanie sera feta Sos czosnkowo-musztardowy: około(...)śmietany 18% odrobina soku z cytryny sól, pieprz mieszanka ziół greckich do smaku Umyte warzywa kroimy: sałatę na cienkie paseczki, papryki (zarówno świeże, jak i konserwową) na cienkie paseczki, pomidorki koktajlowe na pół, ogórka na ćwiartki, cebulę w piórka, oliwki na plasterki. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente. Po ugotowaniu odcedzamy i przekładamy do miski. Skrapiamy delikatnie oliwą
Smaki Na Talerzuotrzymanej paczce znalazłem właśnie pastę (pasztet?) z ciecierzycy z kiszonym i to w znacznej ilości. Tak więc postanowiłem zrobić własną wersję takiego smarowidła. Przy wyborze ogórków zwracaj uwagę czy są to konserwowe, kwaszone czy kiszone. Dwie pierwsze opcje możesz wywalić do kosza. Pod względem zdrowotnym dno. Smakowo nie ma co dyskutować, bo każdy ma inne gusta. Polecam sięgać
Blendmanwarzyw. Pozostaną one dłużej chrupkie, a i smak będzie o niebo lepszy ;) Składniki dla 5 osób: 1/2 główki sałaty lodowej 1 duży pomidor 1 średni ogórek świeży 1/2 małej puszki groszku konserwowego 4 jajka 4 rzodkiewki 1/2 opakowania sera sałatkowego półtłustego 1/2 małego opakowania jogurtu naturalnego gęstego 2 łyżki posiekanego drobno koperku sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Jajka gotujemy
Kuchnia w czekoladzieOgórki małosolne możesz zastąpić kiszonymi lub konserwowymi, dodać konserwowe warzywa, np. kukurydzę lub tarty żółty ser/mozzarellę/fetę. To idealna surówka do gulaszy, potrawek z mięsa, a nawet kotletów. Świetnie smakuje o każdej porze roku, do tego jest prosta – wykonasz ją w kilka chwil. Surówka z papryki i ogórków małosolnych SKŁADNIKI: 2 czerwone papryki 4 ogórki
Zasmakuj Kuchnicebulki drobno pokrojone Świeżo zmielony pieprz 1 mały ogórek kiszony pokrojony w kostkę 1 mała papryka konserwowa [TUTAJ] Wykonanie: Ziemniak obrać, pokroić w talarki, rozłożyć ściśle w ausztycherze ( obręczy). Docisnąć łyżką i na ziemniakach rozsmarować majonez. Następnie go góry, warstwami. Śledź pokrojony w paski, cebulkę, cebulkę oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, ogórki i na wierzch paprykę. Cebulka odbierze oliwę
Kulinarny karnet Christopheraprzepis: "123 sałatki i surówki Siostry Anastazji", Kraków 2009, wyd. WAM.] Składniki: słoik selera marynowanego puszka kukurydzy puszka ananasa 2 jabłka 6 jajek 2-3 ogórki kiszone 2 pomidory 25 dag szynki konserwowej cebula czerwona majonez pęczek szczypiorku sól, pieprz Wykonanie: 1. Jajka ugotować na twardo. Seler i kukurydzę odcedzić. 2. Jabłka, jajka, pomidory, ogórki, cebulę
Pasja SmakuSkładniki:1 mały słoik marchewki konserwowej krojonej w paski1 puszka kukurydzy1 puszka ananasa4 jajka4 ogórki kiszone20 dag szynki z indyka1 mały pormajonezmusztardapieprzSposób przygotowania:1. Warzywa z puszek i słoików odsączyć, ananasa pokroić w kostkę.2. Szynkę, ogórki kiszone i ugotowane jajka pokroić w kostkę.3. Pora oczyścić, pokroić i nasolić w misce, po 15 minutach odcisnąć z nadmiaru
