mus - 6353 przepisów (strona:315/424)

Szarlotka z brzoskwiniami 234

minut.  Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na 2 części. Jedną część wykładamy na posmarowaną blachę, tak by zakryło nam całe dno blachy,  na to wylewamy nasz mus z jabłek i brzoskwiń. Z drugiej części ciasta wycinamy paski i układamy na cieście na ukos tworząc wzorek. Pieczmy ok 30 min w 180 stopniach. Na koniec posypujemy cukrem pudrem

Aga w kuchni
Prosty deser truskawkowy 262

miksujemy blenderem z 1 łyżką cukru pudru. Następnie do przezroczystych szklanek wsypujemy na dno 3 łyżeczki granulowanych otrębów. Na to układamy 2 łyżki ubitej kremówki i 2 łyżki musu truskawkowego. Robimy jeszcze jedną taką warstwę. Podajemy od razu

Aga w kuchni
Truskawkowiec 214

pieczenia przekładamy do keksówki, delikatnie dociskając boki i dno. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku.Truskawki miksujemy, gdy galaretka będzie już zimna dodajemy zmiksowane truskawki i mieszamy. Odstawiamy do stężenia. Tężejący mus wlewamy do ciasta, uważając by nie wylał się za biszkopt. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Przy wyjmowaniu ciasta z keksówki dobrze jest przykryć je deseczką i przewrócić do góry dnem, najpierw

Aga w kuchni
Babeczki z jabłkami - a'la małe szarlotki :) 195

Pyszne babeczki z jabłkowym musem...  Jeśli ktoś nie ma w domu foremek do babeczek lub po prostu mu się nie chce ich robić... to zawsze może pójść na łatwiznę i kupić gotowe kruche babeczki :) A potem to pójdzie już jak z płatka... i deser gotowy :) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 4 żółtka, 150 g margaryny

Aga w kuchni
Jabłecznik z bitą śmietaną. Ciasto bez pieczenia. 200

ostudzenia. Przestudzoną, ale jeszcze płynną masę jabłkowo-bydyniową przelewamy na spód z płatków. Ponownie schładzamy w lodówce. Kremówkę ubijamy ze śmietan fixem i cukrem waniliowym na sztywno. Przekładamy na mus jabłkowy i ponownie schładzamy w lodówce. Na koniec posypujemy cynamonem.  Inspirację na to ciasto znalazłam w książce " Ciasta bez pieczenia od A do Z " wydawnictwa Weltbild

Aga w kuchni
Ciasta 179

święta Piernik z marchewką Placek z wiśniami Placek drożdżowy ze śliwkami Puszysty sernik Rolada kokosowa Sernik na święta Sernik na zimno na serkach homogenizowanych Sernik na zimno z musem truskawkowym Sernik na zimno z truskawkami Sernik z mango Szarlotka sypana Szarlotka z brzoskwiniami Szarlotka z cynamonem Świąteczny piernik Świąteczny piernik 2 Truskawkowiec

Aga w kuchni
Przetwory 213

Dżem z czarnej porzeczki Dżem śliwkowy Koncentrat pomidorowy Konfitura malinowa Konfitura wiśniowa Lecho z cukinii Marynowane kurki Marynowane opieńki Mus jabłkowy z miodem Ogórki małosolne Sok z aronii z sokownika Sok z wiśni Suszone pomidory w oliwie

Aga w kuchni
Sałatka z roszponką i malinami 220

układamy na talerzu. Następnie kroimy sera camembert w trójkąciki i układamy na talerzu. Dodajemy kilka malin i rozłupane orzechy włoskie. Pozostałe maliny posypujemy cukrem i rozgniatamy widelcem. Takim malinowym musem polewamy sałatkę przed podaniem

Aga w kuchni
Sernik z mango 212

mieszamy go z migdałami. Po wystudzeniu przekładamy do woreczka i rozbijamy tłuczkiem na mniejsze kawałki. Takimi migdałami wykładamy spód tortownicy o średnicy 18 cm. Masa:   Ser mieszamy z musem z mango, cukrem, budyniem i wanilią. Następnie dodajemy po jednym jajku i delikatnie mieszamy mikserem, ale nie za długo. Przelewamy masę do tortownicy. Sernik pieczemy przez godzinę w 160 stopniach

Aga w kuchni
Ciasto z dynią, gruszką i figami 264

następne okazy :-). Rodzinka mnie w końcu pogoni  z tą dynią... Ale tym razem będzie przepis na słodko. Ciasto, które upiekłam jest dla raczej wielbicieli ciast  wilgotnych, ciężkich. Musu z dyni jest tyle samo co mąki, więc ciasto nie należny do tych puchatych. A do tego typowe dla jesieni owoce: gruszka i figa.  To idealna propozycja na jesienne

Kulinarne przygody Gatity
Ciastka owsiane z bananami, banalnie proste 309

Ciasteczka owsiane robiłam już w kilku wersjach. Takiej z musem jabłkowym , tej z dynią , nasycone bakaliami , i takie z dodatkiem mąki owsianej . Ale to było kiedyś, a ostatnio dawno nie robiłam, a ochotę miałam sporą. Toteż jak zobaczyłam przepis z bloga Just My Delicious polecony przez Sztukę Odżywiania na jej fanpage'u, to w tej samej chwili odeszłam

Zdrowa Kuchnia Sowy
Makaron, ser, truskawki 231

Miskujemy 2-3 minuty. Makaron gotujemy w dużej ilości lekko posolonej wody, zgodnie z przepisem producenta. Odcedzamy, wykładamy na talerz, posypujemy pokruszonym białym serem, polewamy śmietaną i na koniec musem truskawkowym

Kulinarne przygody Gatity
Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno 405

poszłam trochę na łatwiznę, bo nie miałam czasu piec tarty na spód i dałam biszkopty, ale i tak ciasto wyszło rewelacyjne. Połączenie słodkiej truskawki i kwaskowatego rabarbaru w delikatnym musie... poezja. Koniecznie spróbujcie ! Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Składniki: 1 opakowanie podłużnych biszkoptów 3/4 szklanki mocnej herbaty 500 g rabarbaru 150 g cukru 600 g truskawek 1 torebka galaretki truskawkowej

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy 227

stopni. W garnuszku delikatnie podgrzewamy olej, wyłączamy ogień, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy mus dyniowy, esencję waniliową i pozostałe przyprawy, mieszamy. Z otrzymanej masy odlewamy pół szklanki, wykorzystamy ją później na polewę.  Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem

Kulinarne przygody Gatity
Krótka wielkanocna przypominajka 203

czekoladową Babka majonezowa Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik czarno-biały Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Sernik na zimno z musem truskawkowym Ciasto buraczkowe Sernik dyniowy Tarta Rafaello      Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami

Kulinarne przygody Gatity