ciasto 800 g mąki 1 burak ćwikłowy pieczony 1 jajko sól 1 łyżka oleju woda nadzienie 800g mięsa mielonego 1 jajko sól pieprz pieprz pomarańczowy Skworcu czosnek niedźwiedzi Skworcu 2 łyżki natki pietruszki sos 300 g pieczarek 1 cebula 300 ml śmietany kremówki sól pieprz tłuszcz do smażenia Burak przekroić na mniejsze kawałki, dodać odrobinę wody i zmiksować przy pomocy(...)blendera, dodać jeszcze wody by masy buraczanej było 400 ml Mąkę przesiać , dodać jajko, sól, olej, i masę buraczaną, początkowo mieszać łyżką , następnie zagnieść ciasto pierogowe. Mięso wymieszać z jajkiem i przyprawami. Ciasto wałkować cienko, wykrawać krążki szklanką, lepić pierogi. Ugotować w osolonym wrzątku (do wody warto dodać 2 łyżki octu jabłkowego by pierogi nie straciły koloru
Gotowanie jest łatweciasto 500 g mąki 320 ml wrzątku 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli nadzienie 300 g mięsa mielonego 1 bakłażan 1 papryka pomidorowa 1 cebula 3 ząbki czosnku 350 g pure ziemniaczanego sól pieprz majeranek lubczyk oregano Mąkę wymieszać z solą i olejem, zalać wrzątkiem, wymieszać łyżką, a następnie zagnieść ciasto. Pozostawić pod ściereczką do wystygnięcia. Bakłażan pokroić w plastry(...)mięso mielone. Smażyć na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Dodać przyprawy. Odparowane nadzienie przełożyć do innego naczynia i przestudzić. Dodać pure ziemniaczane i wymieszać nadzienie do pierogów. Ciasto wałkować cienko, wykrawać krążki i lepić pierogi . Ugotować w osolonym wrzątku. Podawać z sosem słodko kwaśnym
Gotowanie jest łatweciasto; 1,5 szkl mąki 1 jajko sól pieprz 1 łyżka sproszkowanych grzybów 120 g masła mięso; 300 g mięsa mielonego 1 jajko 3-4 łyżki wody 1 łyżeczka sproszkowanych grzybów sól pieprz 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonej papryki 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego szczypta oregano polewa serowa; 100 g sera feta lub sałatkowego pół szkl mleka sól pieprz(...)jajko 4 szt cykorii 1 łyżka startego żółtego sera odrobina chili Cykorię przekroić na pół, wyciąć głąb. Ciasto zagnieść i wylepić formę do tarty, Podpiec przez 12 min w temp 180 st Składniki masy mięsnej wymieszać z przyprawami i jajkiem, rozrzedzić wodą, dodać posiekany czosnek. Ser z mlekiem i jakiem doprawić do smaku i zmiksować przy pomocy blendera. Na podpieczone
Gotowanie jest łatweciasto 450 gr mąki 1 łyżka oleju 300 ml wrzątku nadzienie 300 gr sera białego 300 gr szpinaku mrożonego 1/4 cebuli łyżka oleju do smażenia 1 jajko pieprz sól szczypta oregano szczypta bazylii Szpinak rozmrozić, cebulę przyrumienić na tłuszczu dodać szpinak, przyprawy, sól i pieprz do smaku, odparować. Kiedy wystygnie wymieszać z serem i jajkiem. Przygotować ciasto; Mąkę wymieszać(...)solą i olejem zalać wrzątkiem i wymieszać łyżką. Kiedy odrobinę przestygnie zagnieść ciasto .. Wałkować, wycinać szklanką krążki i lepić pierogi. Ugotować , podawać z tłuszczem i przysmażoną cebulką. Przepis opublikowany
Gotowanie jest łatwecukru, wsypać ok 1 szkl mąki żurkowej, wymieszać i pod ściereczką pozostawić w cieple na całą noc. Rano dodać oliwę, resztę drożdży, wodę i wyrabiać dodając mąkę stopniowo aż ciasto będzie dostatecznie gęste i wyrobione. Po ok 20 min wyrabiania ciasto posypać mąką i odstawić do wyrośnięcia. Garnek rzymski wysmarować tłuszczem i wysypać otrębami. Po upływie godziny, ciasto wyjąć , uformować
Gotowanie jest łatweciasto: 1,5 szkl mąki 125 g masła 1 jajko szczypt soli szczypta pieprzu szczypta proszku do pieczenia nadzienie; 3 cykorie 160 g bryndzy 0,5 szkl mleka 2 jajka sól pieprz ziołowy świeże zioła; bazylia, majeranek, hyzop Cykorię przekroić na 4 wyciąć delikatnie głąb ale tak by się nie rozpadły, przysmażyć z obu stron na odrobinie oleju. Ciasto(...)podanych składników, wylepić formę do tarty i podpiec ok 12 min w temp 200 st Ser, mleko przyprawy, jajka i posiekane zioła zmiksować w kubku blendera. Na podpieczonym cieście ułożyć cykorię, zalać masą serowo-jajeczną i ułożyć kilka plasterków pomidora. Zapiec w temp 180 st przez ok 20 min z termoobiegiem. Podawać z sałatą
Gotowanie jest łatwewrzątku 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli nadzienie: 300 g sera białego 1 jajko garść siekanej suszonej żurawiny cukier waniliowy 2 łyżki cukru do smaku Z podanych składników zagnieść ciasto dodając do maki sól i olej a następnie zalać wrzątkiem. Wymieszać drewnianą łyżką , po przestygnięciu zagnieść ciasto. Ser wymieszać z żurawiną, dodać cukier i jajko , ugnieść widelcem. Ciasto wałkować
Gotowanie jest łatweząbki czosnku 1 jajko sól pieprz oregano bazylia 200 ml śmietany 100 g sera feta lub typu feta ser do posypania -mozzarella lub inny. Z podanych składników na ciasto zagnieść twarde ciasto i wylepić formę do tarty podciągając brzegi. Nakłuć widelcem. Śmietanę, ser, 1 ząbek czosnku , jajko sól i pieprz do smaku włożyć do kubka blendera i porządnie zmiksować. Zioła(...)podsmażyć na łyżce tłuszczu, następnie dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i doprawić ziołami, podsmażyć i odparować. Fasolki ugotować w osolonej wodzie, ok 10 min. Odcedzić. Podpiec ciasto w temp 180 st ok 15 min, wyjąć, rozłożyć równomiernie podsmażone mięso, na wierzchu ułożyć fasolki i pomidorki. Zalać śmietanową masą i posypać żółtym serem, zapiec przez ok 25 min. Fasolnik
Gotowanie jest łatwełyżeczka majeranku sól pieprz ziołowy staropolski olej do smażenia Mąkę wsypać do miski dodać sól utarty ser, jajka, sodę, olej i spirytus lub ocet. Zagnieść i dobrze wyrobić ciasto. Mięso włożyć do miski posiekaną cebulę przysmażyć na tłuszczu, natkę posiekać, dodać kefir, przyprawić do smaku i wymieszać. Ciasto rozwałkować cienko. wyciąć duże koła, od talerzyka (ja użyłam małej pokrywki(...)garnka). Na połowę krążka wyłożyć mięsny farsz na 1 cm grubości. Mięso przykryć drugą połówką i za pomocą widelca mocno skleić brzegi ciasta. Czebureki smażyć w głębokim oleju. Smażyć na złoto-brązowy kolor po kilka minut z jednej strony. Podawać z barszczykiem lub bulionem, albo inną zupą do popijania. Zainteresowanych kuchnią kresową zapraszam do grupy facebookowej do rozmów i wymiany
Gotowanie jest łatweziołami bazylia sól pieprz ziołowy staropolski olej do smażenia Mąkę wsypać do miski dodać sól utarty ser, jajka, sodę, olej i spirytus lub ocet. Zagnieść i dobrze wyrobić ciasto. Sery włożyć do miski dodać pokrojone pomidory z oliwy przyprawić do smaku i wymieszać. Ciasto rozwałkować cienko. wyciąć duże koła, od talerzyka (ja użyłam małej pokrywki od garnka). Na połowę krążka(...)wyłożyć serowy farsz na 1 cm grubości. Ser przykryć drugą połówką i za pomocą widelca mocno skleić brzegi ciasta. Czebureki smażyć w głębokim oleju. Smażyć na złoto-brązowy kolor po kilka minut z jednej strony
