ognia. Dodajemy żelatynę, mieszamy. Filiżanki przykrywamy złotkiem i chowamy do lodówki, na kilka godzin (najlepiej całą noc). Deser podajemy na talerzyku z dowolnymi dodatkami. Ja preferuję mus truskawkowy i czekoladę. Z przepisu wychodzą 4 porcje
Humanistka w kuchniświeżych lub mrożonych malin 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 100 g serka homogenizowanego naturalnego 200 ml mleka Miksujemy w blenderze na mus maliny, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy jeszcze 3 minuty. Wlewamy do wysokich szklanek, chłodzimy. Z porcji wychodzą dwie szklanki koktajlu
Humanistka w kuchnicukier, i cukier wanilinowy. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Gotujemy aż jabłka trochę się rozgotują. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy rodzynki. Gotujemy aż rodzynki trochę się rozgotują. Gorący mus wkładamy do słoików. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Z porcji wychodzi 5 słoiczków
Humanistka w kuchnicukier wanilinowy. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Gotujemy aż jabłka trochę się rozgotują. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy pokrojona czekoladę i gotujemy aż do całkowitego jej rozpuszczenia. Gorący mus wkładamy do słoików. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Z porcji wychodzi 5 słoiczków. Zimą przepyszne do naleśników, ciast czy do zajadania łyżeczką
Humanistka w kuchniTłusty Czwartek udział biorą: Kulinarne Szaleństwa Maniusi : [ faworki ] Moje Małe Czarowanie : [ lane wężyki ] Rozpustne gotowanie : [ drożdżowe faworki , pączki z musem jabłkowym i cynamonowym lukrem , pączki ósemki-precle ] Lidia [ chruściki ] Sama słodycz u Asi : [ oponki serowe ] Kuchnia u Krysi : [ donaty-pączki z dziurką ] Różowa kuchnia: [ faworki
Moje domowe kucharzeniebył podawany na zimno, dominowały w nim słone smaki. Na koniec posiłku do degustacji wybrałam tradycyjny deser flan, który był serwowany w małych słoiczkach, a jego smak został przełamany musem truskawkowym. Deser był trójwarstwowy, wszystkie warstwy idealnie się ze sobą komponowały i bardzo mi smakował. Z lokalu wyszłam najedzona, ale też z uczuciem lekkiego niedosytu. Czegoś mi brakowało ... Bufet
Projekty ze smakiemznów warzywo w śniadaniu autorka: pati1996 | blog: Bezglutenowe Śniadania według Patrycji K 446. Raw FOTO MENU Part 1 autorka: pati1996 | blog: Bezglutenowe Śniadania według Patrycji K 451. Musem polana autorka: pati1996 | blog: Bezglutenowe Śniadania według Patrycji K 467. Jak nie owsianka to .. ? autorka: pati1996 | blog: Bezglutenowe Śniadania według Patrycji K 460. Owsianka, która już rano na ciebie czeka autorka: pati1996
Chocolate Stop Temptingakcji Smakołyki na Tłusty Czwartek udział biorą: Kulinarne Szaleństwa Maniusi : [ faworki ] Moje Małe Czarowanie : [ lane wężyki ] Rozpustne gotowanie : [ drożdżowe faworki , pączki z musem jabłkowym i cynamonowym lukrem ] Lidia Sama słodycz u Asi : [ oponki serowe ] Kuchnia u Krysi : donaty-pączki z dziurką
Moje domowe kucharzenieWierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą i dodajemy owoce. Te malutkie babeczki piekłam w foremkach sylikonowych - ciasta dodałam tylko po jednej łyżce. Możemy też dla kontrastu podawać z musem malinowym. Rada: jeśli nie macie dużej ilości foremek, babeczki można piec partiami :) Smacznego
Moniki SmakołykiNiedawno na blogu Filozofia Smaku pojawił się przepis na niecodzienną owsiankę. Bez mleka, za to z musem owocowym. Nie gotowaną, a zapiekaną w piekarniku. Jestem wielką fanką płatków owsianych, klasycznej wersji z mlekiem, oraz różnych owsianych kombinacji na ciasteczkach nie kończąc. Nie mogłam przejść obok tego pomysłu obojętnie. Dokonałam drobnych modyfikacji, zwiększyłam porcje (a co tam będzie na później
Zapiski Młodej Żonyłyżki oliwy z oliwek z dodatkiem chili łyżka wody Do pojemnika blendera wkładamy ugotowaną ciecierzycę, oliwę z oliwek, łyżkę wody oraz szczyptę soli. Blenderujemy na gładki mus. Dodajemy rybę i ponownie blenderujemy, by składniki się wymieszały. Doprawiamy solą i pieprzem. Pastę możemy trzymać w lodówce nawet przez 3-4 dni. Pyszna kanapka z pastą z ciecierzycy
Mango PapajaPrzepyszny tort bezowy z kremowym i puszystym musem czekoladowym, wiśniami w alkoholu i wspaniale kontrastującymi chrupiącymi orzechami. Składniki Blaty bezowe: 6 białek o temperaturze pokojowej 300g drobnego cukru lub cukru pudru 2 łyżki cukru trzcinowego Łyżka białego octu winnego Szczypta soli Krem czekoladowy: 100g czekolady gorzkiej 30g masła 2 łyżki Malibu szczypta soli 200ml śmietany kremówki 250 serka mascarpone
Pyry na Gazmiksujemy na gładko dodając łyżkę masła. Studzimy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego. Cebule drobno siekamy, kiełbasę kroimy w kostkę. Cebule szklimy na maśle i dodajemy kiełbasę. Przesmażamy razem. Mus z kalafiora łączymy z jajkiem i mąką pszenną tworząc gęste ciasto. Ilość mąki zależy od wielkości kalafiora i zawartości wody w przecierze. Konsystencja powinna być taka aby ciasto dało się
Pyry na GazPrzepyszny tort bezowy z kremowym i puszystym musem czekoladowym, wiśniami w alkoholu i wspaniale kontrastującymi chrupiącymi orzechami. Składniki Blaty bezowe: 6 białek o temperaturze pokojowej 300g drobnego cukru lub cukru pudru 2 łyżki cukru trzcinowego Łyżka białego octu winnego Szczypta soli Krem czekoladowy: 100g czekolady gorzkiej 30g masła 2 łyżki Malibu szczypta soli 200ml śmietany kremówki 250 serka mascarpone Wiśnie
Pyry na GazPierogi z kapustą i grzybami Knedle z śliwkami i sosem śmietankowym Knedle z truskawkami na musie Pierogi z truskawkami Pierogi z dynią i soczewicą Kopytka z serem Racuchy z ananasem Placki ziemniaczane z gulaszem Racuchy z bananami Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie Knedle z śliwkami Placki jogurtowe Pierogi z czerwoną soczewicą Twarogowe placuszki Ravioli z szpinakiem i grana padano
Ala piecze i gotuje