gara" wybrałyśmy co następuje : Miejsce I w konkursie na najsmaczniejsza dynię czyli Lody dyniowe z sosem śliwkowo-dyniowym Miejsce II czyli dżem prozdrowotny dyniowo-sosnowy Miejsce III czyli Ciasto dyniowo-czekoladowe wielkie zaskoczenie czyli pyszny sernik dyniowy z sera koziego z obłędnym musem... I kilka foto spojrzeń na Ogród Botaniczny Uniwersytetu Wrocławskiego. Nigdy w nim wcześniej nie byłam
Dzieje kuchennej Wiewióryjuż sobie obiecałam, że co tydzień (póki mam czas) będę odhaczać jedną pozycję z mojej listy "do". W tym tygodniu padło na .. przepraszam za brak skromności.. genialne ciasto z ciecierzycy, zakochałam się w nim i przepadłam, aż sobie przepis gdzieś zapiszę, a nie mam tego często w zwyczaju o zgrozo, w następnym tygodniu zabieram się za jagielnika w wersji
More food, love and dreamsąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko na stolnicę. Dodaj przesiany cukier puder. Posiekaj z margaryną. Dodaj obrane, zrumienione, zmielone migdały, jajko i śmietanę. Zagnieć ciasto na jednolitą masę. Przykryj je ( np. dużą miską ) i odstaw w chłodne miejsce ( np. do lodówki ) na 1 godzinę. Następnie rozwałkuj na stolnicy na grubość około 1/3 cm, Wykrawaj foremką ciastka
Przepisy i porady kulinarnePyszne i łatwe do wykonania, każdy będzie zadowolony. Często w sobotę jak mam czas to lubię się poeksperymentować w kuchni i zrobić rodzinie niespodziankę. Ciasto na naleśniki – wszystkie składniki dokładnie wymieszać za pomocą miksera i odstawić na chwilkę. Nadzienie – Kurczaka pokroić w cienkie słupki, paprykę oczyścić z nasion, błonek i pokroić w paski, pieczarki umyć i pokroić
Kuchnia Pokoleńdokładnie mieszamy. Masę dzielimy na 4 części, jedną odkładamy, wsypujemy mąkę, dodajemy 2 całe jajka i dodatkowo pół jajka roztrzepanego, 3 łyżki podsmażonej cebulki, czosnek niedźwiedzi i wyrabiamy ciasto. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Kamionkowe foremki natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Masę ziemniaczano-serową dzielimy na 4 części i w wilgotnych dłoniach formujemy placki o wymiarach większych
Maminek kulinarnyrodzaj smażonego ciasta lub szybkich chlebków serwowanych między innymi w Hiszpanii, Argentynie, Peru. Ja przygotowałam ich chilijską wersję z dynią. W tym kraju tradycyjnie smażyło się je w formie … Czytaj dalej Sopaipillas
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyniekoniecznie) Masło roztopić , dodać mleko, rozpuścić w nim drożdże. Dodać mąkę, cukier i szczyptę soli. Wszystko razem zagnieść i odstawić do wyrośnięcia na 1-2 godzin.Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i wykroić z niego prostokąty o wielkości 10x14cm. Naciąć paski na 1/3 długości prostokątów i nałożyć nadzienie. Zamknąć po bokach aby dżem się ze środka nie wydostał
Moje domowe kucharzenieZapraszam na przepyszną tartę z żurawiną, białą czekoladą i migdałami - idealne ciasto na jesienny weekend :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldbyć pokrywa od brytfanki), smarujemy grubo masłem. Do masy z mąki, jaj i mleka dodajemy przesmażone cząstki jabłek, całość ponownie mieszamy i wlewamy do wysmarowanej formy. Naczynie z ciastem wstawiamy na 25-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Po upieczeniu omlet od razu kroimy i podajemy z dodatkiem ulubionej konfitury
Miód i pieprzintensywna w smaku niepalona siostra doskonała będzie w słodkiej odsłonie. Kasza gryczana przyrządzana na słodko to żadna nowość, w książkach kucharskich wiele jest przepisów z jej wykorzystaniem na ciastka, ciasta na bazie mąki gryczanej, naleśniki czy puddingi. W tym przepisie możesz wykorzystać dowolne suszone owoce, które lubisz, ja wybrałam daktyle i śliwki w proporcji 1:1, ale równie dobrze możesz
Roślinna - blog wegańskimasą. Gdy składniki się połączą dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Dodać czekoladowe łezki i ponownie wszystko dokładnie połączyć. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układać kulki ciasta wielkości łyżki stołowej, w odstępie kilku centymetrów. Piec przez ok 18 minut, w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, grzanie góra-dół. Ciasteczka należy sprawdzić po 15 minutach, ponieważ każdy
Smakuj życie!Już jakiś czas nie piekłam chleba . Gorące, tegoroczne lato nie sprzyjało włączaniu piekarnika. Często było nawet zbyt gorąco na to żeby ciasto powoli i spokojnie wyrastało. Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło bo dzięki przerwie stęskniłam się za zapachem i smakiem domowego pieczywa. Niestety, lata nie przetrwał się zakwas i muszę dopiero wyhodować nowy
Smaczna PyzaJeśli masz ochotę na coś słodkiego a nie masz ochoty na myślenie co by tu upiec zrób takie szybkie ciasteczka. Robot za Ciebie posieka składniki, Ty tylko szybko zagnieciesz ciasto i pokroisz. Piekarnik upiecze i będzie mógł ( mogła ) się zajadać. Ja takie ciacha najlepiej lubię z herbatą ale równie dobrze będą smakować z kubkiem kakao czy filiżanką kawy. Ciasteczka podałam
Ewa w kuchnizmiksować ze sobą. Dodać suche składniki (można je wcześniej wymieszać ze sobą ale nie jest to konieczne) oraz rodzynki i połączyć wszystko ze sobą (ręcznie lub mikserem). 3. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki (do ok 3/4 wysokości). Piec do suchego patyczka ok 20 min w 180*C. 4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, wymieszać dokładnie z serkiem
Kto ugości moich gości?