Zdaje sobie sprawę, że wołowina nie jest zbyt często przyrządzana w kuchni. Ostatnimi czasy staram się ograniczać drób, dlatego postanowiłam przygotować pieczeń z wołowiny w aromatycznym
UgotowaćCześć :D O tym, że lubię wszelkiego rodzaju dania kuchni azjatyckiej pisałam już nie raz. Czasami trzeba zjeść coś innego niż bigos, pierogi i rosół
Pieprzyć z FantazjąCzy są tutaj wielbiciele gołąbków? 😀 Jakiś czas temu pokazałam Wam przepis na oszukane gołąbki bez zawijania (przepis TUTAJ ), czyli smażone klopsy nafaszerowane mięsem mielonym, ryżem, cebulką
UgotowaćJakiś czas temu dostałam od Mamy kaczkę, taką wiecie w całości (no może bez wnętrzności!), ale że nie miałam na nią pomysłu, to powędrowała do zamrażarki
Kuchnia w czekoladzieTakie gołąbki moja Mama robi od lat stosunkowo często, bo każdy u nas lubi, a są mniej pracochłonne od tradycyjnych, zawijanych. Ja osobiście nie robiłam już
Kolorowy PrzepisownikPilaw to potrawa przygotowywana z ryżu, warzyw jak i mięsa. W oryginalnych przepisach używa się baraniny lub mięsa z ryb, a całe danie jest dosyć ostre
Ugotowaćcudeńka - Martensy - marzenie młodości - teraz ideał ze względu na kauczukową podeszwę - więc jeśli zobaczycie człowieka we wściekle zielonych Martensach na chodnikach Lublina - to będę ja - zagadajcie może zaproszę na obiad :-). Tego dnia brat Piotrek miał grać mecz - jakaś liga młodzików czy coś tam takiego. Poszłam pooglądać jak się spisuje młodzieniec. Ale zanim wyruszyłam w miasto trzeba było zjeść coś pożywnego(...)zapychające, mdłe i jakieś takie ciężkie. A okazało się jak zwykle inaczej - cudo. Co tu opisywać - trzeba spróbować. Omlet zapisuję do etykiety śniadanie mistrzów. Tortilla de patatas łatwe dla 2 osób ok 30 minut Składniki * 4 średnie ziemniaki * 3 jajka * szczypta rozmarynu * pół cebuli * ząbek czosnku * sól i pieprz Do dzieła!!! Ziemniaki pokroiłam w dość grube plasterki i usmażyłam
sierotka maRysia w kuchniLubicie szczaw? Ja jako dziecko pamiętam, że chodziłam po łąkach razem z kuzynką (no prawie kuzynką:D), obrywałyśmy i jadłyśmy taki nieumyty :) Teraz już tak fajnie
Kuchnia w czekoladzieJakiś czas temu przygotowałam tą zupkę z myślą o udziale w konkursie Hortexa. Konkurs minął, robota nie wygrałam, ale smak zupki pozostał w pamięci do dziś
Kuchnia w czekoladzieKuchnia włoska... jedna z moich ulubionych. Mogłabym ją jeść na okrągło, niezależnie od tego czy to pizza czy pasta. Dzisiaj proponuję Wam klasyka, czyli spaghetti
Kulinarne przygody GatityWarsztaty kulinarne dostałam w prezencie z okazji moich urodzin od męża i najbliższych znajomych. Myślałam, że przekręcę się ze szczęścia. Już dawno zastanawiałam się nad warsztatami
Karola gotujemojprzepisna.pl | Domowy cydr jabłkowy lub gruszkowy W tym roku, po raz pierwszy robimy cydry. Gruszkowy i jabłkowy. Jeżeli i wy chcecie sobie zrobić taki cydr w
moj przepis naDzisiaj dołączyłam do listy zakładkę "FIT". Chyba każdy miał (ma lub będzie miał) w swoim życiu taki okres, że przechodził na dietę, obiecywał sobie, że będzie
Czerwona PorzeczkaPrzyszła wiosna, a z nią ochota na świeże warzywa i owoce. Dlatego moje urodzinowe menu po prostu musiało składać się między innymi z sałatki. Tego dnia
Ratunku obiadPyszny i zdrowy obiad! Amur, ryba prosto z polskich stawów dostępna od ręki w sieci sklepów Lidl . Postanowiłam, przygotować tą rybę na niedzielny obiad dla bliskich. Bardzo chciałam aby podać ją w iście jesienny sposób ale też i zdrowy. Na początku myślałam o frytkach z dyni, ale danie wtedy było by podwójnie smażone, dlatego postawiłam na pieczoną dynię piżmową, która(...)robi się na prawdę szybko, nie jest zbyt skomplikowane, bo kto chciałby w niedzielę długo stać przy kuchni? Koniecznie zróbcie, ryba jest wyśmienita, bardzo delikatna i soczysta! SKŁADNIKI: dla 2 osób - filet z amura z polskich stawów dostępny w ramach Polskiego Tygodnia w Lidl - masło + oliwa z oliwek do smażenia - sól morska, pieprz różowy - mąka pszenna do panierowania - dynia piżmowa
