o ciasta - 500 przepisów (strona:25/34)

Mini serniczki oreo na bazie mascarpone 555

Przepis dla fanów deserów sernikowych:) Są ich, setki, tysiące, miliony :) Jedni faworyzują tradycyjne, ciężkie serniki na cienkim cieście, inni ubóstwiają delikatne, kremowe wariacje. Ja tym razem postanowiłam przetestować sernik w wersji mini, nie korzystając z tradycyjnego mielonego kilkukrotnie twarogu. Bazą i podstawą tego przepisu jest ser mascarpone. Idealny do deserów, znany dobrze w naszych kuchniach :) Tutaj w połączeniu z jogurtem

Mój Smak na Życie
Muffinki z jabłkami 159

waniliowy. Odkładamy mikser. Dodajemy przesianą mąkę, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia. Całość mieszamy delikatnie szpatułką. Dodajemy jabłka i ponownie mieszamy. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami, nakładamy do każdej ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni na około 25 minut (pieczemy do suchego patyczka). Wyjmujemy na kratkę aby ostygły. Smacznego

Kolizje Smaków
Apple curd 165

Każdy, kto ma choć trochę do czynienia z pieczeniem zna klasyczny lemon curd. Pyszny, kwaskowy krem z cytryn, dodatek do ciasteczek, ciast, tortów.  Mieszkam w terenie sadowniczym, jabłek mam pod dostatkiem, dlatego pomyślałam, że mogłabym zrobić taki krem właśnie z tych pysznych, polskich jabłek! Wyszedł naprawdę pyszny! Słodki, z delikatną kwaskową nutką, pachnący... Polecam wszystkim miłośnikom jabłek :) Składniki

Cakes By Kejt
Knedle ziemniaczano serowe z owocami 155

truskawek pokrojonych na cząstki cukier( 10 łyżeczek do knedli + 2 łyżki do bułki) 6 łyżek bułki tartej 1/6 kostki masła Z sera, ziemniaków, obu rodzajów mąk, żółtek zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, zrolować wałki. Każdy wałeczek podzielić na 10 części. Każdą cząstkę rozklepać. Na dłoni położyć ziemniaczana-serowy placuszek na nim łyżeczkę truskawek i pół łyżeczki cukru. Zebrać brzegi

kawawszklance
Kwiaty z masy cukrowej ( lukru plastycznego / pasty cukrowej / sugarpaste) - krok po kroku 156

zwał tak zwał  masę, z której można wyczarować naprawdę wiele. Wystarczy trochę wyobraźni i najzwyklejsze ciasto przemienia się w ujmujący torcik. Zbliża się chrzest mojego synka, więc zakasałam rękawy i zabrałam się za przygotowania. Wymyśliłam sobie aranżację -wcale nie niebieską ( chłopaki nie są wcale skazani na kolor blue) a pistacjowo-zieloną. Białą masę cukrową można z powodzeniem kolorować barwnikami

kawawszklance
Kołyska / wózek z lukru królewskiego ( instrukcja wykonania) 190

Dziś pokażę Wam jak w prosty sposób uzyskać niebanalną ozdobę do każdego tortu czy ciasta.  Lukier królewski to bardzo wdzięczny materiał do pracy. Rzadsza jego wersja jest idealna do pomadowania ciasteczek i pierniczków. Ta bardziej gęsta służy do wytwarzania wspaniałych ozdób cukierniczych. Wózek wykonany z luru królewskiego był tzw. "kropką nad i" tortu, jaki wykonałam dla synka z okazji

kawawszklance
Pancakes (naleśniki) z serkiem waniliowym i karmelizowaną śliwką 154

szklanki cukru - szczypta soli - 1 jajko - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Wszystkie składniki wymieszać ze sobą ( blenderem/rózgą ). Odstawić na 15 minut. Rozgrzać patelnię, nakładać po dwie łyżki ciasta. Smażyć 2 minuty, odwrócić i smażyć do zezłocenia. Przełożenie: - 200 g serka kremowego - cukier waniliowy Śliwkowy karmel: - 8 węgielek - 4 łyżki cukru - 1 łyżka masła Na suchą patelnię wsypać cukier

