dwóch weekendach ze znikomą ilością słodkości zaszalałam! Wczoraj powstały dwa pyszne ciasta, dzisiaj ciasteczka i bułeczki. Przepis na bułki podpatrzyłam tradycyjnie już u Lo . Są delikatne, pachnące, lekko chrupiące i rozkosznie słodkie!!! Wspaniałe z gorzkim kakao lub esencjonalną herbatą :) Zdjęcia niestety, tak jak i ja, cierpią od kilku dni na niedobór światła słonecznego... Szwedzkie bułeczki tosca(...)migdałami Toscabullar ciasto: 30 g świeżych drożdży 200 ml letniego mleka 100 g miękkiego masła 3 łyżki cukru 2 szczypty soli 1 jajko 420 g mąki pszennej typu 550 nadzienie: 55 g miękkiego masła 55 g jasnego brązowego cukru 55 g mielonych migdałów wierzch tosca: 50 g masła 90 g cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mleka
Dzieje kuchennej WiewiórySezon grzybowy w pełni, a ja zapraszam Was na grzybki w trochę innej, słodkiej odsłonie. Warto poświęcić trochę czasu i przygotować te pyszne ciasteczka. SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mąki, 150g masła, 2 łyżki cukru pudru, 3 żółtka, 1,5 łyżki śmietany 18%, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 300 ml mleka, 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 1 opakowanie cukru(...)łyżki cukru pudru, 1 mały kieliszek ajerkoniaku, Polewa: 2 łyżki masła, 3 łyżki wody, 3 łyżki cukru, 3 łyżki kakao, Dodatkowo: 3 łyżki suchego maku, białko PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję żółtka, cukier puder, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto i dzielę na trzy części. 2. Dwie części ciasta rozwałkowuję na grubość
Tradycyjna kuchnia KasiSKŁADNIKI: CIASTO DROŻDŻOWE: 300 g mąki orkiszowej 200 g mąki pszennej 40 g drożdży 1/2 l mleka lub wody 2 żółtka 1 płaska łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka masła 1 łyżeczka soli masło do smarowania jajka ser kozi lub koryciński Zrobić ciasto drożdżowe. Do miski wsypać mąki, w kruszyć drożdże, 2 żółtka dobrze ubić z cukrem, dodać do mąki, wlać(...)ciepłe mleko i wyrobić ciasto. Gdy ciast jest wyrobione wlać rozpuszczone masło, wyrobić, odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie wsypać sól i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto podzielić na pięć części, rozwałkować i uformować chaczapuri. Do środka włożyć ser i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 60 st po tym czasie powinno trochę wyrosnąć nastawić piekarnik
harrisacukier puder Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Do suchych składników dodać pokrojone masło i jajko. Szybko połączyć składniki, dodając maślankę, by całość się zlepiła. Z ciasta uformować kulę i włożyć ją do zamrażarki na 10 minut. W tym czasie umyć gruszki, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić owoce na paski grubości(...)Ciasto rozwałkować, formując z niego koło. Przełożyć je na formę do tarty i jeszcze palcami porozciągać, by ciasto nachodziło na brzegi formy. Wyrównać te brzegi. Na cieście rozsmarować serek. Ułożyć na nim plastry gruszek. Piec w temp. 200 stopni C. ok. 30 minut. Wyjąć tartę z formy i przełożyć na kratkę. Gdy ciasto ostygnie, posypać obficie cukrem pudrem (ciasto jest
Weekendy w domu i ogrodzieupiekłam dwa ogromne bochny chleba. Składniki na zaczyn: 55 g zakwasu żytniego dokarmionego 8-12 godzin wcześniej 255 g wody 170 g mąki pszennej chlebowej Składniki ciasta właściwego: zaczyn 650 g mąki pszennej chlebowej 250 g wody (dałam odrobinę więcej) 2,5 łyżeczki soli Wykonanie: Składniki zaczynu wymieszać i odstawić pod przykryciem na około 12 godzin(...)czasie do całego zaczynu dodać mąkę i wodę. Wymieszać tak, aby ciasto się połączyło i odstawić na około 20 - 25 minut do autolizy. Następnie dodać sól i wyrabiać ciasto robotem przez kilka minut, aż będzie elastyczne (można też wyrabiać ręcznie). Wyrobione ciasto przełożyć do misy nasmarowanej olejem, przykryć i odstawić do wyrastania na około 2,5 godziny
