o ciasta - 500 przepisów (strona:13/34)

Buraczkowe pierogi z mięsem i sos pieczarkowy 162

ciasto 800 g mąki 1 burak ćwikłowy pieczony 1 jajko sól 1 łyżka oleju woda nadzienie 800g mięsa mielonego 1 jajko sól pieprz pieprz pomarańczowy Skworcu czosnek niedźwiedzi Skworcu 2 łyżki natki pietruszki sos 300 g pieczarek 1 cebula 300 ml śmietany kremówki sól pieprz tłuszcz do smażenia Burak przekroić na mniejsze kawałki, dodać odrobinę wody i zmiksować przy pomocy(...)blendera, dodać jeszcze wody by masy buraczanej było 400 ml Mąkę przesiać , dodać jajko, sól, olej, i masę buraczaną, początkowo mieszać łyżką , następnie zagnieść ciasto pierogowe. Mięso wymieszać z jajkiem i przyprawami. Ciasto wałkować cienko, wykrawać krążki szklanką, lepić pierogi. Ugotować w osolonym wrzątku (do wody warto dodać 2 łyżki octu jabłkowego by pierogi nie straciły koloru

Gotowanie jest łatwe
Pierogi z bakłażanem i mięsem mielonym 145

ciasto 500 g mąki 320 ml wrzątku 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli nadzienie 300 g mięsa mielonego 1 bakłażan 1 papryka pomidorowa 1 cebula 3 ząbki czosnku 350 g pure ziemniaczanego sól pieprz majeranek lubczyk oregano Mąkę wymieszać z solą i olejem, zalać wrzątkiem, wymieszać łyżką, a następnie zagnieść ciasto. Pozostawić pod ściereczką do wystygnięcia. Bakłażan pokroić w plastry(...)mięso mielone. Smażyć na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Dodać przyprawy. Odparowane nadzienie przełożyć do innego naczynia i przestudzić. Dodać pure ziemniaczane i wymieszać nadzienie do pierogów. Ciasto wałkować cienko, wykrawać krążki i lepić pierogi . Ugotować w osolonym wrzątku. Podawać z sosem słodko kwaśnym

Gotowanie jest łatwe
Tarta grzybowo-mięsna z cykorią 141

ciasto; 1,5 szkl mąki 1 jajko sól pieprz 1 łyżka sproszkowanych grzybów 120 g masła mięso; 300 g mięsa mielonego 1 jajko 3-4 łyżki wody 1 łyżeczka sproszkowanych grzybów sól pieprz 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonej papryki 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego szczypta oregano polewa serowa; 100 g sera feta lub sałatkowego pół szkl mleka sól pieprz(...)jajko 4 szt cykorii 1 łyżka startego żółtego sera odrobina chili Cykorię przekroić na pół, wyciąć głąb. Ciasto zagnieść i wylepić formę do tarty, Podpiec przez 12 min w temp 180 st Składniki masy mięsnej wymieszać z przyprawami i jajkiem, rozrzedzić wodą, dodać posiekany czosnek. Ser z mlekiem i jakiem doprawić do smaku i zmiksować przy pomocy blendera. Na podpieczone

Gotowanie jest łatwe
Pierożki ze szpinakiem i serem 171

ciasto 450 gr mąki 1 łyżka oleju 300 ml wrzątku nadzienie 300 gr sera białego 300 gr szpinaku mrożonego 1/4 cebuli łyżka oleju do smażenia 1 jajko pieprz sól szczypta oregano szczypta bazylii Szpinak rozmrozić, cebulę przyrumienić na tłuszczu dodać szpinak, przyprawy, sól i pieprz do smaku, odparować. Kiedy wystygnie wymieszać z serem i jajkiem. Przygotować ciasto; Mąkę  wymieszać(...)solą i olejem zalać wrzątkiem i wymieszać łyżką. Kiedy odrobinę przestygnie zagnieść ciasto .. Wałkować, wycinać szklanką krążki i lepić pierogi. Ugotować , podawać z tłuszczem i przysmażoną cebulką. Przepis opublikowany

Gotowanie jest łatwe
Chleb żurkowy w garnku rzymskim 207

cukru, wsypać ok 1 szkl mąki żurkowej, wymieszać i pod ściereczką pozostawić w cieple na całą noc. Rano dodać oliwę, resztę drożdży, wodę i wyrabiać dodając mąkę stopniowo aż ciasto będzie dostatecznie gęste i wyrobione. Po ok 20 min wyrabiania ciasto posypać mąką i odstawić do wyrośnięcia. Garnek rzymski wysmarować tłuszczem i wysypać otrębami. Po upływie godziny, ciasto wyjąć , uformować

Gotowanie jest łatwe
Tarta z bryndzą i cykorią 132

ciasto: 1,5 szkl mąki 125 g masła 1 jajko szczypt soli szczypta pieprzu szczypta proszku do pieczenia nadzienie; 3 cykorie 160 g bryndzy 0,5 szkl mleka 2 jajka sól pieprz ziołowy świeże zioła; bazylia, majeranek,  hyzop Cykorię przekroić na 4 wyciąć delikatnie głąb ale tak by się nie rozpadły, przysmażyć z obu stron na odrobinie oleju. Ciasto(...)podanych składników, wylepić formę do tarty i podpiec ok 12 min w temp 200 st Ser, mleko przyprawy, jajka i posiekane zioła zmiksować w kubku blendera. Na podpieczonym cieście ułożyć cykorię, zalać masą serowo-jajeczną i ułożyć kilka plasterków pomidora. Zapiec w temp 180 st przez ok 20 min z termoobiegiem. Podawać z sałatą

Gotowanie jest łatwe
Pierożki na słodko z serem i żurawiną 156

wrzątku 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli nadzienie: 300 g sera białego 1 jajko garść siekanej suszonej żurawiny cukier waniliowy 2 łyżki cukru do smaku Z podanych składników zagnieść ciasto dodając do maki sól i olej a następnie zalać wrzątkiem.  Wymieszać drewnianą łyżką , po przestygnięciu zagnieść ciasto. Ser wymieszać z żurawiną, dodać cukier i jajko , ugnieść widelcem. Ciasto wałkować

Gotowanie jest łatwe
Tarta na gryczanym cieście z kurczakiem, chińską fasolką i pomidorkami cocktailowymi 119

ząbki czosnku 1 jajko sól pieprz oregano bazylia 200 ml śmietany 100 g sera feta lub typu feta ser do posypania -mozzarella lub inny. Z podanych składników na ciasto zagnieść twarde ciasto i wylepić formę do tarty podciągając brzegi. Nakłuć widelcem. Śmietanę, ser, 1 ząbek czosnku , jajko sól i pieprz do smaku włożyć do kubka blendera i porządnie zmiksować. Zioła(...)podsmażyć na łyżce tłuszczu, następnie dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i doprawić ziołami, podsmażyć i odparować. Fasolki ugotować w osolonej wodzie, ok 10 min. Odcedzić. Podpiec ciasto w temp 180 st ok 15 min, wyjąć, rozłożyć równomiernie podsmażone mięso, na wierzchu ułożyć fasolki i pomidorki. Zalać śmietanową masą i posypać żółtym serem, zapiec przez ok 25 min. Fasolnik

Gotowanie jest łatwe
Czebureki z mięsem 242

łyżeczka majeranku sól pieprz ziołowy staropolski olej do smażenia Mąkę wsypać do miski dodać sól utarty ser, jajka, sodę, olej i spirytus lub ocet. Zagnieść i dobrze wyrobić ciasto. Mięso włożyć do miski posiekaną cebulę przysmażyć na tłuszczu, natkę posiekać, dodać kefir, przyprawić do smaku i wymieszać. Ciasto rozwałkować cienko. wyciąć duże koła, od talerzyka (ja użyłam małej pokrywki(...)garnka). Na połowę krążka wyłożyć mięsny farsz na 1 cm grubości. Mięso przykryć drugą połówką i za pomocą widelca mocno skleić brzegi ciasta. Czebureki smażyć w głębokim oleju. Smażyć na złoto-brązowy kolor po kilka minut z jednej strony. Podawać z barszczykiem lub bulionem, albo inną zupą do popijania. Zainteresowanych kuchnią kresową zapraszam do grupy facebookowej do rozmów i wymiany

Gotowanie jest łatwe
Czebureki z serem i suszonymi pomidorami. 193

ziołami bazylia sól pieprz ziołowy staropolski olej do smażenia Mąkę wsypać do miski dodać sól utarty ser, jajka, sodę, olej i spirytus lub ocet. Zagnieść i dobrze wyrobić ciasto. Sery włożyć do miski dodać pokrojone pomidory z oliwy przyprawić do smaku i wymieszać. Ciasto rozwałkować cienko. wyciąć duże koła, od talerzyka (ja użyłam małej pokrywki od garnka). Na połowę krążka(...)wyłożyć serowy farsz na 1 cm grubości. Ser przykryć drugą połówką i za pomocą widelca mocno skleić brzegi ciasta. Czebureki smażyć w głębokim oleju. Smażyć na złoto-brązowy kolor po kilka minut z jednej strony

