o ciasta - 500 przepisów (strona:9/34)

Bajaderki 1121

przedstawiam bajaderki własnego wykonania. Nie jest to mój przepis autorski ( nawet bym nie próbowała wymyślać lepszych bajaderek, po prostu się nie da ). Posłużyłam się przepisem mojej córki. Zważyłam suche ciasta i ciasteczka, które znalazłam w domu ( używamy  suchych bez kremów ani mas, nad którymi zastanawiamy się czy wyrzucić je już czy nie )  i odmierzyłam odpowiednią ilość pozostałych składników(...)Wyszło pysznie bajaderkowo. Składniki: 500 gram suchego ciasta ( ciasta, ciasteczka suche bez mas i kremów ) 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady 1/3 tabliczki mlecznej czekolady 50 gram masła 2 łyżki masła orzechowego 1 łyżka dżemu śliwkowego 4 łyżki rumu 4 łyżki mleka Wykonanie: Wszystkie ciasta, ciasteczka miksujemy. Obie czekolady wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( wykładamy do miseczki i stawiamy

Smaki Ewy
Ekspresowy piernik z powidłami. 181

Dziś przedstawiam Wam mój sprawdzony przepis na pyszne, korzenne ciasto na miodzie, czyli na ekspresowy piernik. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnego piernika staropolskiego, do którego przygotowania należy zabrać się już w połowie listopada. Jest równie smaczny, choć chyba bardziej puszysty, delikatny i przede wszystkim bardzo szybki w przygotowaniu. Co równie ważne nadaje się do podania w chwilę po upieczeniu(...)żółtko, miksujemy, a następnie dodajemy do suchych składników. Wszystko chwilę miksujemy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wkładamy do piekarnika. Po około 20-25 minutach ciasto sprawdzamy wykałaczką i upieczone wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Jeszcze letnie ciasto kroimy na pół, smarujemy podgrzanymi powidłami śliwkowymi. Czekoladę wraz ze słodką śmietanką topimy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, dokładnie

Rozpustne gotowanie
Kruche babeczki z musem dyniowym 195

Słodkie, niepozorne i kruche babeczki z musem dyniowym o zapachu cynamonu to prawdziwa kwintesencja jesieni, polecam do filiżanki aromatycznej herbaty! Składniki: Ciasto kruche 30 dag mąki pszennej 20 dag masła 10 dag cukru 1 żółtko lub całe jajko 1 łyżka śmietany 18% szczypta soli Nadzienie: 300 ml puree z dyni 3 łyżki serka śmietankowego 2 jajka 3 łyżki miodu prawdziwego(...)łyżki budyniu śmietankowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki cukru waniliowego  Dr.Oetker żółty lukier do dekoracji  Dr. Oetker złote perełki do dekoracji  Dr.Oetker Wykonanie: Ciasto: Mąkę mieszamy z pokrojonym zimnym masłem, wsypujemy cukier, dodajemy żółtko oraz śmietanę i szczyptę soli, mieszamy. Zagniatamy na gładką masę, wstawiamy na 20 minut do lodówki, po czym wałkujemy na niezbyt cienkie ciasto

Wanilia i Kardamon
Ciasto dyniowe z białą czekoladą 236

Bardzo puszyste, wilgotne i delikatne ciasto, o waniliowym aromacie i pięknym żółtym kolorze. Robi się ją bardzo szybko i jeszcze szybciej znika z talerza ;) Przepis pochodzi z bloga Everyday Flavours plus moje niewielkie zmiany. Moja blaszka mierzona po dnie ma 27,5x8,5cm, a mierzona u góry 30x10cm. Składniki: 200g masła szklanka cukru 125g puree z dyni cukier waniliowy(...)dodajemy je do wystudzonej masy. Dodajemy też mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.  Mieszamy wszystko do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z ciastem.  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Pieczemy 55 minut. Studzimy. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z łyżką masła

Czerwona Porzeczka
Pleśniak ze śliwkami i błękitną pianką 176

Idealne ciasto na jesienne wieczory do imbirowej herbatki  :D Ściskam kochani, do dzieła :) Składniki: (na blaszkę o wymiarach około 23 cm na 32 cm)   3 szklanki mąki 3-4 żółtka (w zależności od wielkości) 200-250 g masła 16 g cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru około 1-1,5 kg śliwek- wydrylowanych, przepołowionych(...)oleju słonecznikowego Przygotowanie: 1. Mąkę przesiać przez sito 2. Dodać proszek, cukier waniliowy 3. Dodać masło i posiekać je nożem mieszając z mąką 4. Dodać cukier i żółtka 5. Ciasto podzielić na dwie części, zawinąć w folię spożywczą 6. Schłodzic w lodówce około 20-30 minut 7. Jedną część wyłożyć na spód 8. Ubić białka na sztywno 9. Do ubitych

KreatywnePiny
Lasagne na domowym cieście 152

ciasto 2 szkl mąki 1 jajko szczypta soli woda sos boloński 600 g mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz pieprz ziołowy majeranek szczypta cynamonu bazylia 200 g koncentratu pomidorowego sos beszamelowy 600 ml mleka 4 łyżki mąki 2 łyżki masła pół cebuli szczypta imbiru szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz 1 jajko Na początku robimy sos boloński(...)czosnkiem, podlać odrobiną rosołu lun wody i dusić ok pół godziny. Dodać przyprawy, koncentrat wymieszać z taką samą ilością wody i dodać do sosu, gotować jeszcze ok 10 min. Ciasto zagnieść, podzielić, rozwałkować i pociąć na 6 prostokątów na wielość formy, u mnie forma o rozm 18x 25 . Przygotować beszamel. W rondlu rozpuścić masło, przysmażyć drobniutko posiekaną cebulkę, dodać mąkę

Gotowanie jest łatwe
Cukinia w cieście posypana oscypkiem 168

cukinia 1 jajko pół szkl mleka sól pieprz oscypek starty na tarce Jajko wybić do miseczki, rozmieszać, dodać mleko i mąkę (tyle by ciasto było podobne do ciasta na racuchy)  doprawić ciasto solą i pieprzem. Cukinię pokroić w plasterki o grubości ok 4 mm, maczać w cieście i smażyć na wolnym ogniu z obu stron, Posypać startym oscypkiem

Gotowanie jest łatwe
Tarta zielona z serami 145

ciasto; 1,5 szkl mąki 125 g masła 1 jajko szczypta soli szczypta czerwonej papryki nadzienie; buraki naciowe lub szpinak ok 300-350 g (sparzone) pół szkl mleka pół szkl śmietany 2-3 ząbki czosnku 1 jajko sól pieprz 150 g sera feta lub typu feta 150 g sera żółtego 2 małe oscypki Ciasto zagnieść, twarde. wylepić formę do tarty(...)pomocy blendera, dodać przyprawy, rozgnieciony czosnek zagotować i podprawić śmietaną. Wystudzić, dodać rozkruszony ser feta, starty na tarce ser żółty i jajko. wymieszać. Piekarnik nagrzać do temp 180 st ciasto podpiec przez 15 min. Wylać na ciasto masę zieloną z serem, posypać startym na tarce oscypkiem i piec przez

Gotowanie jest łatwe
Dyniowy chlebek na słodko 131

postawić je w miseczce przykrytej ściereczką na kaloryferze. Pozostałe pół kilo mąki ucieramy z masłem, jajkiem i szczyptą soli. Obie masy mieszamy ze sobą, aż do całkowitego połączenia. Przy cieście drożdżowym najwięcej pracy kosztuje wyrabianie go, jest to niestety ciężka fizyczna praca, no chyba, że mamy silny mikser, który zrobi to za nas. Gotowe ciasto znowu odstawiamy w ciepłe miejsce(...)minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i z każdej połówki formujemy podłużny chlebek. Najlepiej chlebek wychodzi z foremek, ale można również zrobić zwykły owalny bochenek. Nacinamy po długości dość głęboko, żeby ciasto miało miejsce do rośnięcia. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 190’C (termoobieg 1750’C) Gotowe… smacznego

KasiaiKrzysiu.pl
Jagodzianki w sezonie 176

się upiec. Miękkie, pełne jagód, aromatyczne i długo zachowujące świeżość. W sam raz słodkie, takie na 3-4 kęsy. Dla pragnących zapachu świeżo pieczonych bułeczek o poranku polecam ciasto zrobić wieczorem, włożyć do lodówki a rano uformować bułeczki i wsunąć do piekarnika. A, że pieką się 15 minut - będą gotowe zanim kawa się zaparzy.. U mnie wczorajsza niedziela upłynęła(...)suche** drożdże. Poczekać kilka minut aż zaczną "musować". W misie miksera umieścić mąkę, sól, żółtka, cukier, masło i drożdże z mlekiem. Wyrabiać hakiem 7-10 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę i chwilę przerobić rękoma - aby oddać masie ciepło dłoni. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto delikatnie rozpłaszczyć dłońmi i podzielić