Sto kolorów kuchnipołożyć kawałki łososia. Smażyć dosłownie chwilkę, tylko lekko powinien się zarumienić i ciągle musi być surowy w środku. Kalafior ugotować w osolonej wodzie na pół twardo. Odcedzić. Użyłam gotowego ciasta kruchego, czasami trzeba sobie ułatwić. Był to płat ciasta kruchego, tylko trzeba go rozwinąć i jest gotowe do użytku. Żaroodporne naczynie posmarować cienko masłem i wyłożyć połową ciasta kruchego(...)Następnie rozłożyć połowę potartej mozzarelli i cebulki. Na górę rozłożyć kawałki łososia, skropić go sokiem z cytryny. Teraz znowu mozzarella i cebulka i dodatkowo kwiatki kalafiora. Drugą częścią kruchego ciasta przykryć dokładnie wszystkie składniki i zlepić brzegi. Górę wysmarować rozmąconym żółtkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 40-45 minut. U góry ciasto musi być ładnie zarumienione
Kuchnia PokoleńPRZYGOTOWANIE: W rondelku mieszamy wodę z olejem, cukrem i solą, lekko podgrzewamy. Do misy robota wsypujemy 2,5 szklanki mąki pszennej i mieszamy z suszonymi drożdżami, wlewamy płynne składniki, ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy 5 minut. Wstawiamy stalową misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 20 minut aby ciasto podrosło, po tym czasie(...)wyciągamy misę z ciastem drożdżowym i jeszcze chwilkę całość wyrabiamy. W czasie gdy ciasto wyrasta w piekarniku otwieramy puszkę z mieszanką meksykańską, której zawartość odsączamy na durszlaku. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy na małe kawałki, z każdego kawałka formujemy płaską bułeczkę, którą układamy na blasze wyłożonym papierem do pieczenia. W każdej bułeczce robimy mały dołek do którego wkładamy trochę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsól, dwie łyżki roztopionego masła i letnią wodę. Całość mieszamy z początku nożem, lub drewnianą łyżką a później w rękach, łącząc dokładnie wszystkie składniki i wyrabiając elastyczne, dosyć zwarte ciasto, do momentu aż zacznie odchodzić nam od rąk ( w razie potrzeby dodajemy do ciasta nieco mąki lub wody). Wtedy ciasto smarujemy oliwą i wkładamy do miski. Misę z ciastem nakrywamy(...)ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny. W tym czasie wyrabiamy ciasto w rekach, jeszcze co najmniej trzykrotnie, starając się wgnieść w drożdżową masę jak najwięcej powietrza. Wyrośnięte ciasto dzielimy (dosyć ostrożnie, żeby nie "siadło") na trzy części, każdą z nich formujemy w rękach (wysmarowanych oliwą) w podłużne buły. Buły układamy na blasze wyłożonej pergaminem, lub wysmarowanej
Miód i pieprzciasto robiłam w ramach akcji Ciasto na na niedzielę, ale niestety nie udało mi się go dodać do akcji ...moje ciasto było zrobione w ekspresowym tempie..miałam kupione placki biszkoptowe ..więc poszło szybko ...można i polecam upiec własnoręcznie biszkopt...gdyż nie ma porównania z takim kupionym w sklepie...no, ale czasem z braku czasu można iść i na łatwiznę.Moje(...)ciasto również jest z dodatkiem bitej śmietany , takiej w sprayu..więc dodatek tej śmietany "lądował" na cieście tuż przed podaniem..ale w przepisie podaję jak zrobić śmietanę samodzielnie. biszkopt 2 kg jabłek 3-4 łyżki cukru 2 op. galaretki np.agrestowej Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Udusić na patelni, pod koniec dodając cukier.Następnie dodać
Moje domowe kucharzeniePyyyszne, mięciutkie dyniowo-cynamonowe ciasto z jabłkami :) Ciasto inspirowane przepisem ze strony CIN CIN . Zapraszam do przygotowań! Składniki na blaszkę 20x25 cm: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 czubata łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki puree z dyni (przepis klik ) 1/2 szklanki oleju 2 jajka 2 jabłka, pokrojone w kostkę(...)Dodatkowo: masło do wysmarowania blachy bułka tarta do posypania blachy cukier puder do posypania ciasta CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W jednej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. W drugiej misce mieszamy bardzo dokładnie puree z dyni, olej i jajka. Obie masy ze sobą łączymy. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Blaszkę
My Culinary ArtPrzepis Piekarni wybrała Ala z bloga nie-ład mAlutki . a przepis pochodzi z książki Elizy Mórawskiej O chlebie . Bułeczki mają chrupiącą skórkę i miękki środek. Ciasto zagniatałam w robocie, nie było lepiące, dobrze się formowało. Bułki w piekarniku, mimo wcześniejszego spłaszczenia, wyskoczyły do góry. Tak więc być może efekt końcowy jest inny niż u autorki przepisu(...)gdyż cały czas myślałam o moim wyrobie jak o bułkach, co z reszta widać po wpisie (używam określenia bułka a nie drożdżówka) Przepis podaję za Amber Wytrawne drożdżówki „ Ciasto przypomina to na buchty – jest puszyste i maślane. Dodaję do niego to, co akurat mam w lodówce: piórka cukrowej cebuli wymieszane z makiem, ser pleśniowy i gruszkę, buraka z plastrem
Stare GaryNaleśniki to wspaniałe, proste i niezbyt wymagające danie. Możemy je podawać właściwie ze wszytkim co znajdziemy w lodówce lub szafce. Dziś podawałam naleśniki na słodko Ciasto: 200ml wody 200ml mleka 1 jajko mąka sól, cukier Przygotowujemy ciasto - wszytkie składniki mieszamy, mąki dodajemy tyle, aby ciasto było lejące się, ale niezbyt gęste. Po usmażeniu pierwszego naleśnika, można ciasto dorobić(...)wolę gdy jest ono dość rzadkie, ponieważ wtedy lepiej rozlewa się na patelni, dzięki czemu można uformować ładne, cienkie i równe naleśniki. Niewielką ilość ciasta wylewamy na patelnię, przechylając patelnię rozprowadzamy ciasto, aby równomiernie sie rozlało. Smażymy aż naleśnik na wierzchu będzie suchy, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez chwilę. Farsz Naleśniki na słodko można podawać
Codzienne Gotowanieduże jajko 200-300g mąki kilka kropel ekstraktu waniliowego pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki soli (można nawet więcej, zależy od soli, należy spróbować pierwszego placuszka i ewentualnie doprawić ciasto do smaku) masło cukier puder, cynamon do podania Jabłka obrać i pokroić w niezbyt cienkie plasterki wielkości kęsa. W dużym naczyniu wyrobić ciasto: wlać wodę, mleko, wbić jajko, dodać(...)make, sól, cynamon i ekstrakt waniliowy. Dokładnie zmiksować. Ciasto powinno być dość gęste, żeby zbytnio nie rozlewało się na patelni, jeżeli będzie za żadkie dodać mąki i dobrze rozrobić. Moja metoda na wylewanie placuszków z jabłkami jest następująca: do łyżki wazowej wkładam 3 – 4 kawałki jabłka, nabieram niewielką ilość ciasta, lekko mieszam, aby jabłka pokryły się ciastem
Codzienne Gotowanieciasto: 500 g mąki 1 szkl mleka 30 g drożdży 50 g oleju 1 łyżka cukru szczypta soli nadzienie 1 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula 1 marchewka garść grzybów suszonych szczypta kminku sól pieprz ziołowy staropolski 3-4 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego wywar z grzybków woda do podlania 1 jajko Grzybki namoczyć, po czym ugotować(...)jeszcze wodą. Pod koniec dobrze odparować. Kapustę wystudzić. Mąkę wsypać do miski, letnie mleko wymieszać z drożdżami i cukrem. Do mąki dodać olej, sól, rozrobione drożdże z cukrem , wyrobić ciasto. Kiedy już nie klei się do ręki, uformować kulkę, obsypać mąką i odstawić w cieple miejsce na ok pół godziny. Do wystudzonej kapusty dodać jajko i wymieszać. Ciasto podzielić
Gotowanie jest łatweCzym się różni amerykańskie brownie od polskiego murzynka? praktycznie rzecz biorąc tylko nazwą.... Robiąc oba ciasta potrzebujemy masy czekoladowej.. Do brownie topimy tabliczkę czekolady, zaś do murzynka sami ją gotujemy. To wyjątkowe ciasto, które smakuje zarówno czekoladoholikom jak i amatorom delikatnych serników. Dodatek śliwek sprawia, że mocny smak spodu wspaniale komponuje się z delikatną sernikową górą. blacha(...)szklanki cukru - 3 jajka - łyżka mąki pszennej + łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: - 0,7 kg śliwek węgierek - tabliczka gorzkiej czekolady Śliwki dzielimy na połówki. Czekoladę siekamy. Jak szybo wykonać to ciasto? Obok rondelka z masą czekoladową stawiamy miskę, w której umieszczamy wszystkie składniki na masę serową. Do przestudzonej czekolady dodajemy mąkę, proszek i jajka. Widełkami do ubijania białek mieszamy wszystkie składniki