Gotowanie jest łatwe
Ekspresowa pizza z ziołowym sosem bolońskim i serem feta w 20 minut 2403

przygotowania:   20 minut   Ilość porcji: 4 Składniki: 1 opakowanie Fix  Spaghetti  Bolognese  extra ziołowe  Knorr,   1 łyżka masła,   400 g  ciasta na pizz ę,   400 g pomidorów z puszki,   1 por,   1/2 cukinii,   1 papryka czerwona,   200 g sera  feta,   250 g startego(...)odaj  do porów  i zagotuj.  Sos zostaw na ogniu przez kolejne  5 minut,  a potem   odstaw, by ostygł.   2.  Ciasto do pizzy rozwałkuj  na cienki placek, a następnie ułóż go   na blasze wyłożonej papierem do  pieczeni a . Surowe ciasto posmaruj pomidorowym sosem.    3.  Na sosie pomidorowym

SzczyptaSmaQ
Cevapcici podane z ajvarem, tzatzikiem i chlebkiem lavash 203

cukru. W mące zrobiłem małe zagłębienie, do którego rozkruszyłem 10 gram świeżych drożdży. Całość zalałem 200 ml letniej wody i odstawiłem na około 5 minut. Po tym czasie wyrobiłem ciasto - istotne jest, aby cisto wyrabiać na tyle długo, aby stało się elastyczne i nie kleiło się do rąk. Wyrobione ciasto odstawiłem na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)czasie ciasto podzieliłem na 6 równych części i każdą z nich rozwałkowałem na cienki placek, podsypując je mąką, aby się nie kleiło. Na mocno rozgrzanej patelni smażyłem placki z obu stron bez użycia tłuszczu, do lekkiego przyrumienienia się. Na talerze wyłożyłem po kawałku mięsa, obok niego dodałem niewielką ilość obu sosów i chlebek lavash. Wyszło pyszne. Dodam tylko

Wyprawy kulinarne
Pikantne skrzydełka jak z KFC 357

lekko go zmodyfikowałam :-) Składniki: 7 skrzydełek z kurczaka pół łyżeczki sol i łyżeczka ostrej papryki szczypta płatków chili pół łyżeczki słodkiej papr yki pół łyżeczki pieprzu  Na gęste ciast o naleśnikowe: 1 jajko 1/4 łyżeczki soli łyżeczka ostrej papryki pół łyżeczki słodkiej papr yki szczypta płatków chili pół łyżeczki pieprzu  pół szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mleka(...)smażenia Przygotowanie: Skrzydełka umyłam i osuszyłam. Każde z nich podzieliłam na trzy części, odrzucając najmniejsze (lotki). Wymieszałam przyprawy i natarłam nimi mięso. Odstawiłam do lodówki na dwie godziny. Przygotowałam ciasto naleśnikowe - wszystkie składniki dokładnie wymieszałam trzepaczką (można mikserem bądź blenderem). Każdy kawałek skrzydełka dokładnie obtoczyłam w cieście. Do miski przesiałam mąkę do panierowania i obtaczałam w niej kawałki kurczaka

Kulinarny Pamiętnik
Piernikowe muffiny ( minibabeczki ) 177

Wymieszać szybko za pomocą widelca. Nie rozbijajmy grudek - babeczki będą wtedy fajnie wilgotne. Formę do muffinek lub foremki ( u mnie silikonowe) wyłożyć papilotkami. Do każdej wkładać 1,5 łyżki ciasta, nałożyć marmoladę, przykryć płaską łyżką ciasta. W sumie nie może być nie więcej ciasta niż 3/4 wysokości foremki, gdyż podczas pieczenia może wypłynąć. Piec ok. 25 minut

kawawszklance
Pizza z patelni z tuńczykiem i pomidorami 167

patelni wok) o średnicy 28 cm. Na życzenie mojej Koleżanki z pracy przygotowałam dla Was pizze z patelni z tuńczykiem :) Proporcja na 2 pizze:  jedną na średnim cieście i jedną cieniutką: - 3 szklanki mąki - 1 szklanka wody - 4 łyżki oleju - 1 łyżeczka cukru - 0,5 łyżeczki soli - 1 łyżeczka suchych drożdży Suche składniki przełożyć do miski. Dodać ciepłą wodę(...)olej. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie podzielić na 2 części w stosunku 1/4 do 3/4 ( pizza na cienkim i na średnim cieście ). Rozwałkować na krążki dopasowane do średnicy patelni. Dodatkowo: * - puszkę tuńczyka w sosie własnym - 1 pomidor pokrojony na plasterki - kilka krążków cebuli - 2 łyżeczki suszonego oregano - 4 łyżki keczupu pikantnego

kawawszklance