kawawszklance
Placek z jabłkami (duża blacha) 192

placek, który najlepiej zajadać prosto z blachy  - nie bawić się w talerzyki...tak smakuje najlepiej :) Polecam na szybki deser.. Proporcje na dużą blachę 24 x 45 cm: ciasto: - 3 szklanki mąki - 20 dag masła / margaryny - 2 jajka + 2 żółtka - 3/4 szklanki cukru - 2 łyżki śmietany - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli kruszonka: - 4 łyżki masła / margaryny(...)mnie tegoroczne Close) - 3 łyżki kakao - 3 łyżki bułki tartej Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Zagnieść ze sobą składniki kruszonki.  Sypkie składniki ciasta wysypać na stolnicę, przesiekać z tłuszczem. Dodać jajka, żółtka, śmietanę - zagnieść ciasto. Wyłożyć nim blachę. Przez siteczko posypać równą warstwą kakao. Na kakao wyłożyć ściśle jabłka, posypać bułką tartą

kawawszklance
Domowa lasagne dla dwojga 206

15cm - 350 gr mąki ( typ 550 lub tortowa) - 3 jajka - łyżka oleju - 1/4 łyżeczki soli W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Wyrabiać do połączenia się składników. Jeżeli widzimy, że ciasto nie chce się połączyć, lub jest bardzo ścisłe dodać 2-3 łyżki zimnej wody. Następnie przełożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać jeszcze chwilę dłońmi. Odłożyć pod lnianą ściereczkę(...)minut.  Następnie ciasto podzielić na 10 części. Każdą część rozwałkować dostosowując do wymiarów foremki. Ja nie suszę makaronu jak jest to zalecane w oryginalnych włoskich przepisać. W związku z tym, że nie jest twardy nie trzeba go podgotowywać przed przełożeniem sosami. Natomiast każdy płat ciasta po rozwałkowaniu posypuję mąką i przekładam lnianą ściereczką kuchenną bądź papierowymi ręcznikami. Tak przygotowany

kawawszklance
Keks gotowany 164

ukrywam, że zainspirowałam się  babką gotowaną wykonaną Obżarciucha (klik) . Babka jest pyszna i delikatna, więc polecam ten przepis. Zaraz po babce postanowiłam wykonać keks, modyfikując delikatnie oryginał. Ciasto jest wilgotne, delikatne i upstrzone słodkimi bakaliami. Kwaśny lukier na bazie soku z cytryny równoważy jej smak. Polecam do popołudniowej herbatki. Przepis na dużą formę do gotowania ( 22 cm wysokości(...)Tłuszcz utrzeć z pozostałym cukrem na puch, dodając po jednym żółtku. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać partiami mąki przemiennie ze śmietaną. Bakalie i połowę ubitych białek dodać do ciasta - wymieszać rozluźniając ciasto. Dodać pozostałe białka i delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do formy, zamknąć pokrywą i włożyć do garnka z wrzącą wodą sięgającą połowy formy. Gotować na wolnym ogniu przez

kawawszklance
Bułeczki z nutellą i kruszonką ( czekoladowe brioche ) 176

misy miksera włożyć suche składniki, następnie dodać żółtka, ciepłe mleko i maślankę. Wyrabiać na najwyższych obrotach miksera ok. 4 minut, następnie dodać masło i wyrabiać kolejne 7 minut. Następnie ciasto należy odstawić na 30 minut do rośnięcia przykryte bawełnianą ściereczką. Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę i chwilę wyrabiać podsypując mąką ( ciasto nie jest ścisłe). Rozwałkować, aby uzyskać prostokąt(...)grubości ok. 0,7 mm i posmarować go na całej powierzchni kremem czekoladowym. Ciasto zwinąć ścisło jak roladę, pokroić na ok. 18 krążków, pionowo ułożyć na blasze wyłożonym papierem w odstępach ok. 4-5 cm. Kruszonka: Składniki połączyć ze sobą palcami do uzyskania grudek.  Każdy krążek posypać suto kruszonką. Piekarnik nastawić na 220'C, a bułki odstawić

kawawszklance
bułeczki dyniowe 198

składniki: 360 g maki 4 łyżki cukru 15 g drożdży puree z dyni 1 jajko 40 g masła 1/ łyżeczki soli dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka

Domowy Smak Jedzenia

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję