Przepis autorski (mój). Nie od dziś wiadomo, że połączenie śliwek i czekolady - to istna pyszność. Muffinki wyszły niesamowite i zniknęły w oka mgnieniu. Lewo zdążyły wystygnąć, a już ich nie było... To chyba o czymś świadczy?! Musiałam upiec kolejne, aby sprawdzić jak z ich świeżością... Jedną muffinkę schowałam i przyznam, że po aż po dwóch dniach była nadal pyszna
Di gotujePrzepis na kuleczki ryżowe ze szpinakiem gości już od jakiegoś czasu na moim blogu. Robiłam z połowy porcji, a i tak wyszło ich całkiem sporo! :) W silikonowej kokilce na muffinki- domowy ketchup. Obok roladki z grillowanej cukinii, kabanosy drobiowe i pomidorek ze szczypiorem. Roladki z cukinii z nadzieniem z serka, prażonego słonecznika i suszonych pomidorów: średnia cukinia ok 80g serka
Czerwona Porzeczkaobawiać, podbiły serca gości i zniknęły niemal wszystkie. Spróbujecie...? To w końcu takie jeszcze letnie smaki... Muffiny kokosowe z malinami, jagodami i malinowym kremem maślanym Składniki: (na 24 muffinki) 500 g mąki pszennej 4 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 200 g serka kremowego 400 ml mleka kokosowego (z kartonu) 160 ml oleju
Pożeraczka, czyli raz adobrzepikantnym farszem i parówką Faszerowane bataty i letnia sałatka z arbuza z fetą Słodkości: Muffiny jogurtowo-bananowe z jagodami Kokosowy deser a'la tiramisu z jagodami Jogurtowe muffinki z jagodami Kokosowy pudding chia z jagodami Kokosowe ciasto drożdżowe z jagodami i kokosową kruszonką Wegańskie lody - 2 smaki Naleśniki kokosowe z kremem z chia i musem z brzoskwiń
Cooking Monsterwięcej miejsca na piwnicznych półkach, w kolejce czeka już jego kolejna odsłona - dżem z dyni i jabłek. Tymczasem na talerzu króluje pomarańczowa tarta z dyni oraz korzenne placki i muffinki. Będzie też zapiekanka z dyni i oczywiście dyniowa zupa - krem. A dziś przepis na puree z dyni. Klasyk gatunku, podstawa wielu dań zarówno słodkich jak i wytrawnych. Dynię obieram
babka w formiedobrze, trochę częściej niż czasem… Okej, okej! Często. No już, przyznaję: tak, jestem łasuchem. I dobrze mi z tym! Szczególnie, gdy przygotowuję coś smacznie zdrowego W tym wypadku muffinki mogą być zarówno przekąską zabieraną w góry albo do szkoły, czy też pożywnym śniadaniem A oryginalny przepis znalazłam tutaj :) Składniki: Suche: 70g mąki pełnoziarnistej (typ 1850 lub 2000) – pszennej
Jak gotować i nie zwariowaćosoby, do których trafi książka Wydawnictwa REA - SJ "Polskie Jabłka". Po długim namyśle zdecydowałam, że nagrody trafiają do: 1. Sylwii Drożdż za jej "Kajmakowe muffinki z jabłkami" - świetny pomysł na pyszne i słodkie małe co nieco :) 2. Mirki Wawrzyniak za "Tartę serowo-jabłkową" - patrząc na zdjęcie tarty poczułam prawie ten cudowny cynamonowy smak :) 3. Joanny Tokarz
Smakołyki Asiroztrzepujemy. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy ciasto tylko do lekkiego połączenia się składników - mogą, a wręcz powinny zostać grudki. Nagrzewamy piekarnik do 180*C, formę na muffinki wykładamy natłuszczonymi papilotkami i napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości, w każdą babeczkę wtykamy po 3 maliny. Pieczemy 18 minut lub do suchego patyczka
Gotowanie i blogowaniepłatki migdałowe, wymieszać. 3. Cukinię osączyć w rękach. Do mokrych składników wsypać suche i dodać osączoną cukinię, wymieszać łyżką lub szpatułką ( patrz FILM ). 4. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub do usztywnionych papilotek, tak jak ja ( patrz FILM ). 5. Babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około
Mała Cukierenkaroztrzepujemy z mlekiem i olejem. Mokre składniki wlewamy do suchych i delikatnie mieszamy, dodajemy jagody i pociętą w drobną kosteczkę białą czekoladę. Nagrzewamy piekarnik do 180*C, formę na muffinki wykładamy natłuszczonymi papilotkami i napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy 25 minut (wysokie papilotki „tulipany”) lub do suchego patyczka
Gotowanie i blogowaniejeżyn jakoś nie było zbyt dużo czasu aby wymyślać trudne ciasta, zresztą za oknem gorąc, więc postanowiłam zrobić szybkie ciasto ucierane z jeżynami i czekoladą. Ciasto w smaku przypomina muffinki, jest dość wilgotne i lekko tłuste. Nie jest zbyt słodkie. Prosta i łatwa propozycja na szybkie ciasto, wtedy kiedy nie masz zbyt dużo czasu na pieczenie. Ciasto jest bardzo
SMYKWKUCHNIdomu dość dużo bananów, które już mocno dojrzały, a dzieciom już się przejadły, więc coś tzreba było z nimi zrobić żeby nie wyrzucić. Pomyślałam, że napewno chętnie zjedzą muffinki. I nie pomyliłam się, bo wszyscy zajadali jeszcze ciepłe, a w domu pachniało bananami i czekoladą :) Składniki: 4 dobrze dojrzałe banany 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 3 jajka
kuchnia doskiskładniki na ok. 12-14 szt.: 100 g mąki orkiszowej 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej 100 g cukru 2 jajka
Domowy Smak JedzeniaProsty, nie wymagający użycia miksera, przepis na smaczne muffinki (lub małe babeczki) z syropem klonowym i ulubionymi dodatkami. Przygotowane wg poniższego przepisu doskonale smakują zarówno z orzechami, jak i z owocami. Ps. Ekstrakt waniliowy i bardzo dobrej jakości syrop klonowy jest dostępny m.in. w sklepie Kuchnie Świata Składniki - proporcje na 12 małych muffinek 260 g mąki pszennej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata