wierzch każdego położyłam po plasterku cytrynki z syropu cytrynowo miętowego. Piekłam około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po tym czasie posypałam naleśniki cukrem i palnikiem do flambirowania skarmelizowałam cukier,aby tworzył słodką chrupiącą skorupkę. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie produktu - patelnia Ballarini linii LUCCA
Blondynka Gotujezrobić. Konfitura truskawkowa wyszła boska, dodatkowo pachnąca wanilią. Naturalnym zagęszczaczem do konfitury był miąższ i sok z cytryny, który ma właściwości żelujące. Taka domowa słodka konfitura jest idealna do kanapek, do białego sera, do naleśników, racuchów, czy wypieków. Zimą możemy się delektować smakiem minionego lata. Polecam też inne przepisy na przetwory: Konfitura z aronii konfitura truskawkowo-rabarbarowa dżem truskawkowy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmaślanki, jogurtu i mleka wystarczy rozgnieść widelcem, nie wymaga mielenia. To jest najlepszy twaróg, jaki robiłam. Do chleba, drożdżówek, na sernik, pierogi… na słodko i wytrawnie. Serwatkę możemy zużyć do zupy ( żurek , ogórkowa), naleśników , ciasta drożdżowego , albo zwyczajnie – wypić (jeśli ktoś lubi). Smacznego. :) Wydrukuj przepis The post Twaróg z maślanki, jogurtu i mleka appeared first
mojewypiekiinietylkospróbowaniu domowego kremu/masła do smarowania, nie kupicie innego. Krem ten robi się w parę chwil. Nadaje się praktycznie do wszystkiego: pieczywa, grzanek, naleśników czy wyjadać go prosto ze słoika. Nie jest mega słodki (nie użyłam cukru, jak w oryginalnym przepisie) z lekko wyczuwalnymi grudkami ciasteczek. Polecam z czystym sumieniem. Tym przepisem, rozpoczynam cykl korzenno-cynamonowych wypieków
CookYourselfNaszła mnie nagła chęć na coś słodkiego. Postanowiłam więc przygotować słodkie śniadanie - placuszki bananowe z migdałami i czekoladą. Wyszły puszyste i mięciutkie. Doskonale smakują
W poszukiwaniu inspiracji" No i znowu poniedziałek. Strasznie szybko leci ten czas, nie ma kiedy tak naprawdę wypocząć. Macie tak samo? Czy tylko ja wariuję? Ciągle czekam na wyniki
Słodkie Przyjemności"Niedziela! Mój ulubiony dzień tygodnia. Co prawda dzisiejsze popołudnie spędzę w pracy, ale prowadząc kulinarne warsztaty. Czy to nie brzmi super? :) Odpocznę we wtorek, a dziś
Słodkie PrzyjemnościKażdy wie, że tradycyjne 'leniwe' przyrządza się z twarogu, mąki i jajek, ja jednak niezbyt często robię ten rodzaj klusek, zdecydowanie wolę swoją, troszkę inną wersję
Kraina Miodem Płynącasłuchają jego poleceń.itd …3. Mam 4 lata starszego brata Bartosza4. Mam 1 psa i 2 koty5. Jestem cukroholikiem – codziennie!!! muszę dzióbnąć coś słodkiego ;)7. Przez wiele lat nosiłam blond irokeza.8. Kocham naleśniki i jem je kilka razy w tygodniu!9. Jak byłam młoda byłam skeatem , chodziłam w spodniach z krokiem w kolanach i szerokich bluzach.10. Miałam kolczyk
Ostra na Słodkowypiek, takie domowe ciasto z duszą. Prosty deser, który francuskie mamy i babcie przygotowywały dla swoich dzieci i wnucząt, gdy te prosiły o coś słodkiego. Serdecznie zapraszam Was po przepis! Clafoutis przypomina wielki, pieczony naleśnik, choć w konsystencji przywodzi na myśl bardziej budyń. To za sprawą dość rzadkiego, mleczno-jajecznego ciasta jedynie z odrobiną mąki. Nie bez powodu niektórzy porównują(...)robiąc w nich małe nacięcia i wyłuskując pestki.Jeżeli lubicie słodkości na śniadanie, możecie przygotować clafoutis bez śmietany, aby było lżejsze i zmieszać składniki, tak jakbyście robili ciasto na naleśniki. Clafoutis przygotowałam specjalnie na akcję Mirabelki "W wiśniowym sadzie". Razem ze mną desery z wiśniami przygotowały Mirabelka i Panna Malwinna. Clafoutis - ciasto z wiśniami przepis z książki Zdrowa
Chilli Czosnek i OliwaPierwszy raz ten omlet (z dodatkiem jabłka) jadłam dwa lata temu, wtedy tak bardzo mi posmakował, że robiłam go kilka razy pod rząd. I od tego
Zdrowa Kuchnia SowyNajpierw była całkowita klęska, ale nie poddałam się i drugi pomysł zaowocował pełnym sukcesem! Pomysł na śniadanie miałam taki: placuszki oparte na przepisie na ciasto orzechowo
Zdrowa Kuchnia SowyW tym roku dynie omijałam szerokim łukiem. Poza dekoracją w domu nie miałam chęci ani na zupę ani na ciasto z dyni. Jednak Paulina z bloga
Magiczne Życie Martymango, liczi, mrożone jagody i czarna porzeczka. Dodatkowo konfitura z wiśni własnej roboty (przepis na blogu) i dla tychm którzy lubią słodkie: cukier puder. Nalesniki, przygotowałam na maślance i mleku, wyszły bardzo smaczne! JAK ZROBIĆ CIASTO NA NALEŚNIKI? SKŁADNIKI: - 2 małe filiżanki mąki tortowej - 1 filiżanka mleka 1,5% - 1 filiżanka maślanki - 2 jajka rozmiar L - 3 łyżki oleju
SMYKWKUCHNI