kawawszklanceSkładniki: ( na blachę o wym. 25X40cm ) Ciasto: 6 jaj, 1 łyżka wody, 240 g cukru - 1szklanka o pojemności 250ml., 290g mąki pszennej - 2 szklanki, 190ml oleju - ok.3/4 szklanki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Kruszonka: 150g masła niesolonego, 100g cukru, 1 czubata łyżeczka kakao, 140g mąki pszennej. Ponadto: 1kg śliwek, cukier puder. Przygotowanie: Ciasto: Żółtka oddzielić od białek(...)żółtkami i cukrem - delikatnie razem mieszać łyżką. Pod koniec mieszania dodawać stopniowo olej - mieszać do momentu gdy nie będzie już grudek. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia i wylać ciasto, rozprowadzić równomiernie. Na cieście poukładać śliwki - wcześniej pousuwać z nich pestki i pokroić na cztery części. Kruszonka: Wszystkie składniki na kruszonkę razem zagnieść, porozcierać między palcami. Kruszonką posypać górę ciasta
W kuchni u Monikiciasto piekę bardzo często. Jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Jabłka mamy dostępne cały rok a pozostałe składniki na pewno znajdą się w każdej kuchni.Ciasto to też znane jest pod nazwą ciasto "salceson". składniki: 5 jajek 3 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru ( daje nieco mniej) 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody(...)zmiksować. Następnie dodać kakao, porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Miksować aż składniki się połączą. Następnie do masy dodać pokrojone wcześniej jabłka i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do dużej blaszki (35x25) wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ładnie wyrównać. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec do suchego patyczka ok 40-50 minut, funkcja
Monia miesza i gotujeciężkie i suche. Zmieniło się to za sprawą tego oto przepisu. Lekki i delikatny jak chmurka sernik dosłownie rozpływa się w ustach. Teraz to jedno z moich ulubionych ciast. Zdecydowanie warto wypróbować. SKŁADNIKI Kruche ciasto: 1 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szkl. cukru 1 łyżeczka smalcu 5 dag masła 1 jajko 1 żółtko Masa serowa(...)szkl. cukru 1,5 szkl. mleka 1 budyń waniliowy 1 całe jajko 2 żółtka 1/4 olejku pomarańczowego rodzynki lub żurawina Beza: pozostałe białka 1/2 szkl. cukru Wszystkie składniki kruchego ciasta wymieszać rękoma w dużej misce. Po uzyskaniu gładkiej konsystencji, wylepić dno i boku tortownicy o średnicy 24 cm. (Lub blaszki, u mnie 25x30 cm) Ciasto jest dosyć klejące i takie
Złote przepisyopakowanie ciasta francuskiego (z masłem), 5 fig, 2-3 łyżki orzechów włoskich, 2 jajka, 80 g migdałów, 60 g cukru pudru, sok z 1/2 cytryny, Ja ciasto francuskie kupuję gotowe, mrożone. Zwracam uwagę, aby było z masłem a nie z innymi tłuszczami. Można oczywiście samemu przygotować ciasto francuskie, ale na to potrzeba trochę czasu. Blachę do muffinek wysmarować masłem(...)Orzechy włoskie, niezbyt drobno posiekać. Ciasto francuskie lekko rozwałkować, podzielić na 10 jednakowych kawałków, którymi wyłożyć zagłębienia w blasze. Do każdego zagłębienia włożyć pół figi podzielonej na 3 cząstki, oraz wsypać trochę orzechów włoskich. Migdały zetrzeć (migdałów nie obieram ze skórki). Jajka ubić z cukrem na pulchną masę, dalej ubijając dodać sok cytrynowy. Masę jajeczna wymieszać z migdałami. Masę wlać
królestwo garówSkładniki: ( na blachę o wym. 25X40cm ) Ciasto: 6 jaj, 1 łyżka wody, 240 g cukru - 1szklanka o pojemności 250ml., 290g mąki pszennej - 2 szklanki, 190ml oleju - ok.3/4 szklanki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Kruszonka: 75g masła niesolonego, 50g cukru pudru, 70g mąki pszennej. Ponadto: 300g owoców leśnych - ja użyłam mrożonych, cukier puder. Przygotowanie: Ciasto: Żółtka oddzielić od białek(...)żółtkami i cukrem - delikatnie razem mieszać łyżką. Pod koniec mieszania dodawać stopniowo olej - mieszać do momentu gdy nie będzie już grudek. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia i wylać ciasto, rozprowadzić równomiernie. Na cieście poukładać owoce ( mrożonych owoców wcześniej nie rozmrażać ). Kruszonka: Wszystkie składniki na kruszonkę razem zagnieść, porozcierać między palcami. Kruszonką posypać górę ciasta. Rozgrzać piekarnik do 180stopni
W kuchni u Monikiciasta francuskiego na krem 1 kostka masła 1 szkl cukru pudru 3 serki homogenizowane 1,5 szkl mleka w proszku 1 łyżka soku z cytryny otarta skórka z cytryny aromat cytrynowy dodatkowo truskawki Ciasto francuskie rozwinąć, lekko rozwałkować jeszcze, przeciąć na pół , nakłuć widelcem i upiec dwa placki. krem; Masło utrzeć z cukrem pudrem, partiami dodać serki i mleko(...)proszku, doprawić aromatem, sokiem z cytryny i otartą skórką z cytryny. 4 łyżki masy przełożyć do rękawa cukierniczego, resztę masy rozsmarować na jednym upieczonym cieście. ostrym nożem zaznaczyć cięcia na 6 ciastek. Na każdym kwadracie przy pomocy rękawa cukierniczego zakończonego tylką z gwizdką ułożyć rozetki i na każdej położyć truskawkę. Ciasto schłodzić przed podaniem
Gotowanie jest łatweciasto 2 szkl mąki 2 zółtka 160 g masła szczypta soli łyżeczka suszonych pomidorów szczypta bazylii 1 ząbek czosnku szczypta oregano szczypta proszku do pieczenia pęczek białych szparagów bekon w plastrach na serową piankę 200 g serka sałatkowego typu feta 150 g śmietany 18% pieprz pomidor suszony pokrojony w kosteczkę 2 białka 1 całe jajko Szparagi obrać ze skórki, wierzchołki(...)pozostawić nie obierane, zawinąć w plastry bekonu. Przygotować ciasto; mąkę, żółtka i masło razem z przyprawami i proszkiem rozetrzeć w palcach. Przygotować ciasto bardzo kruche, prawie jak kruszonka. W brytfance o rozm ok 21x30 rozłożyć papier. Wysypać przygotowane ciasto i równomiernie przygnieść do dna, nakłuć widelcem i podpiec w temp 180 st przez 15 min. W tym czasie serek przełożyć
Gotowanie jest łatwesmalcu 250g śmietany marmolada pigwowa lub inna Wymieszać mąkę z miękkim masłem i smalcem, cukier, jajka i śmietanę wymieszać z drożdżami. Dodać do mąki z tłuszczem. Zagnieść ciasto.. podsypywać mąką by się nie kleiło. Ciasto odstawić na ok pół godziny, w tym czasie przygotować dwie formy do tarty lub inne formy do pieczenia i piekarnik. Ciasto wałkować(...)cienko na prostokąt o szerokości 30 cm. posmarować marmoladą, zrolować wzdłuż i kroić roladki o grubości ok 2 cm. układać na posmarowanych blaszkach niezbyt ciasno ponieważ ciasto będzie rosło. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st do uzyskania złotego koloru ok 20 min. posypać cukrem pudrem
Gotowanie jest łatweRozpływające się w ustach, wilgotne ciasto czekoladowe z dodatkiem dyni i orzechów włoskich. Polecam w szczególności osobom uzależnionym od czekolady ;) Proste, skromne, nieskomplikowane, polane błyszczącą polewą... palce lizać! Na jesienne, chłodne wieczory, przy kubku gorącej kawy będzie doskonałe :) Składniki: Ciasto czekoladowe: 3 jajka 3/4 szkl cukru 1/3 szkl oleju 1/2 szkl puree z dyni, np. domowej(...)mąki pszennej 2-3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa czekoladowa: 60 g gorzkiej/mlecznej czekolady 1 łyżeczka masła 1 łyżka śmietany 18% Przygotowanie: 1. Ciasto czekoladowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, ostudzić. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka, następnie olej i puree
Nastoletnie WypiekanieKiedy tylko zobaczyłam przepis na te ciasto, bardzo byłam ciekawa jego smaku. Na ogół sernik jaki robimy w mnie w domu to ten z rosą albo na czekoladowym cieście, są to sprawdzone przepisy, które zawsze się udają i mamy pewność, że wyjdą pyszne. Tym razem jednak zrobiłam coś innego, muszę powiedzieć, że miło mnie zaskoczył :) Trochę obawiałam się, że spód(...)będzie się rozsypywał, ale nic z tych rzeczy ! :) Dodatkowo dodatek cynamonu w cieście i skórki pomarańczowej w masie serowej nadał sernikowi bardzo fajnego smaku. źródło : wanilia i kardamon ciasto : 250 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 80 g cukru 100 g zimnego masła 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu masa serowa : 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego (ja użyłam waniliowego