SMYKWKUCHNIDzisiaj przedstawiamy pomysł na idealną wegańską przekąskę na imprezę, bądź po prostu na obiad w nieco innym wydaniu. Nie tylko ładnie wygląda, ale i świetnie smakuje. Nie pogardzą tym nawet mięsożercy, a to głównie za sprawą połączenia chrupiącego ciasta francuskiego, parówek sojowych oraz wegańskiego sera. Idealnie smakują z sałatką. Do dzieła! :) Wegańskie zawijasy z ciasta francuskiego Przepis(...)parówki sojowe z chili z Polsoji - kawałek wegańskiego żółtego sera (u nas Violife do pizzy) - 2 ogórki konserwowe - 3-4 średnie pieczarki - 3-4 suszone pomidory Sałatka (porcja dla 2 osób) - 2-3 liście sałaty masłowej - duża garść rukoli - 1 pomidor - ćwiartka czerwonej papryki - 3-4 orzechy włoskie drobno posiekane - kiełki słonecznika - dressing: łyżka oliwy z oliwek + pół łyżeczki musztardy
Bananowe Polesię dla mnie najmniej przyjazną stroną książki, bo przecież warto czasami urozmaicić sobie życie i smakowo zawędrować na inny kontynent, a skorzonerze podziękować za udział w tym, czy innym posiłku. Warto też nawet wydać większą sumę pieniędzy, by zadbać o swój organizm. Największym rozczarowaniem okazał się więc… czas przygotowywania tych potraw. Zawierzyłam autorce, że skupi się na „przetwarzaniu obiadów”, tymczasem(...)które są, dotyczą wykorzystania jednego z mniej czaso- czy pracochłonnych składników (np. ryżu). Sporej części z nich nie można też przygotować dzień wcześniej, a przecież największym problemem zabieganych osób jest właśnie brak czasu rano. Nie zmienia to jednak faktu, że propozycje Grażyny Bober-Bruijn są naprawdę smaczne. Muffiny orkiszowe z jagodami i białą czekoladą z pewnością będę powtarzała, skuszę się
Życie zamknięte w smakuPapryka faszerowana z całą pewnością da się zakwalifikować do przepisów do wykonania w około 30 minut, o ile będziemy ściśle trzymać
PatchworkW taką pogodę szukamy potraw, które nie tylko zaspokoją nasz głód, ale także nas rozgrzeją. Najlepsze są gęste zupy o intensywnym smaku i aromacie. Pełne pikantnych
Codzienna kuchnia niecodziennaJedno z popularniejszych dań obiadowych, przygotowanie jest szybkie a po wstawieniu do piekarnika danie robi się samo. Poza kapitalnym aromatem krążącym po domu dodatkową zaletą jest
Mechanik w kuchniMakarony to chyba jedne z najprostszych, najszybszych i najsmaczniejszych dań do przygotowania. Smakiem z całą pewnością będą odpowiadać nie tylko smakoszom kuchni włoskiej, ale przygotowując makaron
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zupy krem po pierwsze są bardzo łatwe, po drugie szybkie w przygotowaniu, a po trzecie, możemy je dowolnie doprawiać według własnych upodobań smakowych. Z jednej bazy
Kuchnia BazyliiChili Con Carne Chili Con Carne na bogato;) Chili con carne to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej, swój rodowód wywodzące z Teksasu (w czasie gdy był on
Aromatyczne PodróżeTym właśnie 300 wpisem na bloga rozpoczynamy sezon na świąteczne "co nie co". Wiele tego nie ma, bo nie mam w zwyczaju przygotowywać przed świętami ton
Kuchnia w czekoladzieDziś mam totalny kryzys, chciałabym wyjechać nie oglądając się za siebie. Szkoda, że nie mogę opowiedzieć więcej, ale zdaję sobie sprawę, że w sieci nikt nie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćDziś zapraszam na pyszną zupę-krem z kalarepki. Zupa jest bardzo delikatna i aksamitna. Szczerze powiedziawszy nigdy dotąd nie gotowałam zupy z kalarepki i to był
Kulinarne przygody GatityMoja droga Mama - Kuracjuszka oprócz powiewu zdrowia, przywiozła z pobytu w Konstancinie kilka naprawdę fajnych przepisów. Dziś opiszę jeden z nich, do którego przyznam szczerze byłam
Kuchnia po mojemuUdziec indyczy. Bardzo smaczne, zdrowe, soczyste, rozpływające się w ustach mięsko. Udziec przygotowałam w piekarniku w naczyniu żaroodpornym, z użyciem minimalnej ilości tłuszczu, a i tak
Kuchnia z widokiem na ogród