Składniki : 25 dkg niedojrzałych, zielonych orzechów włoskich 500 ml spirytusu 95 % 30 dkg płynnego miodu akacjowego 50 ml koniaku 5-6 goździków 1 płaska łyżka mielonego
Przepisy i porady kulinarnedrożdży suchych 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli 1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego) - dałam amaretto ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej - dałam domową esencję waniliową Lukier 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki ciepłej wody 1 łyżka soku z cytryny Sposób przygotowania Robimy masę według przepisu Mąkę przesiać. Masło rozpuścić i ostudzić. Wymieszać mąkę(...)trzeba, dodać dodatkową łyżkę wody. Polukrować ostygnięte makowce. 4.21 http://mieszamwgarnku.pl/boze-narodzenie/makowiec-zawijany-strucla-z-makiem/ MieszamWGarnku Artykuł Makowiec zawijany, strucla z makiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuSkładniki : 1 i 1/2 szklanki mleka 5 żółtek 25 dkg cukru 1 mały cukier waniliowy lub 1/2 laski wanilii 1 szklanka spirytusu 95 % 1 szklanka
Przepisy i porady kulinarnemąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 140 g cukru pudru 4-6 łyżek śmietany 200 g masła 4-5 łyżek kakao Warstwa serowa 5 jajek 3 łyżki domowego cukru waniliowego 180 g drobnego cukru do wypieków 1-1,2 kg sera białego 1 łyżka kaszy manny 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki mąki pszennej(...)stopniach. Studzimy w piekarniku. Sernik najlepszy jest na kolejny dzień. 4.9.1 http://mieszamwgarnku.pl/desery/serniki/sernik-krolewski/ MieszamWGarnku Artykuł Sernik Królewski pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuSkładniki : 1 kg dojrzałych owoców derenia 1 i 1/4 l alkoholu 50 % 10 dkg płynnego miodu ( najlepiej akacjowego ) Sposób wykonania : O woce derenia przebierz, dokładnie
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : po 15 g suszonych sypkich ziół : kwiatu lipy, kwiatu słonecznika, kwiatu bzu czarnego, liścia podbiału, ziela szałwii, ziela szanty, korzenia arcydzięgla, korzenia lukrecji, korzenia lubczyku
Przepisy i porady kulinarneDrukuj Cytrynowy, ucierany placek z jagodami/borówkami Składniki 2 duże jajka 210 g cukru 220 g kwaśnej śmietany ( u mnie 18%) 120 ml oleju 2 łyżki domowego cukru waniliowego szczypta soli 260 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1/2 łyżki skrobi kukurydzianej (dałam mąkę ziemniaczaną) 450 g owoców (dałam(...)stopniach ok 50 min. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-owocami/cytrynowy-ucierany-placek-jagodamiborowkami/ MieszamWGarnku Artykuł Cytrynowy, ucierany placek z jagodami/borówkami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuSkładniki : świeże liście mniszka lekarskiego lub korzenie spirytus 95 % Sposób wykonania : L iście lub korzenie oczyść, dokładnie opłucz, przepuść przez sokowirówkę. Do otrzymanego soku
Przepisy i porady kulinarne„Wiśnie, moje ulubione owoce lata zaraz po truskawkach. Lubię zajadać je prosto z drzewa, choć nie jest to łatwe, bowiem w okresie dojrzewania owoców całe drzewko
Wiem co jemSkładniki : 3 ziarna czarnego pieprzu 6 pestek z jabłek 6 g nasion kolendry 3 g nasion czarnuszki 3 g nasion kminku 2 g suszonego majeranku 2
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 1 kg dobrze dojrzałych owoców tarniny ( owoce tarniny zbieramy po pierwszych przymrozkach lub zamrażamy je, na dobę w zamrażalniku ) 50 dkg cukru 5 cm kory
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 1 i 1/2 kg dojrzałych wiśni 1 l spirytusu 70 % 250 ml wody 20 dkg cukru 1/2 laski wanilii Sposób wykonania : W iśnie
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 1/2 kg owoców berberysu pospolitego 25 dkg cukru ( może być trzcinowy ) kilka cienkich plasterków świeżego korzenia imbiru 1 laska wanilii 1/2 l czystej wódki 40
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 1 kg cytryn 1 kg cukru 1 l świeżego mleka 1 l spirytusu 95 % Sposób wykonania : C ytryny umyj, sparz wrzątkiem, dokładnie cieniutko obierz
Przepisy i porady kulinarneżeberka. Majeranek – suszone i rozdrobnione liście majeranku stosuje się głównie do potraw ciężkostrawnych, dodaje się go do zupy fasolowej, pomidorowej, żurku, fasolki po bretońsku, pasztetu, bigosu, pizzy oraz do domowych kiełbas (stąd potoczna nazwa „kiełbasianego zioła”). Szałwia – coraz bardziej doceniana, rosnąca w Polsce roślina, której liście (świeże lub suszone) nadają świeżości i cytrynowej nuty potrawie oraz poprawiają trawienie. Stąd używane(...)pączek kwiatowy drzewa o nazwie czapetka pachnąca (lub inaczej goździkowiec korzenny). Bez goździków nie obejdzie się przyprawa do piernika i wiele innych wypieków bożonarodzeniowych, grzane wino, kompot owocowy czy nalewka wiśniowa. Często jest stosowany w parze z gałką muszkatołową lub cynamonem. Gorczyca – (a właściwie gorczyca biała, bo występuje również rzadko stosowana gorczyca czarna) nasiona gorczycy to podstawowy składnik musztardy (ziarnistej
WojnaNaSmaki.pl