Kuchnia domowa Anizalewy musztardowej lub konserwowych mały słoik papryki konserwowej Sos: ok. 1,5 szklanki wody 100 ml oleju 3 łyżki octu 3 łyżki keczupu łagodnego 3 łyżki cukru 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego sól do smaku Wykonanie: Filety rozmroziłam, opłukałam i wysuszyłam ręcznikiem papierowym. Cebulę pokroiłam w pół krążki, ogórki pokroiłam w cienkie słupki
Kuchnia u Krysiświetną propozycję na sałatkę z ogórkiem i koperkiem. Idealna na wszelkie przyjęcia ale też na co dzień. Pychotka Składniki: 200g szynki konserwowej 100g ryżu pół puszki kukurydzy 1 długi ogórek szklarniowy lub 4 ogórki gruntowe garść koperku majonez, jogurt Sposób wykonania: Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Wstudzić. Kukurydzę odcedzić na sitku. Ogórek obrać
Cukiernia Pychotkijajka , majonezu i co miałam pod ręką. sałatka jarzynowa: 5 ziemniaków 2 marchewki 1 por biała część 5 ogórków korniszonów 4 jajka 1 kawałek selery sól, pieprz majonez kielecki pozostałe: 3 jajka ogórek korniszon 3 pomidory 4 plastry szynki konserwowej majonez kielecki papryka czerwona natka pietruszki. Ziemniaki gotuję, a marchew, seler wykorzystuję ugotowany z rosołu. Warzywa jak ostygną kroję
wesoła kuchniaSkładniki: * sałata lodowa * zielona papryka * żółta papryka * puszka kukurydzy * oliwki zielone (150 g) * ogórek wężowy * 2 pęczki szczypiorku * słoiczek cebulki konserwowej * sos sałatkowy (najlepiej grecki) Sposób przyrządzania: Sałatę myjemy, rwiemy na kawałki. Papryki kroimy w podłużne paski, kukurydzę odsączamy. Oliwki przekrawamy na pół. Ogórek myjemy i kroimy w półplasterki. Szczypiorek drobno siekamy. Sos przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Wszystkie składniki
Pobite gary Barbarystole w porze wiosennej, niestety zima jeszcze trwa, ale chociaż na talerzu możemy poczuć wiosnę 😉 Składniki: por 1 szt, ogórki kiszone duze 5 szt, kukurydza konserwowa 1/4 puszki, papryka czerwona pół szt, jabłko 1 szt, majonez 3 łyżki, musztarda stołowa 1 łyżeczka, jogurt naturalny 2 łyżki, pieprz
kulinarne odsłony patiPROSTA DO ZROBIENIA TYLKO 3 SKŁADNIKI+SOS A SZCZEGÓLNIE FAJNA TERAZ W SEZONIE JAK MAMY PYSZNE ZIELONE OGÓRKI IDEALNA NA PRZYJĘCIE JAK I NA CO DZIEŃ SKŁADNIKI: OGÓREK ZIELONY DŁUGI 25 DAG SZYNKI KONSERWOWEJ PIEROŻKI TORTELINI NAJLEPIEJ Z PIECZARKAMI LUB SEREM 4-5 ŁYŻEK MAJONEZU 2 ŁYŻKI ŚMIETANY 18% ZĄBEK CZOSNKU SÓL ,PIEPRZ (można dodać drobno posiekany koperek
Swojskie jedzonkoogórki2 ziemniaki1 puszka groszku konserwowego, użyłam gotowany na parze Bonduelle1-2 łyżki musztardy delikatesowejmajonezświeżo zmielony czarny pieprzWarzywa-marchewkę, selera, pietruszkę i ziemniaki ugotować. Warzywa możemy ugotować obrane gdy chcemy wykorzystać potem wywar lub też razem ze skórką. Ugotowane warzywka ostudzić i pokroić w kostkę. Jabłka obrać ze skórki i również pokroić w kostkę. Kiszone ogórki również pokroić w kostkę
Monia miesza i gotuje