charlotte gotujewięc postanowiłam upiec pizzę na obiad. Przepis znalazłam w jednej z gazet. Pizza wyszła mi puszysta i delikatna. Dokładnie taka jak lubię. Przepis na dwie duże pizze. Składniki na ciasto: 1 i ½ szklanki mąki pszennej 4 g suszonych drożdży ½ szklanki ciepłej wody 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego ½ łyżeczka cukru płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii ½ łyżeczki suszonego(...)majeranku Składniki na farsz: 20 startego sera 15 g salami 1 pomidor pasta z suszonych pomidorów sól, pieprz do smaku Sposób wykonania: Z podanych składników zagnieść jednolite i gładkie ciasto, uformować kulę, włożyć do miski i przykryć ściereczką. Pozostawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu do podrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić. Formy do pizzy wysmarować oliwą i na każdej
Na słodko lub wytrawniekosmitów, Drożdżówa chrapie na legowisku a koty głośno domagają się jedzenia. Szybki rekonesans, mały szaber kuchni i taktyczne wycofanie się pod kocyk. W jednej ręce gorąca herbata, w drugiej ciasto. Właśnie- TO ciasto. Postało jako wypadkowa przepisu Jamiego Olivera i tego co akurat było w domu (z naciskiem na obecność marchewki). Wymieszane na szybko, z substytutami substytutów, wzorowo wyrosło(...)przeznaczenie- jakaś kulinarna siła wyższa poukładała właśnie te składniki w kuchni, po to żeby mogło powstać. Na szczęście pamiętam co tam nawrzucałam i eksperyment można powtórzyć. Macie ochotę? MARCHEWKOWE CIASTO (luźna interpretacja przepisu Jamiego Olivera z Cook with Jamie) 100g orzechów włoskich 250g marchewki (naszej!) 250g miękkiego masła 250g brązowego cukru 5 jajek (żółtka i białka oddzielnie) 1 cytryna 170g
les mirabellesKruche ciasto i delikatna piankowa warstwa serowa o delikatnym posmaku dyni tworzy pyszny jesienny sernik w sam raz do filiżanki ciepłej herbaty. Ciasto podałam na talerzyku z serii Jesień-Bogucice Do udekorowania użyłam niezawodnych jak zawsze produktów Dr.Oetker Składniki: Ciasto kruche 15 dag mąki pszennej 10 dag masła 2 łyżki cukru 1 żółtko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szklanki cukru 1 budyń śmietankowy Pianka ze śmietanki: 1 szklanka śmietany 30% 1 galaretka pomarańczowa Prymulki Dr.Oetker Cytrynowa beza Dr.Oetker Blask pereł Dr.Oetker Sposób wykonania: Ciasto: Do mąki pszennej dodać cukier oraz żółtko i pocięte na kawałki zimne masło, wsypać proszek do pieczenia i zagnieść jednolite kruche ciasto, wylepić spód wyłożonej pergaminem tortownicy
Wanilia i Kardamonwody gazowanej - 2 jajka - 1,5 szklanki mąki - 0,5 łyżeczki p roszku do pieczenia ( można pominąć) - 3 łyżki oleju - 3 łyżki cukru - 2 duże jabłka Wszystkie składniki ciasta połączyć ze sobą ( można zmiksować). Odstawić na 10 minut. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeżeli jest za rzadkie - dodać odrobinę mąki. Obrać jabłka i pokroić w grube cząstki-plasterki. Wymieszać(...)ciastem. Ciasto ma otulać jabłuszka. Rozgrzać patelnię, delikatnie natłuścić. Kłaść po 2 łyżki ciasta z jabłkami. Smażyć do złotego koloru, odwrócić, ponownie smażyć na złoto. Jak sprawdzić czy nie jest surowy wewnątrz? Delikatnie dotknąć racuszka na środku - jak będzie sprężysty - znaczy, że jest dobry. Jak będzie bardzo miękki - zmniejszyć ogień i potrzymać jeszcze minutkę. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa
kawawszklanceDomowe pieczywo uwielbiam najbardziej! Bułki, chleby czy drożdżówki! Składniki na ciasto: 60 dag mąki 4 dag drożdży ½ litra mleka 2 żółtka 1 jajko 10 dag cukru 1 aromat waniliowy 1 cukier waniliowy 10 dag masła szczypta soli tłuszcz do form mąka do formy Składniki na masę serową: ½ kg twarogu 5 dag masła 15 dag cukru 3 jajka 1 aromat waniliowy(...)bakalie lecz nie koniecznie Wykonanie ciasta: Drożdże rozetrzeć z jedną łyżką cukru, z 10 dag mąki,1/3 szklanki ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie do rozczynu dodać utarte żółtka z cukrem, mąkę, mleko, sól, aromat (kilka kropel) i stopione letnie masło. Ucierać aż ciasto stanie się lśniące i gładkie, po czym odstawić ponownie do wyrośnięcia. Formę