Gotowanie jest łatweprzygotowania: 20 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 1 opakowanie Fix Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr, 1 łyżka masła, 400 g ciasta na pizz ę, 400 g pomidorów z puszki, 1 por, 1/2 cukinii, 1 papryka czerwona, 200 g sera feta, 250 g startego(...)odaj do porów i zagotuj. Sos zostaw na ogniu przez kolejne 5 minut, a potem odstaw, by ostygł. 2. Ciasto do pizzy rozwałkuj na cienki placek, a następnie ułóż go na blasze wyłożonej papierem do pieczeni a . Surowe ciasto posmaruj pomidorowym sosem. 3. Na sosie pomidorowym
SzczyptaSmaQcukru. W mące zrobiłem małe zagłębienie, do którego rozkruszyłem 10 gram świeżych drożdży. Całość zalałem 200 ml letniej wody i odstawiłem na około 5 minut. Po tym czasie wyrobiłem ciasto - istotne jest, aby cisto wyrabiać na tyle długo, aby stało się elastyczne i nie kleiło się do rąk. Wyrobione ciasto odstawiłem na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)czasie ciasto podzieliłem na 6 równych części i każdą z nich rozwałkowałem na cienki placek, podsypując je mąką, aby się nie kleiło. Na mocno rozgrzanej patelni smażyłem placki z obu stron bez użycia tłuszczu, do lekkiego przyrumienienia się. Na talerze wyłożyłem po kawałku mięsa, obok niego dodałem niewielką ilość obu sosów i chlebek lavash. Wyszło pyszne. Dodam tylko
Wyprawy kulinarnelekko go zmodyfikowałam :-) Składniki: 7 skrzydełek z kurczaka pół łyżeczki sol i łyżeczka ostrej papryki szczypta płatków chili pół łyżeczki słodkiej papr yki pół łyżeczki pieprzu Na gęste ciast o naleśnikowe: 1 jajko 1/4 łyżeczki soli łyżeczka ostrej papryki pół łyżeczki słodkiej papr yki szczypta płatków chili pół łyżeczki pieprzu pół szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mleka(...)smażenia Przygotowanie: Skrzydełka umyłam i osuszyłam. Każde z nich podzieliłam na trzy części, odrzucając najmniejsze (lotki). Wymieszałam przyprawy i natarłam nimi mięso. Odstawiłam do lodówki na dwie godziny. Przygotowałam ciasto naleśnikowe - wszystkie składniki dokładnie wymieszałam trzepaczką (można mikserem bądź blenderem). Każdy kawałek skrzydełka dokładnie obtoczyłam w cieście. Do miski przesiałam mąkę do panierowania i obtaczałam w niej kawałki kurczaka
Kulinarny PamiętnikWymieszać szybko za pomocą widelca. Nie rozbijajmy grudek - babeczki będą wtedy fajnie wilgotne. Formę do muffinek lub foremki ( u mnie silikonowe) wyłożyć papilotkami. Do każdej wkładać 1,5 łyżki ciasta, nałożyć marmoladę, przykryć płaską łyżką ciasta. W sumie nie może być nie więcej ciasta niż 3/4 wysokości foremki, gdyż podczas pieczenia może wypłynąć. Piec ok. 25 minut
kawawszklancepatelni wok) o średnicy 28 cm. Na życzenie mojej Koleżanki z pracy przygotowałam dla Was pizze z patelni z tuńczykiem :) Proporcja na 2 pizze: jedną na średnim cieście i jedną cieniutką: - 3 szklanki mąki - 1 szklanka wody - 4 łyżki oleju - 1 łyżeczka cukru - 0,5 łyżeczki soli - 1 łyżeczka suchych drożdży Suche składniki przełożyć do miski. Dodać ciepłą wodę(...)olej. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie podzielić na 2 części w stosunku 1/4 do 3/4 ( pizza na cienkim i na średnim cieście ). Rozwałkować na krążki dopasowane do średnicy patelni. Dodatkowo: * - puszkę tuńczyka w sosie własnym - 1 pomidor pokrojony na plasterki - kilka krążków cebuli - 2 łyżeczki suszonego oregano - 4 łyżki keczupu pikantnego
kawawszklance