na zimno - 10906 przepisów (strona:397/728)

Sałatka śródziemnomorska z wędzonym łososiem 190

sałatka w południowoeuropejskim klimacie. Łatwa w przygotowaniu i wykorzystująca szeroko dostępne składniki. Dobra zarówno na co dzień jak i od święta. Zapisz przepis Drukuj Składniki 100g łososia wędzonego na zimno (najlepiej w gotowych plastrach, ale niekoniecznie) 4 duże (L) jajka duża garść poszarpanych kolorowych sałat 8-10 pomidorków koktajlowych 100g fety 1 mała czerwona cebula 1/4 – 1/2 łyżeczki soli (ostrożnie

Kulinarna Pokusa
Makaron z cukinią i łososiem 173

kompozycji makaronu, cukinii i wędzonego łososia. Lekkie i zdrowe danie na każdą porę dnia i roku. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 100g łososia w plastrach wędzonego na zimno 1 średnia cukinia (300g) 1 średnia czerwona cebula (150g) 150g makaronu „kokardki” (farfalle) 2-3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka tymianku sól pieprz czarny świeżo mielony 2 łyżki oliwy

Kulinarna Pokusa
Sos pomidorowy 195

potrzeb sos może być łagodny lub pikantny, gęsty lub rzadki, gładko zblendowany lub zachowujący strukturę drobnych kawałków warzyw. Teoretycznie można go też stosować zarówno na ciepło jak i na zimno, aczkolwiek najlepiej smakuje ciepły. Sos pomidorowy 2015-03-06 23:33:51 Uniwersalny sos pomidorowy z dodatkiem śródziemnomorskich ziół oraz czosnku. Pasuje do szerokiego wachlarza potraw, a przy tym łatwo

Kulinarna Pokusa
Schab faszerowany śliwkami 243

wino i musztarda użyte do nadziania schabu. Jedną z wielkich zalet faszerowanych schabów jest to, że zwykle można je podawać zarówno na ciepło jako danie główne, jak i na zimno w charakterze przystawki. Schab z tego przepisu podaję najpierw na ciepło z pieczonymi ziemniakami z nutą cytryny i rozmarynu oraz z kolorowymi sałatami. Po ostudzeniu doskonale smakuje jednak również

Kulinarna Pokusa
Kanapki z kurczakiem w tortilli 329

wiele wspólnego z regionem, z którego wywodzą się te wypieki. Dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, żeby z tortilli zrobić coś w rodzaju kanapki, i to takiej raczej na zimno, ze składnikami jak najbardziej europejskiego pochodzenia. Poniżej prezentujemy jeden z tego rodzaju przepisów i zapewniamy, że efekt jest naprawdę smakowity. Oprócz oczywiście tortilli najważniejszym pojedynczym składnikiem jest krótko smażony

Kulinarna Pokusa
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i mozzarellą 715

mnie - doskonałe połączenie... Danie proste, ale eleganckie. Sprawdzi się jako niedzielny obiad, a także jako zimna przekąska na imprezę. Warto przyrządzić w większej ilości :) Składniki (dla 2 osób): 2 pojedyncze piersi kurczaka 4-5 suszone pomidory (np. w oleju) 60g mozzarelli natka pietruszki 6 plasterków szynki parmeńskiej,szwarcwaldzkiej lub wędzonego boczku sól i pieprz Przygotowanie: Filety umyć i oczyścić

Piąty grzech główny
Tarta razowa z bietolą / lub szpinakiem/ i ricottą 202

Kruche  ciasto  razowe,  świeże liście botwiny /lub szpinaku/ zapieczone w  delikatnej  serowo śmietankowej  masie..................pyszna kolacja lub obiad, na ciepło i na zimno........ Składniki : / foremka ok. 26 cm/ ciasto: 200 g mąki razowej 100  g  zimnego  masła 1 jajko szczypta soli nadzienie: 250 g  liści  bietoli lub świeżego szpinaku

Zakamarki mojej kuchni
Papryka nadziewana serowym kuskusem 177

smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Tak przygotowanym farszem nadziewamy papryki, posypujemy listkami oregano i ozdabiamy cząstkami cytryny. To danie idealnie smakuje na ciepło jak i na zimno

Magiczne Życie Marty
Quinoa na zielono z kwaśnym mango i awokado pod łososia 204

świeżej kolendry (lub natki pietruszki) garść listków mięty 1/2 twardego na wpół dojrzałego mango 1 twarde awokado 2 limonki 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego (tł. na zimno) ok. 1/2 łyżeczki przyprawy typu vegeta do smaku extra: 8-10 płaskich kawałków łososia oliwa do smażenia sól do smaku Wykonanie: Ugotować quinoę Szpinak,dymkę,chili i kolendrę drobno pokroić

Sztuka gotowania w/g Samiry
Gulasz warzywny 209

Zaczął się czas ciepłych słonecznych popołudni. W takie dni często mam ochotę na coś lekkiego, aczkolwiek niekoniecznie na zimno. Dziś polecam Wam gulasz warzywny. Kompozycję przypraw każdy może wybrać według własnego uznania. Ja ostatnio zostawiłam swój na noc do przegryzienia i okazało się to strzałem w dziesiątkę. Naturalny smak warzyw, świeże intensywne kolory - składają się na świetne wakacyjne danie. Składniki

MamaOskarka
Chrupiąca tarta ze szpinakiem i serem Gruyere 448

Chrupiąca tarta ze szpinakiem i serem Gruyere to kolejna propozycja dla wszystkich tarto-smakoszy :) Tarta ze szpinakiem świetna jest na ciepło, ale również na zimno. Ser Gruyere oczywiście możecie zastąpić innym żółtym np. ementalerem, ale podczas degustacji naszej tarty wszyscy jednogłośnie stwierdzili, że bez sera Gruyere tarta ze szpinakiem nie była by taka smaczna :) Smak sera Gruyère jest bowiem bardzo

Moja Delicja
Ryż z jabłkami i budyniem. 435

piekarnika w temp. 180 stopni na około 30-40min. do zrumienienia się wierzchu.( Uwaga można posypać kruszonką, myślę, że będzie super). Można jeść na ciepło i na zimno

Kuchnia Beaty
Nie tylko na śniadanie - wytrawne muffiny 181

Okazało się, że kaszka kukurydziana nadała muffinkom nie tylko piękny, żółty kolor, ale również bardzo ciekawą, ziarnistą strukturę. Zjadłam dwie sztuki prosto z piekarnika, gorące, bez dodatków - obłędne! Na zimno, z dodatkiem serka kremowego, łososia, pesto i kiełków smakują równie dobrze. C. był zachwycony, i wspólnie zjedliśmy nieprzyzwoite wręcz ilości. Czy może być lepsza motywacja do wypróbowania tego przepisu...? Kukurydziane

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Schab pieczony z tymiankiem i czosnkiem 225

godzinę, następnie na 10 minut podwyższamy temp. do 200 °C, po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy schab w piekarniku do ostygnięcia. Tak upieczony schab wieprzowy to smakowita zimna wędlina do kanapek, albo imprezowy składnik przekąskowego zestawu. Schab może być też podany w wersji obiadowej pokrojony w grube plastry, podany z sosem na ciepło. Sos można przygotować na bazie tego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczeń z pieczarkami 244

Kolejny przepis na domową wędlinkę. Tym razem pieczeń z dodatkiem pieczarek. Można też podać ją na ciepło jako danie obiadowe z sosem i dodatkami jednak ja wolę na zimno jako wędlinkę na kanapki. składniki: 1,3 kg mięsa mielonego z łopatki 2 jajka 5 łyżek bułki tartej małe pieczarki ok 14-16 szt 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki

Monia miesza i gotuje