surowo, musi być przetworzony. Z tego owocu robi się nalewki, soki, dodatki do herbaty, mięsa czy deserów. U mnie dzisiaj pigwa na słodko w postaci musu. Taki mus można dodawać do deserów, ciast, naleśników lub serów. Można też jeść bez dodatków, jest bardzo smaczny. MUS z PIGWY Składniki: 3 szt pigwa 1 cukier waniliowy 1-2 łyżki
Bon appetit mon amieGęsty krem intensywnie pachnący cytrynami jest znakomitym dodatkiem do ciast, ciasteczek i tortów. Można używać go do naleśników, placuszków czy gofrów. W tym kremie doskonale równoważą się smaki słodki i kwaśny
Przepisy Kulinarnesłoik o pojemności 0,5 l, 3 słoiczki o pojemności ok. 300 ml oraz 3 słoiczki o pojemności ok. 200 ml. Dżem jest słodki, z wyraźną pomarańczową nutą i aromatem piernika. Wspaniały dodatek do naleśników czy ciast. Kanapki też smakują z nim wybornie - polecam! :) #Przydatne info: Ja swoje przetwory trzymam w lodówce, ale jeśli planujecie zrobić ich więcej
Cooking Monstermałej ilości owoców, wtedy krócej one muszą się gotować. Do dżemu ze śliwek dodałam też mało cukru, nie chciałam, żeby był zbyt słodki. Dżem jest bardzo pyszny, idealnie nadaje się jako nadzienie do naleśników lub na kanapki. Z podanej ilości wyszły mi dwa słoiczki o pojemności około 250 ml. Polecam i zapraszam do skorzystania z przepisu! DŻEM ŚLIWKOWY
Zakątek rozkoszy kulinarnychniespo tykany sma k i do tego nieprzesłodzone". I tutaj muszę się z nim zgodzić, bo wszystkie te dżemy nie są prze sadnie słodkie i idealnie nadaję się do różnych kuchenny ch zastosowań: placuszków, naleśników, gofrów , lodów i wszelkich innych pyszności. Za mną ch odz ą jeszcze francuskie, kruche ciasteczka z owocami leśnymi i pewnie lada dzień upiekę
Cynamonowe szczęścieTaki słodki tort zrobiłam dzisiaj na urodziny mojego męża. Ponieważ jest wielkim zwolennikiem kajmaku to wymyśliłam mu taką słodką niespodziankę. Pracy przy tym cieście jest niewiele, bo wystarczy usmażyć naleśniki i przełożyć śmietaną i kajmakiem. Prawda, że proste.:) Owoce do torcika możecie wykorzystać dowolne. Ja wykorzystałam mango i pomarańczę. Jeżeli chcecie poznać więcej przepisów na ciasta to zapraszam
O kuchni z uczuciemalbo nie chce mi się piec bezglutenowego pieczywa, wtedy na śniadanie robię ten banalnie prosty i szybki placek, który można potraktować jak kanapkę, naleśnika, lub tortillę. Można go jeść na ciepło i na zimno, na słodko, na słono, na ostro, jak się komu podoba. W tym wydaniu zgięłam go na pół i zapakowałam do środka, sałatę, kawałeczki bezglutenowej szynki(...)grudek (można to też zrobić mikserem, ale wolę ręcznie, bo rano zwyczajnie nie chce mi się wyciągać całego tego sprzętu dla jednego placka ;) ). Ciasto powinno wyjść gęstsze, jak na naleśniki, ale nadal lejące. Ciasto wylewamy na rozgrzaną patelnię do beztłuszczowego smażenia (jeśli takiej nie macie, można też zrobić na zwykłej na odrobinie tłuszczu). Gdy się zetnie, zacznie odchodzić
Quinoa Raz!stała się ona monotonna i nudna. Klasyczne kanapki możemy zastąpić kolorowymi mini tortillami albo smakowitymi racuszkami, placuszkami lub faszerowanymi naleśniczkami. Jeśli chcemy dać dziecku coś słodkiego na deser, dobrze aby były to słodycze wykonane w domu, mogą to być np rogaliki, mini babeczki albo batoniki. Ważne aby przygotowywać takie posiłki, jakie dziecko lubi i chętnie zjada. Oczywiście nie możemy zapomnieć(...)ciepło. Racuszki możemy urozmaicać i dodawać do nich różne owoce. Naleśniczki możemy faszerować zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Racuszki na jogurcie PRZEPIS TUTAJ Drożdżowe racuchy ze śliwkami PRZEPIS TUTAJ Serniczki z patelni PRZEPIS TUTAJ Kolorowe naleśniki, barwione naturalnie PRZEPIS TUTAJ Czekoladowe naleśniki z serkiem i owocami PRZEPIS TUTAJ Pizzerinki – smaczne, pożywne, uwielbiane przez
Blog z Apetytemprzesmażenia miodu, odrobiny masła, cynamonu i goździków z brzoskwiniami, to propozycja dla tych, którzy uwielbiają dania na słodko, pomimo braku dodawania białego, niezdrowego cukru. Do tego kleks bitej śmietany lub odrobina lodów śmietankowych/waniliowych i jesteśmy w raju 🙂 Naleśniki z brzoskwiniami polecam wszystkim łasuchom. Danie bez śmietany i lodów świetne dla małych dzieci. Naleśniki z brzoskwiniami – Składniki
Moja DelicjaKrokiety z kapustą i grzybami przygotowane z naleśników to nie tylko danie świąteczne. Można podać je na kolację, a nawet jako danie obiadowe - idealnie współgrają z barszczem czerwonym! Warto je przygotować gdy trwa sezon na grzyby. A już ma pewno sprawdzą się idealnie na święta. Krokiety można przygotować na bieżąco(...)przed podaniem albo zamrozić ale przed panierowaniem, wtedy panierujemy po rozmrożeniu. Do przygotowania tego dania użyłam grzybowego farszu Leśnie Skarby. Składniki na naleśniki: 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 1 szklanka mąki sól, pieprz zioła prowansalskie słodka mielona papryka 50 ml oleju Składniki na farsz: 1 puszka farszu Leśne Skarby 1 cebula 2 ząbki czosnku olej 500 gram kiszonej
Życie zaczyna się w kuchniNaleśniki można przygotować na tysiące przepysznych sposobów, zarówno na ciepło i zimno, na słodko jak i wytrawnie, a dziś przedstawiam jeden z nich- pod postacią chrupiących krokietów wypełnionych farszem na bazie pieczarek i mozzarelli. Ja wykorzystałam mozzarellę w wiórkach, ale jeżeli zależy Wam na ciągnących się kawałkach sera po ugryzieniu, to polecam użyć mozzarellę w kulce i pokroić(...)efekt zostanie osiągnięty :) Sposób ich przygotowania jest prosty, jednakże troszkę pracochłonny, ale na pewno warty poświęcenia tego czasu i jedno jest pewnie- n a imprezę czy na obiad- fantastyczne! :) Naleśniki: * mąka- 100 g * mleko- 250 ml * jajko- 1 szt. * cukier trzcinowy- 1 łyżka * olej ryżowy- 1 łyżka * sól- szczypta Nadzienie: * pieczarki- 500 g *ser mozzarella- 150 g * cebula
Kraina Miodem PłynącaPyszny kremik do przekładania ciast,wypełniania babeczek,smarowania naleśników czy gofrów. Składniki: 3 duże jajka 1/2 szkl soku z cytryny 1/2 szkl cukru 100 g
słodkie i nie tylko historie kulinarneŚrodek sierpnia, za oknem +32`C a ja wolną niedzielę spędzam w kuchni. Mniej więcej tak to wczoraj wyglądało. Czy żałuję? Nigdy w życiu! Może
Słodkie PrzyjemnościKocham naleśniki :) Są proste w przygotowaniu, możemy je przyrządzać na milion sposobów i zawsze wychodzą pyszne. Uwielbiam je zarówno na słodko, jak i na słono. W postaci tradycyjnej, ale też jako roladki lub...jako makaron. Na ciepło i na zimno. Ogranicza nas tylko wyobraźnia :) Ostatnio zachciało mi się naleśników ze szpinakiem i łososiem. Początkowo szpinak miał być
Zawsze głodna!chciał, a ja ostatnio żyję bez słodkiego i podstawowa wersja jaką przygotowałam już i tak była dla mnie za słodka. Czy przesłodzona? Ależ nie! Tylko ja się tak odzwyczaiłam, że nawet herbata z połową łyżeczki cukru jest dla mnie za słodka. Ten typ tak ma :) No to działajcie tam! Jestem pewna, że usmażycie je nie po raz ostatni! A właśnie(...)się na naszym kuchennym stole. Macie tu przykład tych pomarańczowych naleśników. Ta co nie zachwyca się naleśnikami (czyli Ja) nie dość, że pożarła 3 sztuki to jeszcze wyjść z zachwytu długo nie mogła :) Magia? Wydawnictwo: Znak Tytuł: Mikołajek i słodkie przekąski Autor: Ducasse Alain Cena: 29,93 zł Składniki na ok. 8 szt: 50 g masła, rozpuszczonego
Blondynka Gotuje