przywitaliśmy jesień, a długo przeze mnie oczekiwany sezon na dynię trwa w najlepsze. Jako pierwsze danie tradycyjnie przygotowałem moją ulubioną zupę krem z dodatkiem mleka kokosowego, soku z pomarańczy, imbiru i cynamonu. Jest ona niezwykle aromatyczna i niesamowicie rozgrzewa w te jesienne dni. Taka miseczka radosnego żółtego płynu od razu wprawi Was w dobry nastrój, obiecuję! :) Składniki: 1 kg dyni
Food Squaretworzą fantastyczne dania zarówno na leniwe śniadanie , jak i słodki obiad do zjedzenia np. pod gołym niebem! Polecam! SKŁADNIKI : * mąka pszenna – 1 szkl * mleko sojowe – 1 szkl ( oczywiście osoby tolerujące laktozę mogą użyć zwykłego ) * cukier trzcinowy – 3 łyżki * sól – 1 szczypta * borówki – ok. 150 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * olej do smażenia * cukier
Ostra na Słodkokruszonką albo chałką, ale kupione do zjedzenia morele okazały się dziwnie kwaśne więc wylądowały na cieście. Samo ciasto powstało z dodatkiem gęstego jogurtu zamiast mleka - wyszło puszyste i delikatne, takie jak lubimy. Zobacz przepis na zwykłą Babkę drożdżową - można ją upiec nie tylko na Wielkanoc ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaDziś postanowiłam przygotować coś odrobinę mniej hedonistycznego niż zwykle, a batoniki białkowe, które właściwie mogą zastąpić posiłek, wydały mi się do tego celu idealne. Są tak pyszne, że nawet osoby gardzące na co dzień sportem nie przejdą obok nich obojętnie! Składniki: szklanka płatków owsianych pół szklanki mleka kokosowego 2 szklanki odżywki białkowej (u mnie waniliowa) pół szklanki miodu 2 łyżki(...)zająć jakieś 5 minut. Jeśli wolicie bardziej gładką konsystencję batonikową to można też płatki zmielić, pomijając etap prażenia. Masło orzechowe, mleko i miód miksujemy ze sobą, powoli dodając białko. Odżywka zwykle zachowuje się podobnie jak mąka, więc o zbicie się w grudki wcale nie trudno. Do masy dodajemy uprażone płatki owsiane i żurawinę, wyrabiamy jak ciasto. Powinna
sama złodyczpowstały dwa placki. krem karpatkowy Połowę mleka gotujemy w rondelku z cukrem, drugą połowę mleka rozrabiamy z budyniem i mąką ziemniaczaną, do gotującego się mleka wlewamy mieszankę cały czas mieszając. ( gotujemy jak zwykły budyń). Masę budyniową ostudzamy. W makutrze wcieramy masło, powoli dodając po jednej łyżce masy budyniowej. Składniki ucieramy na gładką masę ( nie wyrabiajcie mikserem, masa się zważy
Niezły Młynekszerokie wstążki lub domowy Sposób wykonania Mak sparzyć, następnie zmielić 3 razy. Przełożyć do rondelka, dodać miód, cukier, cukier wanilinowy, olejek migdałowy. Dolać nieco mleka lub przegotowanej wody, ewentualnie likieru amaretto (ja zwykle go dodaję) , aby masa nie była zbyt sucha i podgrzewać na małym ogniu często mieszając. Najwygodniej postawić na ogniu większy garnek z wrzątkiem
Mix smakumielonego. Idealna na ciepło jak i na zimno. Polecam! Składniki: 800 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki wieprzowej); 1 surowe jajo; 1 czerstwa zwykła bułka; 2 ząbki czosnku; 1 mała cebula; Mleko do namoczenia bułki; Sól; Pieprz; Ulubiona przyprawa do zup np. vegeta; Majeranek. Farsz: 4 jaja ugotowane na twardo; Pęczek natki pietruszki; Pęczek koperku; 1 łyżka majonezu
Gospodyni Miejskasłodki, lekki posmak herbaty, dzięki zmiksowaniu banana dodatkowo jest sycący. Jeśli lubicie bardziej słodkie napoje, możecie doda do tego napoju miód, ksylitol (cukier brzozowy) lub zwykły cukier. Na zdrowie! Składniki: ok. 250 ml mleka 1 banan 1/2 łyżeczki herbaty Matcha Skworcu ewentualnie ksylitol , miód lub cukier do smaku Wykonanie: W przygotowaniu filozofii i trudności nie ma. Wszystkie składniki umieszczamy
Blondynka GotujeCześć! Dziś mam dla Was dosyć zwykły koktajl, jednak bardzo lubię go pić. Banan Mleko Łyżka masła orzechowego Łyżka jogurtu naturalnego Udało mi sie zacząć mój kurs dietetyki. Podjęłam ten kurs dodatkowo dla samej siebie, żeby dowiedzieć się więcej na temat zdrowego odżywiania. Cieszę się bardzo. Pierwsza sesja wysłana do sprawdzenia! Mam nadzieję,że będzie zaliczona
Chocolate Stop Temptingsię nad pobudkami, które mnie do tego skłoniły. Obstawiam, że to zwykła dziecinna ciekawość, chęć przygotowania czegoś nietypowego, czegoś nowego, czegoś, na co zwykle nie mam odwagi. A jednak, tym razem się zdobyłam na to, aby mleko z migdałów zrobić. Wystarczyło raz przeczytać TEN przepis i już przepadłam z kretesem. Co najzabawniejsze, nie jestem weganką, wegetarianką, fruterianką i żadną inną
W kuchni Karmel-itkicukru pudru 1/3 szklanki kawy Inka 1 łyżeczka cukru waniliowego cała puszka masy krówkowej Masło ucieram na puch z cukrem waniliowym i zwykłym cukrem. Gotuję budyń wg opisu na opakowaniu, ale przy zmniejszonej ilości mleka (300ml). Musi być bardzo gęsty, wręcz "twardy". Budyń ten, po wystudzeniu, dodaję do maślanego puchu i miksuję. Jeśli masa trudno się miesza, dodaję
W kuchni Karmel-itkiboczku 1 szklanka mleka 0.5 % 4-5 ząbków czosnku pęczek natki pietruszki 2-3 łyżeczki majeranku pieprz może być pikantny lub zwykły czarny sól do smaku 1. Czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć ze zmielonym boczkiem, solą, pieprzem, majerankiem, mlekiem. Pietruszkę drobno posiekać, połączyć z resztą składników. Dobrze wymieszać, najlepiej dłonią. 2. Blaszkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę mięsną
Apetyczna babeczkaZamiast skrobi można użyć budyniu bezglutenowego, najlepiej bez dodatku sztucznych barwników. Przygotowanie: Kaszę ugotować po uprażeniu - przepis tutaj. (ja zwykle gotuję wieczorem żeby rano oszczędzić cenny czas ;) 1,5 szklanki mleka zagotować, w pozostałej ilości zimnego mleka rozprowadzić skrobię. Do wrzącego mleka wlać skrobię i mieszając zagotować do zgęstnienia. Dodać sok, kaszę jaglaną i wymieszać. Ewentualnie dosłodzić
głodny alergikstarzenia się. Melasa z karobu dodaje przyjemnego słodkiego czekoladowego aromatu i stanowi cenne źródło magnezu, żelaza, wapnia, potasu, fosforu oraz witamin z grupy B. Mleko kokosowe jest pełne składników odżywczych, ma właściwości lecznicze oraz niezwykle korzystny wpływ na skórę, włosy i paznokcie. Suszone owoce to również cenne źródło witamin i minerałów. Morele regulują ciśnienie i opóźniają starzenie dzięki beta-karotenowi(...)korzystnie na poziom cholesterolu. Czy może być coś zdrowszego na dobry początek dnia? Składniki (dla 2 osób): 1/2 szklanki płatów z amarantusa (polecam użyć również komosy ryżowej) 1/2 szklanki mleka kokosowego 1/2 szklanki mleka ryżowego (lub innego roślinnego) 2 łyżki melasy z karobu (ewentualnie syropu klonowego/z agawy/miodu) laska cynamonu (lub wanilii) kilka suszonych moreli kilka suszonych daktyli garść suszonej żurawiny
Food SquareZiemniaczane placki zwykle jadam z dodatkiem śmietany. I lubię popijać zimnym mlekiem. Wiem, dziwnie ;) Mój mąż placki ziemniaczane je ze śmietaną i cukrem, na co ja nie mogę patrzeć. I nie przeszkadza mu, że w plackach jest cebula, czosnek, sól i pieprz ;) Tym razem byłam w stanie go zrozumieć. W plackach była słodkawa dynia, która przełamała ich wytrawność. Jedliśmy każdy
bistro mamagalaretka… coś z innej bajki:)! Sernik karmelowy na zimno – składniki: Spód 300 g imbirowych ciastek (jak ktoś nie lubi mogą być digestive albo zwykłe kruche) 125 g masła Karmel ok. 200 ml mleka skondensowanego 70 g masła 30 g cukru cukier muscovado (lub puszka masy krówkowej zamiast powyższych czterech…) 1/4 łyżeczki soli Serowe nadzienie 300 ml kremówki
UgotujmyTo.plszklanki mleka 4 łyżki ryżu (45 g) łyżka masła ok. 2 łyżki cukru Ryż na Mleku - Sposób przygotowania: Mleko zagotowujemy. Dodajemy masło i wrzucamy ryż. Gotujemy do miękkości, na niedużym ogniu bardzo często mieszając (trwa to zwykle ok. 20 minut). Gdy ryż będzie gotowy dodajemy cukier, energicznie mieszamy i przekładamy do miseczki. Ryż na mleku podajemy z owocami
Słodka Stronakawowa kasza manna* z mascarpone** oraz duszonymi brzoskwiniami *częściowo na migdałowym mleku sojowym ** w środku Zapomniałam już jak smakuje miska "zwykłej" kaszy, ciepła, idealnie otulająca, jak ją idealnie gęstą ugotować też zapomniałam o umiejętności robieniu jej zdjęć nie wspominając, ale mam czas by sobie przypomnieć ;) Jeszcze trochę, a z tempem z jakim pracuje mój komputer
More food, love and dreamsniezawodny. Ja nie trzymam się bardzo dokładnie gramatury, gdyż wszystko zależy od gatunku użytej mąki. Czasem wystarcza mi szklanka mleka, a czasami muszę dodać jeszcze odrobinę. Naleśniki jem najchętniej ... posypane tylko cukrem :-) Dopuszczam jeszcze serek waniliowy i zwykłe, śliwkowe powidła. Nie przepadam za dodatkiem czekolady, śmietany i innych bajerów :-) Obowiązkowo do tego kawa zbożowa z mlekiem.... W każdym razie
Walijskie Pichceniesię najbardziej waniliowe) 1/2 szklanki oleju rzepakowego + olej rzepakowy do smarowania powierzchni gofrownicy 1 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 1/2 szklanki mąki pszennej zwykłej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mleka (u mnie 1,5%) szczypta soli Sól, jajeczka, cukier ubijamy mikserem, bądź ubijaczką do jajek. Dodajemy aromat, olej i mieszamy dalej. Następnie mąka, proszek
Restauracyjka Literacka