karmelu. Pumpkin seed brittle, czyli karmelowe chrupki z pestek dyni można chrupać solo jak sezamki. Można połamać lub pokroić na większe kawałki i serwować jako dodatek do kremów, musów czy lodów zastępując w ten sposób nadal popularny w wielu cukierniach "zwiędnięty" wafelek;) Jeśli rozpiera Was nadmiar energii możecie ją wykorzystać do pokruszenia karmelu tłuczkiem, powstanie w ten sposób dyniowy
KUCHARNIAsamochód;) Ten kolor bardzo zyskuje, gdy zestawi się go z ciemnym tłem. Dla gruszki takim idealnym tłem jest czekolada. Mam ochotę na lekki, szybki, czekoladowy deser. Nie ciasto. Nie mus. Może clafoutis? Ale ja nie lubię clafoutis! Tak, nie lubię clafoutis klasycznego, ale wersja czekoladowa może zmienić mój punkt widzenia, jak to w innych wypadkach już wielokrotnie bywało
KUCHARNIAulubiona przyprawa? SHRIKHAND Tradycyjny indyjski deser przygotowywany na bazie gęstego jogurtu z cukrem lub miodem, z dodatkiem przypraw - najczęściej kardamonu i szafranu oraz pistacji. Jeśli wzbogacimy go musem z mango, powstanie równe cudowny deser o nazwie amrakhand . 1 litr jogurtu naturalnego szczypta szafranu 1/2 łyżeczki kardamonu w proszku (dałam więcej) 2 łyżeczki wody różanej cukier puder
KUCHARNIAcytrynową i laski wanilii. Z podanych proporcji uzyskałam 14 słoików o pojemności 200 i 250 ml. Polecam Wam także bardzo wspaniały kompot z papierówek (klik) i mus z nuta rozmarynową (klik) , a ponieważ rozpoczął się sezon mirabelek, może zainteresuje Was przepis na mirabelki w syropie z amaretto i fantastycznie pasujący do mięs chutney mirabelkowych (klik). * cytuję
KUCHARNIAczosnkiem po prostu przepadali. Ze względu na smak, ale również dlatego, że święcie wierzyli, iż jest wspaniałym afrodyzjakiem. Ponieważ w noc sobotnią spełnienie obowiązku małżeńskiego to dla Żydów mus przymus, na piątkowej wieczerzy czosnek serwowano obficie. Uważano też, że roślina ta chroni przed złym okiem i wszelkimi urokami. Nie jest wykluczone, że to Żydzi byli promotorami czosnku wśród
KUCHARNIAporcji/ Ten deser zalicza się do sufletów na zimno, czyli takich które przygotowuje się bez pieczenia, ale z użyciem białek i żelatyny. Ma konsystencję bardzo delikatnego musu i myślę, że z powodzeniem mógłby też nosić taką nazwę. Podobnie przygotowywane suflety wspaniale smakują z dodatkiem innych owoców, np. malin, truskawek czy jagód. 7 g żelatyny 1/2 filiżanki zimnej wody
KUCHARNIAswoim rodzaju przewodnikiem po Krakowie i za pudełeczko z ręcznie ucieranym przez nią kremem - śmiem twierdzić, że upiększającym (przynajmniej na mnie tak działa;), Magdzie za słoik najlepszego na świecie musu rabarbarowego, Joasi za nocne podróże tramwajem, pokój pełen cudownych książek i śniadanie z widokiem. Dziękuję wszystkim uczestnikom za cudowne towarzystwo - za to, że nie znając większości z Was wcześniej
KUCHARNIAjednego z mazowieckich szlaków kulinarnych - Mazowieckiej Michy Szlacheckiej. Pobyt rozpoczęliśmy od przepięknego Dworu Mościbrody (klik) , gdzie po powitaniu nas chlebem i solą (oraz niebiańskim tortem bezowym z truskawkowym musem), odbyła się prezentacja Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze. Idea Dziedzictwa Kulinarnego, czyli Culinary Heritage narodziła się w Szwecji,w Skanii, na wyspie Bornholm w 1995 roku i obecnie obejmuje dwadzieścia
KUCHARNIATRUFLE Z KAJMAKIEM /klik/ CIASTECZKA MAŚLANO-KARMELOWE /klik/ ROLADA Z PIERNIKA /klik/ TRUFLE Z CHILI I SOLĄ MORSKĄ /klik/ CIASTECZKA ORZECHOWE NA OPŁATKU /klik/ TORT BEZOWY Z MUSEM CZEKOLADOWYM /klik/ PIERNICZKI TRADYCJNE /klik/ PIERNICZKI KAROLKI /klik/ CHRUPIĄCE CZEKOLADKI Z MASŁEM ORZECHOWYM /klik/ MAKARONIKI KAWOWE /klik/ PRALINKI W PIĘCIU SMAKACH /klik/ PASTYLKI
KUCHARNIAdojrzałego awokado 1 łyżka kakao naturalnego 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 4 łyżki wody płaska łyżeczka cynamonu dowolne dodatki np. pokruszone orzechy, owoce, pestki opcjonalnie słodzidło Awokado rozgniatamy widelcem na mus i dokładnie mieszamy z resztą składników. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię. Smażymy małe placuszki (1 łyżeczka = 1 placuszek) po kilka minut z każdej strony. Gotowe placki przekładamy na talerz, podajemy
Kuchenny Skrawek Niebadodajemy obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka, banana, sok z pomarańczy i cytryny. Miksujemy wszystko przez ok. 2 minuty na najwyższych obrotach (najlepiej z funkcją turbo). Powstały mus przelewamy do garnka, dodajemy pozostałą wodę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie usuwamy powstałą na powierzchni pianę
w mojej kuchnigodziny, by śliwki nabrały konsystencji dżemu i straciły trochę na objętości. Do gorącej masy dodajemy sok z 2 cytryn, sypką pektynę ,szybko mieszając ja w musie śliwkowym,aby nie powstały grudki. Tak powstały dżem wkladamy do sloiczkow i pasteryzujemy około 15minut .U mnie w garnku do gotowania sloikow piętrowo,dżem śliwkowy 30minut.... . .. Plum
w mojej kuchniOwoce rozgnieść ,wrzucic do garnka i podgrzewac ,aż puszczą sok.Następnie przetrzeć przez sito ,aby pozbyc sie pestek i skórek.Gotowy mus zasypać cukrem,dodac pół szklanki wody i gotować na małym ogniu do zgęstnienia.Dodać sok z cytryn i inulinę.Gotować jeszcze 10minut,po tym czasie dodac pektyne i podgrzewać wszystko razem 5 minut.Gotowy dżem przelożyc
w mojej kuchnirównież jubilatom. Podobno był pyszny i z dodatkową atrakcją dla bawiącej się rzeszy rozbrykanych bączków. Przechodząc do rzeczy. Tort jest na bazie bitej śmietany z mascarpone i musu brzoskwiniowego. Do dekoracji użyłam tylki 2D i ozdób wykonanych z masy cukrowej, które układamy na torcie dosłownie przed samym podaniem na stół (inaczej masa nam po prostu się rozpuści). Liczę
Malinowe Pocałunkitruskawek 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 200 g gęstego jogurtu naturalnego 100 ml mleka Miksujemy w blenderze na mus truskawki, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy jeszcze 3 minuty. Wlewamy do wysokich szklanek, chłodzimy. Z porcji wychodzą dwie szklanki koktajlu. Smacznego
Humanistka w kuchni