o ciasta - 500 przepisów

"Czas na śliwki" - podsumowanie akcji 222

śliwkami Placek śliwkowo-kokosowy Kaszak "Dzieciństwo Mańki" ze śliwkami Chleb pszenno-gryczany ze śliwkami Pęczak z pijanymi śliwkami i jabłkami Rogaliki nadziewane powidłami śliwkowymi Babcine dwudniowe powidła śliwkowe Domowe ciasto śliwkowe Drożdżówka z twarogiem i śliwkami Ciasto śmietanowe ze śliwkami i przyprawami korzennymi Czekośliwka Kruche ciasto dyniowe ze śliwkami Tarta ze śliwkami, budyniem i bezą włoską Sałatka z grillowanym oscypkiem(...)odwrócony sernik ze śliwkami kisielowymi Śliwki jesienne z sernikiem anielskim z nutą kokosu pod chrupiącą kruszonką Tarta ze śliwkami i cynamonem Pufki (knedle serowe) ze śliwkami - najlepsze Szilváslepény Ucierane ciasto kokosowe. Ze śliwkami. Bezglutenowy placek śliwkowy z czekoladą Bezglutenowy placek śliwkowo - orzechowy Knedle ze śliwkami Kruche ciasto ze śliwkami bezą i kruszonką Czeko – powidła, czyli śliwki z czekoladą w słoiczku

Weekendy w domu i ogrodzie
Kruche ze śliwkami 165

ciasto: na tortownicę o średnicy 28 cm 400 g mąki  200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia  4 żółtka 3/4 szklanki cukru  500 g śliwek węgierek  Śliwki myjemy, dzielimy na połówki i pozbawiamy pestek.  Z pozostałych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy je na 2 części - mniejszą i większą.  Mniejszą zawijamy w folię spożywczą(...)dodatkiem szczypty soli. Powoli dosypujemy cukier i nadal ubijamy, aż piana będzie sztywna i lśniąca. W formie lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia układamy:  rozwałkowaną większą część ciasta  połówki śliwek (skórką do dołu) pianę z białek startą na tarce mniejszą część ciasta.  Pieczemy w temperaturze 170 st. przez 60-70 minut (w trakcie pieczenia można przykryć ciasto

bistro mama
Ciasto brzoskwiniowe z kremem 335

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto brzoskwiniowe z kremem to ciasto, które wymyśliłam na bazie ciasta, które już znacie z mojego bloga ( Proste i szybkie ciasto z brzoskwiniami ). Jeśli nie lubicie zbytnio słodkich ciast, to możecie zmniejszyć ilość cukru w kremie lub spodzie ciasta. Ciasto brzoskwiniowe z kremem – Składniki: Spód ciasta: 2 szklanki mąki pszennej tortowej pół szklanki oleju 4 duże(...)mascarpone 4-5 łyżek cukru pudru 3 śmietan fixy 660ml śmietany kremówki 30% (lub 36%) Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń (480g owoców po odsączeniu) 2 galaretki brzoskwiniowe lub morelowe   Ciasto brzoskwiniowe z kremem – Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem za pomocą miksera na puszystą masę. Następnie wlać cienkim strumieniem olej i olejek cytrynowy, wsypać proszek do pieczenia i cukier waniliowy

Kulinarne Przeboje
Zemsta teściowej 71444

Ciasto pyszne, wiśniowe, z bitą śmietaną i chrupiącą lekko bezą... Poezja:) Warto skorzystać z tego przepisu:) Przepis już od jakiegoś czasu krąży po internecie i występuje na wielu kulinarnych blogach:) Składniki na formę o wymiarach 33 x 23 cm; Ciasto: 600 g mąki pszennej; 360 g masła lub margaryny; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 6 żółtek;  125 g cukru(...)Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Mąkę z proszkiem do pieczenia zalać letnim tłuszczem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Przygotowane ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Schłodzone ciasto podzielić na dwie równe części. Każdą część ciasta osobno rozwałkować

In my kitchen
Tort czekoladowo-wiśniowy (również bez glutenu) 226

śmietankowego kremu idealnie dopełnia smak. Tort powstał dość spontanicznie - z okazji urodzin mojego bloga. Pomyślałam, że pierwsze urodziny zasługują na wyjątkową oprawę bo zdarzają się przecież tylko raz :-) A ciasto... znikło w ekspresowym tempie przy akompaniamencie pomrukiwań mmmm mmmm :-) To chyba najlepsza rekomendacja smaku tortu :-) Ciasto z małą modyfikacją można z powodzeniem wykonać również w wersji bez glutenu, obydwie wersje(...)pyszne! Polecam! Składniki: Ciasto wersja 1: 50 g ciemnego kakao 100 g ciemnego cukru muscovado 250 ml wrzątku 125 g miękkiego masła 150 g cukru białego 225 g mąki pszennej 2 duże jajka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ½   łyżeczki sody oczyszczonej ½  łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury

maniapieczenia
Ciasto marcepanowe ze śliwkami 186

Delikatne ciasto z dodatkiem marcepanu, którego aromat świetnie współgra ze śliwkami węgierkami. Ciasto upieczone między warstwami z kruchego ciasta czekoladowego i maślanego. CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150g masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki śmietany kwaśnej 3 duże żółtka 50g czekolady gorzkiej CIASTO MARCEPANOWE: 200g masła 1/3 szklanki cukru(...)pieczenia śliwki węgierki Mąkę pszenną i krupczatkę wymieszać z cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Za pomocą noża lub w rozdrabniaczu posiekać z zimnym masłem. Żółtka i śmietanę wmieszać w ciasto i szybko zagnieść. Podzielić na równe połówki. Do jednej z nich dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, a drugą wylepić dno i brzegi formy. U mnie 21x30cm, ale można dać

https:KKuchniaMniam
Ciasto drożdżowe cynamonowe 153

Nadeszły chłody a deszczowa pogoda coraz bardziej nam doskwiera. Dlatego też nadszedł czas trochę sobie dogodzić. Zacznijmy kolejny tydzień przyjemnym akcentem - ciastem drożdżowym z cynamonem. Zrobimy je jednego wieczoru a rozkoszować się nim będziemy przez kolejnych kilka zajadając je do kawy lub kakao. Ciasto drożdżowe cynamonowe Składniki na ciasto: 500 gram mąki (pół na pół pszennej i żytniej razowej(...)gram świeżych drożdży 1 jajko, 1 żółtko 60 gram cukru szklanka ciepłego mleka 50 gram mleka w proszku 50 ml oleju 3 łyżki brązowego cukru Ciasto drożdżowe cynamonowe Składniki na sos cynamonowy: 100 gram masła 100 gram cukru 3 łyżeczki cynamonu 2 łyżki mleka w proszku 1 jajko Ciasto drożdżowe cynamonowe Składniki na lukier: 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki

Pyza i Surówka
Przekładaniec miodowy z jabłkami i masą budyniową 453

Pomysł na ciasto zaczerpnęłam ze zbiorów siostry Anastazji. Polecam serdecznie! Ciasto jest przepyszne :) Składniki (blaszka 36x24cm): Ciasto: 25 dag masła / margaryny 4 jajka 3 łyżki miodu płynnego 1/4 szklanki esencji z czarnej herbaty 30 dag mąki 10 dag cukru kryształu 1 łyżeczka sody przyprawa do piernika Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 1 łżka masła 1 żółta galaretka cukier(...)łyżek cukru (wedle smaku) 20 dag masła 2 budynie waniliowe lub śmietankowe Dodatkowo: okrągłe biszkopty 2 czerwone galaretki przygotowane wg przepisu na opakowaniu Sposób wykonania: 1. Zrobić ciasto miodowe: miękką margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać żółtka, mąkę przesianą z sodą i przyprawą do piernika oraz miód wymieszany z herbatą.  Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem

Kuchnia domowa Ani
Jesienne ciasto ze śliwkami i figami 138

kolejny jesienny element  w mojej kuchni i w moim menu, czyli ciasto ze śliwkami i figami. Upiekłam je na bazie prostego przepisu na ciasto ucierane. Pamiętajmy zawsze, że przy przygotowaniu ucieranego ciasta wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, żeby nam się nie zważyło. Ważne też jest aby dobrze utrzeć masło  z cukrem, ja wykorzystuję do tego mikser(...)dobrej mocy. Dziś na stronie Westwing zaczęła się kampania pod tytułem "AGD pełne kolorów". Zajrzyjcie, można tam kupić piękne gadżety kuchenne. Na blogu znajdziecie również przepisy na ucierane ciasto z z gruszkami i masłem orzechowym, łatwe ciasto agrestowe, puchate ciasto z owocami. Jesienne ciasto ze śliwkami i figami Proporcje na formę o wymiarach 40 x 30 cm Czas przygotowania

Kulinarne przygody Gatity
Russskieeee... (pierogi) 147

drobnych oczkach tarki kiedy ostygną. Ale zdecydowanie łatwiej jest je przecisnąć przez praskę, kiedy są jeszcze gorące. Jeżeli nie posiadamy praski do ziemniaków - nic straconego. Wystarczy zwykła pałka do ciasta ( nie tłuczek). Ucieramy  nią w garnku odcedzone ziemniaki na puch ( jak ciasto) i studzimy. Cebulkę kroimy w kosteczkę. Na suchą patelnię wrzucamy słoninkę. Kiedy się wytopi, a skwareczki zrobią(...)łyżki a resztę studzimy. Następnie należy ze sobą połączyć ser, ziemniaki i przestudzone skwarki z cebulą. Doprawić solą. Farsz wyrobić i odstawić na 15 minut do "przegryzienia się". Na ciasto: ( jest to moje uniwersale ciasto na pierogi, wg mnie najlepsze. Mocne i elastyczne, a jednocześnie delikatne) - 2 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka bardzo ciepłej wody - 2 łyżki oleju - 1 żółtko

