o ciasta - 500 przepisów (strona:19/34)

Tarta z boczniakiem i białą papryką 185

ciasto 1,5 szkl mąki 1 jajko sól pieprz 125 g masła szczypta proszku do pieczenia nadzienie 250 g boczniaka 1 łyżka masła 100 g sera feta lub kanapkowego typu feta pół szkl mleka 2 jajka 4 łyżki śmietany sól pieprz 2 ząbki czosnku oregano opcjonalnie hyzop bazylia 1 biała papryka 1 cebula kawałeczek papryczki chili Z podanych składników zagnieść(...)twarde ciasto, wylepić formę do tarty. Boczniaka podusić na maśle ok 15 min , wystudzić. Paprykę i cebulę pokroić na krążki. Ser, mleko, śmietanę, jajka i przyprawy wraz z czosnkiem włożyć do kubka blendera i zmiksować. Piekarnik nagrzać do 180 st. Podpiec spód ok 15 min. Na podpieczonym spodzie ułożyć boczniaka, paprykę i cebulę , zalać serowo-jajeczną zalewą, posypać szczyptą bazylii

Gotowanie jest łatwe
Cepeliny - Kartacze 305

potem zlewamy, zostawiając na dnie odstałą skrobię. Dodać skrobię do ziemniaków razem ze startymi ziemniakami. Dodać mąkę i mąkę ziemniaczaną, jajka, dodać do smaku sól i zagnieść miękkie ciasto. Mięso wymieszać z drobno posiekaną cebulką i czosnkiem dodać majeranek, sól i pieprz do smaku. Z ciasta formować placek, nadziewać mięsem i formować owalne kluchy. Gotować partiami w osolonym wrzątku

Gotowanie jest łatwe
Naleśniki z boczkiem 143

szkl · mleko 1,5 szkl · woda gazowana 1,5 szkl · jajka 3 szt · sól Boczek parzony w plasterkach Papryka konserwowa Cebulka konserwowa Oliwki Ser żółty  Wszystkie składniki ciasta miksujemy do uzyskania gładkiej masy, jeśli jest zbyt gęsta dolewamy wody. Smażymy ciasto na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju., przekładamy druga stronę, zmniejszamy płomień pod patelnią, układamy plasterki boczku, kawałki pokrojonej

Camilla w kuchni
Lizaki ciasteczkowe 152

Przygotowanie:    Cukier i masło utrzeć. W osobnej miseczce rozbełtać jajka. Dodać do masła, zmiksować. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, twaróg i wszystko ponownie zmiksować. Ciastem napełniać otworki w maszynce do pieczenia lizaków ciasteczkowych. Do wystygłych ciastek wbić plastikową  rurkę(końcówkę zamoczyć w lukrze z cukru pudru i soku z cytryny). Ozdabiać można według własnych(...)upodobań. Ja ciasta obtoczyłam w białej czekoladzie i gorzkiej a mój Tymon posypywał je ozdobnymi świecidełkami

Amatorka kuchenna
DROŻDŻOWE RACUCHY KUKURYDZIANE 203

jeszcze 1 duża kopiastą łyżkę mąki pszennej, bo akurat tyle zostało w pojemniku ;) - szczyptę soli - i nic więcej :)  Dolewamy zawartość kubka z drożdżami, mieszamy wszystko dokładnie na ciasto o konsystencji gęstej śmietany (gdyby było za rzadkie, dosypać jeszcze trochę mąki), przykrywamy miskę i odstawiamy na bok. Szykujemy patelnię, olej do smażenia (u mnie niezmiennie jest to  OLEJ KOKOSOWY(...)konfitury do smarowania, kawę, itd. i kiedy to wszystko jest już gotowe, można zacząć smażyć. Rozgrzewamy na patelni cienką warstwę oleju, na dobrze rozgrzany tłuszcz kładziemy łyżką 4 placki ciasta, po chwili przewracamy wszystkie na drugą stronę i po kolejnej chwili ściągamy z patelni. Pożeramy 1 placek jeszcze gorący, żeby sprawdzić, że wyszło pysznie, smażymy resztę (spokojnie można na suchej

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Pieczone knedle ze szpinakiem (bezglutenowe) 167

razem, wlać wino i odparować.   Lekko wystudzić Do wystudzonych ziemniaków dodać 2 żółtka, mąkę ziemniaczaną ( dosypcie więcej jeśli będzie za lepkie) i pianę z 2 białek. Wyrobić ciasto. . Ciasto podzielić na równe części . Uformować kulę rozpłaszczyć, a  środek nadziewać farszem. Zalepić, uformować knedel, obtoczyć w kaszce kukurydzianej i układać na blasze. Wszystkie posmarować rozmąconym jajem. Piec

AZgotuj!
Domowy kebab w bułce z patelni 318

cukru - 0,5 łyżeczki soli - 3 szklanki mąki krupczatki - 1 łyżeczka suchych drożdży W misce umieścić wszystkie składniki - wymieszać. Wyłożyć na blat stołu i chwilę wyrabiać. W razie gdyby ciasto się kleiło - podsypać delikatnie mąką. Przełożyć do miseczki, przykryć ściereczką i pozostawić na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjąć ciasto na stół i podzielić na 5 części. Każdy

kawawszklance
Mleko kokosowe 149

bazą do domowych lodów, budyni a także wszelkich orientalnych zup czy sosów. Nie wyrzucajmy zużytych wiórków kokosowych. Można je jeszcze wykorzystać: * wysuszyć i używać do wysypywania blachy przed pieczeniem ciasta zamiast bułki tartej *  zalać wódką / rumem i mieć po 2 tygodniach aromatyczną bazę do drinków bądź ponczu do nawilżania ciasta Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej

kawawszklance
Wiecie jak bąbluje tortilla?? 187

dzieła! Na 11-12 placków: - 4 szklanki mąki pszennej - 3/4  (do 1) szklanki wody - 1/4  szklanki oleju - 1/2 łyżeczki soli Wszystkie składniki zagnieść ze sobą. Ciasto musi być miękkie i elastyczne. Jak dobrze wyrobiona plastelina. Jeżeli jest zbyt ścisłe dodajemy odrobinę oleju. Jeżeli zbyt miękkie - dosypujemy odrobinę mąki. Przykrywamy ściereczką na około 15-20 minut. Po tym czasie(...)ciasto dzielimy na 11-12 części. Każdy kawałek rozwałkowujemy na tyle cieńko aby widzieć sęki na stolnicy ( lub wzorek na blacie:) Placki układamy na sobie przesypując odrobiną mąki. Nie przejmujmy się, że placki nie sa idealnie okrągłe..w koncu to tortille - ich głównym zadaniem jest utrzymanie zawartości, a nie bycie miss idealnych krągłości. Patelnię bez tłuszczu rozgrzewamy bardzo mocno. Najlepsza

kawawszklance
Kluski śląskie 144

mąk pszennej i ziemniaczanej w proporcji 1:1. Mąki muszą dokładne wypełnić powstałą lukę. Następnie dokładamy odsuniętą ćwiartkę i na każde 60 dag ziemniaków dokładamy jedno żółtko. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy na fragmenty, z których następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej małym paluszkiem wykonujemy dziurkę :) Gotujemy w dobrze osolonym wrzątku, od wypłynięcia 3-4 minuty. Nie zostawiajmy zrobionych(...)klusek na długi czas bez gotowania, gdyż ciasto na bazie ziemniaków ma to do siebie, że "rzednie" długo nie poddawane obróbce termicznej. Z około 60 dag ziemniaków wychodzi około 40 sztuk kluseczek. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
Bakaliowe nadzienie do rogali i bułeczek 197

