już na pewno na podwieczorek. Wszyscy je uwielbiają i dają tyle różnych możliwości. Można je robić zarówno na słodko jak i wytrawnie. Ja wolę te pierwszą opcję, ale reszta rodziny to raczej łasuchy. Szczególnie dużym powodzeniem cieszą się u nas naleśniki z owocami. Te zrobiłam na zakończenie wyjątkowo długiego w tym roku sezonu jagodowego. Migdałowe ciasto wypełnione jest
Wiem co jemnaleśniki skradły moje serce już jakiś czas temu. Delikatne, miękkie i naprawdę pyszne! Dla mnie numer jeden jeśli przygotowuję je na obiad z serem lub dżemem- dodatek budyniu waniliowego sprawia, że obłędnie pachną! Do takich słodkich kompozycji są najlepsze :) Składniki: 375g mleka (1½ szklanki) 3 jajka 150g jogurtu naturalnego (1 mały kubek) 60g budyniu waniliowego 50g masła (¼ kostki(...)jogurt łączymy ze sobą, dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę oraz proszek budyniowy. Miksujemy, w trakcie dolewając masło. Ciasto odstawiamy na minimum pół godziny- dzięki temu "zabiegowi" naleśniki nie będą łamać się i kruszyć w trakcie smażenia. Możemy je także wstawić na noc do lodówki, tylko trzeba przykryć pokrywką by nie wyschło. Wytworzona siatka glutenowa sprawi, że ciasto
Kuchnia w czekoladzieoleju* 3-4 łyżki wody mineralnejolej do smażeniaZmiksować wszystkie składniki na jednolite ciasto. Jeśli wydaje się za rzadkie - dosypać mąki.Smażyć naleśniki.Nadzienie :1,5 kg jabłek letnich, np papierówekcukier - ilość wg uznania - ja lubię bardziej słodkie :)szczypta cynamonuodrobina wodyJabłka obrać, pokroić. Do rondelka wlać odrobinę wody na dno, wrzucić jabłka - dusić aż się prawie rozpadną.Dodać cukier
kolorowotorcikowopojawił się problem. Co dokładnie zrobić z tej wspaniałej mąki, aby jak najlepiej ją wykorzystać...aby jak najlepiej uwydatnić jej kasztanowy kolor i aromat? Na początku myślałam o słodkich wypiekach-kasztanowym cieście, kasztanowych tartaletkach z owocami, może gofrach? Poźniej do głowy przyszedł mi pomysł na chlebek kasztanowy. A zaraz potem pomyslałam: "Kuczę! Czemu mam się ograniczać do słodkosci? Czyż makaron(...)strzałem w dziesiatkę, bo fajnie podkreśliły słodko-gorzki smak ciasta naleśnikowego (tak, tak, mąka ta ma wyraźny smak kasztanów, jest słodka i jednocześnie lekko gorzka! W dodatku ma piękny, lekko brązowy kolor). Mąką z kasztanów jestem zachwycona i na pewno jeszcze z nią trochę poeksperymentuję. Na koniec dodam, że moje kasztanowe naleśniki (same, bez nadzienia) nie dość
Zawsze głodna!MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 16 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5 ŚREDNICA PATELNI: 22 CM. Składniki na naleśniki: szklanka mleka, 3/4 szklanki wody gazowanej, płaska łyżeczka soli, 2 łyżki oleju, 2 jajka, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka majeranku, mąka. Składniki na nadzienie: 1 kg pieczarek, 5 cebul średniej wielkości, 20 dag tartego sera żółtego, sól, pieprz, 2 łyżki
JejKuchniaczasie pikniku, poza grami, delektowaliśmy się pysznościami, które ze sobą zabraliśmy. Moja nauczycielka upiekła naprawdę pyszny chleb z cukinią, były sałatki, naleśniki, pizza, ciasteczka i muffiny. Ja zabrałam ze sobą drożdżowe bułeczki - na słodko. Wczoraj wróciliśmy do domu dość późno i nie miałam już czasu na nic więcej. Użyłam dżemu, którego słoiczek znalazłam w szafce - poniżej podaję przepis
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCukinię w wersji wytrawnej przemaglowałam już w każdą stronę. Przyszła zatem pora na coś słodkiego z cukinią w roli głównej. Próbowałam już z brownie cukiniowym , które
HealthyCreationsPozostajemy w śniadaniowym klimacie. Specjalnie dla mojego mężusia - pancakes'y. Podaję przepis podstawowy, z którego korzystam najczęściej. "Oryginały" robi się z maślanki i z użyciem sody
Miksturowniktylko moich. Na śniadanie, obiad, czy kolację, zawsze smakują wyśmienicie. Z różnymi dodatkami, na słono, na słodko – za każdym razem zaskakują nowym smakiem. Czasem, gdy mi brakuje pomysłów sięgam po moją bardzo wysłużoną już książeczkę „100 pomysłów na naleśniki”. Ale tym razem, inspiracją była dla mnie Domowa Cukiernia Ewy. U mnie – naleśniki biszkoptowe z musem jabłkowym
mojewypiekiinietylkoobiad i na deser bo wiem, że różnie są one podawane. U nas najczęściej jest to forma obiadu na słodko, która gości dość rzadko ... ale tym razem za namową rodzinki skusiłam się i przygotowałam taką pyszność. Czekoladowe naleśniki z białym serem i skórką cytrynową SKŁADNIKI: porcja na 4 sztuki ciasto na naleśniki: 1 szklanka mleka niepełna
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkicukru szczypta soli olej do smażenia Wszystkie składniki miksujemy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Z ciasta smażymy 6 dużych naleśników. Pozwalamy im trochę przestygnąć, zwijamy w rulony i kroimy na makaron. Najlepiej smakuje w owocowej zupie lub ze słodkim sosem
prawdziwe jedzenieNaleśniki - jedno z najprostszych dań, znakomite na śniadanie, nadają się na obiad, pasują na kolację. Można podawać je na słodko - ze śmietaną, owocami, dżemem, cukrem pudrem, białym serem czy kremem czekoladowym lub w wersji wytrawnej - ze szpinakiem, pieczarkami, po meksykańsku, z mieszanką warzyw. Dzisiaj przedstawię Wam mój przepis podstawowy na naleśniki i małą wariację na ich temat
Kulinarny PamiętnikPysznie nadziane naleśniki. W skład farszu wchodzi mięso mielone, papryka, cebula, marchewka oraz mieszanka fasoli z cieciorką. Jako dodatek polecam sos czosnkowy lub pomidorowy. składniki: ciasto naleśnikowe 2 szklanki mleka 1 szklanka wody, może być gazowana 2 jajka ok 3 szklanek mąki 2 łyżki oleju duża szczypta soli farsz 600 g kakrówki 1 czerwona cebula(...)średnia czerwona papryka 1 średnia marchewka 1 puszka mix fasoli z cieciorką Bonduelle 1 słoiczek przecieru pomidorowego ( 300 ml ) sól,pieprz słodka papryka oregano olej do smażenia oraz starty ser żółty do posypania Składniki na naleśniki umieścić w misce i dokładnie zmiksować. Gdyby ciasto wyszło za gęste dolać ciut wody lub mleka, ciasto powinno swobodnie rozpływać się po patelni
Monia miesza i gotujeOdkryłam sposób przygotowania tych naleśników dosyć niedawno, a już na stałe zagościły w moim menu :D Robię je na prawdę bardzo często - jako śniadanie, słodki deser czy inny posiłek :) Są przepyszne! A przy tym takie proste i szybkie do przygotowania :) Można kombinować z dodatkami, dzięki czemu za każdym razem osiągniemy inny smak, a naleśniki na pewno się
Zdrowie na języku :PDUTCH BABY NA WYTRAWNIE I TEST PATELNI FLORINA Mój ulubiony naleśnik, tzw. dutch baby, czyli pieczony w piekarniku, puszysty i lekko chrupiący zarazem, jedyny taki w swoim rodzaju. Zazwyczaj robiłam go na słodko, a dziś zachciało mi się czegoś bardziej wytrawnego, dlatego pojawiły się pieczarki, podsmażane na oliwie z oliwek, zielona natka pietruszki i odrobina świeżo zmielonego pieprzu. Naleśnik
SMYKWKUCHNI