kawawszklance
Surówka z czerwonej kapusty 164

wierzchnich liści  i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać sok z cytryny, sól i cukier. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie pałką do ciasta ( tłuczkiem do ziemniaków - cokolwiek co mamy pod ręką) ugniatać chwilę kapustę. Jak pojawi się sok na dnie miski - kapucha gotowa. Jabłka obrać, zetrzeć na tej samej tarce, dodać wraz z majonezem

kawawszklance
Kopytka polane masłem miętowo-tymiankowym 146

mąki pszennej - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej - 2 łyżki oleju** - 2 żółtka Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobniutkich oczkach.  Dodać obie mąki, olej i żółtka. Sprawnie zagnieść zwarte ciasto. Podzielić na 4-5 części. Formować wałeczki, które należy pokroić w małe kopytka. Gotować w dobrze osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia. *  ugotujmy ziemniaki w całości -mają one inną

kawawszklance
Orzechy nadziewane czekoladą ( ciastka ) 195

szklanki mąki pszennej - 200 gr śmietany kwaśnej - 200 gr masła roślinnego / naturalnego - 1/2 szklanki cukru - 3 łyżki miodu - 2 żółtka + 1 całe jajo - 1 łyżeczka sody, szczypta soli Składniki ciasta zagnieść. Schłodzić godzinę w lodówce. Odrywać małe kawałeczki. Układać w otworach rozgrzanej patelni, smażyć po 2 minuty z każdej strony. Masa czekoladowo-ciasteczkowa: - 200 gr masła roślinnego - 6-8 łyżek

kawawszklance
Kostka jagodowo-truskawkowa ( sernik na zimno ) 159

opakowanie biszkoptów - truskawki Dno blaszki wyłożyć biszkoptami*. Na nie wylać tężejącą masę serkowo-jagodową. Na masie poukładać pionowo truskawki, przykryć śmietanką. Odstawić na 2 godziny do lodówki. Opcjonalnie górę ciasta można posypać tartą czekoladą. * biszkopty można maczać w galaretce i dopiero wykładać nimi blaszkę - nie wypłyną wtedy na wierzch masy serowej ( jak u mnie ) Zdjęcia potraw są mojego autorstwa

kawawszklance
Tort naleśnikowy z karmelizowanymi czereśniami 142

serową z nutą pomarańczy. Dzieło wieńczy karmel na bazie soku pomarańczowego, w którym skąpane są czereśnie. To wspaniała odmiana dla tradycyjnych naleśników z serem. Do przygotowania tortu wykorzystujemy ulubione ciasto naleśnikowe. Dodatkowo dodajemy do niego ok. 3 płaskich łyżek kakao. Jeżeli nie macie ulubionego przepisu proponuję wykorzystać proporcje podane na blogu  Kwestia smaku . Przepis sprawdzony przeze mnie. Do wykonania

kawawszklance
Mleko migdałowe 335

mleko : Kakao migdałowe - mleko podgrzewam, dodaję łyżeczkę cukru z wanilią i łyżeczkę kakaa ( proporcje oczywiście dowolne zależnie od ilości mleka - tu proporcje na 1 kubek ) Do płatków śniadaniowych, wypieków, ciasta naleśnikowego itp. Podobnie jak mleko ryżowe czy owsiane należy zużyć w ciągu 5 dni i przechowywać w lodówce. Moi domownicy póki co na te " wynalazki " patrzą raczej niechętnie, ale się

apetytnapieczenie
Chleb pszenny na zakwasie 162

wody 1 łyżeczka soli morskiej 150 g bardzo aktywnego zakwas żytniego Wszystkie składniki wyrabiać mikserem z końcówką z hakiem ok. 5 minut lub ręcznie ok 7 minut. Ciasto jest kleiste i dość luźne. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i zawijamy szczelnie formą. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 3-5 godzin, chleb musi wyrosnąć niemalże

Delicious Titbits