Bardzo lubię pyszne nadzienia do bułeczek i rogalików. Nawet nie samo ciasto a właśnie to co w sobie kryje. Po to się wgryzam w puchną bułeczkę aby w odkryć to co ma w sobie najlepszego. Masa, którą Wam dziś proponuję jest mojego autorstwa. Składa się z dodatków, które lubię najbardziej - orzechów arachidowych, rodzynek i czekolady. Robiona na bazie mleka. Wystarcza(...)rodzynki i wystudzić. Doprawić sokiem z cytryny. Zimną nadziewać rogaliki. Masa podczas pieczenia nie wypływa, nie powiększa objętości więc wypieki nie pękają z jej udziałem. Moje rogale wykonałam z ciasta drożdżowego półfrancuskiego. Nie będę podawała na nie przepisu, gdyż świetnie opisała to  Reata na blogu Artkulinaria (klik) .  Koniecznie tam zajrzyjcie ! Część rogali nadziałam domową  śliwką w czekoladzie

kawawszklance
Nadwiślanka ( sernik gotowany z musem wiśniowym ) 179

można to zrobić także w blenderze), masło rozpuszczam. Mieszam pokruszone ciasteczka, masło i płatki migdałowe, a następnie wykładam równą warstwą na wyłożoną papierem blachę. Dociskam dnem szklanki - aby spód ciasta był równy i zwarty. Masa serowa: - 1 kg sera trzykrotnie mielonego - 5 jajek - 1 szklanka mleka - 1 duży budyń na 3/4 litra mleka - 1 szklanka cukru - 200 gr masła(...)wrzątku. Dokładnie mieszam do rozpuszczenia żelatyny, następnie dodaję odlany sok z wiśni. Galaretkę studzę od czasu do czasu mieszając aby żelatyna nie osadzała sie na dnie. Półściętą wylewam na ciasto. * jeżeli sernik robimy bez wiśni do masy można dodać ulubione dodatki  ( namoczone rodzynki / kandyzowaną skórkę pomarańczową ) ** jeżeli używamy wiśni mrożonych: owoce rozmrażamy na sicie, sok jaki powstaje przy rozmrożeniu

kawawszklance
Kluski dyniowe z palonym masłem 163

pomocą tłuczka, aż będą puszyste i gładkie. Dodajemy do ziemniaków puree z dyni, jajko oraz przyprawy: mielony imbir, kurkumę, gałkę, oraz sporą szczyptę soli. Mieszamy i dodajemy stopniowo mąkę. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję i może być kleiste. Na blacie lub stolnicy rozsypujemy makę. Odrywamy kawałek ciasta i toczymy otwartą dłonią wałeczek. Jeśli będzie się przylepiał, podsypujemy więcej mąki. Nożem

Poezja smaku
Pankejki bananowe // Banana oat pancakes 211

łyżki lnu mielonego + około 7 łyżek wody 2 dojrzałe banany ½ szklanki mleka migdałowego Przygotuj: patelnię z (koniecznie!) nieprzywierającym dnem blender lub mikser Podaj z: miodem, syropem klonowym, owocami, etc. Ciasto na placuszki robi się w mgnieniu oka – wystarczy wszystkie składniki wrzucić do blendera, ewentualnie len można wcześniej rozrobić z wodą. Banana trzeba oczywiście połamać na mniejsze kawałki. Gotowe ciasto nakładamy

Bazując na smaku
Naleśniki z mąki ryżowej 177

chwili dodajemy cukier i stopniowo (!) mleko. Taka kolejność i dokładne rozmieszanie składników przed dodaniem kolejnej porcji mleka pozwoli uniknąć grudek. Gdy masa będzie gładka, niewielką chochelką nalewamy ciasto na mocno rozgrzaną patelnię, jednoczenie rozprowadzając ciasto, tak by naleśnik był cienki – widać to na filmie. Naleśniki smażymy ok 30-40 sekund, przewracamy i po kilkunastu sekundach ściągamy z patelni. Smacznego! *Można

Bazując na smaku