nalewki domowe - 1189 przepisów (strona:63/80)

Nalewka wiśniowa pszczelarza ( z miodem i śliwkami kalifornijskimi ) 149

Składniki : 0,5 kg dojrzałych wiśni 0,25 kg suszonych śliwek kalifornijskich ( bez pestek ) 1 szklanka płynnego miodu np. wielokwiatowego 12 - 15 szt. goździków 1 l

Przepisy i porady kulinarne
Zdrowotna nalewka z owoców jarzębiny ( wzmacnia serce poprawia trawienie ). 134

Składniki : dojrzałe owoce jarzębiny cukier ( może być trzcinowy ) sok z cytryny alkohol 50 %  Sposób wykonania :   O woce jarzębiny opłucz, osusz, podpiec lekko w piekarniku

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka pigwowa ( luksusowa ). 196

Składniki :  1 kg owoców pigwy 30 dkg brązowego cukru 1 l czystej wódki 40 % 1/2 l wody 3 gwiazdki anyżu kawałek kory cynamonu ( około 4

Przepisy i porady kulinarne
Porzeczkówka 211

Składniki: 1 kg czarnej porzeczki 1 laska kory cynamonu 2 goździki 700 ml żytniej wódki 200 ml spirytusu rektyfikowanego 500 g cukru CZAS PRZYGOTOWANIA: 6 TYGODNI

My Culinary Art
Nalewka na owocach pigwy ( z miodem lipowym ). 128

Składniki : 1 i 1/2 kg dojrzałych owoców pigwy 1 pomarańcza 1 łyżeczka arcydzięgla 1 łyżeczka suszonych kwiatów głogu 3/4 l czystej wódki żytniówki 40 % 10 ml

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka cytrynowo - imbirowa ( doskonale rozgrzewa ). 181

Składniki : 0,5 l świeżo wyciśniętego soku z cytryn ( potrzeba około 1,20 kg cytryn ) 5 dkg świeżego korzenia imbiru ( waga po oczyszczeniu ) 0,5 l

Przepisy i porady kulinarne
Likier kawowy ( z laską wanilii ). 134

Składniki : 25 dkg mielonej kawy dobrej jakości 1 i 1/2 kg cukru 2 l wody ( najlepiej źródlanej ) 1 laska wanilii 250 ml rumu 1 l spirytusu

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka miodowo - ziołowa ( doskonała na jesienno -zimowe chłody ). 170

 N alewka ta ma ciekawy smak i aromat, ale co najważniejsze ma ona właściwości zdrowotne ! Doskonale nadaje się na zimowe wieczory, aby nas rozgrzać i

Przepisy i porady kulinarne
Arbuzowa lemoniada 198

Lemoniada wszystkim kojarzy się głównie z wodą i cytryną. Jednak tym razem pokażę Wam jak przygotować pyszną, słodką lemoniadę z arbuza. Arbuzowa lemoniada to szybki i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Klasyczna lemoniada 219

Klasyczna lemoniada to nasza propozycja na upalne dni. Woda mineralna nawodni nasz organizm, a dodatek cytryny sprawi, że napój stanie się jeszcze bardziej orzeźwiający. Składniki oraz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Lemoniada z rozmarynem 264

Podczas tak dużych upałów powinniśmy powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi odpowiednią ilość płynów. Lemoniada z rozmarynem to może być świetny zamiennik dla zwykłem wody mineralnej. Lemoniadę przygotujemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bułeczki żytnio-orkiszowe 134

owsianymi. Czasami podczas pobytu w innym mieście, najnormalniej nie mam ochoty na nic kupnego do jedzenia i niekiedy wręcz zmuszamy się pójściem do jakiejś restauracji na zjedzenie czegoś. Takie domowe kanapki z pysznych bułeczek, rozwiązują ten problem. Z podanej porcji wychodzi ok 10-12 bułeczek, w zależności od wielkości. Bułeczki w smaku przypominają popularne z dzieciństwa grahamki. Są bardzo sycące(...)temperatury 200 stopni, pieczemy ok 20 min. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/buleczki-zytnio-orkiszowe/ BosowKuchni   Zapisz Artykuł Bułeczki żytnio-orkiszowe pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Ogórki małosolne 188

jednak dobrze! Ich smak zależy od samych ogórków i w dużej mierze od dodatków. Są idealne, żeby chwycić je w dłoń jako przekąskę i podążyć dalej do swoich obowiązków domowych, jak i jako dodatek do kanapki czy grilla. Dwa lata temu, podczas pobytu u teściów próbowałam ich ogórków małosolnych. Były pyszne…ale to żadna nowość Teść za to zdradził(...)dokładamy czosnek i chrzan. Zalewamy zalewą i przykrywamy talerzykiem. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/ogorki-malosolne-2/ BosowKuchni     Artykuł Ogórki małosolne pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Targi Turystyczne "WYPOCZYNEK" i Toruński Festiwal Smaków 155

paszteciki kruche na drożdżach z mięsem urzekły nas idealnym ciastem. Koło Gospodyń Wiejskich Marynino Pani Halina Nałęcz i jej nalewka długowieczności na długo zapada w pamięć, choć nalewka szalona teściowa nie wiem czy nie smaczniejsza. Gospodarstwo Agroturystyczne - Jadwisin Pani Maria Chrzanowska i jej delikatne drożdżowe kapuśniaczki. Gospodarstwo „Gąsiorowo” Pani Dorota Dyga i jej ser twarogowy był przepyszny. Znalazł uznanie mojego(...)Gastronomiczno-Hotelarskich z Torunia. Brawo młodzież. Uczestnicy konkursu przygotowywali pierogi według przepisów ze starych książek kucharskich. Przed licznie zgromadzoną publicznością wystąpił z pokazem Karol Okrasa.  Pokazał, jak w domowych warunkach można wędzić. Oczywiście pokaz nie udałby się tak doskonale, gdyby nie moja pomoc ;) Gieno Mientkiewicz opowiadał oczywiście o polskich serach. Grzegorz Łapanowski opowiadał O kuchni Społecznie zaangażowanej i wyzwaniach

królestwo garów