Kaczka w warzywach 221kurczaka. Z czasem jednak gust kulinarny mi się zmienił. Pokochałam kaczkę, pokochałam gęś. Uwielbiam kaczkę zarówno ze słodkimi, jak i warzywnymi dodatkami. Polecam nie tylko na niedzielny obiad. Składniki: 1 kaczka 1 jabłko 2 garście żurawiny 1 por 3 marchewki sól, pieprz majeranek Sposób przygotowania: Kaczkę nacieramy solą, pieprzem i majerankiem (od środka i na zewnątrz). Zostawiamy
Pobite gary Barbary
Świderki z sosem szpinakowo-serowym 197Dziś pomysł na prosty i szybki obiad dla całej rodziny. Makaron świderki podany z obłędnym, gęstym i kremowym sosem na bazie śmietanki kremówki, topionych serków oraz szpinaku. Nie należy on do najlżejszych i niskokalorycznych, ale jest tak pyszny, że od czasu do czasu można sobie na to pozwolić, zwłaszcza, że całość przygotowuje się bardzo szybko, w nie więcej niż
MyCookBook.pl
Makaron po prowansalsku. 176kuchni. A do tego potrzeba niewiele: cukinia, pomidorki, papryka, oliwa z oliwek… Można smakowicie połączyć to z mięsem kurczaka, dodać makaron, albo ryż. I już mamy smaczny obiad dla całej rodziny, pachnący Prowansją. A do tego … Potrzebne nam będą: 150 g piersi kurczaka, 1 cukinia, 2 pomidory (obrane ze skórki i pokrojone w kosteczkę), 1-2 papryki
MODA NA BIO
Orientalna surówka z ogórkiem 202Kolejna surówka, która stanowi doskonały dodatek do dań azjatyckich i nie tylko, bo z pewnością powtórzę ją jeszcze i podam jako dodatek do naszych polskich obiadów. :-) Polecam również dlatego, że jest prosta i szybka. 2 ogórki szklarniowe 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżki sezamu, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia 2 papryczki chilli 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki sosu
Szefowa kuchni
Zapiekanka makaronowa z sosem serowym. 188Święta, święta i po świętach... Jedni jeszcze mają lodówki zapełnione smakołykami, inni już myślą co by tu przygotować na jutrzejszy obiad?! Ja polecam zapiekankę! jest smaczna, a co najważniejsze - szybka! Kto się skusi? Składniki; 25 dag ugotowanego makaronu (kształt dowolny) 20 dag piersi z kurczaka 1 mały brokuł 15 dag serka topionego śmietankowego 10 dag sera żółtego 3 łyżki śmietany
Radość kipiąca uśmiechem.
Hummus. 179warzywami. Oczywiście modyfikacji przepisu i samego sposobu podania jest już wiele. Ale to dobrze, bo uważam, że w kuchni trzeba być kreatywnym. Mój hummus świetnie dopełniał nasz dzisiejszy obiad, ale o tym w następnym poście :) Składniki: 200 g ugotowanej ciecierzycy pasta tahini (5 łyżek sezamu, 2 łyżki oliwy) 1/2 szkl. wody kmin rzymski czosnek 2 łyżki oliwy
zadanie-gotowanie
Rodbetssallad - sałatka z marynowanych buraczków. 309Podobno trudno sobie wyobrazić szwedzki (i ogólnie - skandynawski) obiad bez jakiejś buraczkowej sałatki. Taka jak moja - z buraczków marynowanych - jest chyba najbardziej klasyczna. Myślę, że dobrze odpowiada również polskim kulinarnym gustom. Będzie świetnie pasować do wielu dań, w tym do mojego sjomans biff i biksemad Marzenki. Trochę się naszukałem buraczków marynowanych w całości, ale w końcu się udało. Jeśli zależy
zadanie-gotowanie
Kakao w stylu amerykańskim z masłem orzechowym i syropem klonowym. 189gatunku tych silniejszych. Nawet jeśli mamy gorszy dzień, czujemy brak energii i zagubienie - to kakao postawi nas na nogi! Natychmiastowo! Być może nie będziemy w stanie zjeść potem obiadu, może nawet kolacji, ale czyż nie mamy właśnie tygodnia napojów?;) Składniki: 250 ml mleka migdałowego (lub innego ulubionego) 50 ml mleka kokosowego 2 łyżki naturalnego kakao (przesianego) 2 łyżki masła orzechowego
zadanie-gotowanie
Pierogi ze szpinakiem. 225właściwe tory :) Wczoraj przygotowałam pierogi ze szpinakiem. Niektórzy uważają, że jeśli już je lepić to w ilościach hurtowych. Nie mam tyle cierpliwości i pierogów przygotowuję na jeden, góra dwa obiady. Te z farszem szpinakowym bardzo mi smakowały, mąż jeszcze nie próbował, a dzieciaki uznały farsz za co najmniej kontrowersyjny (cytowanie ich sobie daruję ;) Jeżeli lubicie szpinak, to na pewno będziecie
zadanie-gotowanie
Wege kapuśniak z tłuczonymi ziemniakami. 209ugotowane w kawałkach w zupie, ale podane do zupy w formie tłuczonej z podsmażoną cebulką. Takie rozwiązanie ma wiele zalet. Przede wszystkim fajnie smakuje. Daje również wrażenie obfitszego obiadu. Możemy ten zestaw jeść na różne sposoby: dobierać sobie puree ze wspólnej michy, nałożyć słuszną porcję na swój talerz, lub wymieszać łychę jako zagęszczacz. To naprawdę wiejski sposób. Kto też
zadanie-gotowanie
Zupa migdałowa. 219polałam sosem z owoców leśnych, który idealnie kontrastował ze smakiem zupy. Bardzo smakowało mi to danie kresowe, które według mnie jest raczej propozycją na śniadanie lub deser niż na obiad. Składniki: 1 l mleka 3,2% 200 g zmielonych migdałów (bez skórki) 2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki cynamonu skórka otarta z jednej pomarańczy (lub skórka kandyzowana) 1/2 szkl. ryżu
zadanie-gotowanie
Przepyszny sos parmezanowy 311Rating: Sos parmezanowy przygotowałam dziś do warzyw – chciałam czymś oblać warzywa by nie były suche lub oblane tylko oliwą lub masłem. Warzywa nabrały wyrazistości a zwykły obiad stał się podowem do łakomstwa mojego najstarszego mężczyzny. Składniki na: Sos parmezanowy łyżka masła łyżka mąki 4 łyżki śmietany szklanka, tj. 250ml wywaru warzywno-mięsnego lub szybkiego rosołu 7 łyżek tartego
Magiczny Garnek
Tarta z brukselką - Rosenkohl Quiche 255Kruche ciasto wypełnione kremowym farszem z zatopionymi brukselkami smakuje znakomicie. Specjał bardzo prosty do przygotowania.Tarta jest zwięzła, swobodnie można ja zapakować do lunchboxu. Idealna na ciepło i zimno, na obiad i kolację. Świetnie smakuje z surówką i lampką owocowego, białego wina. Składniki na ciasto: 200 g mąki orkiszowej 80 g masła 1 jajko 3 łyżki lodowatej wody 0,5 łyżeczki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kapusta pekińska duszona. Pyszna ! 259Kapusta pekińska duszona. Pyszna ! Kapusta pekińska duszona. Kapusta pekińska kto jej nie lubi, przeważnie jadamy ją w sałatkach. Ja tym razem, przerobiłam ją na ciepły obiad. Kapusta pekińska duszona 1 /2 kapusty pekińskiej ( dużej ) 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki 10 dkg boczku wędzonego ( ja dodałam
Kuchnia na wzgórzu
Kurczak z czosnkiem, miodem i warzywami z wolnowaru 225przepis nie wymaga obsmażania mięsa czy specjalnego szykowania warzyw. Po prostu wszystko do gara i już. Gotowałam w ustawieniu high. Wstawiłam o 11, a już o 15 obiad był gotowy. Podpiekłam kurczaka pod grillem w piecyku, ale można ten krok pominąć. Ja chciałam mieć chrupiącą skórkę. Miałam tylko fasolkę mrożoną, przed dodaniem do dania rozmroziłam ją. Po 30 minutach
Stare Gary