Sernik ze śliwkami wg Aleex 251powrót do pracy. Udało mi się złapać troszkę oddechu. To dobrze, bo drugi semestr roku szkolnego niesie ze sobą sporo wyzwań. Końcówkę ferii spędzam w mojej kuchni. Dziś, poza obiadem, zaserwuję chłopakom na deser przepyszny sernik, który pierwszy raz piekłam na święta. Wykorzystałam przepis z kwestii smaku i nie zawiodłam się. Sernik jest aksamitny, delikatny, a owoce nadają mu oryginalny
W mojej kuchni
Pieczeń rzymska wg Aleex 217pieczeń rzymską, której w ogóle nie planowałam zrobić. Przygotowałam za to pyszne mięso mielone na kotlety. Kiedy chłopcy wstali rano, pokręcili się po kuchni i zapytali, co będzie na obiad. Gdy powiedziałam, że zrobię kotlety mielone, zobaczyłam „byle jakie” miny. Znaczy się – kotlety nie zostały zaakceptowane. Nie to nie, zrobiłam co innego, ale mięso mielone zostało. No to przyprawiłam
W mojej kuchni
Wiosenne ciasto urodzinowe wg Aleex 219się matury. Ale już wiem, że wracają mi siły i chęci do działania, więc wracam także do kuchni. Dziś po raz pierwszy od kilku tygodni mój dom pachniał pysznym obiadem i ciastem. Po miejskich uroczystościach upamiętniających wydarzenia z okresu II wojny światowej wróciłam do domu. Dario zrobił kawę, a ja pokroiłam wiosenne ciasto urodzinowe. Przygotowałam je specjalnie na cześć malutkiej
W mojej kuchni
Złociste talarki z młodych ziemniaków z czosnkiem wg Aleex 173musi dojrzeć do tych decyzji, a na razie niech odpoczywa. Aby na nowo przywołać swobodny, letni nastrój po tych poważnych rozmowach, robię mu szybki, letni obiad: placuszki drobiowe z pieczarkami (które już znacie) i złociste talarki z młodych ziemniaków z czosnkiem, które dziś wymyśliłam. Sądząc po tempie, w jakim wszystko znikało z talerza, jestem pewna, że było pyszne. Spróbujcie. Składniki
W mojej kuchni
Tartaletki z lemon curdem i jagodami wg Aleex 173zewnątrz jest gorąco. Staram się tak planować czas, aby w kuchni spędzać go niewiele, przygotowując dania, które nie wymagają wielu godzin przy piekarniku, ale wspaniale smakują. Dziś zrobiłam na obiad grillowane polędwiczki, a po południu podałam chłopakom przepyszny deser - tartaletki z lemon curdem i jagodami. Ciasto na tartaletki i lemon curd możecie przygotować dzień wcześniej. Same tartaletki można upiec rano
W mojej kuchni
Kąski mięsne z galaretką w słoiku wg Aleex 227kilka sposobów. Można pokroić mięso w plasterki i położyć na kanapce. Można je dodać do zupy lub makaronu czy sosu. Możne je podgrzać i zjeść z ziemniakami jako pyszny obiad. Kąski mięsne śmiało możecie zabrać ze sobą na urlop nawet wtedy, gdy nie macie dostępu do lodówki. Po odpowiednim pasteryzowaniu nic się z nimi nie stanie. My już je wypróbowaliśmy
W mojej kuchni
Kruche ze śliwkami wg Aleex 202zawodowe obowiązki, był nieosiągalny. Ale mimo mnóstwa zajęć potrafiliśmy znaleźć czas dla siebie i siłę, aby powoli wrócić do codzienności. Dopiero dziś na dobre weszłam do kuchni, aby przygotować obiad i ciasto na niedzielne popołudnie. Wykorzystałam śliwki, bo to ich pora i bardzo je lubimy. Ciasto smakowało doskonale: kruchutkie, ze słodkimi, miękkimi owocami i chmurką cukru pudru. Do tego aromatyczna
W mojej kuchni
Jesienne naleśniki ze śliwkami wg Aleex 215Już planuję, co przygotować w mojej kuchni, aby ten wolny czas był także smaczny. Zanim jednak znajdę jakąś inspirację, zapraszam Was dziś na jesienne naleśniki, które podałam chłopakom na obiad. W tych naleśnikach połączyłam kilka smaków: delikatny, waniliowy serek, wyraziste śliwki, chrupiące orzechy. Całość jest pyszna. Idealna na jesienny weekend. Polecam. Składniki: • 2 jajka • 2 szklanki mleka • 1 szklanka wody
W mojej kuchni
Gęsina w pieczarkach wg Aleex 216wezmę udział w mszy za ojczyznę, a dzisiaj byłam na uroczystej wieczornicy przygotowanej przez uczniów. To wyjątkowe święto chcę także zaakcentować w mojej kuchni i dlatego jutro przygotuję na obiad gęsinę. Zgodnie z kampanią społeczną, gęsina po raz pierwszy pojawiła się na naszym stole już kilka lat temu. Od tego czasu przynajmniej kilka razy piekłam gęś. Na jutro proponuję
W mojej kuchni
Sos pieczarkowy wg Aleex 206piątek. Zawsze lubiłam taką kombinację, a dziś wszystko się sypie. Co przygotować, kiedy nie ma czasu ani nie ma ochoty na gotowanie? Co podać na obiad, kiedy w ogóle nie ma się pomysłu na jakiekolwiek danie? Zrobiłam sos pieczarkowy. Wystarczyło zaledwie kilkanaście minut, aby smakowicie bulgotał w garnku. Okazał się zaskakująco dobry i taki… uniwersalny. Dlaczego? Bo świetnie pasuje
W mojej kuchni
Zupa chrzanowo - ziemniaczana wg Aleex 161mogę ją Wam spokojnie polecić. Zupa jest naprawdę smaczna, szybko się ją przygotowuje, więc możecie zrobić ją w ostatniej chwili, gdy nie ma czasu ani pomysłu, co podać na obiad. Polecam . Składniki: • 9-10 średnich ziemniaków • 2 litry bulionu drobiowego • mały słoiczek chrzanu • 10 dag boczku wędzonego • plaster wędzonej ogonówki • 1 kiełbaska śląska (zastąpiłam kabanosami) • 1 małą cebula • 1/2 szklanki
W mojej kuchni
Mazurek bakaliowy wg Aleex 174już lepiej, ale mam jakąś taką dziwną przypadłość, która mnie złości, że skoro już mogę PRAWIE normalnie funkcjonować, to od razu nadrabiam wszelkie zaległości. Dlatego na dziś zaplanowałam sprzątanie, obiad i sporo papierkowej roboty. Ale najpierw musiałam skończyć książkę. Tak naprawdę miałam ochotę przeczytać kilka ostatnich rozdziałów jeszcze dziś w nocy, jednak kiedy zaczęli mi się plątać bohaterowie, odłożyłam powieść
W mojej kuchni
Kasza orkiszowa z musem brokułowym i kurczakiem w ziołach 209biedronce wciąż trwa festiwal zdrowej żywności, o którym mówiłam na YouTube , czas więc wykorzystać niektóre produkty, które tam zakupiłam. Ten przepis to szybki obiad w tygodniu, którego przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu, a będzie zdrowo, smacznie i do syta! Zaczynam od kaszy orkiszowej, która bardzo nam zasmakowała © Do tego puree z brokułu z odrobiną sera i trochę kurczaka doprawionego
Bazując na smaku
Klopsy drobiowo-wieprzowe 205Prosty i szybki obiad. U mnie do klopsów dodatki w postaci ziemniaków i kiszonej kapusty zasmażanej. Podany poniżej przepis jest autorstwa mojej mamy ;-) SKŁADNIKI 1 pierś z kurczaka (350 g) 350 g mięsa wieprzowego z łopatki 1 jajko 1 mała cebula 1/2 czerstwej bułki lub garść tartej bułki (u mnie tarta bułka) sól, pieprz dodatkowo: tarta bułka do obtoczenia klopsów
Passions hobbies life
Drobiowe kieszonki nadziewane chorizo i porami 202kurczaka połączyłam z duszonym porem i wspaniałą, hiszpańską kiełbaską chorizo. Wspaniałe smaki, które ze sobą współgrają. Uniwersalne i bardzo proste do przygotowania danie. Nadaje się zarówno na przyjęcia, rodzinne obiady czy kolacje we dwoje. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 25 min Czas gotowania 20 min Czas całkowity 45 min Czas przygotowania 25 min Czas gotowania 20 min Czas
Wędrówki po kuchni