kawawszklance
szarlotkowy pleśniak 158

szarlotkowy pleśniak Jabłka są dobre w każdej postaci, smażone, pieczone, duszone, czy też w cieście. A jeżeli w cieście, prócz jabłek, znajdzie się puszysta bezowa masa, to i radość z takiego deseru, będzie podwójna . składniki 400 g miękkich jabłek 300 g mąki 2/3 kostki masła 2/3 szklanki cukru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczeni  2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)sposób przygotowania W misce z mąki, masła czterech żółtek i trzech łyżek cukru wyrabiamy ciasto (na początku nożem a później w rękach), tak długo, aż wszystkie składniki nie połączą się w jednorodną masę. Następnie z ciasta formujemy  dwie kule ( większą ok 60% ciasta i mniejszą 40%). Większą kulę  wstawiamy na 30 minut  w chłodne miejsce, zaś

Miód i pieprz
Żyrafa- maślana chałka. 6989

ciepłego mleka roztrzepane jajko lub mleko do posmarowania      Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, drożdże, zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy na około 5 minut (jeśli robimy ciasto ze świeżych drożdży najpierw przygotowujemy rozczyn), po tym czasie dodajemy sól i zagniatamy (ręcznie lub za pomocą miksera) gładkie ciasto. Po około 5 minutach wlewamy letnie masło i zagniatamy kolejne(...)minut. Następnie ciasto dzielimy na dwie części (1/3 i 2/3). Mniejszą część odkładamy, oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką. Kakao mieszamy z mlekiem na papkę, dodajemy wraz z cukrem do większego kawałka ciasta i znów wyrabiamy, aż do całkowitego połączenia. Tak przygotowane ciemne ciasto również oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 30-40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie każdy

Rozpustne gotowanie
śliwkowe kruche ciasto z pleśnią 103

ciasto śliwkowe W tym roku, sezon na śliwki był wyjątkowo udany, lecz jak wszystko i on dobiega powoli do końca. Spieszmy się więc, by udało nam się zrobić jeszcze teraz, kruche ciasto ze świeżymi śliwkami. składniki 400 g śliwek 300 g mąki 2/3 kostki masła 2/3 szklanki cukru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia  2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)łyżki kakao sposób przygotowania W misce z mąki, masła, czterech żółtek jaj ( białka jaj odkładamy do oddzielnej miski) i trzech łyżek cukru, wyrabiamy ciasto (na początku nożem a później w rękach), tak długo, aż wszystkie składniki nie połączą się w jednorodną masę. Następnie z ciasta formujemy  dwie kule ( większą ok 60% ciasta i mniejszą 40%). Większą kulę  wstawiamy

Miód i pieprz
CZEKOLADOWE CIASTO Z KOKOSEM I KASZĄ MANNĄ 222

Mięciutkie ciasto smakiem przypominające murzynka , ale to co najlepsze to masa kokosowa, która według mnie smakuje tak samo jak ta z batonika Bounty. SKŁADNIKI (forma 20x 20 cm) Ciasto: 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 4 jajka 3/4 szklanki oleju 1,5 szklanki mąki łyżka kakao łyżeczka proszku do pieczenia MASA KOKOSOWA 5 łyżek kaszy manny 120 g wiórków kokosowych(...)szklanki mleka ¾ szklanki cukru Polewa SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto; Wszystkie składniki ciasta zmiksować na puszystą masę. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Pierwszą części ciast wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 C Masa kokosowa Wszystkie składniki masy kokosowej zagotować często mieszając do momentu aż zgęstnieje

RAROSSA
Sernik w cieście orzechowym z masą jabłkową 331

Lubię łączyć różne smaki, dlatego połączyłam ser, jabłka i orzechy. To takie ciasto trzy w jednym - sernik w cieście orzechowym z masą jabłkową . Ciasto jest pracochłonne, jednak warto się pokusić, ponieważ efekt końcowy jest imponujący. Jeśli zrobimy go w tortownicy - otrzymamy smaczny torcik.   Składniki: Ciasto orzechowe:  8 jajek 1 szklanka cukru 150 g zmielonych orzechów 200 g margaryny(...)Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier i żółtka. Do masy dodajemy wymieszane obie mąki i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy roztopioną margarynę i zmielone orzechy. Ciasto orzechowe pieczemy w dużej prostokątnej blaszce ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Sernik: 1 kg białego sera 8 jajek 1 łyżka maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Salonik smaków