Tradycyjna KuchniaDzień dobry :) W ten deszczowy sobotni dzień mam dla Was pomysł na obiad lub starter - w zależności od tego jakiej wielkości przygotujecie ciasto. Przepis banalnie prosty a do tego bardzo smaczny ! Co potrzebujemy: FARSZ: - dwie garści jarmużu (kupionego w LIDLu) - oliwa z oliwek - 6 dużych ząbków czosnku - 1/2 łyżeczki papryki wędzonej - suszone 2 malutkie papryczki peperoni z Kamisa(...)smaku - 1/2 łyżeczki słodkiej papryki - 1/5 szklanki bulionu (ja dodałam bulion curry, który robiłam w tym samym dniu) - ok. 10 plastrów żółtego sera - kostka sera pleśniowego blue 100g CIASTO: - 1 szklanka mąki zwykłej ;) - 1 szklanka mąki razowej - 1/2 łyżeczki soli - 1/2 łyżeczki cukru - 3/4 szklanki kefiru - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Jak zrobić farsz? Na rozgrzaną oliwę wrzucamy jarmuż -mieszamy
dlaSmaQskładniki na spód sernika: 100 g herbatników kakaowych 40 g masła wykonanie: Masło roztapiamy. Herbatniki rozdrabniamy by pomocy np. blendera, dodajemy do nich masło i mieszamy
Domowy Smak Jedzeniapolecenia! Elegancko wygląda i wbrew pozorom nie jest trudny do zrobienia. Doskonały na wszelkiego rodzaju święta, imprezy czy przyjęcia. Po prostu niezawodny, niezastąpiony! Gorąco polecam. Składniki: Ciasto kruche: 3 szkl mąki pszennej 250 g zimnego masła 1 szkl cukru (dałam 3/4) 3 łyżki kakao 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)budyń waniliowy 100 g. wiórków kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia rodzynki (opcjonalnie) Dodatkowo: wiórki kokosowe do obsypania Przygotowanie: 1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Podzielić na 2 równe części. Obydwie umieścić na 2 godziny do zamrażalnika. 2. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być
Nastoletnie Wypiekaniedrożdży instant Dodatkowo: 2 łyżki masła 80 g gorzkiej czekolady Wykonanie: przygotować puree z dynii wg tego przepisu mleko podgrzać w rondelku. Dołożyć wiórki masła wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, nieklejące się, mięciutkie ciasto. Dałam nieco więcej płynu niż w orginale, ale zależy to pewnie od gęstości dyniowego puree. Misę przykryć folią spożywczą(...)Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia wyrośnięte ciasto wyrzucić na blat, krótko powtórnie zagnieść. Rozwałkować na omączonym blacie na kwadrat o długości odpowiadającej foremce, w której będzie pieczone. Ciasto posmarować roztopionym masłem i rozkruszyć drobno posiekaną czekoladę. Lekko wcisnąć ja w ciasto. Zwinąć roladę i umieścić w foremce wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wierzch posmarować pozostałym masłem piec
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: Nadzienie: 2kg umytych jabłek sok z 1/2 cytryny 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 100g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku bez cukru 2 łyżki bułki tartej Ciasto: 330g mąki pszennej (użyłam tortowej) szczypta soli 150g cukru 180g masła 100g poszatkowanych orzechów włoskich 2 żółtka Nadzienie: 1. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki. Przełożyć(...)ugotować, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować go jeszcze przez 1 minutę. Zdjąć z ognia. 3. Do gorącego budyniu dodać jabłka i wymieszać, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto: 4. Wymieszać razem mąkę, sól, cukier i orzechy. Dodać żółtka, posiekane masło i rękoma wyrobić k ruszonkę. 2/3 kruszonki przełożyć do formy ceramicznej posmarowanej masłem lub do tortownicy o średnicy 26cm
Mała Cukierenkałyżeczkę) 1 i 1/2 łyżeczki soli 57 g miękkiego masła 152 g letniej wody 113 g letniego mleka 25 g roztopionego masła do posmarowania przygotowanie Połączyć wszystkie składniki ciasta w dużej misce, wymieszać i zagnieść na miękkie, gładkie ciasto. Zagniecione ciasto umieścić w lekko natłuszczonym pojemniku, Przykryć i pozostawić ciasto do wyrośnięcia na 60 do 90 minut, aż podwoi swoja(...)objętość. Wyrośnięte ciasto delikatnie odgazować i przenieść na lekko natłuszczony blat. Podzielić na 15 równych części, z każdej uformować okrągła bułkę. Posmarować formę 25 x 30 cm ułożyć bułki w niej bułki w 3 rzędach po 5 bułek Przykryć blaszkę ściereczką i pozostawić bułki do wyrośnięcia na około 60 do 90 minut. Wyrośnięte bułki wypełnią blaszkę
Stare Garyjajkiem, olejem oraz cukrem. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz imbirem. Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 25 min., do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia
Domowy Smak Jedzeniaproblem wykorzystania białek. Czasami robię "jajecznicę" (która raczej powinna się nazywać "białkownicą" ;)), ale lubię też korzystać z przepisów na wypieki z wykorzystaniem samych białek. Niedawno wyszukałam przepis na czekoladowe ciasto na białkach i zmodyfikowałam je trochę. W rezultacie wyszło naprawdę pyszne i delikatne ciasto. Co prawda nie należy do przepisów szczególnie "fit", ale raz za czas można sobie pozwolić(...)coś słodszego. Kolejnym razem spróbuję ubić białka z ksylitolem i zobaczę, co z tego wyjdzie ;) I tak ciasto pięknie rośnie, mimo że jest na samej mące orkiszowej pełnoziarnistej, co uważam za wielki plus :) Orkiszowe ciasto na białkach z orzechami i karobem 4 białka niecałe 0,5 szklanki curku trzcinowego 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 0,5 szklanki orzechów włoskich mielonych
FitKotpestek słonecznika, troszkę ciepłego mleka. Przygotowanie: Mąki wymieszać z solą oraz drożdżami. Mąki odgarnąć na bok i w środek wlać olej oraz wodę - łączyć razem i zagnieść ciasto. Miskę oprószyć mąką, z ciasta uformować kulę i włożyć je do miski. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie dodać do ciasta pokrojone na kawałki suszone pomidory(...)zagnieść ciasto. Na blachę położyć papier do pieczenia. Na papier położyć ciasto i uformować kształt chleba - pomidory powciskać do środka, tak by za mocno nie wystawały, ponieważ podczas pieczenia się przypieką i nie będą smaczne. Chleb posmarować ciepłym mlekiem i obsypać słonecznikiem, który należy lekko podociskać. Przykryć ściereczką i odstawić na 40min. do wyrośnięcia. Po tym czasie włożyć do rozgrzanego
W kuchni u MonikiJakiś czas temu robiłam sernik z 3 składników , dzisiaj zrobiłam rogaliki z 3 składników- tylko z mąki, śmietany i masła. Ciasto idealnie sprawdza się do nadzienia wytrawnego czy słodkiego. Moje rogaliki nadziałam słodkimi powidłami i polałam lukrem jabłkowym. Jeśli macie mniej słodkie nadzienie to możecie dodać troszkę cukru do ciasta. Składniki: 3 szklanki mąki, 330 g śmietany(...)masła, lukier: cukier puder + sok jabłkowy Ogrody Sabinu , posypka- Wiosenna łąka Dr Oetker. Przygotowanie: W misce zagniatamy składniki na ciasto: mąka, masło i śmietana. Po zagnieceniu ciasto wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy ok. 20 minut. Ciasto dzielimy na 4 części, lekko podsypując mąką jak się klei. Każdą część rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na 6 trójkątów. Nakładamy
Aga w kuchniLubię domowe pieczywo, trochę z tym pracy, ale warto. Ciasto na bułki rozrobiłam wieczorem i zostawiam do rana. Śniadanie było pyszne, taka bułka z masełkiem , szyneczką i sałatą, oj pycha Do garnuszka włożyć pokruszone drożdże, wlać połowę letniego mleka. Dodać łyżkę mąki, szczyptę soli i łyżkę miodu, wymieszać, przykryć ręczniczkiem kuchennym i zostawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę(...)zrobić dołek i wlać wyrośnięte drożdże,pozostałe mleko, dodać oliwę i resztę soli. Dokładnie wyrobić ciasto ugniatając je dłońmi, aż powstanie gładka masa. Przykryć miskę z ciastem folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia. Ja zostawiłam przez całą noc,ale możecie zostawić ciasto tak długo, aż wyrośnie. Z tej porcji wychodzi około 8 podłużnych bułek. Jak już ciasto jest wyrośnięte uformować
Kuchnia Pokoleń