mus - 6353 przepisów (strona:324/424)

Truskawkowe slushy 166

całe mnóstwo kostek. Mrozi idealnie!  Składniki : * szklanka zamrożonych truskawek * szklanka soku ananasowego  * dużo kostek lodu Przygotowanie : Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania gęstego, mrożonego musu. Ja niestety nie miałam kruszonego lodu, a i mój blender by go tez nie skruszył i dodałam kilka kostek

Magiczne Życie Marty
Deser pomarańczowo-czekoladowy 297

błonki oddzielające cząstki owocu - żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, pozostawić do napęcznienia, następnie zalać gorącą wodą i wymieszać - miąższ pomarańczy przełożyć do wysokiego naczynia i rozdrobnić blenderem - do powstałego musu pomarańczowego dodać cukier i jogurt, całość zmiksować - do jogurtu pomarańczowego dodać ostudzoną żelatynę, dokładnie wymieszać, przelać na zastygniętą w pucharkach warstwę czekoladową - całość schładzać co najmniej 2 godziny

Smakołyki Bereniki
Tarta śmietanowa z rabarbarem 255

przykryć folią aluminiowa, co przyspieszy zmięknięcie rabarbaru. Można również pokrojony rabarbar przez 2-3 minuty poddusić w niewielkiej ilości wody, pilnując, by się nie rozgotował, gdyż zamiast kawałków, powstanie mus. Taki rabarbar należy przed wyłożeniem na ciasto odsączyć z wody. Tarta śmietanowa z rabarbarem Składniki: ciasto 100g mąki pszennej 50g masła 50g cukru pudru 1 żółtko nadzienie 120g kwaśnej śmietany

Smakołyki Bereniki
Pocieszajka. 214

galaretki truskawkowe 200ml kremówki 1/2 galaretki agrestowej czekoladowe gwiazdki Pieguskami wyłożyłam spód małej tortownicy. Galaretki truskawkowe rozpuściłam w 1/4 zalecanej dawki wody, odstawiłam do stężenia. Truskawki odmroziłam, zmiksowałam na mus. Połączyłam z jogurtem. Dodałam ostudzoną, tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszałam. Masę wylałam na ciasteczka. Galaretkę agrestową rozpuściłam w 1/3 szklanki wrzątku. Przestudziłam. Kremówkę ubiłam na sztywno, delikatnie wlałam galaretkę i wymieszałam

W kuchni Karmel-itki
Niby - leguminka truskawkowa. 192

naturalnego łyżeczka soku z cytryny Galaretki przygotowałam zgodnie z recepturą na opakowaniu, ale rozpuściłam ją w 1/4 podanej ilości wody. Odstawiłam do wystygnięcia. Truskawki umyłam, pozbawiłam szypułek. Zmiksowałam na mus z dodatkiem soku z cytryny. Dodałam jogurt, wymieszałam razem. Kiedy galaretka ostygła i zaczęła tężeć, dodałam do masy jogurtowo-truskawkowej, wymieszałam dokładnie, przelałam w miseczki. Ozdobiłam truskawkami i wstawiłam

W kuchni Karmel-itki
Koktajl, co przynosi słońce. KOKTAJL TRUSKAWKA-ANANAS. 224

już z samego rana. KOKTAJL TRUSKAWKA - ANANAS. (autorski;) 2 porcje (szklanki) 200g świeżego ananasa 200g truskawek sok pomarańczowy (lub kostki lodu) Ananasa obranego i wyszypułkowane umyte truskawki zblendowałam na musy w osobnych naczyniach. Do każdej owocowej masy wlałam po trosze soku tak, aby nabrały one  płynniejszej konsystencji. Zamiast tego, można pokruszyć kostki lodu. Następnie wlewałam do szklanek, na dół

W kuchni Karmel-itki
Żegnamy truskawki. Podsumowanie sezonu. 189

chleba podczas wakacyjnego śniadania.  *************************************************************** A poniżej pozostałe przepisy: Galaretka z truskawkami i bitą śmietaną.   Truskawkowa niby-leguminka. Serek wiejski z miodem i truskawkami. Sernik z truskawkami.   Mus truskawka-kiwi.   Knedle twarogowe z truskawkami.   Makaron z truskawkami i białym serem.   Dżem truskawkowy.  Koktajl truskawka-ananas.  ********************************************** Zagłosujcie! Biorę udział w konkursie zorganizowanym przez firmę

W kuchni Karmel-itki
KULINARNE WYZWANIA FAIRY z Grzegorzem Łapanowskim, 14.06.2013, Warszawa. 194

warsztatów, których tam spotkały. Siedzieli do późna, rozmawiali, śmiali się i jedli smaczne desery. Jednakże najbardziej - nabijali się z nieudolnie przetłumaczonego na język angielski menu, gdzie Polak zamówi mus z białej czekolady, a obcokrajowiec - mysz białą w czekoladzie... Najgorsze dla lokalu gastronomicznego, po wizycie krytyka kulinarnego i jakiegoś renomowanego kucharza, są właśnie odwiedziny blogerów kulinarnych. wspomniane białe myszki. Jak więc

W kuchni Karmel-itki
"MUSZTARDA" Z JABŁEK. 215

przyrządzenia czegoś tak intrygującego, nie mogłam się powstrzymać i użyłam właśnie jabłek. Pomimo ciekawości, jaki smak osiągnie się przy gruszkach, jestem naprawdę zauroczona efektem. Wyszło coś na kształt wytrawnego musu z jabłek, który smakiem przypomina miodową musztardę. Świetnie będzie komponować się z pieczystym, np. z drobiem czy wieprzowiną, czy też z serami pleśniowymi. "MUSZTARDA" Z JABŁEK. / inspiracja: Moje Smaki Życia

W kuchni Karmel-itki
Koktajl truskawkowo - melonowy 241

skórkę, wyrzucić pestki i pokroić owoc w kostkę. Zmiksować za pomocą blendera razem z truskawkami. Na koniec dodać maślankę. Wystarczy jak wymieszacie ją ręcznie, bez problemu połączy się z musem owocowym. Smacznego

Zgrabne Gotowanie
Szybkie lody! 166

rządzi zasada: " Wiesz co jesz !" :) Dodatkowo zrobiłam mus malinowy i ganache czekoladowe. Składniki: 1 puszka ananasa 1 banan 1 puszka mleka kokosowego Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować w malakserze. Przelać do małych kubeczków i włożyć do zamrażarki. Po kilku godzinach lody są gotowe do spożycia;) SMACZNEGO

Blondynka Gotuje
Drożdżówki z Dżemem I 252

świeżych drożdży 1/4 szklanki i 2 łyżki cukru 2 jajka 250 ml mleka 1/2 łyżeczki soli 70 g masła roztopionego Nadzienie: Dżem z Czarnej Porzeczki Dżem Morelowy Truskawkowy Mus Wykonanie: Na dno dużej miski wsypałam sól, na to mąkę, zrobiłam dołek, do którego wsypałam cukier, rozkruszone drożdże i zalałam dołek ciepłym mlekiem. Rozmieszałam drożdże z mlekiem i cukrem i rozczyn

Blondynka Gotuje
Gofry Lekkie i Chrupiące 233

gofrownicę i pieczemy kilka minut na rumiany kolor. Gotowe gofry studzimy na kratce. Z czym podajemy? Z czym tylko chcecie! Ja podałam z ubitą kremówką, bananem i moim  musem truskawkowym . Pycha! SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Ciasto Biedronka 214

misce masło ubijamy na puch, do którego dodajemy po łyżce budyniu cały czas miksując. Wykonanie całego ciasta: Pierwszy blat biszkoptowy smarujemy dżemem truskawkowym, ja posmarowałam moim domowym  musem truskawkowym , który robiłam zeszłego lata. Następnie na dżem wykładamy masę budyniową. W górnym blacie biszkoptowym małą okrągłą foremką wycinamy kółeczka, serduszka, co będziemy chcieli. Powycinamy blat układamy na masie budyniowej. Wierzch

Blondynka Gotuje
Brownie - podobno oryginał 164

mąki. W tym przepisie widnieje 50 g. Zjadłam kawałeczek, mój syn zjadł resztę. Rzadko widzę aby się tak zajadał. Brownie miałam podać z bitą śmietaną i musem, jednak syn poprosił, abym posypała je cukrem pudrem i polała zmiksowanymi truskawkami. Jak mogłabym odmówić własnemu dziecku? Nie mogłam :)  Składniki: 200 g czekolady gorzkiej 200 g masła  200 g cukru

Blondynka Gotuje