 Nalewka miodowa ( rozgrzewająca ). 161
Nalewka miodowa ( rozgrzewająca ). 161N alewka ta doskonale rozgrzewa w chłodne zimowe wieczory, gdy za oknem jest zimno, szaro i ponuro. Dzięki zawartości miodu działa antyprzeziębieniowo. Pijemy po małym
Przepisy i porady kulinarne Polskie owoce sezonowe – kiedy i jakie 219
Polskie owoce sezonowe – kiedy i jakie 219jabłka Nektarynki i morele to bardzo charakterystyczne owoce letnie. Dostępne są w sezonie przypadającym na lipiec i sierpień. Stanowią pyszną przekąskę na surowo, jednak można wykorzystać je także w domowych konfiturach i dżemach. Wiśnie dostępne są natomiast zaledwie przez miesiąc. Sezon na te eleganckie i pyszne owoce przypada właśnie w lipcu. Wiśnie pojawiają się jednak bardzo obficie, dlatego warto wykorzystać(...)odżywczą. Do września-października są w Polsce dostępne także śliwki. Ich smakiem nietrudno jednak delektować się także poza sezonem – śliwki należą do owoców najchętniej wybieranych do przygotowywania konfitur, nalewek czy dżemów. Podobnie jak czereśnie i wiśnie, wymagają one uprzedniego usunięcia pestki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Polskie owoce sezonowe – kiedy i jakie appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje Nalewka agrestowa ( staropolska ). 153
Nalewka agrestowa ( staropolska ). 153Składniki : dojrzały agrest spirytus 70 % lub czysta wódka 40 % cukier ( najlepiej trzcinowy ) rodzynki jasne Sposób wykonania : A grest obierz, opłucz, osusz z nadmiaru wody
Przepisy i porady kulinarne Nalewka jeżynowa ( szybka i prosta ). 190
Nalewka jeżynowa ( szybka i prosta ). 190Składniki : 2 szklanki dojrzałych jeżyn 0,5 l czystej wódki 40 % 2 łyżki miodu np. wielokwiatowego Sposób wykonania : O woce przebierz, opłucz, osusz na
Przepisy i porady kulinarne Nalewka z morwy czarnej ( zalecana przy anemii ). 168
Nalewka z morwy czarnej ( zalecana przy anemii ). 168Składniki : 1 kg dojrzałej morwy czarnej 500 ml czystej wódki 40 % 500 ml spirytusu 95 % 50 dkg cukru Sposób wykonania : O woce morwy opłucz pod
Przepisy i porady kulinarne Chleb razowy orkiszowo-żytni na zakwasie 169
Chleb razowy orkiszowo-żytni na zakwasie 169tego kupnego. W dodatku każdy może dopasować chleb do swoich upodobań smakowych, a to dodając kminek, czarnuszkę, pomidory czy podprażoną cebulkę. O dodatkach jak słonecznik czy siemię nie wspominam Domowy chlebek można piec na raz w większej ilości i potem go mrozić. To dobre rozwiązanie szczególnie wtedy, kiedy mieszkasz sama. Chleb wystarczy pokroić na kromki, zamrozić je i wyciągać wieczorem(...)przez ok. 40 min. Studzimy na kratce. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/na-zakwasie/chleb-razowy-orkiszowo-zytni-zakwasie/ BosowKuchni Artykuł Chleb razowy orkiszowo-żytni na zakwasie pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku Nalewka miodowa ( z dodatkiem cytrusów ). 186
Nalewka miodowa ( z dodatkiem cytrusów ). 186Składniki : 250 ml miodu ( najlepszy będzie wrzosowy ) 1 pomarańcza 1 limonka około 5 cm suszonej skórki z limonki 1 i 1/2 szklanki wody 1/2 l spirytusu
Przepisy i porady kulinarne Śliwowica słodka wyborna ( wg przepisu Lucyny Ćwierczakiewiczowej ). 191
Śliwowica słodka wyborna ( wg przepisu Lucyny Ćwierczakiewiczowej ). 191Składniki : dojrzałe śliwki węgierki spirytus 70 % cukier Sposób wykonania : Ś liwki opłucz, osusz, wsyp do słoja do pełna. Zalej spirytusem tak, aby wszystkie śliwki
Przepisy i porady kulinarne Nalewka gruszkowa ( łatwa ). 156
Nalewka gruszkowa ( łatwa ). 156Składniki : 1 kg dojrzałych ( ale nie przejrzałych ! ) gruszek "klaps" 30 dkg brązowego cukru 250 ml spirytusu 95 % Sposób wykonania : G ruszki umyj, obierz ze
Przepisy i porady kulinarne Dżem z kaliny z cynamonem i pomarańczą 188
Dżem z kaliny z cynamonem i pomarańczą 188Będąc na Podlasiu natrafiłam na piękny krzew kaliny koralowej. Przyznam, że wcześniej nic z niej nie robiłam, ale ponieważ jestem ciekawskie jajo i lubię przerabiać to
Smaczna Pyza Nalewka wiśniowa ( pszczelarza ). 170
Nalewka wiśniowa ( pszczelarza ). 170Składniki : 1/2 kg wiśni 1 szklanka płynnego miodu 12-15 goździków 25 dkg suszonych śliwek kalifornijskich 1 l spirytusu 95 % 3 szklanki przegotowanej wody Sposób
Przepisy i porady kulinarne Nalewka czereśniowa na rumie. 173
Nalewka czereśniowa na rumie. 173Składniki : 2 kg ciemnoczerwonych czereśni 1 l dobrego rumu 50 dkg cukru 1 laska wanilii 8-10 goździków Sposób wykonania : C zereśnie dokładnie opłucz, osusz
Przepisy i porady kulinarne Nalewka imbirowo-cytrynowa doskonała na przeziębienie. 169
Nalewka imbirowo-cytrynowa doskonała na przeziębienie. 169Składniki : 1 l czystej wó dki 40 % 4 cytryny 40 dkg korzenia imbiru 20 dkg suszonych daktyli 20 dkg cukru 3-4 łyżki naturalnego miodu
Przepisy i porady kulinarne Nalewka z młodych pędów świerku ( na ból gardła i kaszel ). 181
Nalewka z młodych pędów świerku ( na ból gardła i kaszel ). 181Składniki : 2 dość duże garście świeżo zebranych młodych pędów świerku kłącze tataraku 5 czarnych owoców jałowca 0,25 l wody ( 1 szklanka 250 ml ) 0,5
Przepisy i porady kulinarne